Ahoj, prosím o váš názor na to, kdy pořídit dítěti notebook. Nejde o peníze, ty jsou, ale o vhodný věk. Naše jedenáctiletá dcera si notebook přeje už rok. Nám pořád připadá, že je ještě hodně brzy. Jak je to u vás?
I my jsme pořídili loni pro dcerku a bylo jí taky jedenáct
Já jsem svůj první notebook dostala v 3.na střední, tehdy jsem ho už potřebovala a půlku jsme si platila sama .... a peníze pro rodiče problém rozhodně nebyl, dodávám že je mi 24 takže nejsem ,,starší generace,, . Moje sestra si koupila notebook před měsícem ( je ji 21), můj brácha před rokem a něco ( je mu18) , oba za své peníze, opět připojuji, peníze pro rodiče nebyl problém. A všichni 3 se shodujem že o nic jsme nepřišli. Koupit 11-letému dítěti notebook - nooo tak tohle teda není podle mého názoru vpořádku vůbec 😖 . A dodávám že je to můj názor, na nikoho neútočím.
@papalinka My jsme dceři notebook pořídili, mají ve škole už od loňska výpočetní techniku, takže do PC jsem jí nainstalovala i kancelářský balík a mladá se tak učí zacházet s wordem, excelem a powerpointem. Od minulého týdne máme nový modem, který je s wifi, takže od minulého týdne má i přístup na net. Takže když už, tak na něm pracuje, teď jsem jí už nechala i ten přístup na internet, ale je pod kontrolou. Docela se to hodí, mně uhynul můj noťas před 2 dny, takže teď jí okupuju ten její, ale primárně šlo o to, že já i muž používáme notebooky k práci, já na svém mám i vzdálenou správu počítačů v práci plus certifikáty, takže na svůj pc nerada někoho pouštím a navíc když tam potřebovala předtím, než měla svůj, tak to pro mne často znamenalo přerušit práci, což mi dost vadí. Muž si svůj zase pravidelně odnáší do práce, řadu věcí (hlavně přednášky) dělá na něm, takže není doma běžně k dispozici.
@papalinka je to tak na hraně, ale v závěru proč ne...když vas finance netizi, pokud není rozcapeny fracek - omlouvam se za výraz, ale vis jak to myslím...a delší dobu si ho přeje, pokud mate hezky vztah, pořídila bych ji ho....pokud pomáhá doma a vychazite spolu, hezky se chová k věcem a přeje si ho delší dobu, tak bych ji tu radost udělala.... 😉
dcera má vlastní tabled od 2,5 roku, dnes je jiná doba....... finance jsou tak proč nedopřát.
@papalinka me by spise asi zajimalo na co ho potrebuje a proc ji tablet nestaci....nemyslim to zle, jen....fb hry a net ma na tabletu taky, tak proc notebook? Pokud pro praci ve skole tak ok, ale jinak moc duvod nevidim...
Me osobne napr.staci tablet (nekdy i smartphone) temer na vse.....na notebook jdu az ve chvili kdy potrebuji word apod.
@papalinka pokud to máte v rodině nastavené tak,že technologie nejsou středobod světa,tak bych ho klidně pořídila,nemyslím si,že je na notebook moc malá. Setkává se tím na každém rohu,je to dnes běžná záležitost.Jenh bych samozřejmě dohlížela na to,jaké stránky navštěvuje,jaké hry hraje a pod.
@tarra27 přesně 🙂
Dcera má 7 let a od loňska mají výpočetní techniku ve škole, tak, aby mohla doma pracovat na notebooku, tak jsme dali jeden co jsme měli doma navíc. Má ho v pokoji, má přístup na net, má ale rodičovský zámek naistalovaný. 😉 tím, že ho má a ví, že může kdykoliv si to zapnout tak ji to asi už neláká a za ty 3 měsíce co ho má ho zapla jen 1x na pohádky.
Ani omylem. 11 leté dítě má mít kroužky, pohyb a ne dřepět u počítače. Navíc pak se budete potýkat s problémem facebooku a dalšího...prostě s tím, co tam dělá. Takže ne.
@killi Přesně tak, ta naše u toho taky nedřepí, jak to není zakázané ovoce, tak ji to neláká... 🙂
@somalicats U nás to bylo stejné i mobilem. Tak strašně ho chtěla, že po půl roce teda dostala starší mobil. Od té doby leží v aktovce, kdyby náhodou potřebovala volat kvůli družině atd. a nevšímá si ho, nabíjet ho musím já. Volá tak 2x za měsíc. 😉Čím více se zakazuje, tím je to horší. Jde o vysvětlování, veliké zakazování k ničemu nevede. Ty děti stejně k tomu počítači mají přístup u kamarádek ve škole, v rodině atd. 🙂
@uztotakbude pokud dítě je od mala vedené ke kroužkům, lítá po venku a nepotřebuje televizi, tak u Pc sedět nebude, ani když ho bude mít u sebe. 😉 To vidím nejen v okolí, ale i u své dcery. 😉
Asi nebudu oblíbená, ale tyhle věci moc nepodporuji, i když 11 let je už akceptovatelnější, nedávno se tu maminka ptala, jaký pořídit tablet 2 letému, tak to jsem tak nějak nemohla rozdýchat. Sice je jiná doba, nicméně si myslím, že jim doba strávená u PC moc nedá, takže já bych radila počkat co nejdéle to půjde, je mi jasný, že jednou jí ho pořídit budete muset. 😉
me to prijede brzo sice doba je jina ale spis preferuju jine veci ale kazdy ma na to jiny nazor 😉
@mandala nevim co si nemohla rozdychat na tom ze nekdo chce koupit 2 letemu diteti tablet, je to prece kazdeho vec, maly na nem taky nekdy hraje, nema svuj vlastni, jeden v rodine staci. Ale ma tam hry, ktere ho uci, barvy, pocitat, tvary a podobne. Nehraje na nem denne vetsinou si zahraje tak jednou za tyden, nekdy casteji nekdy si treba mesic nevzpomene. Ale pokud tam treba hraje pexeso tak na tom nevidim nic divneho.
My s brachou jsme treba uz v 11 pocitac mely a to jsem "starsi" generace. Ono je to hlavne o tom promluvit si a vysvetlit jake riziko na internetu hrozi, ne jenom zakazovat. Vzdy je lepsi vysvetlit a treba i mit pod dohledem co tam dela, nez aby to delala nekde tajne. V 11 uz je dost stara na to ,aby pochopila, ze ne vsechno co ji nekdo napise je pravda a tak si musi davat pozor. To ze treba do 18 nebude mit notas ji stejne neochrani pred tim, aby ji nekdo ublizil. ☹
@uztotakbude To není otázkou toho, jestli počítač má nebo nemá, ale otázkou výchovy.
Náš nejstarší dostal notebook také v jedenácti letech - používáme ho všichni a on má jasně daná pravidla kdy na PC může a nemůže... 🙂. Teď tedy spíš nemůže 😀
Neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na rodině, jak děti vede. Já sama nemám jasný názor, kdy by měl malý dostat tablet nebo třeba začít koukat na pohádky. Doufám, že to samo vyplyne. A pak se mi snad povede vyvážit moderní technologie se vším okolo. Proč by si dítě nemohlo hrát chvíli na tabletu? Není to jed. Snad jen ve velkých dávkách nebo při špatném užití. Pokud chcete dceři koupit notebook, hlavně pak nastavte režim tak, aby věděla, co je a není bezpečné. No, lehko se to píše, v praxi to asi je fuška uhlídat dítě ve světě internetu a zároveň mu projevovat důvěru a nechat volnost. V jedenácti asi nemůže vše plně chápat, ale citlivým vedením má šanci dospět k tomu, že bude notebook využívat, ale nebude jeho otrokem. To vidím u mnoha starších dětí kolem sebe. A není to u nich o tom, kdy počítač dostali.
já bych klidně 11 leté pořídila, v dnešní době to je normální věc ale samozřejmě s pravidly-kdy, jak dlouho tam být.
a k tabletům, kluci mají necelých 5 a 6let, tablet máme už skoro 4 roky-kupovali jsme ho pro staršího, který je opožděný, má vývojou dysfázii aby se učil a nestydím se za to, nic špatného na tom není. Má to omezené kdy, má jen vyukové aplikace a děláme spolu, nějaké střílečky atd tam nemá. Čas má omezený, třeba v létě tam není třeba 3 týdny, věčně jsme venku, doma tak spí, jí ale jak jsou nemocní, v zimě tak tam jsou ale max. 30 minut denně a stačí naprosto. beru to jako doplněk toho, co se synem dělám a samozřejmě je tam i ten mladší a nic špatného na tom nevidím. vím co dělají, jak dlouho, bez dovolení neexistuje že by tam byli-je schovaný, takže mi musím říct
@tulikiss
@marketa233 Vyjmuto z článku : Ve své praxi se čím dál více setkávám s dětmi, u kterých se objevují velmi zvláštní odchylky v chování a čím dál méně vidím děti, které na první pohled přitáhnou svou čistou, tvořivou, vnímavou dětskou duší, kterou by mělo vlastnit každé dítě.
Ty výše zmíněné odchylky v chování (a následně vyšší nemocnost dětí) představují poruchy soustředění a hyperaktivitu. Děti si neumí hrát, rychleji či pomaleji, podle stupně poškození, bloudí mezi nabízenými hračkami či činnostmi bez schopnosti se pro věc na dobu delší než 5 minut zaujmout.
Je to naprosto nevídané. Každé zdravé dítě je od přírody nadáno neuvěřitelnou fantazií, která proměňuje kameny ve zvířata nebo klacíky v panenky. Avšak tuto fantazii musí mít dítě možnost rozvíjet a usměrňovat. Pokud se tak nečiní, obrovská síla fantazie pozitivně neusměrněná do kladné aktivity se obrací proti dítěti.
V takovém případě si dítě nejen přestane hrát a vykazuje známky poruch soustředění, hyperaktivity, ale je také otrávené, nespokojené. Vyžaduje stálou pozornost, potřebuje, aby jeho vnitřní prázdnota byla naplňována rodiči a jinými lidmi kolem něj. Záhy se začíná objevovat agresivní chování zaměřené jak proti dítěti samotnému, tak proti okolí. Tento vývoj jde obvykle ruku v ruce s jeho zvýšenou nemocností.
Co se děje s našimi potomky? Jak je to možné, že vývoj řady našich maličkých je takto nasměrován?
Těch příčin je více. Určitě se na tom ve velké míře podílí vadné stravování dětí (přemíra sladkého, velký podíl živočišným bílkovin ve stravě), zásahy do imunitního systému ve velmi ranném věku a další. Ale nejzávažnější vliv na dítě, dle mého, mají nepřirozené formy „hraní“.
V současné době není výjimkou, že dítě od ranného věku sleduje denně televizní pořady (a to myslím i ty určené dětem) a věnuje se počítačovým hrám. Je prokázáno, že tyto činnosti v zásadě a velmi hluboce poškozují mysl i duši dítěte.
Počítač má sloužit mnohem starším dětem, počítám, tak ke konci základní školní docházky, a to v rámci výuky práce s počítačem. V žádném případě nemá co dělat v rukou menších dětí.
Počítač a počítačové hry, kterými se děti již ve velmi ranném věku zabývají, nejen že neumožňují vývoj základních, tvořivých schopností dítěte, ale dokonce je výrazně potlačují. Navíc pokud jde o agresivní programy, duši dítěte nenapravitelně poškozují .
Zjištění, že tyto aktivity dětí jsou podporovány rodiči a školami ve mně vyvolává zděšení. Proto apeluji na moudrost rodičů, pedagogů a vychovatelů, aby chránili děti a žáky před vlivem sice velmi oblíbených a rozšířených, ale pro tělesné, duševní a mravní zdraví dětí naprosto nevhodných „televizních a počítačových aktivit“.
@mandala Pošli prosím odkaz, zdroj. Děkuji.
Třeba má autor/ka pravdu, ale přijde mi to poněkud černo-bílé.
Nemyslím si, že pohled mandaly je špatně. A se článkem naprosto souhlasím a musí každý, kdo pracuje s dětmi (ne jen s těmi svými doma). Učím na střední škole a tolik otrávených a znuděných studentů bez jakýchkoliv zájmů jsem během své střední nezažila. Učím jazyky, a když se jich zeptám, co rádi dělají ve volném čase nebo čemu se věnují po škole, tak 3/4 neví, co odpovědět. Když vejdu do třídy, tak tam bývá ticho a všichni hledí do displeje mobilu.
Když srovnám svou generaci (jsem o 10 let starší než mí studenti), tak my jsme byli úplně někde jinde. Nemají žádnou fantazii, neumí si vymýšlet odpovědi a nic je nezajímá. A to nejsou pouze pubertální prváci, ale i vyšší ročníky. Sem tam se najde světlá vyjimka, ale většina je už z internetu mimo...
Co se týče dotazu autorku, tak bych jí počítač pořídila. Už není malé dítě a postupně bude must počítač využívat i kvůli škole, takže dřív nebo pozděj byste ho stejně kupovali. Nicméně bych dala ultimátum, že do toho nebude zírat celý den...
@mandala máš uplnou pravdu, strava ovliňuje děti moc, to ve svém okolí vidí čím dál více maminek. Co se týká televize tak u nás ten rozdíl, když se u nás nadobro vypla, byl u dcery obrovskej. Je vnímavá, tvořivá, umí si hrát i bez hraček atd. přesně jak popisuješ. 😉. Akorád teda pokud aplikuješ to co píšeš, tak dítě i když ten počítač má v pokojíčku na něj stejně nejde. Je tvořivé, má svou fantantazii, umí si hrát a nebude trávit zbytečný čas u počítače a tím pádem není potřeba něco zakazovat, nebo nařizovat jak dlouho má u něj být. 😉
Ještě mě napadla jedna věc s tím jídlem - dělala jsem v Anglii Aupair a maminka byla nešťastná ze svých dvou dětí, protože byli strašně neposední. Na radu lékařky jim přestala dávat sladkosti, pouze v sobotu na snídani koblížek a děti se během týdne otočily o 200 stupňů. Kdybych toho nebyla sama svědkem, tak neuvěřím. Cukr jim bez problémů dodá ovoce a sladkosti člověk k životu opravdu nepotřebuje. Byli klidnější, líp si hráli a večer hned usnuli. Nezdá se to, ale strava dělá divy...
@papalinka pokud mate hezky vztah, v 11 bych ji ho pořídila......nebo ma tablet? ....ale samozřejmě do ni hucet, aby si nepsala s cizími a zákazdavani fotek na NET....max na FC profilovou nebo jakoukoliv jinou po konzultaci....aby byla opatrná....
Je velká, jednala bych s ni jako s rozumnou...ale i domlouvala ji.... 😉