Dobrý den 🙂, je to sice divný takhle říct ale je mi 12 (za pár dní 13) (takže typická puberťačka :D) ale chci vědět váš názor 🙂. Moji rodiče se rozvedli když jsem byla malá byli mi tak čtyři roky, a sestře rok. S tátou se normálně vídáme (vzhledem k tomu že bydlí od nás 500 km daleko, tak se vídáme s ním jednou za dva měsíce na víkend), kupuje nám dárky k narozeninám, posílá na nás peníze... prostě bez problému. Ale štve mě to že já chci abychom se sestrama (mamka má s novým přítelem s kterým je už od mích pěti let ješte moji druhou setřičku 🙂 malýho prcka teď jí byli čtyři, bydlíme v jeho domě který už je skoro spravéný. Dá se říct že on mě vychovával a beru ho více jako tátu 🙂 ) A teď už k věci, hrozně mě štve nevím proč.. když sestře mamka koupí nebo dostane více věcí jako já, její teď jí bude jedenáct. Hraje závodně florbal, já hrála taky skoro 3 roky ale letos vzhledem k tomu že už mám moc učení jsem si řekla že už toho asi nechám, protože opravdu jsem to nestíhala. Třikrát týdně 2 hodiny tréninku když chodím ze školy po sedmích hodinách... nějak jsem to zvládám 😉 😉 😉 občas si vzpomenu ale potřebuju se taky učit a ták 🙂. Sestra teď dostane novou florbalku, sálovky, novou přilbu, poplatky na florbal, stratila brýle takže dvoje brýle dohromady 5000 kč, minulí rok dostala klavír za bez mála 9 000 kč ale já kolo takže to bylo spravedlivé, ale když řeknu mamce že jako sestra dostane to, to a to, tak to vyvrátí tím že já jsem nejstarší, že mám svůj pokoj (ona má s prckem) že mám nový mobil teď dostanu k narozkám za 4000 mobil a pennyboard které jsem si vybrala ale sestra dá se říct že dostane "jen tak" 5-7 tisíc a já 4 a to k narozeninám tak mi to nepříjde fér! vždycky se k vůli tomu s mamkou pohádám :( jen chci aby jsme měli stejně :/. Je pravda že ona má oblečení po mě, pokoj s Adriankou, kolo po mě, má dotykáč samsung dva roky starej stál tehdy asi 2200 kč já dostala ten rok za 3200 kč ten teď bude mít po mě protože je lepší má paměť atd. Ale prostě nepříjde mi to fér :/ jinak nejsme nějak bohatá ani chudá rodina, prostě možná trochu nad průměr 😝 jen chci vědět váš názor 🙂
Absolutní spravedlnosti stejně nijak nedocilis, každa máte jiné potřeby, a přepočítávat všecko na peníze je nesmysl. Má vás mamka všechny stejně ráda? Všechny vás objímá, zajímá se o vás? To je to hlavní...jestli segre koupi něco o pětistovku dražšího než tobě...nesmysl to řešit...bud ráda, že se máte takhle dobře, že si to můžete dovolit, takové výdaje...
Mamka má asi pravdu 🙂 jen mě to občas naštve chci abychom se měli stejně asi to nejde.... 🙂 jen si musím asi převrátit názor
Nelze to přeci všechno přepočítávat na peníze. To, že sestra dostane věci za více peněz neznamená že ona se má lépe, prostě jen ty věci jsou dražší, to ale nic neznamená. Podle mě je třeba důležitější to, že ty máš vlastní pokoj, toho bych si být tebou fakt vážila, možná až časem poznáš jaká je to obrovská výhoda. Také je dobré si uvědomit, že ty a sestra nejste určitě stejné, každá potřebujete něco jiného, takže na tom nikdy nemůžete být stejně, ale to neznamená, že by některá z vás na tom byla hůř, prostě jenom jinak. Rodiče se určitě snaží dělat pro vás obě to, co jim přijde nejlepší.
Veru, je těžké docílit 100% spravedlnosti jako rodič, věř mi, že jednou to sama pochopíš. Z toho, co píšeš, mi přijde, že se Vaši snaží vyhovět Vám oběma jak nejvíce to jde. Myslím, že podle výčtu věcí, které dostáváte, se opravdu rodiče snaží vám dát maximum. Zkus to tak brát, že dávají nejvíce jak mohou. Jednou tobě a jindy ségře. Mamku by určitě moc potěšilo, kdyby místo stížností byste jí obě se ségrou někdy nějak potěšily taky maličkým dárkem nebo jste jí prostě jen upřímně poděkovaly, že se snaží Vám splnit sny a koupí Vám, co si přejete. Za každou věcí, kterou dostaneš, je spousta práce tvých rodičů, není to jen tak vydělávat peníze.. Proto zkuste se ségrou neporovnávat, protože necítím, že by tam až docházelo k nějaké velké nespravedlnosti. Buď ráda, že máš prima rodiče, kteří se snaží Vám vyjít vstříc a poskytnou maximum, co mohou. Je to dar 🙂
Veru, já mám dvě malé holčičky. Ačkoliv na tom finančně nejsme špatně, ta mladší dědí po té starší spoustu věcí, především oblečení apod. A přijde mi to i normální a logické-přeci nevyhodím do koše krásné, párkrát nošené šaty za 500,- jen proto, že je "nefér", že to ta mladší má "po někom". Někdy jedné koupím víc než té druhé, to záleží co která kdy potřebuje. Samozřejmě se snažím kupovat jim stejně (když jdem do města a chci dětem udělat radost, koupím každé po jedné hračce-ne že jedna jich dostane pět a druhá jednu...).Ale hodnotu peněz holky ještě neřeší 😀 . Víš, až budeš starší, pochopíš, že nic na světě se nevyrovná pocitu, že jsi milována členy své rodiny. k čemu by ti byly drahé hmotné dárky, kdyby vám nefungovaly vztahy? Pokud máš s mamkou hezký vztah, pokud si rozumíte, jste kámošky, pokud si rozumíš i ostatními v rodině...věř mi, že nemáš vážně co řešit. Důležité je, aby ses cítila šťastná a milovaná. A pokud se tak cítíš, přestaň přepočítávat věci na peníze a raduj se z toho jak to v rodině máš, protože o porovnávání finanční hodnoty dárků ten život fakt není. 🙂
🙂 neřeším to takhle, jen chci aby jsme měli stejně.. chtěla jsem vědět názor osttních, pochopit jestli mamka má pravdu nebo ne 🙂
Jak už tu někdo psal - láska se neměří penězi, ale náklonností. Vím, že tě to mrzí, ale nemůžeš to tak opravdu brát. Věř, že maminka má ráda své děti stejně a to, že ti koupí za méně peněz neznamená, že tě má méně ráda. Peníze nejsou důležité, důležité je, aby všichni, které máš ráda byli zdraví a pokud možno se cítili šťastně a spokojeně. Ale na to všechno přijdeš až s věkem a zkušenostmi, takže zatím věř nám, které to můžeme posoudit. A hlavně věř své mamince 🙂
@veruli03 Ahoj Veru, zkus si to napsat na papír a sepsat co máš ty a co má sestra. Něco jako plusy a mínusy. Z toho, co jsi napsala to vidím takto:
TY plus: nové kolo, sama pokoj, nové oblečení, nový telefon, nový pennyboard
TY mínusy: (mínusy dle tvého názoru) nové věci jen k narozeninám za 4000 a tak. Jen tak nic.
SESTRA plus: vybavení na florbal, klavír
SESTRA mínusy: společný pokoj s prckem, zděděné oblečení po tobě, zděděný telefon po tobě.
Se vším všudy mi z toho vycházíš lépe ty.
Vše co tvá sestra po tobě zdějí stálo nemalé peníze a bylo to jen a jen pro tebe. Vybavení na florbal nevím jestli počítat do plusu tvé sestry, protože kdyby jsi i ty pokračovala ve sportu, tak také dostaneš vybavení. Pokoj sama pro sebe je k nezaplacení. Vím o čem mluvím. Já měla pokoj se sestrou a nejmladší brácha měl pokoj sám pro sebe. Obě jsme mu hrozně záviděli a dali snad vše, abych ten pokoj měla já a nebo má sestra.
Měj se krásně Katka
Když o tom tak ještě přemýšlím, tak co pro tebe vlastně znamená "mít stejně"? Protože i když to přepočítáš na peníze a obě byste se sestrou dostaly věci za stejně peněz, tak ve skutečnosti na tom stejně nikdy nebudete. Protože každá dostanete různé věci. Jedině že byste obě dostaly absolutně to samé, což ale nepotřebujete a jistě ani nechcete, každá máte jiné potřeby. Proto, když už se potřebuješ se sestrou porovnávat, tak to prostě nelze tak jednoduše převést na peníze. Jak bys na peníze převedla třeba to, že máš svůj vlastní pokoj? To je hodnota, která nelze vyčíslit penězi. Stejně tak jako že ty máš nové oblečení a mobil a sestra to má už použité po tobě? Pokud sestra dostane vybavení na florbal, tak je to proto, že jej asi potřebuje. Ty když jsi hrála florbal, tak jsi taky určitě vybavení dostala. Kdyby sis vymyslela, že budeš teď chodit na jiný sport nebo třeba hrát na nějaký hudební nástroj, rodiče by ti jej pořídili? Přijde mi, stejně jako píše Katka v předchozím komentáři, že ty jsi ta, která je na tom lépe. Když se odpoutáš od peněz a podíváš se na ty věci tak jak jsou, bez ohledu na to kolik stály, tak toho máš více, novější věci. Nedá se porovnávat vybavení na sport, které je potřeba, kvůli bezpečnosti a tak, například s novým mobilem, který zas tak nutný není, ale prostě si jej jenom přeješ. Mluvila jsi o tom i se svojí sestrou? Jak to vidí ona? Je dost možné, že ona se cítí podobně jako ty, může ti třeba závidět ten pokoj nebo jí může být líto, že má věci po tobě a ne nové. Podle mě je opravdu nesmysl se porovnávat, pokud jste jinak obě spokojené.
docela koukam jak jsou tady na tebe vsichni mily a dost nechapu proc.... tvuj prispevek me fakt nadzvedl ze zidle. tak tvoje segra dostane bryle ktery potrebuje a bez nich asi tezko bude fungovat a ty jako ocekavas ze musi mama prijit a nasypat ti stejny prachy, aby nahodou si nemela pocit ze dostava segra neco vic. takze kdyz bude mit zdravotni problemy a bude muset brat leky, ktere se ji budou kupovat, tak jako cekas ze mama prijde a da ti stejny prachy, aby to bylo spravedlivy. porovnavas tady vydaje ktere jsou "nezbytne" s tema ktere potreba nejsou. to kdyz nekdo dostane bryle je snad neco uplne jineho nez to ze ty dostanes novej mobil. Prijde mi ze vidis jenom sobecky sebe, nevnimas to co dostavas ty ale jenom koukas co dostal nekdo jinej a ze ty zrovna v tom okamziku si nic nedostala. Zavidis segre vybaveni na sport,ale kdyz si ho delala ty tak si tezko chodila naha a bez vybaveni.
promin ale kdyby moje dcera za mnou prisla a vycitala mi to co ty vycitas mame, tak by me napadlo jedine...kde jsem proboha ve vychove udelala takovou chybu, ze je z meho decka rozmazleny materialisticky fracek.
Já myslím, že je to normální v jejím věku.. Sama si Pamatuju, jak jsem taky chtela, abychom na tom byli s bratrem stejně, aby byli rodice spravedliví. Tam je asi podvedomy strach o to, jestli ji má mamka stejně ráda jako její sestru. Jestli ji náhodou nemá radši, když za ni víc utraci. Třeba nechápe, že to prostě nejde utrácet úplně na korunu spravedlivě.
@tulikiss
@tulikiss Taky mě to chvíli zarazilo, když jsem viděla ty částky atd a trochu mi tam zaváněla nevděčnost.. ale za to slečna tazatelka nemůže. Je to otázka výchovy. Máme kolem sebe hodně rodin, které děti na náš vkus nebetyčně rozmazlují věcmi... Někdy mi přijde, že tím kompenzují péči nebo společně strávený čas, nevím. Přijde mi, že je taková doba a mnoho lidí to tak dělá, že zahrnuje děti věcmi a velmi drahými, zejména bydlí li ve větších městech, aspoň tak mi to bylo vysvětleno. My s manželem vychováváme tak, aby děti na věcech nelpěly (a zatím nelpí), ale pokud jde o většinu lidí, je fakt, že když třeba zde na MK vidím vánoční alba nebo narozeninová alba, tak se nestačím divit mnohdy... Rozhodně nouzí to nezavání.Takže asi to, co Veronika popisuje, tak není nic neobvyklého.. Prostě tak mnoho Čechů funguje.
@veruli03 "...hrozne me stve nevim proc...." ja ti reknu proc? Je videt ze jsi pekne zavistiva. Co se takhle zamyslet nad tim, ze by si k tvoji mame chodily stezovat i mladsi segry, ze chteji dostavat stejne, ze nechteji po tobe nosit obleceni, po tobe dostat telefon....? A ta nejmladsi dostane spoustu veci po vas obou. Chudak tvoje mama, fakt! Cos tady vypsala za darky jsem napocitala ke 30 tisicum Korun. A to je jiste jen zlomek toho co za tebe mama s tatou utrati. Predstav si ze bys byla nejmladsi a dostavala vse po tvych segrach...to by bylo lepsi? Dotykac pro 12ti lete dite? Ani nahodou. Nezapomen, ze skoro vsechno obleceni, ktereti rodice koupi TOBE budou NOSIT TVOJE SEGRY. Takze ty se muzes pysnit novim oblecenim krome dalsich veci na rozdil od tvych
sourozencu. Byt tebou tak se jdu mame omluvit a podekovat ji ze ti kupuje krasne veci a darky. Ve svych letech bys uz mohla vedet, ze rodice penize na ulici nenajdou, ty se museji nejdrive
vydelat. Take bys ve svych letech uz mela vedet, ze teplo v dome, tepla voda, lampicka ktera ti
vecer sviti u tve hlavy aby sis mohla cist nebo se ucit, namky v lednicce a ty treninky 3x denne 2
hodiny taky nejsou ZADARMO- vsechno na co se doma podivas stalo penize vcetne internetu abys mohla napsat na tuhle diskuzi nebo si poustet pekny pisnicky. Jiste dostavas kapesne. Na vsechno museli tvoji rodice pracovat! Ja bych ti tohle netrpela. Doporucuji ti na vyhledavaci zadat napr. http://www.doktoronline.cz/clanek/1093-Deti-a-p.... Kdyz necemu z toho nebudes rozumet zeptej se mamy nebo taty, jiste ti to radi vysvetli. Ale uz prestan zavidet a bud vic prejici. Dobrou
Holka, ja v tvém věku mela mobil a anténou, ktereh byl z bazaru a ještě ho par let mela moje mamka - a byla jsem šťastná jak blecha, i když z něj šlo jen volat a napsat sms (mela jsem ho kvůli bezpečnosti). Šestičlenná rodina jsme žili v 3+kk, pokoj jsem mela se ctyrma sestrama, oblečení nám mamka sila a pletla a já ho dědila, třeba i 10 let stary svetry. Nikdy jsem si nedovolila ani pipnout, a byla jsem vděčná, ze něco mám. A ty přepočítávat lásku švy maminky na peníze? Koukas na to, jestli mas dražší telefon, protože pak by mel větší váhu? Az budeš vydělávat, a pochopis cenu peněz, tak si o tom mužem promluvit 😀 ale když si někdo vydělá třeba 20 000 (a to málokdo), zaplatit z toho veškerý jídlo, elektřinu, vodu a hygienicky potřeby, pak sporeni, nejakej dluh..není prca. A pak přijde dvanáctiletá holka, pro kteroz by mel bejt největší zájem škola a kamarádi, a začne vycitat svy mamce, ze mám mobil jen za tři litry. Jestli mi tohle někdy bude vycitat moje dcera, udělám s ni kratkej proces 😀 kromě toho - už jsi dost velká na to, aby sis začala šetřit. Tak nerozfofruj prachy k narozkam za bubletea, ale dej si je do pokladnicky, a az budeš mít dost, kup si třeba iPhone. A az ty peníze budeš skládat v obchodě na pult, uvidis, jak te to bude pálit.
@veruli03 Ti to teď možná přijde nespravedlivé, ale až budeš starší, tak si to vše uvědomíš 🙂 ale jak píší holky, určitě jsi měla stejně drahé vybavení jako sestra a na druhou stranu ona má vše po Tobě jinak a ty nové, takže je to cca tak spravedlivé, i když se Ti to možná aktuálně nezdá 🙂
@aiva01 tohle je trochu tvrdý nemyslíš? Já sama v 16ti!! letech dostala k narozeninám mimojiné povlečení a fakt sem z toho byla hrozně odvařená. Ted bych za to byla ráda, ale dítě ve 13 nepřemýšlí absolutně nad tím, že je to super že má doma teplou vodu a elektřinu, to je trochu přehnaný. Má toho hodně, ale napsat, že je závistivá je hnusný, ještě když si dojde pro radu a asi ví. že nemá správnej názora chce vysvětlení a ty ju pomalu sprdneš. Ty bys to takhle vpálila svýmu dítěti? at se zamyslí, že má doma teplo? ☹ 😒
Věř že to co ty popisuješ jsou normální pocity a časem tě to přejde. Ujišťovat tě tady že vás vaši mají rády stejně je blbost - měla jsem to stejně a taky jsem toto v tvým věku nechtěla slyšet. Jenže u nás je to trochu jinej případ, po letech když se jen tak zmíním před rodinou, známejma případně kamarádkama co jsme měli stejné (měli protože sestře najednou nějak narostl nos moc nahoru), že jsem prostě měla v ty době pocit že je Renata protěžovaná tak i přes to že tenkrát mě ujišťovali že to tak není teď mě tvrdí opak. U nás jsem dědila já všechno co šlo, po holkách v ulici, sestřenici, neříkám že to byly škaredý věci ale málokdy jsem dostala něco novýho mimo narozeniny, vánoce. Sestra dědila sice po mě ale jelikož já jsem byla trhač a tenkrát se hrálo venku tak i přes mamčinu snahu schovat co se dá pro naše budoucí děti se jí hromada věcí kupovala nových. Moc dobře si vzpomínám když jsem v 8. letech přišla z focení ve škole s tím že se u jedny spolužačky hrozně líbilo oblečení - tenkrát frčela taková károvaná vesta se sukní. Bylo mě řečeno že já už jeden komplet mám - poděděnej růžovej a jak já růžovou nesnáším! - a že teda není potřeba. A o měsíc pozdějc byli se sestrou nakupovat a dovezli přesně ten komplet co mě se hrozně líbil. Tenkrát jsem to obrečela. Pak jsem nad tím mávla rukou a spíš mě začalo zajímat proč jí prochází hromada věcí co mě ne. Proč já jsem schytala pár facek za něco co moje sestra za týden zopakovala s větší intenzitou a prošlo jí to s tím že tytyty takhle teda ne. Mimochodem je jenom o 3 roky mladší takže to rozhodně nebylo ty už seš velká protože chodíš už na 2. stupeň ale ona je malinká ještě ve školce. Nejvíc mě mrzí že když už jsem se s tím poprala a smířila že ona je to milovaný dítě. k 18 narozeninám dostala od našich motorku. Ani je nenapadlo že by něco podobnýho pořídili k 18 mě. Ale budiž, motorku si vybrala sama, stála 20 000 a já jsem pak ty peníze dostala v průběhu roku taky. ALE. po 5 letech jsem se teď od partnera dozvěděla - dost si rozumí s naším taťkou - že další desítky tisíc vrazili do snižování sedla a jinejch úprav. A výsledek? S motorkou nejezdí, už o ni nemá zájem a kdyby stejnou částku dali mě mám na ojetý auto bez problému a nemuseli bysme řešit např. jak se teď dostat na narozeniny k partnerovy neteři - mimochodem musíme na nádraží což je tak cca půl hodiny, pak vlakem cca 40 minut a ještě nás bude vyzvedávat partnerova sestra a poveze nás do vedlejší vesnice. Mít auto za půl hodiny jsme u nich a neřešili bysme kdy jak dát najíst malýmu aby měl teplej oběd a neměl hlad ve vlaku. Nebo jsme teď byli na 3 dny pryč, Táhla jsem obrovskej batoh na zádech, partner taky, kufr na kolečkách a ještě tašku přes rameno a na kočár a pod kočárem taky hromada věcí nacpanejch. A s sebou boxera. Bylo to veselý - vlakem, pak busem a ještě pěšky po silnici asi čtvrt hodiny. Mít auto za hodinu a půl jsme tam. Kdybych to měla řešit zblázním se z toho. Je mě z toho smutno, neříkám že jsem nebrečela když jsem se dozvěděla kolik tisíc ve finále do ní doopravdy vrazili protože mě to nepřijde fér. Ale já s tím nic neudělám. Nejhorší je že vycházíme tak tak, když jsme oba ztratili práci a měli jsme problém s nájmem půjčili nám. Ale s tím že to chtějí vrátit jinak nám to pak strhnou z dědictví. Takže neboj tyto pocity budou časem ještě horší a pak tě to přejde a pokud se máte opravdu tak rádi jak píšeš a já věřím že máte budete mít v dospělosti krásnej vztah nejenom mezi sebou ale i s rodiči. Zjistíš že jsou mnohem zásadnější věci ve kterých se podržíte.
@markiiska no a co je kdyz dostane co chce a jeste je ji to malo a hodnoti co dostaly jeji sourozenci a za KOLIK? Ve 13ti by si uz mela uvedomit ze prachy z nebe nepadaji. A take to ze je sobecka kdyz premysli jen nad sebou a jeji "zoufalou" situaci. Financni gramotnost to je to co by se mlada dama mela naucit a ne urputne pocitat kdo kdy za kolik vice nez JA. Prijde ti to ode me tvrdy? Ty holce je skoro 13 takze pojem penize by uz mela chapat. Ale ja byt jeji mamou tak bych se taky zamyslela nad tim kde jsem udelala ve vychove chybu- jak uz tu bylo receno. Taky se tomu rika: kdo.ma malo chce vic a kdo ma vic chce jeste vic. To je presne problem teto divky a dnesnich deti... a samozrejme rodicu.
Bože, proč tu holku hned musíte urážet a nadávat jí? Uvědomte si, že ta holka chtěla znát názor ostatních. Tedy jestli to vidíme stejně a nebo jinak. To znamená, že si uvědomuje, že její rodina je spravedlivá, jen to nevidí. Je jí proboha 13 let. Ptala se slušně na názor a má nárok na slušnou odpověď bez urážek a nadávání i kdyby se jí ta odpověd nelíbila.
@veruli03 Chápu, že někdy je těžký se nesrovnávat. To , co se děje, je normální. Rodiče sestru zřejm zdánlivě víc podporují , protože má dítko. To může být velmi finančně (i emočně) náročné. Když bratr založil rodinu, taky měl větší podporu, před nedávnem se narodila dcerka mně, tak zas víc podpotují mě.
@veruli03 ahoj myslim ze nejsi az tak v nevyhode oproti sestre. Ono mamka vas taky nemuze podelit do posledni korunky stejne. Ja to kdysi videla stejne brachovi nasi zaplatili tohle to a tamhle to a ja mela pocit ze na mne nezbyva a to jsme teda jakoze byli na tom o dost hur nez popisujes ty (ale je jina doba) nic mene s odstupem casu jsem zjistila ze ti ci jsem videla ja, byl jen jeden uhel pohledu a uvedomila jsem si ze kdyz vylo obdobi ze bracha dostaval vice a ja prisla zkratka zak to byli z nejake priciny (napriklad jeho studim v praze) a pak prisla doba kdy se to zase ba cas obratilo a nasi se mi to sbazili vynahradit ale hak rikam toto jsem si uvedomila vlastne az v dospelosti... do te doby jsem to vazne nevidela....
@veruli03 spominam si, ze niekedy na ZS nam ucitelka dala za ulohu napisat, preco mame radi nasich rodicov. Cela trieda napisala, ze preto, lebo im rodicia kupuju hracky, darceky, chodia s nimi na dovolenky, atd. . Ja jedina (a to doslova) som napisala, ze moju mamu mam rada preto, ze ma vychovava, stara sa o mna, ked som chora. Ucitelka bola prekvapena, ze ako jedina som taketo dovody uviedla a pochvalou nesetrila. Mala som vzdy len mamu a sestru. Otec zomrel, ked som mala 4 roky.
Tymto vsetkym nechcem napisat, ze nemas mamu rada- to urcite nie. Len si treba vsimat aj ine veci a nie len materialne. A urcite kupi radsej vam ako sebe.
Chtěla jsem slyšet názor, čeklala jsem že po mě někdo vyjede že sem rozmazlený děcko. Klidně si to myslete, já jen chtěla názor a odpověď. Rodiče mám nesmírně ráda, vím že v životě nejde jen o peníze! Že je potřeba je vydělat, že mám střechu nad hlavou.. neřekla jsem že budu mít mobil jen za tři litry, mohla jsem mít za více peněz ale já nepotřebuju. Sestra dostala brýle už druhé během roku vím že je potřebuje! Ale jak se k těm věcem chová skončily rozbyté protože je nehodlala nosit v pouzdře a nechávala je na zemy prostě se k nim neuměla chovat, tak je rodiče jí je nechali opravit a za pár dní je stratila takže teď dostala nové ale chová se k nim stejně, to mě štve že za ty peníze mohly být jiné věci. Jinak já si peníze šetřím, kapesné dostávám a hned ho nerozfofruju jako sestra!!! Já si věcí vážím když dostanu věci po sestřenicích tak jsem za to vděčná! Nepotřebuju iphone! K čemu by mi byl?! Budu platit za nakouslí jabko xx tisíc? Proč? Vybrala jsem si za 3,5 a ten mi stačí! Nepotřebuju drahý věci, štve mě že sestra dostává věci za tolik peněz a neumí si jich vážit! Proto chci abychom měli stejně atak.. i když asi máme ale sestra se opravdu chová jako rozmazlenej spratek, a rodiče jí v tom občas podporují, je pravda máme stejně, nekdy já více někdy ona, to jsem ráda že jste to napsali. Ale nechci aby ste si o mě mysleli že sem rozmazlenej spratek co se neumí chovat, rodiče mi platí školu tak se do ní učím abych dosáhla toho nejlepšího co můžu využit, sestra na školu prostě kašle jé mi měli úkol?, ale ta 4 to učitelka je kráva.. přitom místo toho aby si opravila 3 z vlastivědy tak je celý den venku i přez to že jí mamka řekne ať se učí třeba aspoň půl hoďky a pak jde vén si užívat. Když po ní mamka chce aby utřela náčení tak odsekává! (já si všímám že je tam nádobí tak ho umiju, jsem ráda že toho si rodiče všímají) Třeba prostejinak, zdupe mě a pak řekne: našetři si peníze a kup si iphone :D to jsem se zasmála, já když dostanu peníze tak mi je rodiče dají na účet kde mám tolik peněz no málokdo má tolik našetřeno co já. Chodívám si občas vydělat třeba blbých třicet kaček za to že v cukrárně předčítám prckům pohádky, nebo jdu sbírat jablka okopávat brambory jezdím k babičce na víkendy. Myslím si že já opravdu rozmazlený děcko nejsem, mějte si názor jaký chcete, ale věřte mě nejde o peníze 🙂
pro mě je teda dost obtížné pochopit obsah sdělení 😀 ale když ti teda nejde o peníze, chceš uznání od rodičů? Že ty umíš šetřit víc než sestra?
@veruli03 z pohledu maminky můžu napsat, že mi přijde nemožné dávat naprosto stejně oběma dětem 😉
proč? z mnoha důvodů... každý má jiné potřeby, pro jednoho je důležitější, že odložím svoje věci a udělám si čas na něco pravidelně.. pro druhého zase třeba to, že v něčem ustoupím a uděláme kompromis v nějaké věci...
pokud bych se na to podívala čistě finančně a začala počítat, tak mi to upřímně přijde nesmyslné... někdy jedny boty nebo jedna knížka stojí víc než dvoje boty nebo dvě knížky pro druhé dítě... někdy si jedno dítě vybere nějaký kroužek, moc ho chce, je to drahé a pak se rozhodne s tím skončit a má pocit, že toho moc nedostalo... zatímco druhé je v tu chvíli třeba zrovna šťastné, protože jsem mu půjčila např. svoji kabelku.... 😅
tohle dávání oběma "stejně" je pro mě upřímně jedna z nejtěžších věcí na mateřství... 😔
hodně totiž záleží na tom jak to vnímá můj syn nebo moje dcera...
a není jedna PŘESNÁ pravda...
tak to prostě je, některé věci se nedají jen tak změřit 🙂
je to trochu komplikace, ale tím je zase život zajímavý a krásný 🙂
Chci abychom dostávali stejně (vím že to nejde úplně), a podle chování protože sestra si toho opravdu neváží
@veruli03 to je těžké, nemůžeš změnit jiné lidi, to je zbytečná námaha - ani sestru, aby si vážila věcí, aní rodiče, aby jí přitvrdili ve výchově a nekupovali věci, co hned rozbije. Chápu,že ve tvém věku je to velice těžké přijmout a pochopit, dost často to nechápou ani dospělí lidé. Možná bys mohla svá výtky jasně formulovat rodičům, ale tak, aby to nepochopili jako lidé v této diskuzi - že jsi nevděčná a závistivá. Takže začneš pozitivně, pak dáš kritiku, pak opět pozitivně. Většina lidí si ani nevšimne, že je kritizuješ. Něco jako - jsem velice ráda, že nám kupujete takové krásné věci. Ale mám takový pocit, že sestra si jich neváží, když rozbije další mobil a vy jí hned koupíte druhý, zdá se mi to nepsravedlivé vůči nám, ostatním dětem, které si na své věci dáváme pozor. Samozřejmě váš názor jako dospělých je zřejmě nejlepší a chápu, že s penězy umíte nejlépe hospodařit vy.
co myslíš? Vystihuje to, co cítíš?
@koordinatorka_odboje podle mě chce aby sestra neměla všechno hned, aby si více vážila věci, když si vybere levnější věc, tak ji to můžou rodiče dorovnat a dát na účet. Nevím v tom nic aby byl třeba posměch. Kamarádka má dvě děti a ti mají na vánoce každý dva tisíce. Darky se kupuji do limitu.
@veruli03 nečetla jsem všechny komentáře, ale s rodiči jsi o tom mluvila?
ahoj, když jsi to tak vyjmenovala - a myslím, že správně na svůj věk, adekvátní mi to přijde..stejné, když srovnáš, co má ona po tobě, ten pokoj..maminka ti kupuje oblečení, to je taky částka..
těch 5-7tis myslíš na ten sport? no jo, když jsi ho dělala i ty, stejně drahé vybavení jsi zřejmě dostala i ty..
určitě jste nad průměr, tak drahé věci si moc lidí dovolit nemůže..
jsi fajn holka, netrap se něčím, co za trápení nestojí!