Dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti maminek, které pracují na plný úvazek a mají děti ve školce. Od příštího roku budu mít klasický 8,5 hodinový úvazek, asi 30 min od domova a obě děti ve školce. Neumím si představit, jak to budu dělat, když se mi podaří je vyprovodit je a být v práci v 8h, tak nejdřív můžu odejít v 16.30 a ve školce budu v 17, což je hodina kdy se školka zavírá a navíc mi to připadá kruté, že tam budou chuděry celý den ☹ Tatínek je celý týden pracovně pryč, babičky mám sice obě v blízkém okolí, ale moc nefungují, takže se na ně nemůžu spolehnout. Zajímalo by mě, jak se to řeší jinde?
Nejít hned na plný úvazek,ale ze začátku na 4 nebo 6 hodin,pokud takovou možnost máš. Jak děti povyrostou,třeba za dva roky,tak pak jít na osm hodin. Anebo jak už tu bylo psáno,chodit do práce a školky dřív a tím i dříve končit.
@rajecka Buď vstanete dřív a o to dřív skončíš v práci. Nebo požádáš zaměstnavatele o zkrácení úvazku - myslím, že by ti stačila i 1 hodina denně. Případně se můžeš domluvit s nějakou další maminkou nebo sousedkou, jestli by ti děti aspoň párkrát v týdnu nevyzvedlla a ty si zatím nadděláš v práci pár hodin. A můžete se ve vyzvedávání dětí střídat.
Pořád máš výhodu, že jsou děti v jednom místě a že školka končí až v pět.
V podstatě neřešitelné s plným pracovním úvazkem a školkou v místě bydliště. Buď zkrátit úvazek (nebo částečně pokrýt home office), nebo zvolit školku blíže práci. U nás v obci je školka otevřená od 6:45 do 16:00, dojezd do práce/z práce 15-20 minut. Takže by dítě bylo ve školce od otvíračky po zavíračku, a to ještě nevím, jestli bych to stíhala. Na nákup apod. můžu zapomenout úplně. Ale u nás se to vyřešilo samo tím, že nám ho do školky kvůli chybějícímu MMR nevezmou, takže bude chodit do lesní školky jinde a já si do doby, než odejdu na MD/RD s druhým, zkombinuju práci v kanceláři a home office.
v 6:50 ráno byl syn ve školce a v 16:15 jsem ho vyzvedávala. Ano, byl často poslední (a první ráno), ale nedalo se nic dělat 😉
Rok jsem žila tak, že jsem dávala holky do školky od nevidim do nevidim, vyzvedávala je denně jako poslední (vždycky na mně už čekali v šatně v bundičkách) a jezdila po okreskách rychlostí blesku, abych vůbec stíhala.... Vyslechla jsem si pláč že nemůžu přijít na besídky, dílničky, rodičovské dny s dětma, protože dovolenou jsem si šetřila na prázdniny... Domů jsem chodila frustrovaná, nic jsem nestíhala, měla jsem všeho plný zuby a prostě to bylo neskutečně náročný a frustrující... O víkendu jsem doháněla domácnost a opět neměla čas na děti. Nechápala jsem, jak to dělají ostatní pracující...
Po roce jsem to vzdala. Rozhodla jsem se, že prachy nejsou všechno. Našla jsem si půlúvazek - dělám tři dny v týdnu 8-15 a mám klid a pohodu... Nestojí to za to...
No taky nad tim premyslim, jak to udelam, kdyz v praci musim byt nejpozdeji v 5:30 a skolky jsou od 6:30... babicky jsou celkem daleko.. zatim mam jeste pres rok cas neco vymyslet,ale napada me nejaka pani, slecna na hlidani nebo prace manzela na jine smeny..
Řeším stejný problém, jsem s malým sama, takže chlap mi s vyzvedáváním moc nepomůže, bohužel bydlí v jiném městě. Řešení je pro mě jediné a to jít dělat jen na 6 hodin, což je zase pro mě jako samoživitelku finančně šílený, ale jinak to nejde. Držím palce 🙂
@marticcelli já jsem s dětmi sama,taky chodím na 5:30,děti do školky vodi babička, spí u mě. Odpoledne vyzvedávám já. Od září začne jednomu škola,tak uvidíme. 1-2x v týdnu jsou děti u otce,takže to vodí on. Když mám odpolední, vodim je já, vyzvedává babička a spí u mě,chodím domů 22:15. Je to těžký no. Pokud má manžel taky směny,dá se to dobře řešit protilehlými. Akorát se pak ti dva moc nevidí. Ale aspoň si dokáží obstarat děti sami.
Tady zadne zazracne reseni nevymyslis. Bud budou vyzvedavat babicky nebo si na to nekoho najmes. Nebo dat deti do jine skolky, kde je delsi oteviraci doba. Nebo si najit praci, kde bude moznost zkraceneho uvazku, klouzave pracovni doby nebo home office. Nebo to vsechno nejak zkombinovat. Ale podle me moc jinych moznosti neni.