Ahoj holky potrebuji poradit mám dvě mladší sestry mě je 24 a sestry maji 14 a 12. A ta 14 léta začala řádit. Abych vám trochu nastínila situaci. Mamka je z ní už úplně zoufalá zralá na psychologa. Neví co si má počít. Sestra byla vyloučena z kolektivu ve škole vždycky se s ní chvíli baví a pak zase ne. Je to taková psychická šikana. Ve škole se to ví ale téměř neřeší. Sestra dochází ke školnímu psychologovi a začala teď docházet i ke klasickemu psychologovi. Je to inteligentní holka ale teď si zhoršila znamky bohužel se jí to už bude započítávat na přihlášku na střední školu. Začala kouřit a pít s partickou. věčně chodí ze školy pozdě domu. Stalo už se že i školu vybulala. Věčně ji naší někde hledají po venku vecer kdy už má být dávno doma. Nikdy nebyla bita ale teď to mamka nevydržela a dostala na zadek byla z toho v šoku protože to nezná. Dostala zaracha a sebrali ji telefon. Samozřejmě to nepomohlo. Tak si řekli že ji dají restart a začnou jako od začátku jako by předtím nic nebylo. Vydrželo jí to asi 5 dnů a teď v pátek si vypla telefon v 7 večer měla být doma a v 8 ještě někde venku. Dovolat se jí nedalo takže ji zase hledali. Nakonec se jí dovolali a řekla jim že domů nejde. Nakonec ji našli a dovedli domů. Ona si z toho nic nedělá. Jako by nechápala že to má své následky. Mamka už fakt neví co s ní po dobrém to nešlo po zlem taky ne. Poraďte máme strach aby se to nesvezlo ještě k nějakým drogám. Omlouvám se že je to tak dlouhé snad aspoň trochu srozumitelné. A píšu z mobilu tak za případné hrubky se taky omlouvám.
@ditta01 ale možná si tou partičkou, s kterou se fláká kompenzuje ty hrůzy ve škole 😉 můj nevlastní syn teď ve 13 letech také bude v pololetí měnit školu. bohužel se často stává, že ve škole tyto věci vůbec řešit nechtějí😠
sestry se určitě nechci zastávat, ale mám za sebou tato telecí léta taky, tak snad nezbývá než doufat, že i ona, stejně jako já, má někde ještě nastavenou nějakou klapku, hranici, přes kterou nepřejde a že se časem srovná. maminka se musí obrnit velkou trpělivostí a láskou. fakt s tím nic nezmůže ani po dobrém ani po zlém, když dítě takto zblbne. já tu klapku měla, ale znala jsem i takové, co ne a fakt ani polepšovna, policajti apod...nic nespraví. pokud bylo u vás v rodině vše v pořádku a dostala dobrý výchovný základ, tak bude vědět, kdy přestat, rozezná tu hranici, za kterou už to nelze vrátit zpět.
@ditta01 znam to...mam presne takovou sestru...presne v tomhle veku to vsechno zacalo..nepomohly prosby, plac, rev, vyhruzky...nic....dnes ji bude za dva tydny 28 a do dneska s ni jsou problemy...dluhy, exekuce, naschvaly...nevim, jak poradit...u nas to jejim 18 rokem mamina vzdala, proste rezignovala...roky jsem s ni nemohla mluvit, nikdy nezapomenu na to, jake mi delala naschvaly a kradla mi tezce vydelane penize z brigad nebo veci, ktere jsem si za to koupila..je to zoufalstvi....je to blbe, ale zkusila bych nejakou poradnu, pedagogickou nebo nejakou psychlogickou, socialni..nevo takoveho....
Ahoj jsi hodná že máš o svou sestru starost 🙂. Zkus vyhledat u Vás blízkosti domova nějakou poradnu která se zabývá těmito dětmi.
Ono to vypadá že snad žádnou klapku nemá. Právě že to nachapeme co se stalo já jsem z prvního manželství ale sestry jsou z druhého a otcin je s mamkou asi 20 let nikdy se nehádají doma bylo vždycky všechno ok. Budem doufat že se to brzo obrátí. Psycholog zatím řekl že je absolutně nerozhodna ale to víme taky. Že neví co se sebou.
@ditta01 no právě, neví co se sebou a hledá cesty na blbých místech. ještě ji neodepisuj. nemůžeš vědět jestli tu klapku má nebo ne? nebo už víš, že by kradla? fetovala? prodávala se? sbírají ji policajti každý víkend někde opilou na chodníku? zatím se pořád ještě "jen" toulá a má pozdní příchody? prostě se brání autoritě a chce si už být svým pánem, i když to ještě nejde. ty jí jako sestra můžeš pomoct. nevyslíchej, nekárej a jen ji naznač, že i když něco pos...a bude mít problém, že jsi tu prostě pro ni, že ji v tom nenecháš. pokud v ní to dobré jádro je, tak jí toto hrozně pomůže si tu hranici dobra a zla udržet a nepřekročit ji. ono, když víš, že tě někdo hodně miluje, záleží mu na tobě a je s tebou fakt v dobrém i zlém...tak se o to víc bojíš ho zklamat, ztratit. nejhorší je pro puberťáky pocit, že nikoho nezajímají, že jsou pro všechny špatní, že jim nikdo nerozumí, že jim chce každý jen do všeho kecat...bože, ani nevíš, jak se bojím puberty svých dětí 😀 snad to ustojíme.
@pet359 je mi líto, že sestra je na tom, jak je. to jsou osudy, které člověku na naději moc nepřidají ☹
@blahova_andrea je to hrozne...ted uz pres rok pracuje, tak se vsichni modlime, aby to tak zustalo...ale ma proste bohemsky zivot a nejaka pravidla nebo takovy ten klasicky zivotni kolobeh nehodla asi respektovat...
@pet359 no někdo má fakt hodně bohémskou povahu a problém s autoritami na celý život. ale i takoví lidé nakonec mohou být úspěšní a žít dobře. jen si musí najít to své pravé pro sebe a ne každému se to povede. tak držím palce, ať už je s ní jen líp. někdo holt dostane rozum později
@blahova_andrea ano, i takovi lide jsou uspesni...no, my cekame aspon na to, aby se to u ni aspon trochu ustalilo a vypada to, ze uz by mohlo...to ze dluzi po cele rodine ohromny tisice, to ani ona nebere v potaz...jsme radi, ze zatim nedela dluhy dal-nebo o nich zatim nevime...uvidime 🙂
@luj89 tak zmenit skolu, to dite uz ZS asi konci..
@ditta01 Ahoj, řešit by to měla mamka, ne ty. Pokud si neví rady, poradila bych se v ped. psych. poradně. Každopádně by to asi chtělo změnit školu..