Ahoj, chtěla bych se zeptat, jake máte zkušenosti s umístěním dítěte do ZŠ v Brno-střed, bez toho aniž by jste meli trvalé bydliště v Brně? Většina lidí mi říká, ze je to téměř nereálné - vážně? Pracuji v centru Brna a dcera zde chodí do firemni MŠ a chtěla bych ji i zde umístit do ZŠ, ale pry se zde řeší především spadovost, trvale bydliště. Předem děkuji za zkušenosti.
Můžete zkusit přihlásit se do několika škol, počet přihlášek není omezen. Hlavní je mít spádovou školu pro jistotu, kdyby jste se nikam nedostali. Záleží kolik dětí se na danou školu přihlásí, podle toho pak uvidíte, zda máte šanci.
@serafinovicova některé školy berou jen spádové děti, některé berou i nespádové, ty potom dělají přijímací zkoušky, pohovory, talentovky, takže určitě záleží na konkrétní škole.
hodně štěstí přeji.
i nám ho přeji.
🙂
koukni na svet vzdelani a jejich tridu brno co je na Křidlovicke, obe deti tam jsou(syn ted koncil a jde na gympl) a to nejsme z Brna. Jen je treba udelat prijimacky.
Zapisdozs.brno.cz
Mrkni sem, v celém Brně je spadovost. Pokud jsi úplně mimo Brno, tak bude velký rozdíl bodu. Můžeš si udělat přehled, jsou tam pocty přihlášek vs. Přijati nepřijati.
@tulikiss tam je ale taky velký přetlak.
O kterou školu konkrétně ti jde? Nějak nemám dojem, že by byly v Brně školy, kde je v 1. třídách skutečně naplněnost 30 dětí, takže už tam nespádové nevezmou. Nepočítám školy, kde mají nějak zaměřené třídy a sami si tam dělají talentovky - Bakalka, Křídlovická, Úvoz apod. Jinak spádovost ti zaručuje, že tam dítě přijmout musí nebo mu musí zajistit vzdělávání (řeší se např. spřátelenou vzdálenější školou), ale pokud jste nespádoví a o jakoukoliv běžnou třídu máte zájem a je tam volno, tak vás tam ředitel dle zákona vzít musí. Stačí, když ho požádáš, ať ti dá písemné vyjádření k tvé žádosti o přijetí. Ústně se kolikrát snaží přesvědčit, ale písemně ti to nejspíš nedá, protože by to bylo napadnutelné.
@zuzkasim a co když se stanoví kapacita nižší? Někde se loni řešilo i ze se nevesli spadovi.
@veroniquecz Nižší kapacita než je 30 dětí v běžné třídě? Pokud je tam dítě s velkou potřebou pedagogické podpory, tak se může kapacita snížit, ale je to vždy jen o 1 dítě za každého žáka s vyšší mírou podpory. Jinak se v běžné třídě kapacita nesnižuje. Přemýšlím, jestli existují ještě nějaké výjimky, ale nic mě nenapadá. Netýká se to např. malotřídek, ale ty v Brně snad ani nemáme. Nebo soukromých škol, tam je to asi trochu jinak.
@zuzkasim někde jsem četla, ze se posuzuje i kapacita školy, takhle jsem to myslela. A u nás třeba otevřeli 4 třídy po 22 dětech, a podle toho co píšeš by stačili 3 po 30 🤔 Tak nevím podle čeho se to určuje. A nespádové už teda nevzali.
@veroniquecz A to bys chtěla, 3 třídy po 30? Vždyť je to šílené. Pokud ředitel ví, že to ekonomicky utáhne, má na to prostory a lidi, tak je rozhodně lepší mít 4 třídy po 22. Navíc má buď předpoklad toho, že mohou přijít další žáci nebo má v plánu později třídy spojit. Pokud má kapacitu, tak si nemůže dovolit písemně odmítnout byť nespádoveho žáka. Nevím, co je to "u vás", jestli má škola třeba normálně velké třídy nebo nějaké jiné omezení, tak to ber jen jako obecnou informaci.
Za me nerealne, zda je to primo stred. O jakou se jedna? O Rašínovu? Jezdivam tama rano autem a teda tam je to naprosto sileny. Vubec nechapu kam ty deti chodi ven tteba s druzinou. Svoje hriste to taky nema. Obecne se jedna o adresy. Nicmene obe moje holky nechodi do spadove, menila jsem adresy a jeste delaly talentovky.