Předčasná puberta - holení v 10 letech. Jak to říct mamce?

laura_111
4. led 2023

Potřebuji pomoc.Je mi teprve 10 let, ale mám výraznou předčasnou pubertu(kdo zná ten zná). Nevíte jak říct mamce že bych se chtěla holit na nohou? V podpaží už se holím dávno.
Máma má takový strojek ale tím to opravdu bolí. Abych se přiznala už jsem se holila,skoro to poznala.

gbp
4. led 2023

@laura_111 rekni ji to jako nam ted tady 👍 jestli se stydis, tak ji to napis. a vim no 🙄 taky jsem si od mamy tajne pujcovala holeni, protoze sme ve skole chodili plavat a me bylo trapne.
mama si urcite vsimla, jen ji treba nenapadlo, ze to chces resit. a kdyz umis podpazi, tak preci muzes stejnym zpusobem i nohy, ne? nebo v cem je problem? aby to nepoznala?

muhehehe
5. led 2023

Taky jsem se bůhvíproč styděla, i když mi bylo víc, když jsem tohle potřebovala řešit, doteď sama sebe nechápu 🙂 Přece vůbec o nic nejde, to každá ženská pochopí. Kdyby moje dcera měla černý chlupy na nohách, tak mě by to možná jako mámě taky nedošlo včas, abych s nápadem na jejich oholení přišla první a ušetřila jí nějakých hloupých (i když zbytečně) pocitů. Ale kdyby přišla za mnou, že ji to trápí (je jí sedm), tak prostě zajdu do drogerie a koupím co je třeba, nebylo by to pro mne nic k nějakému velkému povídání ani řešení, natož zakazování, je to normální péče o tělo, není to o věku! Někdo to potřebuje dřív, někdo později. Řekni to mámě úplně normálně, tohle nejsou umělý řasy nebo rudá rtěnka, tam bych její výhrady chápala 🙂) Neznám žádnou mámu která by v holení nohou viděla něco, na co má dítě ještě čas, bla bla bla. Když musíš, tak musíš. Myslím že v pohodě poslouží nějaká obyč holítka, nejsou nutná žádná speciální udělátka a složité strojky...

gbp
5. led 2023

@muhehehe jeste me ted jako mamu dvou dcer (ale jeste mimin) napadlo, ze bych s tim prave neprisla sama proto, aby to nemusely resit zbytecne brzy. protoze dokud jim to samotnym nevadi, nebudu je na to prece upozornovat. aby si nemyslely, ze je na tom treba neco spatne. asi je to citlive, kdy to timu ditku rict 🤔 tak budu vlastne rada, kdyz s tim prijdou samy ☺️

muhehehe
5. led 2023

@gbp je to fakt. Ale záleží.. zajímavé téma. když to vezmu podle sebe, moje máma to dělala přesně takhle, neřešila se mnou aktivně nikdy vůbec nic takového. Když už jsem překonala x měsíců studu a přišla sama, bylo to ve výsledku snad ještě trapnější, protože nebyla věcná, ale tak přihlouple mateřsky dojatá mým ,,problémem" a když to smrdělo nějakým mindrákem nebo obavou, tak ho pro jistotu důkladně popřela a měla jakože splněno ve své roli opory. Nenávidím to doteď (doteď to dělá). Nicméně rozhodně by mne nějak neomezovala v holení nohou apod, to je opravdu banalita. Ale když už jsme zabrousily na tenhle led, sama bych bývala byla skutečně nesmírně vděčná, kdyby za mnou máma normálně došla a plácla třeba ,,jdu si koupit holítka, zas jsem bez nich" a nechala mě že se tématu chytím, nebo se rovnou zeptala jestli nechci taky. A těch příkladů by se našlo milion. Myslím je větší procento dětí, které se o takových věcech prostě zbytečně stydí mluvit právě proto, že se tématům rodiče nesmyslně vyhýbají. Co je špatného na tom věcně se na nákupu zeptat holky, jestli taky nechce koupit antiperspirant? ,,Já beru tenhle, ten mám ráda, teď v létě se fakt děsně potím, nechces tam taky nějaký přihodit?". když prostě vidím, že se v pubertě začala hodně potit a má koláče v podpaží? (třeba). Lepší tak, než aby se styděla mi to sama říct nebo se jí za to stihl začít někdo smát. Bože jak já tohle nenáviděla, řešit dokola jen co bylo ve škole, místo toho, co taková holka řeší reálně a neví odkud začít. Byla bych tolik vděčná kdyby se mnou věcně probrala tyhle věci, ušetřilo by mi to haldu studu. Ale určitě jsou i děti kterým proletí hlavou ,,co je ti po tom, si ho koupím z kapesnýho sama", to jo.

gbp
5. led 2023

@muhehehe asi to chce citlive a podle naturelu ditete. kazdy to sve zna nejlip. formou takove nabidky by to mohlo byt dobre 👍 dovedu si ale predstavit, ze to v ramci promluvy nekdo i prezene, ja sem treba byla velice citliva na komentare ohledne sveho vzhledu. a pak sem se v tom zbytecne babrala 🙈 no, snad se mi to s myma holkama povede tak, aby se nestydely se mnou o takovych vecech mluvit ☺️

betelgeuzz
5. led 2023

@laura_111 já nechápu, v čem je problém. Holíš si podpaží, tak si ohol i nohy, to přece nemusíš hlásit. Mám dcery 11 a 13, ale rozhodnutí, jestli si nohy budou holit, nebo ne, nechávám na nich.

holka_
30. srp 2023

Ahoj moc dobre vim jake to je mit chlupate nohy🙂.Me je nove 12 a uz se holim nohy a ruce. Zacala jsem se holit asi 1-2 mesice pred letnima prazdninama. Na Youtubu jsem se divala na girl talky a ty mi to vse vysvetlily. Mamce jsem to nerekla a mam pocit ze ani nemusim protoze to je moje vec . Nevim jestli si mamka vsimla ze se holim ale je mi to jedno budi se holit dal protoze se citim moc lepe.

ekou
31. srp 2023

@laura_111 dcera má teprve 4 roky, ale normálně si před ní holím nohy. Takže počítám s tím, že se sama ozve. Nemyslím si, že je to něco za co by jsi měla doma dostat vynadáno ;).
Min bych se jako rodič doptala, zda máš vše potřebné k holenín:D

Takže žádný stres, tohle je banalita

PS. Nohy jsem si začala holit od 11let ;)