Skoro 11letá se chová na 8letou. Máte zkušenost?

blumchenkin
5. led 2023

Ahoj,

nemáte někdo zkušenost?
V dubnu bude dceři 11let,sla do školy o rok později, prptoze nebyla zralá (moc úzkostlivá), teď je ve třídě nejstarší, coz ji vadí, ale aspoň je mezi svýma. Narodilo se mi mimčo, takže to ji asi taky nepomáhá, ale chová se opravdu na cca 7,8letou. To že dává nohy na stůl, sedí při jídle na bobku (každý den ji říkám ať sedí normálně), občas schyta i pohlavek, když ji to musím říct 3x,ale často nechápe banální věci. O něčem si povídáme a zeptá se na takovou kravinu! Teď mě nic nenapadá, ale jsou to slova jako třeba "banální, empatická, neduveriva, ostychava, atd....nebo opravdu když čteme knížku, tak mě často přerušuje a ptá se, jak to myslej vlastně.
Udělala jsem ji limit na telefon, protože by na něm byla pořád! Baví ji jen ten telefon. Hrála na klavír, kreslila, zpívala, hrála na flétnu... A teď už zůstala jen flétna a gymnastika, se kterou chce také skončit, protože tam chodí moc děti a to jí vadí. Krom toho je jak rozvojena osobnost, v jednu chvíli je milá a pomůže mi třeba sama od sebe s něčím, ale pak je

blumchenkin
autor
5. led 2023

Pokracuji:
Pořád naštvaná, vadí ji mlaskani, skoro i dýchání naše, nechce nic, nejradši by byla zalezla v posteli pod dekou klidně celý den.
Tak ráda bych aby byla nadšená a zajímala se o svět, ale nic moc jí nebaví.... Ani za kamarádkám nechce chodit,protoze neví co s nima má dělat. Když ji poradím, aby si lovisaly, kreslily, hrály deskovky, tak ji nic nebaví....
Jen to jen období???

konidana
5. led 2023

@blumchenkin uplne normální obdobi. Limit na tel.je nutnist😉

camelinka
5. led 2023

@blumchenkin Zacinajici puberta, vitej🤣

jjasmina
5. led 2023

@blumchenkin Mě to přijde normáloní. Puberta no 😀

jahodi
5. led 2023

nohy nahoře a sezení na bobku, no vždyť já pořád říkám že moje aktuálně sedmiletá dcera má pubertu už tak od 5 let. Já jí celkem nechávám, akorát jí často díky tomu to jídlo padá, takže smůla. Dělá takhle i úkoly teď v první třídě. Mi jednou hrábne z ní.

jancazao
5. led 2023

Přesně tak, puberta, bude hůř 😆

jjasmina
5. led 2023

Jinak teda mě sezení na bobku asi moc nerajcuje no. Jinak taková slova jako banalní, empaticka apod pokud použiju, tak to mi řekne i moje máma nebo manžel, že mám na ně mluvit česky 😀

bara88
5. led 2023

Mě přijdeš spíš divná ty,pohlavkovat dítě za to že nesedí u jídla rovně?

anetka1701
5. led 2023

Puberta, klasika :D Bude líp, slibuju - vyrostou a vypadnou z domova :D

Moje puberťačka je teda ještě horší... otáčím většinu svojí kritiky do legrace, snažím se jí být spíš kamarádka - to už fakt nevychovám... U sezení u jídla jí napodobuju :D Zasmějeme se a ona se srovná... Když chci hrát deskovky a ona nechce, tak jí nechám nehrát... Ono jí to pak je líto když nás vidí a příště se přidá. Často se mě snaží šokovat, ale přišla jsem na to, že když to vezmu, dá pak pokoj (příklad růžové vlasy - přišla, šokovala, já jí to dovolila a celý to vyšumělo, protože nakonec nechtěla...). Vztekat se nemá smysl... Prostě to musíš nějak přežít :D

izz76
5. led 2023

Divná mi připadás ty když pohlavkujes 11lete dítě. Že se ptá na význam slov banální a empatická mi připadá normální,buď ráda že se ptá,že ji to není jedno. Co se týká sezení,moje 8leta na židli taky raději klečí než sedi,neřeším.

felis
5. led 2023

@blumchenkin ahoj, nechová se 7, 8 letou, ale na 15ti letou 😄 vítejte v pubertě. Dejte jí prostor, omezit mobil ano, ale po vzájemné domluvě - nařízení totiž od teď až tak do 17ti nebudou fungovat. Vlastně se teď můžete jen modlit, že jste ji vychovala dobře. Zkuste vychytat ve společných chvílích nějaký impuls ke komunikaci. Třeba společné cesty, atd. Rozhodně taky, ať si nějaký kroužek ponechá - úplně by jí to separovalo do bubliny a to by neprospělo.

drakenn
5. led 2023

Tak já bych to osobně na pubertu nesvadela. Máte u své dcery Teda dost očekávání, jak by se měla dle vás chovat. A ona je neplní, na coz vy reagujete kritikou jejiho chovani a celkove jeji osobnosti. Ale ona tady není od toho, aby splňovala vaše očekávání. Berte ji takovou, jaká je, nic ji nevnucujte. Jinak si pokazite vztah s dcerou a až přijde puberta, nebudete se stačit divit.
Taky me zarazilo, že jste ve svém příspěvku o ní nenapsala nic hezkého! Jaký máte vy vztah se svou matkou? Kritizovala vás často?

lenkalubina
5. led 2023

Tohle všechno dělá i můj puboš🤣 a to je mu 15🤣

janule1940
5. led 2023

Přijde mi normalni,a pokud nerozumí čtenému textu nebo tomu,co říkáte,pouvazujte o vyšetření dysfazie.dysfaticke deti zůstávají casto neodhalene,mají potize rozumět druhým,muzou působit jako hloupé (coz nejsou!!),casto i působí mladsi,než jsou,mohou být uzkostnejsi ve společnosti.jinak mi prijde normalni.spousta trpělivosti a lasky do dalších min.6let,jinak je to na palici😁

blumchenkin
autor
6. led 2023

@janule1940 děkuji moc! ;)

blumchenkin
autor
6. led 2023

Samozřejmě má i moc pěkné chvilky, kdy je to moje zlatíčko, pomáhá mi aniž bych něco řekla! Miluje zvířátka, občas je jak andílek, ale její naladicky jsou občas na hlavu. Zrovna když pomoct chci tak ji se nechce:D Zrovna včera jsme dělaly úkol,( ve 4tride),ma asi 5cvice i udělat pozvánku (,, nevím co to je a jak to mám delat"ta učitelka je úplně debilní!), dal:máš napsat jakou zprávu si viděla nebo četla : napiš třeba o válce,,, hm, tak jak to mám napsat?" A já na to, tak zkus sama vytvořit větu.,, Hmm, viděla jsem v televizi valku". Já na to: tak to asi ne.... Dohady na celej večer uff

blumchenkin
autor
6. led 2023

@izz76 divná že nechci, aby seděla u jídla jako opička a jedla rukama? Tak jsem asi opravdu divná že chci normální dítě a ne doma opicaka

bara88
6. led 2023

@blumchenkin a ona jinak jí nohama?

bara88
6. led 2023

@blumchenkin jinak synovi bude teď 11 a když bych se ho zeptala co znamená empaticka,banální, tak si myslím že taky neví a rozhodně to není jeho chyba .příště mu to vysvětlím a jsem ráda že se zeptá na slova které mu nejsou jasné