Jak vaše děti usínají ve 12 letech?

pasiba
15. pro 2020

Hezký večer, dcera bude mít v květnu 12 let a má problém s usínáním. Ve všední den ji ženu v osm do postele. Možná okolo půl deváté se do ní dohrabe. Ve 22:30 jdu spát já a je stále vzhůru. Je v posteli a nemůže usnout. V pokoji má světýlko bez kterého neusne, takže rušivý element. Ale být tam musí. Je hodně přemýšlivá, takže asi rozhodně dost přemýšlí před spaním. Ani nechci pomyslet, v kolik usne. Možná vám v tomto věku taky usinaji pozdě a je to normální. Já už si to moc nepamatuji. Nebo spíš vůbec. Jak je to u vás u předpuberťáků?

berenika39
15. pro 2020

Syn 12 let. Pokud je škola (jo, at už distance nebo prezence) jde v devět a už to má tak akorát, lehne a spí. Když je volno, víkend, prázdniny, má večerku v deset a to je už kantáre, takže odpadne. Ale obrovský vliv na to má aktivita během dne. Trenuje 4x týdně fotbal, a to není problém. Má toho akorát🙂))). Pokud není fučes, není unavený a vidím, že potřebuje delší večerku. Tak nějak to nechávám na něm.
V osm je podle mě brzo.....a pokud jí stačí ty hodiny spánku, které má, nechala bych to na ní. Já taky nejdu spát před 23.00.
Myslím, že v tom věku je ok spát tak 10 hodin, od devíti do sedmi, cca. Má to?

hojda
15. pro 2020

Mám taky přemýšlivé dítě v tomto věku a s usínáním je to hodně podobné.☹.
@pasiba

aneta15
15. pro 2020

@pasiba mám dceru 12 let a zrovna teď jsem ji byla spucovat ať už spí. Usíná kolem půlnoci. Přitom je hodně aktivní. 3 x týdne má náročné tréninky. Nechápu to ale unavená není

jarcca
15. pro 2020

A má pak ráno problém vstávat a nebo v klidu vstane a je vyspalá? Já v tom věku chodila spát klidně kolem půlnoci a v sedm ráno jsem neměla problém vstávat, bohatě mi ten čas na vypsání stačil. Můj táta to má stejně, noční pták v dospělosti vzhůru klidně do tří a bez problémů ráno vstává do práce. Takže pokud ráno nebo přes den nemá problém, že je unavená, klidně bych ji nechala, ať si třeba večer ještě čte.

baris
16. pro 2020

@pasiba popisuješ mou 12-ti letou dceru. Spát nebude a nebude 😒. Má kruhy pod očima, ráno v 6 vstává, o víkendu nejpozději v 7 a spát nebude a nebude.

Taky pořád vše řeší. Aktivita moc nepomáhá.

lv
16. pro 2020

Spi tak od 10-12, uz to nechavam celkem na ni.

pasiba
autor
16. pro 2020

Super. Takže to je normální 🙂 ráno sice má trocho problém vstát, ale vstane. O víkendu to zase dospi. To vstává klidně v deset. Mě to přišlo šílený, že jdu spát ve 22:30 a ona ještě vzhůru. No jo 🙂 už ZO není miminko 🤣

ninive211
16. pro 2020

Mně přijde šílene, že ji ve 12 letech z
ženete v 8 do postele🤦‍♀️Pak je jasné, že se tam převaluje a nechce se jí ještě spát, je na ni ještě brzy. Jasně, chcete mít i "klid pro sebe"... Očividně je to spíš typ sovy, co o půl šesté rano nevyskočí vesele z postele. Navic co si pamatuji i u sebe, na prahu puberty se spánkovy režim mění, do těch 10, 11 let jsem se rano budila pravidelně o pul šesté, naprosto čilá a vypsaná a chodila si cist do obývaku, abych nerušila segru. Jak jsem byla starší, posunula jsem si odchod ke spánku na 21:30 a s tim i vstavani tak v 6:15. A taky jsem přemýšlivý typ, minimálně půl hodiny jsem v posteli ležela a prostě se mi něco honilo hlavou, málokdy jsem padla do postele a spala hned jak zabitá. Je to si normální, tělo a mozek se vyvíjí. Na podporu spanku a uklidnění může zkusit meduňkovy čaj, odpoledne bych vynechala černý i zeleny caj, pokud pije, omezit sladké (sacharidy) navečer...

elencze
16. pro 2020

já jsem sova, ve věku tvé dcery jsem si, když jsem nemusela vstávat, o víkendu, prázdninách, běžně v posteli do půlnoci až do jedné četla, a ano, vstávala pak v 10. Tenhle biorytmus mi zůstal, před malým pro mě bylo nejefektivnější chodit spát ve 2 ráno a vstávat v 10. Jinak jsem ale měla po celou základu ve všední dny večerku v 9, když nebyla škola, de facto kdy jsem chtěla.

konidana
16. pro 2020

@pasiba dcera necelych 13, uz par let chodi do postele uplne nejdriv v 9h. Spis az kolem 21.30. Pokud ma co, tak si jeste cte tak do 22.h nebo mnohokrat i dele🙄. Pulnoc pry neni vyjimka. Rano ma budika na 6.a vstane v pohode. Ja usinam mezi 22.a23.h

pasiba
autor
16. pro 2020

@ninive211 V půl deváté. A ani nepřemýšlím, že by chodila později. Že se tam převaluje mi nevadí. Spíš mě překvapuje jak málo spánku ji k životu stačí. Číst si večer nemůže, protože je v pokoji se sestrou, která je po ulehnutí jako špalek. Odpočinek v podobě prevalovaní na posteli se taky počítá

kupi
16. pro 2020

Dcera 12 let chodí ležet kolem desáté a usíná většinou před půlnocí, než usne tak si čte a nebo něco poslouchá.

pasiba
autor
16. pro 2020

@kupi Já chápu, že to tak ty děti mají a usinaji okolo půlnoci, ale mě to přijde šílené 😳 po celem dnu aktivit jen 6 a půl hodiny spánku. Budu ji dávat max v devět, ale tím ovlivním tu druhou dceru co spí ráda brzy. Bude to asi muset dopsat po škole 🤣

konidana
16. pro 2020

@pasiba tak u nás je v pokoji s mladším bratrem, který by sám za sebe usínal kolem 21. Prostě se tam nějak musí porovnat... Jen svícení lampičkou je v pohodě, horší je, když si dcera takhle večer vzpomene, že ještě bude třeba balit dárky atp. 🙄 Bohužel má vzor v tatínkovi, který mi taky do půlnoci svítí , pouští televizi, vaří nebo něco kutí, zatímco já bych chtěla spát (bohužel máme jen 2kk). Ale je fakt, že syn pokud se vyšťaví, tak klidně vytuhne odpoledne, když přijde z venku.

pasiba
autor
16. pro 2020

@konidana Asi se pořád nemůžu smířit s tím, že ty holky mi už tak rychle vyrostly. Já sama musím spát za tmy a v úplným klidu. Stačí mi vidět to světýlko co mají holky v pokoji a už se mi hůř usíná 😑 máme pokoje naproti sobě. V lednu si budeme dole v baráku dělat novou ložnici a celý vršek budou mít holky pro sebe, tak ať si tam svítí třeba lampou 🙂
Taky byste potřebovali víc prostoru

slunickonanebi
16. pro 2020

Dcera 12, dobrovolne chodí spát ve 20.00 a usbe hned. Syn 12 chodí v 21.30. Vstávají okolo 6.00. Velký vliv na (ne) usínání mají mobily....

konidana
16. pro 2020

@pasiba se spánkem to mám stejně jako ty- potřebuji spát nejvíce z celé rodiny a k tomu ideálně ticho a tmu. Zakrývám i displej od rádia v kuchyni🙈

misina321
16. pro 2020

Přesně jak píší ostatní, úplně v pohodě, soucítím s tvojí dcerou 😂 Já byla noční sova a v tom věku jsem chodila taky spát pozdě, o víkendu dospávala. V do 22h bych neusla ani kdybych chtěla. Navíc jsem měla problém usínat, protože jsem přemýšlela v hlavě o všem a v té době začínající puberty na tom člověk ještě není tak, že by si řekl, kašlu na to, nebudu to řešit 😂 Taky nerada vstávám brzo...
Jediný co mě napadá, jestli po večerech zbytečně dlouho nekouká do mobilu. Ale zase už má takový věk, že těžko zakazovat 🙂

pasiba
autor
16. pro 2020

@konidana Já taky. Minimálně 8 hodin abych celý den byla aktivní a večer neusinala u telky, proto mě překvapuje, že tak malé (velké) dítě spí tak málo. Ale já si právě nepamatuji jak jsem to měla ve 12ti 🙄

konidana
16. pro 2020

@misina321 tak mobily večer rozhodně zakazuji a zakazovat budu dál. Většinou je děti musí odložit v 19.h. Jako někdy dám vyjímku, na občasnou kontrolu chatu s kamarádkou nebo když se chce občas dívat na film. Ale to je max 1x týdně a max do 21.h

pasiba
autor
16. pro 2020

@misina321 No my zakazujeme. Mají ho dovolený dost málo. Když doma udělají nějakou větší práci tak můžou dvě hodiny na počítač

konidana
16. pro 2020

@pasiba přesně moje potřeba je ideálně také 8 h. Já vím, že máma ze mne v pubertě rostla, že jsem se sebrala a šla spát nejpozději ve 22h (pro ní brzo, nevydržela jsem dokoukat film do 22.30 😅) Potom na výšce a před dětma jsem jednorázově dokázala ponocovat, ale už zase dávno ne. A nejhorší je, že u telky neusnu. Nikdy. To by muselo jó bejt...

konidana
16. pro 2020

@misina321 dost mne zaráží, že v jiných rodinách to moc neřeší - když dcera spí u kamarádky, mobily můžou mít furt a hrozně se chlubila, že šly spát až ve 3 ráno🙄 . A ráno do školy. Když občas spí kamarádka u nás, mobily musí odložit nekompromisně obě. To že do půlnoci krafou, ale už neovlivním...

pasiba
autor
16. pro 2020

@konidana Když chodí spát na víkend ke svému otci, tak chodí spát i ve dvě ráno. Jejich otec má třetí dceru a ta si ve třech letech uměla pouštět videa na you tube. Můj prcek telefon má v ruce jedině, když jdu do obchodu na rychlovku a děti čekají v autě tak aby vydržel být připoutany v autosedačce

pasiba
autor
16. pro 2020

@konidana Jo a jednou se mi stala šílenost. Dcera tady měla asi 5 kamarádů na oslavě. Jedna z nich celou tu oslavu seděla na telefonu a když se jí došla baterka, tak si to sama s přehledem pichla do elektriky a pokračovala. Simča říká, že je to bohatý jedinacek s iphonem. Tak jsem ji řekla, že tu tady už nechci nikdy vidět 😵

jade85
16. pro 2020

Mně spíš překvapuje, jak o spánku dcery mluvíš - "dávám ji spát v...", jakoby to bylo miminko. Já mám dítě zatím ještě malinký, ale dobu, kdy mně samotné bylo 12 si celkem dobře pamatuju - byla už jsem normálně samostatná jednotka, spát jsem chodila, kdy jsem potřebovala, začínající puberta, cítila jsem se už dospělá 😃 dej jí trochu svobody rozhodovat o sobě sama, jinak se to nenaučí nikdy...

ninive211
16. pro 2020

@jade85 Jo to me zarazilo taky to "dávám ji spát", jako by chodila do školky...možná to bylo jen blbě napsané🤔 V 11,12 letech jsou uz v pocinajici puberte a trocha te samostatnosti a volnosti v rozhodovani (např. kdy pujde spat) neni rozhodne na skodu. Kdyz pak nebude druhy den vyspana, její problem, priste pujde spat driv, aby vyspana byla...ale rozhodne v tomto veku co se tyce ruznych direktiv ohledne cehokoliv, "mene je vice" plati dvojnasob. Kor pokud s otcem jsou rozvedeni a u nej ma dcera jiný, mnohem volnejsi rezim.

pasiba
autor
16. pro 2020

@jade85 Ona ještě rozhodně do samostatné jednotky má daleko 🤣 mám všechny svoje děti jako koule na noze. Kromě doby kdy můžou na internet jsou neustále se mnou. A bez pusy na dobrou noc neusnou a bez svých oblíbených rituálů, kdy prohlizeji celý pokoj kvůli pavoukům a bubakum. Až ty budou samostastatne jednotky tak já půjdu do imaginárního důchodu. Tvoje výchova by u nás nefungovala. Ale děkuji

jade85
16. pro 2020

@pasiba nebudou samostatné, dokud jim nedáš tu svobodu si to vyzkoušet. Není to přece tak, že jsou nesamostatné a proto jim nemůžeš dát svobodu o sobě rozhodovat. Je to naopak - jsou nesamostatné, protože tu svobodu nikdy neměly. Neříkám nedat jim pusu na dobrou noc nebo zrušit rituály, ale prostě dát 12leté možnost jít spát, kdy bude chtít.

pasiba
autor
16. pro 2020

@jade85 Já pro tuhle rebelskou výchovu prostě nejsem. My doma pravidla mít budeme vždy a pro všechny. Když ji dám svobodu tak od internetu nestane a spát bude chodit o půlnoci. No to fakt ne!
Omlouvám se, ale pro radu jak vychovávat jsem si nepřišla. To co jsem chtěla vědět už vím 🙂
Hezký den