Zařazení autisty do běžné MŠ s asistentem. Máte zkušenost, rady...?

tereza1313
8. zář 2024

Dobrý den, měla bych otázku na maminky autistů. Mám syna starého 3 roky a 7 měsíců. Doteď chodil do dětské skupinky, ale teď už musí do školky, bylo mi doporučeno z Nautisu, od doktorky a tak nějak od všech, že by měl jít do školky s asistentem. I já s tím souhlasím, jen máme menší problém. Syn se mi ještě stále pokakava, na záchod umí teprve tak cca půl roku, čůrání bez problémů, ale to kakání jak kdy, někdy si řekne, někdy ne. Bohužel kaká třeba někdy i 3× nebo 4× denně.
Mám trochu strach, že to bude problém a že díky tomu ho ani nebudou moc vzít s tou asistentkou. Trenujeme to, jak jen můžeme, vysvetluji, když to dá do slipu, sám mi řekne, že je to fuj, že se to nedělá a jdeme to vyhodit do záchodu. Ví, že je to špatně. Ale bohužel se nám to nedaří. Teď ve čtvrtek jdeme do SPC, tak jsem zvědavá, co mi na to řeknou. Jinak by měl nastoupit, pokud to SPC potvrdit,1. Října.
Děkuji za vaše rady, zkušenosti, názory.

Jinak co se týče samoobsluhy, tak se sám nají, i si to po sobě uklidí, sní úplně všechno, miluje zeleninu a ovoce, sundá a nandá si kalhoty a slipy, sám si dá pantofle, boty si sundá ale nenasadi, tričko umí s malou dopomocí. Co potřebuje, o to si řekne.

Je to kakání je problém.

pampeliska1313
8. zář 2024

U nás je to teda, ze nesmí spát. Pokud proste s tím má problém, ze to ještě nedá, tak dopoledne v pohodě, ale spanek až když to bude ok..

1lenuska1
8. zář 2024

@tereza1313 Nemel by to byt problem pro prijeti. Skolka je povinna toto zaridit. K nastupu je treba, aby komunikovalo SPC a MŠ, aby škola vcas dostala doporuceni a mohla zadat asistenta, ale to je jejich prace 😊 Drzim pesti, at jste ve skolce spokojení.

veruuu_kubesovic
8. zář 2024

@tereza1313 od kámošky dcera, je autistka, chodí do klasické MŠ, letos poprvé má k době AP na plný úvazek...

cilkat
9. zář 2024

Hele - hodí to do slipů, řekne si o převlečení... Prostě počítej s tím, že musí mít v té školce toho převleční hodně. Ale ano, dětem ve školce se nehody stávají a že je občas musí převlíct, prostě vědí. Zvlášť když na to třeba upozorníte asistentku. (Kamarádka má "úplně zdravou a šikovnou" dceru, ale s pokakáváním měla problém ještě v první třídě. Byla tam nějaká tvarová abnormalita konečníku a prostě ukakávala postupně... fakt převlíkali třeba pětkrát denně. S tímhle ty školky umí. S čím neumí/nechtějí, jsou pleny, protože mají speciální režim likvidace odpadu, který ty školky nemívají zajištěný.)
JInak držím palce. Ale moje zkušenost je, že jak školka dostane na dítě asistenta, tak si ho hýčká a snaží se vycházet vstříc,

tereza1313
autor
9. zář 2024

@cilkat Super ,moc děkuji za uklidnění,tak snad narazíme taky na dobrou asistentku,z toho mám taky strach ,snad budeme mít štěstí 🙂🙂