Můžete mi prosím napsat, s jakými kurzy máte dobrou zkušenost?
Pokud je tvé dítě v páté třídě, tak jsi s přihlašováním do prezenčních kurzů zaspala. Přihlašování na prezenční formu probíhá zpravidla rok předem. My lovili dceři místo loni v říjnu, aby letos v září mohla začít. Během 10 minut byla plná kapacita...
Nakonec jsme z přikoupených prázdninových cvičení tedy dospěli k závěru, že pro dceru bude vhodnější on-line verze, tak jsme místo v prezenční verzi přenechali náhradníkovi. A dcera se bude na základě referencí připravovat s Mgr. Marií Matouškovou.
jak tu již zaznělo kurzy pořádané přímo gymplem, ale to bývá okamžitě pryč, nebo soukromé lekce, ty jsou pak nákladnější, ale zas efektivnější, nebo na cermatu jsou mraky testů, které když si během roku projede, tak žádný kurz nepotřebuje
@knuffel
@moudivlacek
Dekuji, zatim jsem taky spis priklonena domaci priprave
Syn chodil na prezenční toho gymnázia kam se hlásil. Na jaře. Tak od ledna jsme doma dělali testy.
@jinajanna ty kurzy nejsou postavené na doučování, na to tam vůbec není prostor, jak nás rovnou upozornila Mgr. Matoušková. Jsou postavené na typových otázkách, které jsou pak u přijímaček. Děti se tam učí pracovat s textem, správně vyhodnocovat zadání, zautomatizovat si matematické postupy, atd. V rámci těch prázdninových lekcí jsme si to vyzkoušeli a právě došli k závěru, že dcera potřebuje individuálnější přístup, že občas potřebuje něco dohledat a dovysvětlit, takže se bude připravovat doma s námi. No a třeba v otázkách zaměřených na přísloví a pořekadla se nechytala vůbec, to ve škole vůbec neřešili. Takže tam už jsme na základě doporučené literatury ke kurzu zajistili dceři slovníky od Novotné a Votruby, aby se tím do přijímaček probrala...
@jinajanna Většina dětí v mém okolí, které na víceletý gympl byly přijaty se opravdu připravovala sama doma, jen pomocí vytištěných starých testů, ať už zcela samostatně, nebo s dopomocí rodičů. Uvidíte, až jich syn/dcera pár udělá, že se stále opakují stejné/velice podobné typy úloh a čím více testů projede, tím více bodů v kratším čase získá.
@miryp některé gymply to mají tak, že v jedné hodině proberou daný typ látky, a v druhé jedou testy, strategie atd.
@jinajanna za mne jsou kurzy zbytečné. Neefektivní a zbytečně drahé. Lepší je to doma se starými testy od Cermat. Ano, někdy to bylo o nervy, musíš tomu věnovat svůj čas, ale efektivita je za mne úplně někde jinde. Dobré je pak zajistit někde zkousky nanečisto, at fakt vědí, jaké je to sedět v té lavici. Mám za sebou dvě zkušenosti. Se starší šestilety, s mladší osmilety a obě úspěšné.
@jinajanna primárně bych dceru za žádnou cenu nedávala na gympl a už vůbec ne z páté třídy
@terezavlckova217 tak takhle otázka nezněla 🙂
Nám se osvědčila příprava doma, měli jsme tuto knihu https://www.megaknihy.cz/zakladni-skola/3520262...
na začátku jsou vysvětleny jednotlivé typy příkladů, jak jsou hodnoceny, jak celkově přistupovat k testu. Pak jsou jednotlivé kapitoly podle učiva, takže jsme přišli na to, co dceři nejde, na co se zaměřit. Některé učivo není ještě probráno, takže jsme vysvělili, případně se domluvila s paní učitelkou, zda by jí to nevysvětlila. V druhé části jsou testy, ale ty si pak můžeš stáhnout i se šablonou k vyplnění z cermatu.
@terezavlckova217 To je dobře, že v tom máš jasno.
Jednak je možnost, že některé gymnázium vypíše přípravný kurz, jednak si raději zaplať soukromé doučování.
Ale zdaleka nejlepší a nejlevnější možnost je projít si ty přijímačkové testy z předešlých let, protože ten jejich princip je pořád stejný...