Předkus. Máte zkušenost?

matyldik
16. led 2020

Zdravím,syn už má téměř všechny zuby,chybí akorát poslední stoličky. ksou mu 2 roky. Už přes rok si cuca Paleček a přední zuby má v mírném predkusu,začínají mu jit i přes sebe. Palec cuca,když neví,co s rukama-u pohádky nebo u usinani. Zkoušeli jsme oprsvdu všechno mozne. Zubarka nám hrozí operaci čelisti,pokud ho to neodnaucime.. přitom je to tak šikovný,chytrý kluk,ale tuto závislost ho nelze odnaucit. Většinou ho najdu na gauci s jednou rukou v puse s druhou v kalhotách. Přečetla jsem x diskuzi,knížek i zahraničních článku,ale bohužel si nevim rady. Má někdo,prosím,zkušenost? Přejde ho to? Narostou pak nové zuby také křivé?

agneska7
16. led 2020

Já mám zkušenost osobní a tyka se to přímo mě ... Já byla takový zavislak mamka zkoušela všechno možné a nic nezabralo a i když jsem přestala tak v noci ve spánku jsem si palec stejně cucala a abych řekla pravdu tak to trvalo do cca 8. Let a předkus mám ( mě bohužel mamka rovnátka nedala) ... Posunuje se mu čelist takže je pravděpodobné že i stále zuby bude mít v predkusu leda by toho nechal .... Mamka zkoušela např. Rukavice i pepř na prst a nepomohlo nic

martiina_k
16. led 2020

Pokud ten palce cucá často, opravdu si vytvoří předkus, vytlačí si patro, takže patro bude úzké a "vysoké". Jak odnaučit nevím, otázkou je, proč to dělá. Jeslti to dělá čistě jako zlozvyk, tak to bude asi hodně těžké.
A nejde jen o předkus, ale může být i tzv. otevřený skus - chtěla jsem sem dát obrázek, ale není to moc pěkný pohled, tak pokud budeš chtít, zadej si do googlu otevřený skus a uvidíš 🙂

klea81
16. led 2020

Zkus natřít palec lakem na nehty proti kousání nehtů z lékárny. U nás to pomohlo velmi rychle a zuby se srovnaly.

te_reza
16. led 2020

Holka má předkus taky. Palec si nikdy necucala. Udělalo se ji to kvůli dýchání pusou, ani nedovře pusu. Doktorka ji dala takový dětský rovnátka, mělo by to zatáhnout zuby zpátky, problém je, že to má v puse pár vteřin a daví se

verdos
16. led 2020

@matyldik Syn přestal teď v září, v necelých 6 letech. Tak akorát na to, když se mu začaly pomalu měnit zuby. Tak jsem zvědavá, jak ty nové narostou. Taky jsme zkoušeli kde co a nic nezabralo. Teď přestal sám od sebe, měl slíbenou hračku jako motivaci a skutečně vydržel. Pusu ale v noci nezavře, to mě dost štve, že dýchá pusou. Je vidět, že tu pusu má trošku jinak vytvarovanou. Ale zuby přes sebe teda neměl, tak to nevím...

lv
16. led 2020

E si cucala palec do 5.narozenin. Na zoubcich jsem predkus neviděla, nijak se ji nedeformovali, zubarka to nepoznala. Přestala az byla schopna pochopit, že bude mit ošklivý predkus, ukazala jsem ji fotky, jak to muze vypadat. Dávám odkaz na starou diskuzi. Tehdy jsem hledala pomucku "vestibularni clona", vyjeli ty fotky a to ji stačilo. V rukavicich spala asi 10dni.

matyldik
autor
16. led 2020

Děkuji všem za reakce. Lak jsme zkoušeli-bez efektu,on je hrozny jedlik,chutná mu snad všechno mozne,takže zřejmě mu ta chut nevadila. Mám ho ještě doma,zkusim natrit pořádnou vrstvu. Navleky na noc jsme pořídili,ale proste se vzbudí a sunda si je,poradi si ☹
Je to těžké...je schopny si palec strčit do pusy i v rukavici,náplast sunda,obvaz také..
Jedine,co jsme nezkouseli je pepř,na to zatím nemám srdce 🙈

lv
16. led 2020

Lak nefungoval ani u nás

hafika
16. led 2020

Dcery cucaly do 4 let, pak přestaly, protože jsme jim slíbili návštěvu zábavného centra jen, když přestanou. Jedné se předkus neudělal vůbec, ale ona má náběh na růst zubů dozadu, takže jí cucání palce spíš lehce pomáhalo, druhé jen mírný a pomalu se jí sám zlepšuje. Bohužel kvůli tomu asi získala zlozvyk strkat jazyk ven při sykavkách, tak jsme pak 1,5 roku chodily na logopedii. Při nácviku se musí říkat sykavky se zuby na sobě, nejdřív měla větší mezeru mezi předními zuby a cvičení jí šlo hůř, po 1,5 roce už byla mezera o dost menší. Teď v 6 má zuby na sobě a naopak se mi zdá, že horní čelist jí pomalu jde za spodní a obávám se, aby po mně nezdědila malou horní čelist ☹️. Takže ne vždy to musí dopadnout úplně tragicky, ale žádná výhra to není.

lida9
17. led 2020

syn 3 roky a taky z niceho nic zacal strkat palec do pusy... hlavne v dobe ,, necinnosti,, ... no stala jsem mu za zadkem cely dny a tak po 3 tydnech toho tuk tuk nechal, ale jestli jsem rekla denne milionkrat palec ven, pak i lehke placnuti ze zoufalstvi.jako ze to neni sranda... odnaucit vetsiho zavislaka bude problem☹

klea81
17. led 2020

@matyldik tak náš se z toho laku málem pozvracel a do 3 dnů bylo po zlozvyku.

jannym
18. led 2020

Dcera je paleckovy zavislak, cim vic s tim bojujeme timhorsi to je, dcera se tak zrejme pere s uzkosti i kdyz pusobi jako ze suveren...ALE... Bojujeme se spatnou vyslovnosti par pismenek, lepsi se to, na ortodoncii dostala takovy rovnatka na noc s dratkem na vic v mistech kde by mela mit zuby, dr rekla ze az bude mit druhy zuby bude mit rovnatka a jeste se ukaze zda fixni nebo jen na noc

hojda
18. led 2020

Někde jsem četla, že to někdo řešil hypnózou, ale zase je to malé dítě, tak nevím.