Náctiletá s rovnátky. Jak ji přijmout k častějšímu a pečlivějšímu čištění zubů?

bezradnost
5. pro 2023

Dobrý den. Poraďte, prosím, jak přimět náctiletou s rovnátky k častějšímu a pečlivějšímu čištění zubú? Moc děkuji.

te_reza
5. pro 2023

Mám skoro 8 letou. Má zatím nasazovací. Má nosit dvě hodiny před spaním a na noc. Zcela upřímně říkám, že jsem ji vynadala a to dost důrazně, protože po pěti minutách prvního nasazení peklo na zemi, že to nosit nebude apod. Na férovku jsem ji řekla, že to jsou její zuby a její starost a když se o zuby nebude starat a nebude to nosit, že si to tam vyřídí při kontrole sama. A že nás můžou vyhodit a já s ní jinam lítat nebudu. Kupodivu si to přebrala a rovnátka nosí a zuby čistí. Nám totiž zrovna s papírem řekli, že péče o zuby je nutnost a fakt nás můžou vyhodit.

honatko092
5. pro 2023

@bezradnost Já jsem měla pevná rovnátka asi 2 roky, když mi bylo náct. Nečistila jsem tak jak měla - problemy mám doteď. Obě šestky na kterých byly nasazené takové kroužky, tak jsou zničené, ještě je tedy mám, ale příští rok za čištění dám 8000 Kč, aby nemusely jít pryč. Na některých zubech mám povlaky, které se vytvořily, když jsem poctivě nečistila. Takže pokud nechce po sundání vypadat blbě a do budoucna se se zuby trápit, ať čistí. Snad posloužím jako odstrašující příklad 🙏

zuzkasim
6. pro 2023

Též jsme s tím doma bojovali. Poprosila jsem ortodontistku, aby to důrazně vysvětlila, snažila se a aspoň ty první dny to trochu efekt mělo. Teď už má syn rovnátka dole, zuby naštěstí ok, zrovna nedávno jsme byli na prohlídce a kupodivu žádný kaz.

konidana
6. pro 2023

Dcera mela pevna rovnatka na obou celistech. Spravne by si mela zuby cistit po kazdem jidle. No to ji vydrzelo mozna par dni, vetsinou pak cistila aspon rano a vecer, vecer teda snad vzdy. Po kazdem jidle fakt nebyla sance ji primet. Takze neporadim. Nastesti tedy po sundani mela jen jeden mini kaz na predni jednicce nejak vedle zamecku a jinak dobry.
Synovi zatim ortodontistka pevna rovnatka odmitla vubec dat, ze pry ma spatnou hygienu. Asi se to u nej trochu zlepsilo porizenim sonickeho kartacku, ale to s rovnatkama taky nevim jak jde dokupy.

levandule_k
6. pro 2023

Těžko říct, já sem poslouchala ve škole blbé poznámky, že si čistím zuby na záchodě po svačině. Byla jsem za exota a bylo mi trapně. Bylo to na ZŠ. Je to už nějaký ten pátek, tak nevím, jestli a jak moc jsem to začala časem flákat... Ráno a večer jsem to doma určitě čistila pečlivě, to si pamatuji, jak moc to bylo pečlivé během dne si nepamatuji. Ze začátku určitě poctivě a nevím, jestli jsem to nebrala pak trošku volněji. Rovnátka jsem měla asi 10-12 měsíců.

Zubař prudil, že se mi dělá pod zámečkem kaz, chtěl ať ortodontistka sundá zámečky, ta nechtěla, že tam nic není. Naštěstí tam po sundání nic tam nebylo. (Tenkrát pro mě prudil, matka mě jebala, že si blbě čistím zuby, dneska jsem ráda, že byl pečlivý, ale to jsem docenila časem.) Po sundání rovnátek jsem neměla žádný problém, žádný kaz, žádné poškození skloviny.

Vzhledem k tomu, co vím o zubní hygieně dneska, tak by mi ty poznámky byly ukradené a nedovolila bych si jít někam bez kartáčku.

Asi tak, objednala bych dceru na dentální hygienu, aby jí dentální hygienistka vysvětlila, jak je důležité čistit pečlivě. Ideální by bylo, aby jí ukázala, jak to může dopadnout, když se nečistí. Třeba to vezme od ní líp než od tebe. Jo někdo může mít mega štěstí, že má dobré mikrobiální složení v ústech a geneticky silnou sklovinu, takže i přes lehce free přístup nemá problémy, ale těch lidí moc není.

Na rovinu bych jí řekla, že pokud si nebude čistit zuby, že jí ty rovnátka nechám sundat, i když bude x desítek tisíc v háji, protože na ně není zralá, že bohužel mám jako rodič zodpovědnost za její zdraví, pokud ho nechce převzít sama, že nehodlám dopustit, aby zuby měla zkažené nebo demineralizovanou sklovinu, viz. tohle https://www.facebook.com/hygiena.klarova/posts/...

Raději křivé zuby než problémy výše. Rovnátka se dají nasadit i později, ale kaz se vrátit zpět nedá.

Dej ji přečíst tuhle diskuzi. Já jsem ráda, že mám rovné a nezkažené zuby a můžu se kdykoliv smát. Takže ji vzkazuji, ať není blbá a čistí jako o život. Stojí to za to.