Od kdy jste používali Natrium fluoratum na zuby?

lenkalenka666
26. říj 2015

Syn má skoro 7 měsíců, má dva spodní zuby a nahoře mu rostou další. máme už používat fluor nebo ještě počkat, jak jste to měli vy? Děkuji

sapinek
26. říj 2015

my používáme gel na zoubky od Weledy. Je bez fluoru, takže ho dítko může klidně polykat. Ale čistit kartáčkem jsem začala až když měla dcerka víc zubů - už nevím kolik (asi tak 6 a víc). Do té doby jsem čistila jenom navlhčeným kapesníčkem.

madulinka
26. říj 2015

já jsem teda celkem hrozná, předepsaný jsme je měly, ale nedávala jsem jí je.. a to z důvodu, že nechci... já nevím, prostě mi něco říká, že to dobré pro zuby není..

lu777
26. říj 2015

jako tabletky myslíte? to se ještě předepisuje? 😕

betelgeuzz
26. říj 2015

fluor - mysíš tablety? ještě jsem neslyšela, že by se dnes dětem předepisovaly. Ani se moc nedoporučují fluoridové pasty, dokud to dítě polyká a neplive. Ono hodně fluoru taky škodí.

madulinka
26. říj 2015

@lu777 @betelgeuzz právě, že ano, předepisuje, podávaly se kdysi za mých "mladých (školkových a čerstvě školních) let, a zubař mi vysvětlil, že pak se to údajně přestalo předepisovat a podávat, statistiky zjistily, že kazivost zubů narostla a teď se opět předepisují..

ojo
26. říj 2015

klukům je zubařka taky doporučila asi před 3 lety...no zůstali mě doma celé, zbytečně vyhozené peníze, nedávala jsem jim je, prostě jsem neshledala důvod a kluci mají oba zdravé zuby, až teď má Tom první kaz v 6 letech a to zubařka ještě chválila, že je mají tak dlouho zdravé 🙂
mají sladké denně, rozhodně nedávám lízátka nebo cucavé bonbony, ostatní jo, ale ne tak, že by snědli čokoládu na posezení, ale za den třeba můžou 2 kostičky nebo např. z lentilek nebo pytlíku medvídků jen odsypat a zbytek druhý den, pijou vodu nebo šťávu a čistí si zuby pouze večer 😉

jbzirafa
26. říj 2015

hm mně zubařka nic takového neradila. podle ní čistit už od prvních zoubků ano, prstovým nebo pak dětským kartáčkek a to prý stačí. pastu začnu tak 1,5 roce, až bude víc chápat, chodit-koukat jak si zuby čistím já 🙂a vyplivovat.o di té doby drbu kartáčkem.

betelgeuzz
26. říj 2015

@madulinka to je asi zubař od zubaře. Moje zubařka nedává a kamarádka zubařka to taky nedoporučuje. Důležitější je hygiena, než podávání fluoru.

lu777
26. říj 2015

@madulinka tak to nevím... fakt je, že my čistíme dost, sladkosti silně omezené (např. tvrdé bonbony a lízátka vůbec, limonády taky ne) a najednou se staršímu začaly kazit zuby...
ale - nechybí mu prý fluor, ale vápník... nevím proč, jí normálně, sýry, jogurty miluje, zeleninu jí atd...
takže hodně čistíme, hodně dočišťujeme... jak lezou ty druhé zuby tak je toho hodně najednou asi a možná to pak to tělo nestíhá (roste mu teď asi 5 zubů naráz a ty dospělé jsou prostě mnohem větší)....

takže jsem koupila vápník od Swissu, teda D3... a dáváme Elmex gel, ale ne 1x týdně ale denně na doporučení zubařky, protože to prý opravdu potřebuje... fluorem to údajně není, tak já tomu nerozumím...
je fakt, že moje mamka má dost mizerné zuby, tak to možná po ní syn zdědil 😖

jinak já fluor brala a jedla jsem i tabletky za jiné děti co je vyhazovaly 😅 a kazy jsem normálně měla.... takový průměr 😕

slunicko01
26. říj 2015

Fluor je nezdravý, pokud chceš mermomoci pastu, tak kup určitě bez fluoru. Určitě by ho dítě nemělo polykat... 😕

krystalka
26. říj 2015

@lenkalenka666 - my jsme nic takového nedávali, docela dlouho jsme čistili zoubky jen vodou a kartáčkem...pastu jsme začali používat až někdy po 2.roce, možná později, on měl tedy první zoubek až ve 13 měsících....jinak žádné tablety nám nikdo nedoporučoval ani nepředepisoval, používáme od mala pastu Perličku, synovi teď je 7,5 a zoubky má bez jediného kazu 🙂

anina32
26. říj 2015

Mám kluky 3roky a 12let a nikdy nám nikdo flour nepředepsal. Mě je 36let a mám starší sourozence a nikdo z nás nikdy flour nedostával, akorát já v období druhé třetí třídy, dostávali jsme ve škole během svačiny a všichni jsme se to snažili nepozorovaně vyhodit, až to učitelka začala řešit tím, že jsme to museli polikat před ní a ukazovat prázdnou pusu. Blé, tak strašný zážitek že si dodnes pamatuji.

anina32
26. říj 2015

Ježiš to je hrubka, polykat mělo být 😀

lucka_zaoralova
26. říj 2015

Tak my fluor v tabletkách dáváme od Adélčiných cca dvou let. Malinkou tabletku šupsnu do pití, kde se rozpustí a je to 🙂. Leonce už taky začínáme dávat. Nevidím na tom vůbec nic špatného...zubař nám to jedině doporučil, nebudou se pak tolik kazit druhé zuby.

kristyna90
26. říj 2015

my davame fluor od 4. mesice ale je dohromady v tabletkach fluor-vigantoleten a to mame predepsane od doktora..

eficenka
26. říj 2015

@lenkalenka666
fluor nikdy!
dříve se doporučoval, ale dávají ho již jen "předdůchodoví" pediatři...
fluor je velmi nezdravý, dokonce skoro jedovatý

filipatereza
26. říj 2015

Jsem zubařka. NaF tablety dětem nedoporučuji je to zbytečné.... Doporučuji pastu s fluorem pro děti v tom daném věku. Na kartáček dávat pasty opravdu malinko (jen potřít). Počítá se s tím, že děti ten malinký ždíbeček spolknou a to jako přívod fluoru stačí...

lenkalenka666
autor
26. říj 2015

díky všem moc za vaše názory, dostali jsme tablety které rozpustím ve vodě a po lžičce podám do úst. Ovšem co jsem se dočetla zde, tak ho většina z vás nedoporučuje. mám ho tedy raději vynechat a počkat až začneme normálně čistit zoubky?

filipatereza
26. říj 2015

@lenkalenka666 Začít čistit od prvního zoubku... Malilinko pasty a je to..🙂

eficenka
26. říj 2015

@lenkalenka666
jestli má už zub, začni čistit,
první dcerka měla zoubky už ve 4 m, každé koupání jsem ji je přejela kartáčkem na prst ( koupíš v lékárně) a použila pidimini pastu od weledy . je to přírodní forma a nemusíš se bát i kdyby ji celou spolkla 🙂

lenkalenka666
autor
26. říj 2015

Dobře, dojdu do lékarny a koupím vše potřebné a ten fluor vynechám 🙂