Jakou pastu na první zoubky?

papaja89
23. zář 2016

Ahoj, chci se zeptat jaké máte zkušenosti s pastami pro první zoubky, aby zbytečně nedělaly neplechu (synovi bude 11. měsíců a má 6 zoubků). Nebo je ještě brzo na pastu? Děkuji za rady a tipy

evatk
23. zář 2016

ideálně vydržte co nejdéle bez pasty, pokud by nebylo zbytí a potřebovala byste prcka nalákat na čistění, začala bych asi elmexem; nám se obě děti v určitém věku sekly, byť jsme zuby čistili opravdu od prvních zoubků, tak jsme nalákali na pastu 🙂

andryyysssek
23. zář 2016

Ahoj,synovi teď budou dva roky,a pastu zatím nedávám žádnou,ale je fakt,že to čištění není zatím důkladné,ještě u toho dlouho nevydrží.Hlavně,když začnu čistit stoličky 🙂

mysonek
23. zář 2016

cca od necelého roka používám u obou holek Elmex pro děti od 0 do 6 let. Pokud nepoužíváte fluorové tablety (někteří pediatři je asi dávají, dřív se to doporučovalo, dokonce je to doporučené i v té brožurce co jsme dostali se zdravotním průkazem dítěte), tak je to v pohodě i když tu pastu polykají. Ale zpočátku jsme používali pastu jen 1x denně a podruhé jsme čistili bez pasty. Ale pokud byste náhodou měli nějaké tablety s tím fluorem tak pak určitě bez pasty nebo pastu bez fluoru.

mau9
23. zář 2016

My používáme cca od 1,5 roku Elmex.

lucka662006
23. zář 2016

Ahoj, dceři jsou 4 roky a čistí večer s tatínkem pastou (Elmex) a ráno se mnou bez pasty. Tak jsme ji prostě naučili, že ode mě pastu nedostane a i vysvětlujeme proč. Dítě prostě nějakou tu pastu téměř vždy spolkne, tak nechci, aby přijímala příliš fluoru.

eficenka
23. zář 2016

@papaja89
čistit od prvního zoubku bez pasty a pak používt pastu bez fluoru - nejl=pe weleda, urtekram a nebo alverde . ostatní je docela chemický hnus

papaja89
autor
23. zář 2016

Děkuji všem za odpovědi pomohlo moc

mischel26
23. zář 2016

@papaja89 pasta od weledy je naprosto top!!!jak pro děcka, tak pro dospělé..a začínala bych co nejpozději..

lajla
23. zář 2016

Biorepair

lajla
23. zář 2016

Mě by zajímalo jaký je rozdíl když si dvouleté dítě a dospělý čistí zuby bez pasty...blee, předpokládám že dospělý to neudělá...proč to dělat dětem když má běžnou stravu vyjma cukru...pokud se někdo boji fluoru jsou i pasty bez

andryyysssek
23. zář 2016

@lajla tak já třeba synovi čistím bez pasty,protože ji z kartáčku ucucává,a nemám šanci mu ty zuby vyčistit.Takže bez,a vyčistím mu je aspoň trochu.

ehrdlicka
23. zář 2016

Nám se docela dobře osvědčila zubní pasta Zendium, kterou používáme od května. Malý si nerad čistí zuby a bohužel se mu na zubech usazovaly pigmenty z potravy a tvořily se mu nehezké černé proužky na zubech kolem dásní, které šly špatně klasicky vypucovat. S použitím této pasty vypadají zoubky o dost lépe a černé proužky skoro vymizely a to používáme opravdu minimum pasty.

janawei
23. zář 2016

Synovi budou 2 roky, mám pro něj koupenou zubní pastu od Weledy pro děti (bez fluoru) a dle pokynů paní zubařky čistíme pořád bez pasty. Já sama používám přírodní zubní pasty (bez fluoru a nepěnivé), kvůli složení a kvůli tomu, že tím, že nepění, tolik nekazí techniku čištění. Zuby totiž nevyčistí pasta, ale správná technika jejich čištění. Tedy není ke správnému vyčištění nezbytně nutné použít pastu, je to spíš o zvyku a o tom, že chceme mít opravdu svěží, "mentolový" dech. A co se týče výběru zubní pasty pro prcka, tak u mě rozhodovalo složení, proto jsem zvolila přírodní produkt a s Weleďáckými pastami mám dobré zkušenosti.

olga_
24. zář 2016

My pro syna dvouleťáka používáme jednou denně pastu od Weledy, sami používáme zubní olej ze 7 bylin od Hádka. Má i řadu pro děti, takže syn pak pastu také používat nebude. A souhlasím plně s názorem @janawei, pasta není pro správné vyčištění zubů nezbytně nutná. Polykání pasty u dětí je problém, je fakt potřeba pořádně hlídat složení.

mirushenka
20. únor 2017

Vím, že v diskuzi už dlouho nikdo nepříspíval, ale zkusím to. Synovi se udělaly žluté flíčky na zoubcích, hlavně předních horních. Má 2 roky a 4 měsíce, když jsme byli u zubní doktorky na prohlídce v roce a půl, tak mě říkala, že nemáme používat zubní pasty, že je to zbytečné. Tehdy jsme ještě používali elmex, ale jenom trošku, aby měl pocit, že tam něco má. Pak jsem si našla nějaké hodnocení, elmex vyhodila a koupila Weledu, tak jak tady doporučujete. A teď když jsme byli na prohlídce ve 2 letech, tak mě řekla, že máme používat pastu s fluorem, aby se ty flíčky vybělily. Přijde mi divné, že tak obrátila, ještě se velmi divila, že ještě neumí vyplivnout pastu, že děti to už běžně v jeho věku umí. Je pravda, že jsem to nezkoušela ho to učit, myslela jsem, že na to času má dost a pokud nemá pastu s fluorem, tak nevadí že ji spolkne. Co si o tom myslíte? Díky 🙂

mischel26
20. únor 2017

@mirushenka nejsem zubar,ALE jasny pasta s fluorem by flicky mohla vybelit,pac to je vlastnost fluoru,ze vybeluje...je to na vas,prectete si neco o fluoru a pak se rozhodnete...dobry povidani je v knize doba jedova...na druhou stranu,toho fluoru kolem nas je spousta,tak nepouzivanim pasty to nejak zasadne nezlepsite a diteti zasadne nejspis neuskodite...to je rada politika😀

vrana80
20. únor 2017

my pouzivane prirodnu zubnu pastu jack&jill 🙂 stoji sice viacej peniazkov ale tej pasty predsa staci malinko na tie zubky takze vydrzi dlho, ked budu baby vacsie tak urcite zmenim, ale teraz nam vyhovuje tato.

alcar
20. únor 2017

Ja cistim trilete dceri zuby jednou denne vecer a to i se zubni pastou Elmex nebo Perlickou (az tak ty znacky neresim). Paste s fluorem se vubec nebranim (myslim si, ze smysl to ma), ani mi neprijde, ze by ji nejak extremne ublizilo, kdyz zubni pastu nekdy spolkne (ja si vzpominam, ze jako decka na tabore jsme si do pusy tlacily Perlicku a jedly ji 😀). Davam uplne minimalni mnozstvi.
Mimochodem, moji segre, ktera zije v Kanade, doporucila tamni zubarka, aby si koupila zubni pasty tady v CR, ze prave obsahuji (nejspis prospesny) fluor, kdezto ty kanadske stoji za starou belu.

dokument
20. únor 2017

@mirushenka nekde jsem cetla, ze prave na ty prvni zuby by nemela byt pasta s fluorem, ze to dela prave ten nezadouci pigment. Ja jsem cistila bez pasty, jen vodou. Napred nasucho otirala latkovou plenkou a pak gumovym kartackem namocenym ve vode. A od 3. let pouzivame pastu, na ktere je uvedeno pro jak stare deti je vhodna. Ted jsme od zubarky dostali papir s veskerymi informacemi, bylo tam uplne to same, co pisu. A nepit slazene napoje.

stuplakova
21. únor 2017

Koukala jsem na netu na dtest a tam byly nějaké pasty přírodní pro takové mrňousky, ale nevím kde se dají koupit, to už jsem se neodčetla, zkus mrknout na net nebo ten elmex hodně lidí chválí.

majkoz
21. únor 2017

Ájurvédská pasta pro nejmenší"Kekulu"

mischel26
21. únor 2017

@alcar fluor je silne toxicky...neni prospesny!

alcar
21. únor 2017

@mischel26 opravdu?! 😀 Pri intoxikaci ano (ovsem neni mi jasne, kde by se clovek intoxikoval fluoridem az tak, ze by mu napr. selhaly jatra), ale v zubni paste, ktera je bezne pouzivana urcite neni "silne toxicky", jak uvadis. Zase to tak neprozivej. "Díky svému příznivému vlivu na lidský chrup je fluorid sodný přidáván do většiny zubních past. Pro lepší remineralizaci zubní skloviny jsou vyráběny speciální přípravky (např. fluoridové gely a tablety). Jejich nepřiměřené dávkování však může způsobit zubní fluorózu. V České republice se objevuje jen velmi výjimečně."

mischel26
21. únor 2017

@alcar Neprozivam,viz prispevek vyse...ale jen reaguji na to,ze neni prospesny...fama,ktera je uz davno vyvracena...

popelka1984
21. únor 2017

Já jsem začala s pastou u našeho prcka někdy před jeho rokem, s pastou Elmex. Poměrně rychle za sebou se mu zoubky klubaly. Teď jsou mu dva roky a devět měsíců a používáme Odol 0-3 roky. Tahle pasta mu "chutná" a je o polovinu levnější než Elmex.

popelka1984
21. únor 2017

Ještě jsem chtěla dodat že mu chutná i jahodova Perlička, komu taky ne, ale nevím jestli ty zoubky ochrání tak ji má jen u babičky. Když mu jeho pasta dojde a dam mu výjimečně mojí tak to prská a není schopný to v puse udržet, fuj 😖 tak vyčistíme jen vodou. Mimochodem muj děda čistil zuby vodou, ale skoro po kazdem jidle, pastu používal tak maximalne když někam jel a zuby mel zdravé

normalnimatka
21. únor 2017

já bych nedávala nic, kde je fluorid..což je z dětskejch past paradoxně snad všecko. jen některý maj "sníženej" obsah...

scruffy
21. únor 2017

@mirushenka Já tedy používám pro dvouletou taky přírodní pasty, ale zubařka mi cca před rokem řekla, že i když nebude používat zubní pastu žádnou, tak je to jedno, že na tom nesejde. Takže pastu jí dávám jen proto, že je na to zvyklá, vyžaduje jí, asi jí i chutná, a přiznám se, že jak je ta pasta přírodní, tak jsem jí ještě taky neučila, že jí má plivat.

alcar
21. únor 2017

@mischel26 psala jsi, ze fluor je silne toxicky. Ano, fluorid jako takovy je, ale rozhodne ne ten, co se dava do zubnich past! To by byly vsechny pasty toxicke. 😀 To zase neprehanej. A to ze fluorid posiluje zubni sklovinu, pokud je pouzivan v beznem primerenem mnozstvi, tzn. ne nadmerne, je fakt a ne fama. Mam na to naprosto jiny nazor nez ty, coz je zrejme uz z meho prvniho prispevku, nemusis me tady poucovat a dohadovat se. 😉

mischel26
22. únor 2017

@alcar nebud neprijemna...kazda mame jiny nazor a to je fajn....rozhodne se tady nechci hadat a kazit si naladu...tak prosim i ty nebud utocna a ber to s nadhledem...konec diskuze.