Vztekající se čtyřletý. Co byste poradily?

apajda
2. led 2022

Dobrý den, mám takový problém. Synovi budou v březnu 4, od září chodí do školky. Tím problémem je jeho neuvěřitelné vztekani. Začne to ráno tím, že se nechce oblékat, pak nechce snídat, pak nechce do školky. Ale dělá to, i když do školky nejde. Prostě na všechno jen ne a ne. A furt dokola mele, že nejde čůrat, protože se chce počůrat, že nebude jíst a bude mít hlad.... Dělá to i ve školce, mají se oblékat a malý sebou švihne o zem, že nejde, že se nechce oblíkat, nechce nic. Někdy ho musejí i odnést. Když ho chci doma třeba oblict já, začne mi utíkat, ječet, že nikam nejde. A tak je to se vším. Zajímavé je, že babičce to nedělá, ačkoli její přístup je cca stejný jako můj. protože jediné, co napadá mne, je to, že když se vztekne, že nejde ven, tak jdu sama, když nechce jíst, je hlady apod. Ono ho to občas přejde. Ale pravda je, že třeba ve školce si nemůžou dovolit čekat, až se uráčí. A to už ho vyzvedavam po obědě, protoze odpolední odpočinek je čiré utrpení pro celou třídu, co ten dovede predvest. V tomhle je prostě jako dvouletý, ačkoli jinak je velmi chytrý, směrem k nám komunikativní, se staršími dětmi taky. Jinak mezi dětmi je hodně introvertní. občas mi už přijde, že v jeho očích je všechno, co mu říkám, špatně. Dokonce i to, co sám chtěl. Třeba chce ke snídani jogurt, dám mu ho a on, aniž by se podíval, jaký je, začne vyvádět, že ho nechce. Už nevím, co dělám špatně. V únoru se mu má narodit sourozenec a bude ještě hůř...

pavelkamat
2. led 2022

@apajda před nějakým časem tu někdo psal termín "Fucking Four" a u nás to platí. Jako čtyřleťák byl na zabití. Přesně jak popisuješ. Vztekání kvůli všemu. Nevěděl sám co se sebou a chtěl, aby jsme to vyřešili my rodiče, ale vlastně nám to nechtěl dovolit.
Zkoušela jsem všechno možné a nic dlouhodobě nezabíralo... vyrostl z toho. Cca od 5 let je to úplně jiné kafe.
Vydrž, vydrž, vydrž bude líp 😉

levandule_k
2. led 2022

Nemůže cítit, že přijde sourozenec a je z toho trochu nejistý, proto tyhle scény. Možná bych se zaměřila na nějaké vitamíny důležité pro nervovou soustavu, např. omega 3 jsou důležité pro správný vývoj nervové soustavy.

zelenaesmolda
2. led 2022

@apajda
U nas je to to stejne v blede modrem,az teda na to,ze ve skolce je v pohode,tam si to nedovoli.

apajda
autor
2. led 2022

Já ještě přemýšlím, jestli to nemá bze školky. Přijde mi, že tam není úplně rád. Protože vždycky říká, že se těší, ale že chce jít až zítra. A právě proto, že to dělá i ve školce, zatímco jiné děti očividně ne.

apajda
autor
2. led 2022

@levandule_k On to ví, že přibude miminko. Ale myslím, že si ještě nedovede představit, co to obnáší.

jannym
2. led 2022

Tak ja mam 3,5 letaka v bledemodrem, ve skolce tedy kdyz je nahodou zdravi je rad a je tam i v podstate hodny, kdyz chce jet za babickou je obleceny na to tata, od trenek pres ponozky, triko, kalhoty, kdyz se mu nechce je vsechno problem, trenky si obleka na 6x, triko ma predkem na zadek, ponozky nezvladne vubec…vybere si jogurt k snidani jednou do nej rypne a chce toust, rekne ze uz kolac jist nebude, tak se ho pustim dojidat a zacne rev ze jim jeho kolac…ve me vari krev uz pul hodiny po tom co vstane…a tesim se do prace, ze si od toho jeho nechci, chci odpocinu

merope
2. led 2022

Jediné co můžu poradit je "ládovat ho" pyridoxinem a rybím tukem - dozrání nervové soustavy. Drobkovi budou 3 a vidím, že se to trošku lepší, ale taky si říkám, že to tak rychle nepřejde.

badyr
2. led 2022

@apajda u nás je to poslední 2 měsíce to samé. Na všechno ne, nic mu pořádně není vhod. Sourozence má od jara, takže tom to nebude. Do školky chodí rád a funguje tam. Co má jako novinku, že začal bouchat, ne nějak výrazně, ale začal s tím. To přisuzuju školce. No budu doufat, že to co nejdříve přejde, protože je to náročné období......chvála Bohu za víno 😁🤦🏼‍♀️

badyr
2. led 2022

@merope nějaký osvědčený pyridoxin pro děti? Náš mladý bere na doporučení neuroložky eye q, kvůli nedonošenosti.

apajda
autor
2. led 2022

Jako mě asi nejvíc štve, že je to v té školce. Doma si to člověk nějak zpacifikuje.

merope
2. led 2022

@badyr Nejlepší byl ten od Zentivy. Jednou mi dali nějaké generikum a to se nedalo vůbec drtit. Taky jsme brali kvůli nedonošenosti, pak mi pediatrička řekla, že brát nemusíme, ale když přišly noční hysteráky, při kterých se nemohl probrat a i těch denních bylo nějak moc, zase jsem začala dávat. Flákám to teda teď, se mi to nechce drtit 🙂. Jinak dávám omega-3 dospěláckou, kde rozkousnu kapsli a dám mu to vypít, to miluje. Zkoušela jsem dětskou a jak to bylo ochucené, tak to nechtěl. A potom dětské multivitaminy. A doufám 😀.

merope
2. led 2022

@apajda Nemáš možnost změnit školku? Můj drobek chodí do dětské skupiny a tam si ho prostě tak nějak zpacifikují. Ale je to teda jenom do jisté úrovně. Na druhou stranu jich tam je málo, tak asi má i víc pozornosti a funguje. A bavila jsem se se sestrou na téma příštího roku a asi ho pořád nechám v dětské skupině - právě kvůli té velikosti skupiny a péči, co tam je (a tedy i volnosti pro nás). Tři bude mít teď v únoru.

levandule_k
2. led 2022

@apajda To jsem měla na mysli, že třeba neví, co bude a díky tomu je nejistý, tak proto jsou tyhle scény. Pak většinou jsou děti různě ubrečené a vztekají se, když jsou unavené a nevyspané.

Já bych více prozkoumala, proč babičce to nedělá a tobě jo. Může tam být drobný detail, který ti pak usnadní komunikaci s ním.

prejeta_zaba
2. led 2022

A do té školky musí chodit? Už jsi asi na mateřské, ne? Tak si ho nech třeba měsíc doma, hoďte se do pohody a uvidíš, jestli se to zlepší. 🤷‍♀️ Jestli pracuješ, budiž. Jestli ho tam vodíš jenom proto, že se to přece má, tak se na to vykašli a dej na své tušení, že tam není úplně rád. Řekla bych, že ta únava a tlak ze všech stran tohle chování umocňují. Vidím to na svém mladším dítěti. Když řeknu - nejdeme do školky, jsou prázdniny, najednou se sám od sebe oblékne, dá si snídani a přijde s návrhem, že jdeme ven nebo si hraje, ani o něm nevím. Kdežto když po něm stále něco chci, paní učitelka něco chce, babička atd., prostě je přetažený a jenom vymrčuje.

lennus
2. led 2022

@apajda Jestli to nebude fakt období a u vás i cítí, že přijde miminko, děti jsou vnímavé, víc, než si myslíme. Dcera bude mít 4 v dubnu a od 3 začalo náročné období, navíc když se malá Býčice kousne, nehneme s ní. Být na ni rázná nepomáhá, to je ještě horší, pomohla mi trochu Nevýchova, jak na emoce. Pak je to horší, když je unavená. Jinak je velmi šikovná, bystrá, společenská, ve školce je od 2 let, chtěla za bráchou, je tam zlatá a spokojená. Umí dělat opravdu neskutečné scény, které u staršího syna neznám. Pevně doufám, že to přejde, že musíme být trpěliví a samozřejmě aby měla hranice. Držím palce!

lennus
2. led 2022

@prejeta_zaba Souhlas, některé děti jsou zralé na školku až později.

Nechávala jsem syna i ráda doma, ať se užijeme. Když se narodila mladší, chodil 3x týdně. Ona šla pak za ním, chtěla sama, syn k mnoha věcem dospěl až později - samotné usínání, přespání u někoho, být sám na kroužku, je lepší netlačit, každé dítě je zralé jindy.

apajda
autor
2. led 2022

No, nic soukromého si teď na nové mateřské asi nebudeme moct dovolit, ale zase budu teda mít možnost si ho nechat doma. Uvidíme. taky přemýšlím, jakej je rozdíl mezi u nás a u babi. No tam je to dva důchodci, jeden pracující (můj brácha) a jeden pes (ten je taky důležitý, na zahradě se vyblbnou) na jedno dítě. aTady jsme dva pracující a to na směny, takže holt musí s tím "volným" rodičem absolvovat i ty nudné činnosti, jako třeba nákup, neexistuje, že když nechce, nechám ho doma. Což u nich lze, skoro vždycky někdo doma zůstane. V neposlední řadě tam nemusí jít do školky, ráno vstávat apod. Jako pokud by to začalo až teď na podzim, řekla bych, že s postupujícím těhotenstvím jsem čím dál unavenejsi a podrážděnější, ale začátek bych viděla už tak ná jaře, jen nebyl moc nápadný. A nástupem do školky to vygradovalo. Jenže dokud jsem nezjistila, že to dělá i tam, tak jsem tomu nedávala váhu. Zpočátku ho chválili, že je hodný. unavený asi ráno bude, vzbudit ho v tech šest je oříšek, jenže dostat ho dřív do postele taky. až budu doma, bude mu jeho přirozené vstávání v sedm stačit.

fifinka2020
2. led 2022

Můžu poprosit o tipy na nějaké ty doplňky stravy pro děti na dohrání NS? 🙏 Moc dekuju

marketaabel
2. led 2022

@apajda já to měla se synem teda trošku jinak, jak začala školka a stížnosti, došla jsem s ním k psycholožce. Ta doporučila do školky asistentku, pedagogická poradna bez zkoumání odklepla a já mám klid 🙏. Ve školce se pry hodně zlepšil a sklidil.

apajda
autor
2. led 2022

@marketaabel To by mu možná taky pomohlo, mít tam dospělého jen pro sebe. Nebo může zatím chodit třeba jen tři dopoledne. Zatím mám posledních 14 dní v práci napůl Homer office, tak bude moct chodit pořád po obědě. A taky uvidím, jaký vidle mi do toho hodí covid.

marketaabel
3. led 2022

@apajda Za zkoušku nic nedáte. Mě naše psycholožka moc nesedla, ale alespoň v tomhle pomohla.

apajda
autor
3. led 2022

Třeba dělám něco špatně i já. On je zlatej, pokud se po něm nic nechce, ale jakmile něco musí, je zlé.