Dcera a antikoncepce. Jak jste to s dětmi řešili a v jakém věku?

27. pro 2023

Pro mě je to trochu složitější, protože sama jsem momentálně těhotná. Mimochodem, nebylo to plánované, stejně jako jsem porodila svou dceru, když jsem byla velmi malá. ak prostě nemám pocit, že mě berou vážně, když nadhodím téma antikoncepce, protože se vrací jedovatý komentář, že to sama nemám pod kontrolou...

Nyní je situace taková, že mé dceři je 15 let. Má přítele, velmi sympatického muže, který u nás občas tráví noc. Je mu 16 let. Nedávno za mnou přišla moje dcera a zeptala se, jestli bych jí zaplatila prášek, kdyby šla k lékaři a dostala recept. Nevím. Jen si myslím, že 15 let je na užívání hormonální antikoncepce příliš brzy. Ale chápu i její rozhodnutí. Už jsem jí řekla, aby ještě pár let počkala a pak si to rozmyslela, protože kondomy jsou také bezpečné. Ale odpověděla mi. Ano, más to zcela pod kontrolou! Jak jste to s dětmi řešili? V jakém věku začaly užívat hormonální antikoncepci? Musím se přiznat, že jsem používal kondomy, bohužel ne tak spolehlivě, takže jsem měla dceru v 18. O několik let později jsem šla na potrat. Teď jsem znovu těhotná a na dítě se těším, ale bylo to všechno, jen ne plánované. Je snad lepší smířit se s tím, že se dcera chce chránit a bere hormony, i když si myslím, že to není dobře?

eressiel1020
27. pro 2023

Já jsem začala brát antikoncepci až když jsem měla přítele. Což bylo v 16.

lencaa11
27. pro 2023

Pokud sama přišla podpořila bych ji už proto že přesně kondom není 100% tak bych ji podpořila HA + kondom ...já též brala cca 15/16 HA Logest i skrze teda jiné věci ale vše v pořádku

gruyerre
27. pro 2023

Myslím si, že hormonální antikoncepce je pro ní teď dobrou a nejspolehlivější volbou. Teď je ve věku, kdy by pro ní těhotenství bylo asi hodně velký problém.

me_druhe_ja
27. pro 2023

Já brala HA od 16 (první sex byl těsně před 16 narozeninama) do cca 25-26. Pokud plánuje nebo už provozuje sex, raději HA než riziko těhotenství tak brzo zvlášť, pokud jak je vidět je sama zodpovědná a dítě nechce. Kombinace HA a kondom je úplně nejlepší, nejspolehlivější.

1772
27. pro 2023

Pokud dovolíte patnáctileté dceři, aby u vás přespával její šestnáctiletý přítel, je hormonální antikoncepce nejlepší řešení. Pokud bude zodpovědně užívat prášky.

alubif
27. pro 2023

Hodně teď chodí mladé holky s tělísky. Prý se to teď doporucuje. Ale musíte se zeptat gynekologa, já jsem jiný obor. Spíš bych se ale zamýšlela nad tím, jestli je úplně vhodné aby v 15 letech trávila noci s přítelem u vás doma. Ale já jsem asi trochu stará škola. 🙈

mia255
27. pro 2023

Já jsem začala brát HA v 16 letech. A už teď vím, že moje dcery (dokud do toho budu mít co mluvit) ji brát NIKDY nebudou. Mě na ni zůstala krásná vzpomínka v podobě autoimunitní nemoci... Zcela náhodně jsem toto probírala s několik lékaři a každý mi potvrdil že je to svinstvo ... Co jí pořádně poučit ohledně sexu a naučit používat pomůcky, které nemají milion vedlejších účinků 🙂

krtcice
27. pro 2023

Uff, mě by to teoreticky mohlo čekat za 3 roky... Ale určitě bych nechtěla, aby do sebe HA cpala. Já ji kdysi brala asi rok a dnes bych si za to nafackovala. Raději bych s ní zašla ke gynekoložce (předpokládám, ale bude chodit ke stejné co já) a poradila se o jiných a šetrnějších způsobech ochrany.

veroniquecz
27. pro 2023

@mia255 no jo, ale jaké 🤷🏻‍♀️

mia255
27. pro 2023

@veroniquecz možnosti je hodně, žádná není stoprocentní ale při zodpovědném přístupu popřípadě kombinaci několika se šance na otěhotnění rovnají téměř nule. Kondom, pesar, gely, neplodné dny.... Ono ani HA není stoprocentní a předpokládám, že člověk pro své dítě úplně nechce doživotní poruchu fungování organismu jen kvůli hormonům 🤷

gruyerre
27. pro 2023

@mia255 možností zas tak moc není, z těch co píšeš, přichází v úvahu kondom, ale i sama slečna dcera zakladatelky diskuze ho nepovažuje za zcela bezpečný, což má pravdu. Pesar a gely jsou nespolehlivé, i když je používáš správně. Neplodné dny, no budiž, ale kolik patnáctiletých holek na sobě pozná ovulaci? A už vidím, jak si holka denně měří teplotu v pochvě.

lauriak
27. pro 2023

Ja by som v tomto veku volila hormonalnu antikoncepciu. Kym bude mat aspon 18 rokov. Potom uz sa moze sama rozhodnut ci s uzivanim chce pokracovat alebo nie. Ja som brala HA od 16 do 19 rokov. Potom som sa dala dohromady s mojim sucastnym manzelom a v 23 rokoch som planovane otehotnela s tym, ze keby sa to stalo skor, nevadilo by nam to.

izz76
27. pro 2023

Pokud má dcera už delší dobu pravidelnou menstruaci,nechala bych ji napsat antikoncepci.

biciklissie
27. pro 2023

Tak já bych ji podpořila. Pokud spolu máte takový otevřený vztah, podporujete její vztah, tak není moc co řešit, než ji podporit. Byla bych ráda, že je zodpovědná. Pro ty mladé je to někdy těžké, i když samozřejmě sex by se měl rovnat rozum, ale ne vždy to tak je. Já HA považuji (pokud není zdravotní omezení) za bezpecnou a spolehlivou ochranu. Ale samozřejmě názory se na to různí. Nechtěla bych, aby musela řešit nechtěná těhotenství, potraty a rodicovstvi v mladistvem věku. Což tedy některé kombinace jako kondom a plodné dny u puberťáků, no, nevím, pro většinu je to asi kapánek komplikované.

mia255
27. pro 2023

@gruyerre já psala kombinaci ne jen jednu z těch věcí 🤷 mě strašně udivuje kolik žen zde doporučuje nálož hormonů pro dospívající patnactiletou holku... Jak říkám po tom čím jsem si kvůli ni prošla bych ji nedoporučila absolutně nikomu.... Ale není to moje dítě

kubesovaadelka
27. pro 2023

Já vyrůstala v tomhle věku převážně u táty, ten se mě ani neptal, řekl že to neuhlídá, poslal mě s poprvé na prohlídku s babičkou a ať mi rovnou napíší antikoncepci. Takže hormonální antikoncepci mám přesně od 15 let a nemyslím si, že by mi uškodila. Od 16-17 let jsme měli v péči přítelovu mladší sestru s taky jsem ji hned objednala na gymdu a napsat antikoncepci. Taky ji neuškodila

mia255
27. pro 2023

@kubesovaadelka jo ja si taky myslela ze mi neuškodí 🤷 jak říkám vlastní zkušenost a názor lékařů (většina gynekologu samozřejmě bude doporučovat protože z toho mají 💸) je pro mě relevantnejsi. Ona HA je nejjednodušší varianta ale vždy je potřeba počítat s tím, že hormony navíc v těle nadělaji paseku a buď si s tím tělo poradi samo nebo ne...

te_reza
27. pro 2023

V tomhle věku mi přijde antikoncepce jako nejvhodnější řešení, jen bych ji kladla na srdce brát ji tak, jak se má.

martulka88
27. pro 2023

HA jsem brala s prvním přítelem. Sice mi bylo 18, ale pokud už má přítele a přespávají spolu a k tomu za tebou přišla pro možnost HA, neriskovala bych a šla bych s ní na gynekologii.

me_druhe_ja
27. pro 2023

@mia255 Ano, HA muze způsobit problémy, ne že ne. A brát to jen tak pro srandu nebo kvůli bolestivé MS je blbost. Ale pokud 15. holka chce začít sexuální život (na který má dle zákona právo), je HA rozhodně lepší varianta než jiné méně spolehlivé věci (i v kombinaci). Je mi líto, že u tebe to způsobilo velké problémy, ale pořád jsi jedna z mála. To je to samý, jak kdybych říkala, nebuďte těhotné, protože se vám narodí dítě s handicapem jako mě. 🙂
Já brala HA 10 let a naprosto bez problémů. A je nas většina. Každopádně chápu, že ty máš strach, ale nemůžeš holt zobecňovat na základě své zkušenosti.

mafulin
27. pro 2023

15ti létě dite není schopné posoudit zdravotní rizika, která můžou v budoucnu plynout z tohoto rozhodnutí. Snažila bych se dceru vést k zodpovědnosti, poznání svého těla a sveho menstruačního cyklu. Ale ono to asi od neplánovaně těhotné mámy bude znít blbě.
Já sama brala HA od 16, tajně, pak jsem měla problém otěhotnět..

mia255
27. pro 2023

@me_druhe_ja já se s tebou nechci hádat ale problémy s HA má mnohem víc žen, sice nejsou tak vážně jak třeba u mě ale jsou..... Stejně jako ty si stojíš za tím že HA je ideální dát dospívající slečně co je v podstatě ještě jak v hormonálním tak jiném "vývinu" tak ja si po několika diskuzích s lékaři a mnoha přečtených odborných článcích stojím za tím že to rozhodně ideální není. Ale už tady přestávám agitovat za nebrání HA, jen bych jak zakladatelce tak její dceři doporučila aspoň přečíst co se děje s cyklem když ji bereš a taky případně vedlejší účinky

mia255
27. pro 2023

@me_druhe_ja a přirovnávat těhotenství a braní umělých hormonů je trochu mimo. Těhotenství, ač se třeba dítě narodí postižené, to bohužel neovlivnis.... Brání hormonů navic a ovlivnit tvůj zdravotní stav, který může potom nastat můžeš tím, že je brát nebudes🤷 a už končím 🤭

gruyerre
27. pro 2023

@mia255 a dokážeš mi teda odpovědět, která ta kombinace by ti připadala natolik bezpečná, že bys ji doporučila své dceři?

jana_a_jan
27. pro 2023

No úplně vidím,jak nějaká patnáctiletá holka hledá na diskotéce pesar 😂😂 nebo přesvědčí kluka při rychlovce ať si dá kondom a bude ho někde hledat,romantika jako noha
Já bych ji napsala prášky a hlavně teda u nás kluk bude spát nejdřív v 17!!😂😂😂 (jo teď se mi to mluví ,já vím 😄 )

me_druhe_ja
27. pro 2023

@mia255 Já te fakt chápu, že ty máš bohužel špatnou zkušenost. A že máš k tomu takovej postoj, fakt te chapu. Je to normální. 🙂 Bylo by divný, kdyby ne. Ale když prostě porovnám na jedné straně možná rizika HA a na druhé straně těhotenství v 16, potrat v 16 a tyhle lahůdky, tak mi z toho furt daleko méně riziková vychází HA.
Nebo prostě mít sex až v okamžiku, kdy by případné těhotenství dala. 😀 což je tak trochu sci-fi že 🙂

mia255
27. pro 2023

@gruyerre proč proboha ten útočný tón? Každému vyhovuje něco jiného. Mě třeba přijde bezpečná kombinace gelu, kondomu a přerušované soulože.... Ale jak jsem psala už končím s obhajobou nebrání HA očividně to je naprosto nepopulární názor a vůbec, ať si každý dělá co chce 🙂 klidně si cpi do své dcery (jestli tedy nějakou máš) hormony horem spodem, třeba se nic nestane 🤷🙂

mia255
27. pro 2023

@jana_a_jan ale tohle už se dostáváme úplně jinam... Při rychlovce na diskotéce bez kondomu bych se bála úplně něceho jiného než těhotenství ...

me_druhe_ja
27. pro 2023

@jana_a_jan Zase spát s cizím člověkem bez kondomu je blbost v každém věku. 🙂 Prášky neprasky.

mia255
27. pro 2023

@me_druhe_ja no ano .. ja se to u dcer budu snažit řešit přes sexuální osvětu. Ale ještě máme hodně let čas 🙂