Ahoj,nedávno jsem si u své devitileté dcery všimla,že ji začínají růst v podpazí chlupy....docela jsem se lekla.....neni to moc brzo?
No docela mě to vylekalo....za měsíc jde na devítiletou prohlídku tak to řeknu doktorce
@nanic a tohle pubicke ochlupeni byva 6-12m pred 1. vytokem a 1-2roky pred 1. MS, ale vyjimky potvrzuji pravidlo, ja si to jen pamatuju ze skoly.
@nanic Podle mě to je zcela individulání - některá dívka začne dospívat dříve, jiná později. Stejné jako s první menstruací - některá ji prvně dostane v deseti letech, jiná v patnácti. Já v dětství také byla dříve vyspělější, chlupy v podpaží mi začaly růst už ve třetí třídě...
Nemyslím si, že bys měla mít nějaké obavy o vývoj dcery, určitě to je běžné...
Rostou cca 2 roky před 1. menstruací a normální věk 1.mensesu je 9-15 let.
Dceři je 9 a chloupky v podpazdi se už také začínají obevovat. Dokonce jsem si všimla, ze už i na k pipce na trošičku chloupky, které ji začínají lehce tmavnout. U nás hrozí předčasný nástup puberty, takže jsme sledovaný na endikrinologii. Minule uz Dr. chloupky viděla a říkala, ze je to sice trochu dřív, ale zase nijak neobvyklé a je to jen jeden ze znaku blížící se puberty a těch znaků je několik a trvá to postupně. Takže pry nemusím mít strach, ze by za měsíc menstruovala, ale mohu očekávat, ze to může přijít dřív. Ale také se může stát, ze pak nástup těch dalších znaků může být pomalejší. Tudíž, nejde předem odhanout, jak rychle to bude. Já menstruovala od jedenacti, tak doufám, ze to vydrží alespoň do té doby. Jinak jsem ji také poucovala cca. už před rokem, ale mám pocit, ze ji to zatím vůbec nezajímalo.
@bartovka83 na endokrinologii jdeme v rijnu,ale z jineho duvodu,tak jim to tam reknu....nevykladala jsem dceri o menstruaci cilene,jen si vsimla ze mi par dni v mesici neni dobre a ze si porad neco beru ze skrine a chodim na wc a tak se me na to zeptala a tak jsem ji to vysvetlila a myslim ze to docela obstojne pochopila
@nanic My na endo. chodíme kvůli nadvaze a vzhedem k tomu, ze tyto děti mají tendenci vyspivat předčasně, Tak ji hlídají.
Ona to snad také pochopila, ale nijak zvlášť ji to zatím nezajímá. Když jsem se ji ptala, jestli chce jeste něco vědět, tak řekla, ze ne. Každopádně ví o co jde a ví, ze se může kdykoliv ptát.
@nanic myslím že to není brzo. Já jsem třeba měla první MS v 8 letech. Což musím říct bylo hrozné, protože v té době jsem ani nevěděla co to je. A umíte si představit jak jsem šílela když jsem si tam.. našla krev 😀 . Chloupky v podpaží jsem si našla krátce před příchodem MS. Určitě je ale dobré i tak se nějakého odborníka na to zeptat, protože třeba já trpěla pak na různé záněty hodně, na cysty atd.
🙂
Ahoj,tak jsme dneska byly na devitilete prohlidce a doktorka mi potvrdila ze holka uz to muze kdykoliv dostat....nadsena jsem z toho fakt teda nebyla....jak jste to vy nebo vase dcery zvladaly kdyz to prislo tak brzo...nedokazu si to predstavit....najednou kus detstvi pryc....
No, já to obulela, hrozně jsem se styděla a nechtěla jsem, aby to kromě mamky kdokoliv věděl, protože jsem předpokládala, že jsem ve třídě jediná, kdo to má takhle brzy... Ty první menstruace byly hrozně silný, pořád jsem měla strach, aby mi neprotekla vložka a neměla jsem flek na oblečení atd., několikrát mě mamka i nechávala doma a třeba ty první dva tři dny jsem nešla do školy... Ale bylo to třeba první půl rok, pak už v pohodě...
@nanic
Tak uvidime....kdyby to bylo jako u tebe tak to bych brala....v pate tride mi to prece jenom prijde vic v pohode nez ve treti....
V 8mi letech mi zacly růst i prsa a v 10ti přišla ms
@nanic Velmi bych si rozmyslela komu to řeknu a jestli tak učiním před dcerou.... Hranice je posunutá, dnes je 10 let běžný věk.
Ja to brala tak ze kdyby to poprve bylo ve skole aby byla ucitelka vedela o co jde....holka s toho asi v te chvili bude dost vedle i kdyz uz tom vi vse....a s tou hranici bych to tak nevidela....pravda je ze to dnes holky dostavaji drive ale tak samozrejme to zase neni jak mi potvrdila doktorka....
@nanic To je ono, určitě bych na to dceru opakovaně připravovala, dala jí někam do skryté kapsičky uvnitř školního batohu vložku, pro všechny případy, kdyby to opravdu přišlo ve škole... A uklidnila ji tím, že kdyby se to náhodou stalo, že Ti může okamžitě zavolat a vezmeš jí ze školy domů, "jakože jí je špatně"... Hlavně to ale nějak před ní moc nehrotit, aby z toho nebyla zbytečně x měsíců dopředu ve stresu...
No me ted spis prijde ze se na to az skoro tesi🙂🙂 vi uz o tom fakt vsechno....sama se zacala ptat...
Já měla taky v 9 letech první MS, ale kdyby to mamka řešila s učitelkou, tak bych se asi hanbou propadla. Toto by byl pro mě obrovský zásah do soukromí, tak být vámi, ještě bych to zvážila..
Ja to dostala sice az v 11,ale to,ze to mama rekla tatovi a babicce zkazilo nas vztah.necítím k ni od te doby duveru.tak pozor na to!
No ja na tom ze by o tom mel vedet jeji otec nevidim nic spatneho.....spis naopak....zvlast kdyz spolu nezijeme a bude k nemu chodit....je to to prece normalni prirozena vec...a s tou ucitelkou jsem to myslela spis tak nejak obrazne...'chci ji to co nejvic ulehcit az to opravdu prijde a mela se na koho obratit
Holky vtírnu se s dotazem, který trochu souvisí - 12 letá dcera (MS ještě nemá) má už normálně chlupaté podpaží a nohy (i pipku). Je tmavý typ, takže je to dost vidět.... Jak to řešíte s holením, od kdy jste se holily vy? Nechci aby s tím začínala extra brzo, ale na druhou stranu je to fakt dost vidět.
Ja mam pravidelnou menstruaci od 9 let, takze ochlupeni urcite brzo rust nezacina, holt kazdy to mame jinak. Je fajn, ze dcera vi co delat, az to prijde, ja si myslela, ze umiram a bala se to nekomu rict 😀 A co se tyce holeni, myslim, ze jsem zacala ve13, nechala bych, at k tomu dcera sama dospeje...
@nanic nechala bych na dcerce ať se vyjádří..
Je to intimní věc, já bych se hanbou propadla,kdyby takové věci řešila moje mamka s učitelkou... byť jen obrazně,nevim co si pod tím představit
Ad otec...to samé,kor když spolu nežijete..dcerka je ve velmi citlivém věku a nadále bude,jednu mám taky doma, pozor na to..vztah mezi dítětem a rodičem může být krehci něž se zdá a důvěra se nabývá velmi velmi špatně.... poraďte se s dcerou,zeptejte se jí co si myslí, její názor je ten nejdůležitější...už jste udělala dost, že jste vše vysvětlila...ms není nemoc, je to součást života, ale intimní!!!
A pozor kolikrát se učitelky prereknou před žáky, ne schválně...a to je potom "ostuda"
Ucitelce bych to taky nerikala, dcera info ma a ja si teda neumim predstavit, ze by neco takoveho mela vedet ucitelka... 😲
@mayyas,holení jsem tady taky řešila.Dcera je blondýna a tmavé ochlupení v podpaží holí od 12let,dovolila jsem jí to,přece nebude chodit v tílku,aby jí koukaly chlupy 😉 .
Na nohy došlo teď ve 14,ač blondýna,nohy měla chudinka po taťkovi a ne po mně,takže je teď spokojená a výrazně jí stouplo sebevědomí 🙂 .
Dobre tak s tou ucitelkou mate asi pravdu....ale s tim otcem mi to neprijde zas tak moc pres caru....fakt si neumim predstavit ze bude u neho a poprve to dostane....budou v soku oba...ona proto ze se to uz stalo....a on proto ze nebude cekat ze by to mohla tak brzo dostat....myslim ze tim ze ho informuju ze se to muze stat nic nezkazim..
@nanic podle mě, když otce informuješ o tom, že ti doktorka na prohlídce řekla, že by ms klidně mohla přijít, že je dcera vyspělá, aby z toho nebyl v šoku, tak tím nic nezkazíš. Ale až to přijde, asi bych to byla opatrná, jak píšou ostatní holky. Jinak já to dostala v sedmičce v den odjezdu na hory a máma mě chtěla nechat doma. Já řvala, že chci na hory, tak to šla říct zdravotnici, že kdyby mi třeba bylo blbě, aby to věděla. No ne že bych se hambou propadala, tak moc jsem to asi neřešila, ale příjemné mi to nebylo.
Myslim ze ne, pamatuju si ze jsem to s holkama ze tridy mela stejne ve stejnem veku kolem tech 10ti let. Delali jsme si srandu z toho ze mame ziletky driv nez bravicko.