Před 14 dny jsme řešili problémy s 13 letými chlapci. Otec jednoho přiznal že je kluk nezvladatelný, ale nevěděl spoustu věcí, např.že u nich byli 3x policisté, nevěděl že kluk zase kouří, nevěděl co jeho synáček dělá. Rodiče druhého chlapce vypadali velmi slušně, otec nejspíš podnikatel. Když se dozvěděli co jejich syn vyvádí, byli velmi rozhození, jeho maminka se skoro rozbrečela, že má jejich syn zakázané se stýkat s tím prvním, že jim to dělá za zády. A taky neměli ani tušení co se stalo. A já celou dobu přemýšlím, jak je možné že rodiče neví co jejich děti dělají, a s kým? Neví co si kupují, neví že kouří, copak to z těch dětí necítí? Byla jsem vždy pro volnější výchovu, ale tohle mi nepřijde dobré.
Víš ono to teď bývá skoro všude kde je špatný kolektiv, bydlíme na sídlišti a když vidím ty 13 léte holky jak se sami nabízejí klukům jak se odhalujou atak tak mi je stoho do pláče já sama mám 14 letou dceru a ta když to viděla co dělají jeji kamarádky tak prestala chodit ven a celé dny čte,kam tohle spěje?no nevím já si třeba ve 14 nemohla ani nehty nalakovat natož chodit někam ven ,tomu se říká výchova všechno je o tom jak se rodiče o ty děti zajímají a jak je k životu vedou neznámena že třeba chodí oba rodiče do práce že se přestanou zajímat co jejich dítě dělá musí mít přece sílu i na to dítě a všechno okolo 🤦😏
V určitém věku zkusi cigarety a alkohol asi každý. Vše je taky o příležitosti. Záleží, jak děti travi volný čas, kolik mají povinnosti. Uhlídat je asi nejde, buď to dítě ví, že určité věci se prostě nedělají, nebo se nechá strhnout partou, kamarady. Třeba se chce ukázat, předvést, nebo se nudí. Nedivím se, že rodiče nevěděli. Jsou třeba v práci nebo dite je s kamarádem, kterého znají od školky a přece je to bezva kluk.
Ja mam este male deti ale toto je jeden z dovodov preco budem trvat na tom aby sa po skole nieco u venovali tak budem vediet, co robia... Ked nepridu na kruzok alebo treningy hned budem vediet ze neboli a nebudu mat cas rozmyslat nad blbostami 😂 a tak isto aj co sa tyka vreckoveho nebudem potrebovat aby mi povedali o kazdej korune ktoru niekde investovali ale nejaky prehlad budem chciet mat urcite...
Myslim, ze zakladni obrysy vim, s kym jsou, kde jsou.. Že si koupi chipsy a colu, a sladkosti, to asi jo. 15leta nekouri, nepije, netaha se s klukama, diky bohu
@barulina ano, nemusia mat kazdy den rovnaky ale budu mat ja tiez som sportovala cele detstvo aj som chodila na sportove gymnazium tak nevidim v tom problem preco aj oni by nemohli mat nieco kazdy den... Nemusi to byt len sport ale napriklad hudobny nastroj, malovanie, jazyky... Je toho vela na vyber, cim sa mozu zamestnat.
@gdpr Tihle kluci chodí na kroužek karate a fotbalu, a stejně mají dost síly na lumpárny.
@gdpr také jsem si myslela, ze deti budou chodit na krouzky.... nez mi to asi ve 3.tride zacaly sabotovat a nasli si jinou neorganizovanou zabavu. Oba tedy sport, jeden i pod dohledem dospeleho( vetsinou) druhy pouze s vrstevniky (ale v parte jsou kluci od 8,10 let, ale i plnolety/(i)
Mama taky nevěděla co kde dělám v tomhle věku, to snad ani nejde uhlídat a naopak čím člověk dítěti víc šlape na paty a víc zakazuje, tím spis to svádí k dělání opaku. Třeba já s kamarádkou, ve skole jednicarky, na prvni pohled nevinatka, dobre rodiny, ale taky sme zkoušely kde co :D U mě to teda bylo kolikrát i na truc, když mi mama porad něco zakazovala a poučovala, tak sem to musela zkusit no :D občas sme s kamoskou kourily ráno než se slo do školy, nechodila sem na školni obedy, jednou sem přišla domu s červenýma vlasama, opily sme se v parku atak, ani nebyla potřeba nějaká blba parta. Ale co, člověk si to vyzkoušel, zjistil, ze to neji nic moc a jeli se dal. Já spis nevěřím, ze každé dítě v pubertě hlásí neustále co kde dela a nekeca, nebi ze má rodiče non stop za zády.
No, rodiče mě taky dali v 7 letech na sport, abych se neflakala po sídlišti. Sport jsem milovala, měla 3x týdně treninky a o víkendu soutěže... A flakat, popijet a kouřit jsem zvládla s kamaradkami ze sportu v ty ostatní dny nebo před / po treninku. Přehnané sledování děti může být dost kontraproduktivní. Měla jsem kamarádku, která do 18ti nemohla nikam. Zatímco my už normálně chodili kalit, ona nemohla nic. V 18ti vypadla z domu a ve 20ti umřela na předávkování. Za mě je to hlavně o tom, jak se dětem věnujete ty první roky jejich života, jaký jim dáváte příklad a ne o tom, že budete pubertaky smirovat a buzerovat. Ale samozřejmě mít o ně zájem a nějaké povědomí je důležité, ale nepřehánět to. Pubertaci potřebuji mít svoje tajemství, prusery a zážitky, ale musí vědět, že kdyb slo opravdu do tuhého, že se na rodiče mohou obrátit a důvěřovat jim.
Nechtela jsem trávit čas s našima a ségrou v bytě 2+1 kde každý zakopával o každého, takže jsem se celé dny poflakovala venku, kamarády jsem nemela, takze vetsinou sama a nasi nevedeli kde presne jsem, zvládala jsem se poflakovat po celém krajském městě a okolí 😀 Jen teda jsem musela být v 18h doma, takze nocni poflakování nešlo.
Pro mnohé z vás je teda normální nevědět přesně co děti dělají. Mně ale určitě nepřijde normální, aby 13 leté děti pily, kouřily. To bych čekala třeba od 16 letých, i když i tam to není normální. Ale je vám jasné, že kdyby ty děti udělaly něco, kde by někomu ublížily, tak za to ponesete zodpovědnost vy?
Podle mne je normalni od detstvi budovat nejakou duveru a odpovednost ve vztahu dite/rodic. Povedomi o tom, co dela samozrejme ano, ale zaroven musi mit dite i nejakou primerenou volnost a odpovednost. Ne ze ve 13 bude mit furt nekoho za zadkem nebo bude nonstop sledovane pres mobil. To v pořádku take neni.
Stejne nekdy proste neuhlidas vsechno, i kdyz bys byla stihacka...
A ty máš jak staré děti? A jaký vztah máš k těm dětem, o kterých píšeš? Nedokážu si představit, jak může někdo vědět o každém kroku 13r dítěte. Leda tak rodič, který nechodí do práce a jeho dítě ho má neustále v patách - vodí ho do a ze skoly a na všechny zájmové činnosti a jeho dítě asi nehodí na návštěvy ke kamarádům apod. To musí být to dítko opravdu happy.
Tak nikdo tu neříká, že je normální, aby 13ti leté děti kouřily a kradly, ale že holt to od určitého věku nejde na 100% ohlídat, pokud nechceš být policajt, co je nespustí z očí. Já mám děti ještě malé, ale budu se snažit mít s nimi takový vztah, aby když se nějaký průšvih stane, tak se nebály mi to říct.
@20190418 tipuju ze to bude jejich ucitelka nebo neco na ten zpusob, kdyz pise ze resila chovani s jejich rodici. Jinak souhlasim, ze rodic muze treba i vedet ze dite je venku s kamarady a kde, mit domluveny cas navratu apod, ale tezko uz v tomhle veku ovlivni co presne tam delaji, to by fakt musel leda chodit s nima 🤷🏻♀️ Pit a kourit samozrejme neni ok, ale tady by bylo na miste se ptat jak se k tomu vubec dostanou? Spis nez se divit, ze pubertaci zkouseji kde co a rebeluji proti autoritam… proto jsou pravidla a zakony nastavene tak jak jsou (zakaz prodeje nezletilym apod).
Svět,zivot a ani rodiny nejsou ideální 🙄.Jsme na menším městě kus od Prahy,neni tu obchod s chudobou,lide se sem spis stěhují za lepsi životní úrovni.
Mam vzorek u nejstarší dcery,která loni ukončila ZŠ.Znam děti,znam rodice,řadu z nich už od MŠ.Z hodných a naivnich holčiček a kluků se stali pubertaci,kterým se dříve nebo později rozvedli rodice (statistika mluvi jasne),V průběhu covidovych opatření se poměrně dost děti - tak třetina uzavřela ve svém světě,coz následně vedlo k experimentům se zvykacim i normálním tabákem,marihuanou a u dívek ke sebepoškozování. Některým rodičům to bylo “jedno”,mají další svá trápení a složité životní situace.
A pak je samozrejme skupina tech z běžného zázemí,ale ani ti se neubrani pubertě a potřebě vyrovnat se svetackym spoluzakum.Chtějí se taky zapojit do víkendových party,kde se nepije jen nealko 😵💫.
Nemam pocit,ze bychom byli jiní 🫣.
Přemýšlím, proč to píšeš jako anonym? Moje děti v tom věku dost času trávily ve skateparku. Jsou tam různí návštěvníci, někteří trénují, jezdí, jiní se chodí spíš bavit, pít, kouřit, holky se tam nabízí, ale některé jen schází a obdivují kluky, je tam fakt pestrá směsice. Občas jsem se tudy prošla cestou z práce, i když to byla docela zacházka, abych měla aspoň orientační přehled. Ale já mám práci takovou, že to časově vycházelo. A s dětma nastaveno, že mi hlásily kam zhruba jdou a měli jsme domluvený čas návratu domů. Podle ostatních dost přísné vedení, ale fungovalo to. Chceš zapadnout do party, chceš se předvést, máš dojem, že "něco dokážeš", když si dáš taky, je to různé... V tom věku většina lidí začíná hledat sama sebe, zkouší, je to asi přirozené. Důležité je, když se to podchytí, rodiče dají najevo svou lásku, účast, ale taky pevné vedení a hranice. Nijak mě takové situace nepřekvapují, řešíme je ve škole často. Ale důležité je, že je řešíme, nezametáme pod koberec, nezavíráme před nimi oči, s rodiči spolupracujeme. Nevím, já začala s drobnými experimenty v 15, ale spolužačky taky ve 13, není to vlastně jedno? Důležité je, že většina z nás dostala časem rozum🙂
@20190418 Mám ještě malé dítě. Jeden z těch chlapců, co žije jen s tatínkem je můj soused, druhý je jeho kamarád. Rozumím tomu, že člověk nemůže být 100% času s dítětem, ale přece by rodič měl vědět, jestli jeho dítě kouří, pije, jak nakládá s penězi. Rodiče toho druhého mu zakázali styk s naším sousedem, protože vědí ze školy jaký to je problémový kluk, má i prokurátorku. Kdo normální by chtěl, aby se jeho dítě setkávalo s někým kdo je jednou nohou v pasťáku? A přesto se setkávali za jejich zády. Děti si z rodičů, a bohužel ani z policie absolutně nic nedělají. Jak nám říkal policista, když se rodiče nechytnou za nos a nechají takhle děti vyrůstat volně dál, mnozí z nich jednou skončí v kriminále.
@mysh_me A zákazy ale často neplatí. Jak sami kluci přiznali, sami si koupili cigarety, alkohol i pyrotechniku určenou od 21 let.
Mamka věděla, s kým chodím ven a i když se jí to nelíbilo, byly to spolužačky a jejich parta. Zatímco ony mohly být o prázdninách venku do 23h, já musela mazat, jakmile se rozsvítily pouliční lampy. Mamka si tak myslela, že nebudu dělat blbosti. Jenže my si na ně prostor našly i přes den a to v prázdné budově uprostřed sídliště. Jednou nás tam naháněla i PČR. Kouřilo se, pilo a i marihuana se tam mihla. Pak ale začali více blbnout a mě naštěstí došlo, že tohle mě nebaví a raději se potloukala sama, nebo s jinou kamarádkou. Z té party přibližně 10 lidí jsme byli tři, co nepropadli tvrdým drogám a neskončili v kriminálu. Krádeže, drogy, dokonce pobodání prodavače. Takže ono to není o nezájmu rodičů, ale třeba o tom "zakázaném ovoci". Pak stačilo, aby si táta pořídil v mých 16 motorku a do mých 22 let, než jsem potkala partnera, byl mým největším kámošem on. Skoro každý víkend jsme někde byli na srazu...
Bohuzel v mnoha vietnamských obchodech vek nakupujících neresi. Vlastni zkusenost, trinactilety nema problem nakoupit si temer jakoukoli pyrotechniku. Ale na druhou stranu si ho nemuzu poslat ani pro pivo🙄🤣
Nejdebilnejsi otazky nebo odpovedi zacinaji vzdycky vetou - ja mam teda jeste male decko, ale... Ale uz vim presne, jak se ma co delat, jak to maji druzi delat a jak se to bude vyvijet ALE hlavne JAK RADIT ostatnim 🤣🤣 to uz je tady takovej evergreen
@tinaprofi Když by ti náctiletí pa*chanti hodili schválně před nos pyrotechniku, pak bys asi taky nebyla v klidu.
@tinaprofi to nevis ze pro ty nejlepsi rady o vychove mas chodit k bezdetnym kamaradkam? 😂
@tinaprofi jo, to máš recht
@konidana u nás kdysi kluci šli a že si vezmou frisco. Když jim říkám " kluci, na to máte ještě čas" tak nechápali, proč jim to říkám k limonádě. Po vysvětlení, že jde o pivo,tak jeden " jo tak prdlajs otrava, tys byl ožralý" a jinak neteř v 17 přede mnou kupovala také to zmíněné frisco a v pohodě. Já šla pro cíga a prý občanku. Tak jsem vyprskla smíchy a prodavačce vysvětlila, že právě prodala alkohol nezletilé, tak mě prosila, ať nevolám policii, že ona nevěděla, že holka větší než já 😅 a neteř naštvaná ( ale ona dala max dvě a šlus, takže pohoda)
Autorko, bylo ti někdy 13 nebo 15? Fakt vaši věděli o každém tvém prdu?
Moje dcera od 11 dojíždí do 20 km vzdáleného města, v sedm ráno odjede a 3x týdně se vrátí o půl sedmé večer. Věřím jí, ale rozhodně nevím, co přesně dělá... Myslím, že občas máme všichni nějakou naivní představu, ale život nám to rychle vysvětlí.
Být od rána do večera v praci a k tomu třeba hodinu dvě dojíždět,tak taky nevim,co dělají mé děti ve volném čase.Pokud vazne komunikace,tak ani neni jasne,s kym se kamarádí 🤷🏻♀️