Dobrý den, jsem zoufalá. Malá má skoro rok, máme 9 zubů z toho jedna stolička a málá si nechce nechat vyčistit zuby, pusu nechce otevřít, když už tak na
5s. 😒 a pokud použiji prsťáček tak mně kouše resp. zkousne a drží. Zkoušela jsme i u televize atp. ale je to stejné ☹ Co s tím??? Děkuji za zkušenosti a rady.
Nám pomohlo dát zubní pastu. Dávám samozrejme miminci a fakt malinko, jen tak uspinit, ale jak tu chut citi, tak se mu to libi. Čistíme večer ve vaně, dva kartáčky, jeden dostane do ruky, aby se nesapal po tom druhým, kterým čistím ja, a pak si tam sám taky trochu šmrdlá.
Ranní čištění mimo vanu za moc nestojí, ale to večerní se nám takhle daří fakt poradne.
Jo, a zpivam pri tom Když jde malý bobr... a když mi zahryzne kartáček nebo se odvrací, tak se odmlcim, dokud zase nespolupracuje 😀
Moje zkušenost: všechny tři děti dostaly kartáček do ruky, když se objevily první zuby - dětský kartáček s měkkými chloupky, nečistila jsem jim je, jen jsem je nechala si s ním hrát. I kluci i dcera stejný scénář: kousali kartáček, hráli si s ním, bez pasty, nejdřív jen večer po koupeli. Později když už chodili, si začali čistit zuby se mnou i ráno, prostě jen proto, že viděli, že to tak každý den dělám. Pak nastal zlom a začali napodobovat to, co dělám, tzn. snažili se napodobobit pohyb kartáčkem..pak si začali říkat o občasné vyčištění zubů ode mě či manžela, a teď už si je všichni tři čistí sami od sebe automaticky..
přestala bych tlačit na pilu, to je to nejhorší, co můžeš udělat..a brala bych si ji s sebou do koupelny, aby viděla, že to děláš taky a s potěšením, a počkala bych, až zafunguje nápodoba..
ještě jedna věc, říkali jsme u toho i říkanky o čištění zubů, to je taky bavilo..
@olga_ tohle je super. My mímo teprve čekáme, ale s přítelem jsme o tom dost mluvili, neb on v mládí dost zuby zanedbával a teď trpí, teď utápí desetitisíce v léčbě agresivní paradontitidy a my se jen bavíme o tom, jak nejlépe u dítěte nastartovat tenhle zvyk a udělat z něj jednou pro vždy železnou košili. Zatím - neb jsme jen teoretici - si myslíme, že nejlepší je jít příkladem. Oba jsme vyrostli v tom, že rodiče nám řekli "jdi si vyčistit zuby" a kdybychom tam stáli celou dobu na jedne noze, nezjistili by to 😀 Takže u Vás to funguje? My si říkáme, že si budeme prostě čistit zuby s děckem, aby od mala vidělo, že se to dělá, že je to prostě běžné.
já teda s malými dětmi problém nemám, ti fakt čistit chtějí díky nápodobě. dokonce oba dva do určité doby chtěli čistit po každém jídlem, při každé návštěvě koupelny...prostě až moc 😅 u syna pak nastal zlom a občas si zuby čistit odmítá, nebo jen kouše kartáček, nechce čistit ani sám ani si nechat vyčistit námi ☹ vymýšlím různé fígle. někdy pomůže změna pasty, někdy to, že si ji tam dává sám, teď zrovna jsme mu řekli, že mu pak svítí zoubky jako baterky a háže prasátka a oslňuje nás a on pak pyšně dojde za tím druhým, co s ním nečistil a cení zubiska a my děláme, jak jsme z toho oslepli a on se tomu děsně chechtá...no prostě blbinky 😅 jinak teda díky za rady tady...na písničku o bobrovy si ještě vzpomenu, ale žádnou říkanku o zoubkách nebo čištění neznám, tak budu ráda za tip, možná na netu něco najdu a nastuduju, to by taky mohlo zaujmout 🙂 ta mladší má teda teď to samočistící období, tak tam nás to čeká až časem
no jak byla menší tak měla kartáček svůj a jak píše paní výše žmoulala jej, hlavně ji rostli zuby tak to byla nejlepší hračka, pak o něj přestala mít zájem, pastu máme dětskou (zkoušela jsem i bez pasty), ráno mne vidí jak si čistím zuby takže vzor má 🙂 jenže já nevím proč to. Ještě můžu zkusit to zpívaní, ale předpokládám, že to bude považovat za hru a srandu a o čištění vůbec nebude jevit zájem
☹
zkuste jí koupit dobrou pastu a vtipný kartáček ...🙂