Dobry den, idem si k Vam pre radu - skusenosti, konzultaciu....
S partnerom sme 1 rok. Kazdy zijeme vo svojej domacnosti so svojimi 2 dcerami, obaja mame k svojim aj detom toho druheho pekny vztah. Vrta mi v hlave dilema a neviem, ci len ja mam divne vnimanie, ktore by som mala prenastavit v sebe, aby som neohrozila vztah.
Partner je nadstandardne starostlivy a kontaktny. Ten typ, co da pusu aj pred odchodom na WC a aj po navrate z neho - proste pri kazdej prilezitosti objatie, pusa... Je krasne galantny a nenormalne starostlivy - nenecha zenu nic nosit, otvara dvere, proste nieco, co som nikdy nepoznala - aspon nie v tejto miere. Moc mi to imponuje, nikdy som tolko lasky nedostavala. Je uzasny partner a najlepsi otec, akeho som kedy videla. Svoje city neprejavuje slovne, ale takto - dotykmi a cinmi. Co by za to ktora matka a partnerka dala 🙂
Ale mam pocit, ze taketo kontaktne prejavy k 12r dcere su uz extremne (voci mne sa mi to moc paci 🙂 Dceru vodi na ulici za ruku, hladi a privoniava k nej na verejnosti (tak 5x za hodinu. proste bud drzi mna, alebo sa objima s detmi), v restauracii sa drzia za ruku na stole (ako partneri), objimaju sa neustale-pride mi to proste divne. Nie je to o ziarlivosti - ja dostavam od neho viac, ako by som si vedela predstavit, ale niekedy sa citim trapne, ked vidim, ja sa pusinkuje v restauracii s 12rocnou dcerou....Uz som mu povedala, ze to na verejnosti vyzera uchylne a nepaci sa mi to, ale pre neho je to normalne, dcery vlastne vychoval od narodenia (opecovaval, prebaloval - vstaval k nim na krmenie....) proste sprava sa k nim ako matka. Sam mi hovoril, ze toto vnnimala ako problem aj ich vlastna matka - ze na deti ziarlila, ze im dava viac prejavov, ako jej samej, ze to prehana. Ma deti ako absolutnu prioritu - nie je nic, co by pre ne neurobil, nekupil, nevybavil....jednoducho deti su zmysel zivota. Ja mam s mojim detmi tiez velmi blizky a kontaktny vztah, ale predsa len som "zena" a moje deti su mladsie (5r a 8r - tak mi to vodenie za ruku a objimanie sa s nimi nepride divne). Ja sa objimam aj s jeho dcerami - su fakt zlatucke. Ony same si to holky vyzaduju - chodia za tatinkom pre objatie - doma, vonku, v restauracii...vsade a nonstop.
Co si myslite vy? Je to bezne, aby 12rocna dcerka mala stale taku potrebu konktaktu s otcom? Ja si to u seba moc nepamatam - sama som voci svojim rodicom toto nemala.
Do akeho veku sa vase deti vodia za ruku a objimaju na verejnosti? Predpokladam, ze je to individualne, ale za zaujimaju ma skusenosti - mam cakat, ze sa bude vodit za ruku po meste s aj s 15r dcerou? (BTW, fakt to nie je o ziarlivosti - za jednu drzi mna a za druhu ruku dcerku) 🙂 🙂 🙂
A mate niekto partnera (pripadne ste otec takto kontaktny) - a je to nieco beznejsie? Potrebujem asi iba pocut, ze to maju aj ini takto - ze je to normalne a casom sa to zredukuje 🙂
Mně to příjde též trochu divné. Ve 12ti už bych se od táty držet za ruku nenechala. Jasně, dodnes se k němu chodím do náruče vyplakat jako malá holka, pokaždé, když se vidíme si dáme pusu ale my se vidíme 2x do měsíce a jsme oba dospělí.
Já mám syna v září 13 let a občas ho za ruku taky vedu 😃 dneska spal u babičky,tak jsem ho potkala před školou ,objali jsme se a dala jsem mu pusu na tvář 😃to mi přijde normal 😃ovšem posoudit vztah mezi otcem a dcerou,to nedokážu .
Upřímně mě to taky divný přijde. 12 už je těžká puberta a jestli se takhle obírají jak popisuješ i na veřejnosti,tak bych se divila, že by si něco někdo jako neznalec myslel🤷
A mě se to líbí 👍 sice privonet si k vlasům a 5x za hodinu už mi přijde trochu moc, ale celkově se mi tento přístup k dětem líbí. Já tátovi taky ruku dala a to i v pozdějším veku klidně. A co bych dala za to, dat mu ji i teď, ale už to bohužel nikdy nepůjde….
Ja se pry taky vodila s tatou za ruku jeste ve 13. Ja si to nepamatuju, takze mi to asi prislo normalni 🙂 S tatou mam hezky vztah do dnes.. Divne to prislo jenom okoli. Rekla bych, ze je to ok ;)
Proč by mělo být pozitivní vyjádření emocí ze strany otce divný? 🙂 Naopak, holka pozná jak se k ní mají kluci chovat - hezky. Spíš neskončí s někým, kdo se bude chovat ošklivě.
Muj tatinek me taky casto objima, liba do vlasu nebo tak..je mi 30 a pamatuju si, ze kdyz mi bylo 15, jela jsem s nim na dovolenou do Turecka, tam me taky obcas vzal kolem ramen jak to dela, celkove se spolu hodne smejem a tak..a vim, ze jeden manzelsky par, co jsme se s nima seznamili hned na zacatku pobytu, si celou dobu myslel, ze si chlapek vyvezl na dovcu mladou milenku 😁 az posledni den zaslechli, ze mu rikam Tato 😂
Ale pohorsenej nikdy nikdo nebyl 🙂
Podle me kdyz tvuj pritel vyjadruje lasku opravdu dotyky a ciny, tak je to pro nej naprosto prirozeny…moje tchyne byla vylozene dotykovej typ, pokazde, kdyz prosla kolem nekoho z nas, musela ho aspon pohladit po rameni, prejet mu rukou po zadech nebo tak..nekdo to tak ma, a pokud se tak chova pritel i k tobe a ke vsem ostatnim, tak je to podle me v pohode 🙂
Nic až tak špatného bych na tom neviděla, až dcera dojde do věku kdy ji to bude vadit jistě to dá najevo.. Například moje kolegyně spí společně se svým 15letym synem, manžel spí v jeho pokoji. Mě to přijde divný, že kluk v tomhle věku chce spát se svojí mámou. Když jsem vyjádřila svůj názor, tak se kolegyně urazila, nic divného v tom nevidí.. Každý holt má jiná měřítka.
Osobně bych řekla, že holčičky to s pravou pubertou přejde, ve 12 letech ještě to není až tak ojedinělé, že jsou děti kontaktní s rodiči. Pak, až přijde ta pravá a nefalšovaná puberta, už to dělat nebudou, naopak se kolikrát děti za své rodiče stydí. Nech mu ještě tu chvilku, kdy je pro ně středobod vesmíru, brzy nebude. Pokud se budeš stavět mezi něho a dcery, je jasné, že si vybere dcery. Znám trošku podobný, avšak jiný příběh, kdy byl otec s malým chlapečkem, cca 4 letým, matka utekla. Otec se o něj staral od malinka a taky ho objímal, pusinkoval, projevoval mu lásku. Pak se seznámil s jednou ženou, co byla rozvedená a měla 2 děti. Mladší byl taky chlapec a v podobném věku jako jeho syn. Projev lásky se te ženě nelíbil a začala ho nutit k tomu, že když je s ní, ať to nedělá, že jejímu synovi je pak líto, že jeho taťka tady není a nepřitulí ho, místo aby to dělala ona. Výsledek? Rozešel se s ní... A ani se mu nedivím...
@izz76 v mým okolí takhle holka při sprše vyžadovala jen otce třeba do 13. Jakmile nešel, hysterák. Nutila se rodičům do postele a doteď ho oslovuje dost zvláštní zkomoleninou, celkově to často vypadá, že se pere na místo manželky. I tím jak s ním mluví/sekýruje. Ale rodiče to vnímají v pohodě, vlastně až na tohle se chovají ve společnosti úplně běžně - žádný fyzický projevy, jen pak stačí, aby holka spustila. Každý tu hranici má prostě jinak. A je pravda, že ji to později taky dost pustilo a teď se zklidnila.
No az s ni zacne vice triskat puberta tak prestane,to myslim,ze by melo za za rok az dva ustat z jeji strany a bude ho odhanet...Jinak divne mi to prijde,protoze tohle uz nevyzaduje ani moje skoro 7 leta dcera a kolikrat me nebo tatku odzene,ze zadne pusinky.Ale treba je jeho dcera po nem taky kontaktni a potrebuje to 🤷🏻♀️
Jej dakujem, toto som fakt potrebovala. Musim zapracovať viac na sebe, aby mi takéto správanie neprišlo divne, prave naopak. Diky moc!
@izz76 to teda, každý jiný měřítka. Byli jsme ted na koupališti a tam se starý otec schoval s tak dvouletou holčičkou…matka je tam hledala a když je našla, ptala se co tam dělali a ten otec jí odpověděl, že se tam líbali😳 Asi jsem puritán a stárnu, přišli mi to divný a jak zakladatelka popisuje to chování to mi taky přijde, jak je to popsaný.
Pokud on ma az takovou potrebu neustálého dotyku, je citovy deprivant. Chivst se tamto k dospívající dceri uz neni normalni - vytvari v ni milenecky vztah - snad jen psychicky, ale dotyky maji sve místo a svou miru - nemuzu se neustále objimat se vsema, se kteryma bych chtel, clovek musi znat i tu miru.
Jako neustake ocuchavat dospivajici dceru? Drzet se s dvanactiletym ditetem v restauraci u stu za ruce? Ne, neni to normalni.
Zdravě vymazlene deti nekdy kolem 6 let zacnou mit odstup , prestavaji se chtit porad objimat a pusinkovat, i kdyz se ti v rodine vede. Buduji si svoji autonomitu a takoveto veci zacinaji stale casteji odmítat- pokud muzou - tedy pokud.je rodic citove nevydira nebo nemanipuluje.
Tady bych mela obavu bud z pedofilniho chování az zneuziti, nebo toho, co bude za rok za dva nebo velmi nezdraveho psych.chovani, ktere dcery poznamena tak, ze v budoucnu nebudou schopny navazat zdravy vztah s kluky a muži, mozna i s kamaradkami. Maji je? Nebo jsou takto přehnaně fixovane na tatinka uz ted?
Jinak teda muzi, co znam ja, mazli a prebaluji deti a svoje dcery miluji, tak si v nekt.oblastech drzi odstup, pze jim to prijde nepatricné, nevhodné a o takovem muzi by rekli "uchyl".
Menstruaci uz ta dcera ma? Taky to bude preintimne sdilet s tatinkem?
@netopejr jo, obe su extremne na otca fixovane, stale sa o neho boja, staraju sa o neho, niekedy je az komicke, jak sa k nemu spravaju, ako k neschopnemu 🙂 "tati daj si pozor, ked pojdes do mora, aby si neuklouzl"a podobne 🙂 a pritom je to taky spravny chlap, ktory vsetko zariadi a o vsetko sa postara.....
Ta dcerka este menstruaciu nema, ale urcite to s nim bude sdielat, sdiela s nim vsetko, uz to preberali. Aj so mnou vsetko zdiela - je fakt taka citova, kontaktna, uprimna.....
Já jsem původně myslela, že jde o tvoji dceru, to by mi asi vadilo. Pokud je jeho, neřešila bych to. Kdyby holka nechtěla, tak si řekne.
@gracinka7 @sebestka Holky, kdyz je takhle manipulovana odmalicka, tak nerekne. Rekne si to dite, která ma tu svobodu. Tady se domnivam, ze pokud by nevhtela, nastane otcova nelibost nejakym způsobem. A.to uz je dcera vycepovana za ty roky, ze ho prece nechce ranit. Nebo ji ta pozornost v jejim veku deka dobre, ale neni to zdrave takhle moc od otce.Lidi, kteri jsou manipulovani odmalicka, nebo je s nima zachazeno zvláštně az spatne, to pokladaji za normalni. Oni neznaji jinej vzorec. Navic - koho jinyhomajo? Matku? Funguje? Muze byt cutove chladna. Nebo normalne funkcni, ale treba prisna na pravidla. Tazatelka muze byt super, ale je to porad cizi pani, se kterou se navic musi o toho otce dělit. Porad je otec jejich urcita jistota, jinou nemaji, tam si to nezbori nejakym odmitnutim. Kdyz by ho to prece ranilo, nebo by jim udelal citovej vymev (smutek, pláč, řev).
Vemte si, jak se tu kolikrat řeší mamamnci a jejich neschopnost rict matce neco, co by se ji nelibilo... a jsou to treba tricetileti i starsi dospeli chlapi, kteri vydelavaji, ridi treba lidi v praci, a i jinam funguji super... a odkážou lidi do mezí... ale ne matmu, ne rodice...
Druh te zavislosti vypestovany rodiči a princip toho fungovani je v podstatě stejný. U chlapa nikdo moc neočekává zasadni zmenu, a tady se ocekava od dvanactilete holky ve zcema zavislem postaveni, ze si rekne.....
@brufinka2 je to normální, některé dvanactileté děti, obzvlášť holky, jsou ještě hodně mazlivé, mazlí se všemi lidmi, které mají rádi, ne jen s rodiči, ale i třeba s učitelkou. Brzy jí to pravděpodobně přejde a nebude už chtít. Chápu, že to může na veřejnosti vypadat divně, ale nemyslím si, že by na tom bylo něco uchylného.
@gruyerre ja si ani omylom nemyslim, ze je uchyl on, len to správanie mi prišlo zvláštne. Ale vlastne si stale aj ja sama zvykám na tak kontaktný vztah-vzdy som si z týchto párov robila srandu 😂😂😂Holky ma fakt uzasne a chodia sa objímať aj so mnou.
Asi jw to naozaj nieco, co sa neda kategorizovať na správne a nesprávne-proste každý to ma nejak.
Fakt diky za názor kazdemu
@brufinka2 to je velmi tezke radit, na to si musite prijit sama a hlavne zavcasu nez bude pozde ( jako u me), ale ja osobne bych s takovym chlapem nemohla byt a utikala bych nekam hodne daleko🙂)) ( cimz netvrdim ze jine zene by to nevadilo) dalsi vec je ze na zacatku vztahu ma kazdy ruzove bryle, a nevadi mu vlastne nic,bohuzel s lety zacne ruzova opadavat a zacne vam dost veci dochazet a vadit
Je to divný....
Hele, vždyť je to krásný... nech je být, až to dceři bude vadit, tak ji to řekne 🙂