Změny chování ve vlnách. Měl to někdo také tak?

theatimma
23. dub 2020

Zdravím,
mám skoro 4.letého syna, do školky zatím nechodíme (bylo plno) Problém je, že řekněme půl roku je v pořádku, když odejdu z pokoje do kuchyně nebo v obchodě ho nechám s manželem a jdu pro něco je v pořádku, zajímá se o okolí apod Venku se projdeme i v neznámém prostředí a nevadí mu jakákoliv změna. Pak, ale přijde období (nepřišla jsem na to co je spouštěč) Kdy nemůžu odejít z pokoje, v obchodě nechce být s manželem, ani když mě má v dohledu spustí řev, hysterické záchvaty paniky. Vždy když jdu pryč řeknu mu kam jdu , že se vrátím, ale nefunguje to. Venku v známém i neznámém prostředí brečí a chce se vrátit domů do auta. Když jsme v autě je v klidu. Měl to někdo taky tak? Už nevím co mám dělat. Vypadá to na separační úzkost s něčím 😔 Ale divné je, že se mu to takhle střídá. Děkuji za odpovědi 🙏

martt
23. dub 2020

@theatimma .Mám to se synem podobné a to do školky od září chodil. Má období, kdy se od něj nemůžu hnout ani na krok a pak na období kdy zas chce aby s ním všude chodil tatínek. Pokud se jinak chová normálně a nepozorujes na něm dlouhodobe změny tak si myslím že to ma jen taková období.

theatimma
autor
23. dub 2020

@martt Děkuji za odpověď 🙂 Právě, že nic jiného nepozoruji, ale nevím proč se to stále vrací. 🤷🏻‍♀️😔

cilkat
23. dub 2020

Můj 4,5 roků měl separacky dvě vlny -prvni než začal chodit takže kolem roku, druhá kolem tří let. Obě trvaly přes půl roku. K té druhé se připojil strach ze všeho možného, se kterým stále ještě trochu bojujeme. Syn teda má vývojovou disfazii, takže je navíc trochu problém se domluvit, ale nakolik to souvisí, nevím.

theatimma
autor
23. dub 2020

@cilkat U nás malý má problém s řeči, co chce si řekne, ale víc ani ťuk. Když to po něm někdo chce řekni tohle, tuto, prostě NE. Takže ve školce bude boj.. Moc bych mu chtěla pomoc, ale nevím jak. Někdy má záchvaty kdy nechce ani mě.

cilkat
24. dub 2020

@theatimma zkuste se školkou probrat možnost asistenta pedagoga. My ho máme a je to super (pro nás i pro školku). Vy sami za to dáte jen pár návštěv pedagogické poradny (dvě do roka), ale chce to řešit už teď (vlastně spíš nejpozději teď).

theatimma
autor
24. dub 2020

@cilkat děkuji, o tom jsem ani nevěděla. Určitě se ve školce domluvíme.