Dobrý den, maminky, potřebuji poradit, třeba se vtom někdo vyzná nebo zažil podobnou situaci, jde o to že, moje málá byla u zápisu přijatá do školky, teď prvního září nastoupila poprvé..má atop.exém, a občasné dýchací problémy, tzn.při nemoci trpí na průdušky a špatně se jí dýchá, na popud toho dostala dýcháček (inhalátor) s ventolinem který jí pomáhá, někdy se jí to stane ikdyž třeba dlouho utíká, ale jen občas. ve školce jsem se o tom zmínila,a ukázala jim ten dýcháček,kdyby náhodou se to stalo zrovna ve školce, p.učitelka hned řekla že nesmí podávat žádné léky (což chápu), a hned že tu být teda nemůže,nechala si ji tam stím že jak půjdou ven na zahradu že příjdu a budu si ji hlídat,a odpoledne to bude řešit s ředitelkou, no a pak mi hned volala že už do školky nesmí, dokud nebudeme mít papír od dr s diagnozou co jí je, ale že to v našem případě moc dobře nevypadá.. bylo mi od ní řečeno že kdyby se u ní prokázalo astma že do školky chodit může, ale pokud schledají že je zdravá pouze s omezením třeba na ten dýcháček, tak stím prý ve školce být nemůže a už ji nepřijmou ☹ mě se to zdá všecko divné, přece není jedinná s takovými problémy, tomu nevěřím..ani přístup se mi nelíbí, v pátek nesměla jít že prý když mám dovolenou že si ji mám nechat doma, v pondělí už du doo práce tak řekli že muze prijit jen na dopoledne, a pak najednou že nesmí vůbec a bez mého vědomí ji odhlásili z obědů a svačin,dozvěděla jsem se to až pozěji, dala mi do ruk její starý evid.list plus nový že až budeme mít neco od dr,tak mám zavolat ☹ omlouvám se za dlouhý popis,přesto prosím pokud má někdo zkušenost at napíše, moc děkuji
nějak nechápu rozdíl mezi tím, když bude mít diagnostikované astma, nebo ne, přeci použití dýcháčku by v tomto případě bylo stejné. Jestli máte na výběr a nechce se vám vyloženě bojovat, běžte jinam, předpokládám, že v jiné školce to problém nebude. Tady moc vstřícní nejsou. Ještě si zkuste domluvit schůzku, ať vám vysvětlí pořádně, v čem je vlastně problém. U nás se také nesměly podávat léky, ale pokud to bylo opodstatněné, rodiče podepsali papír, že učitelka lék dítěti podá a bylo to. Například jsem takto dávala holčičce lék, který bylo třeba užívat třikrát denně, ráno a večer to zvládli doma, ale v poledne přeci matka nepoběží z práce jen proto, aby dítěti dala ve škole léky.
Já mám syna astmatika. Teď už to umí sám, ale v minulé školce si dýchátko ještě nezvládnul zmáčknout. Sám ale poznal, kdy se mu špatně dýchá a zašel si za paní učitelkou, která mu to zmáčkla a spočítala. Syn měl v té době něco málo přes tři roky. A tehdy mi paní učitelka taky říkala, že léky podávat nesmí, ale s tímhle problém neměla ani jedna
diky za reakce, tak nak podobne si taky myslime ze je to nesmysl a lenost ucitelky. mala je v tuto chvili proste vyrazena, dal to budeme resit az budeme mit papir v ruce od dr. snad to nepotrva dlouho 🙂 jejich jednani bylo opravdu na urovni..reditelka se ani neobtezovala treba zavolat..vse resila pres ucitelku ktera mi pak vse rikala. jinak s jinou skolkou bude trochu problem..nemame auto ani si ho nemuzem dovolit a bydlime na vesnici a pracujeme na smeny..opravdu netusim jak by jsme to delali ☹
při zápisu jste předpokládám dávali potvrzenou přihlášku od Dr, že zdravě je způsobilá nastoupit do školky, nevím, jestli tam Dr psala, že má tyto potíže, pokud ano, měli to řešit hned při zápisu, pokud ne, jejich problém, pokud máš jednou v ruce Rozhodnutí o přijetí do školky, nemůže ti nikdo dceru jen tak vyřadit.
nejlépe bude dceru naučit samu obsluhovat dýcháček, nevím,kolik je jí let a jak je to složité anebo jak píše @peicul výše, podepsat papír, že učitelky podávají léka na riziko rodičů...
ale upřímně vás lituju, že musíte dceru dávat do školky s TAKOVÝM PŘÍSTUPEM, každopádně bych si stěžovala na přístup učitelky a ředitelky u zřizovatele, ať už dopadnete jakkoliv 😝
Jakmile máte v ruce rozhodnutí o přijetí, tak Vás jen tak nemohou vyřadit. Max. Vám lékař napíše doporučení, že to je nezbytné. Ty léky, které nesmí podávat je obecně myšleno bez doporučení lékaře - paralen, nosní kapky, antibiotika... To by do školky nechodili téměř žádné děti. Už jste mluvila s ředitelkou ?
Pokud by i ředitelka trvala na ukončení docházky, tak se obraťte na Českou školní inspekci, příp. na zřizovatele.
přesně, jak píše @maceek, nejdřív se zkusit domluvit s ředitelkou, možná je to jen nepochopení situace. Jinak, pokud lékařka napsala na přihlášku skutečnost, že je dcera způsobilá chodit do školky bez omezení, školka vás přijala, dceři se nezměnil nějak drasticky zdravotní stav, tak nechápu to vyřazení. Pokud se nedomluvíte s ředitelkou a ta bude trvat na vyřazení, tak je ta inspekce na místě a taky stížnost u zřizovatele...
@victress ano potvrzenou prihl. kde bylo ze je dcera zdrava a muze chodit do skolky.. ten dychacek pouziva hlavne kdyz je nemocna nebo obcas kdyz moc lita a zadycha se.ale to je malo kdy. jinak mela v srpnu tri roky a sama si to jeste nezvladne splichnout. s reditelkou mi ani moznost mluvit sni nedali..ucitelka rekla ze to sni pujde probrat co a jak no a na druhy den mi ucitelka rekla ze reditelka vzkazuje ze nesmi chodit do te doby nez budem mit papir od dr.pak ze mam zavolat a domluvime se na schuzce..pri odchodu mi dala evidencni list ktery jsme davali vyplneny i od dr ze je zdrava a dala mi zaroven i novy na nove vyplneni, ktery nechame doktorkou potvrdit zas potom. nevim co si o tom mam myslet ☹ prave nechci s nikym bojovat ani se dohadovat, aby si to pak na male nevybijeli pokud ji znovu vezmou. proto pockam az co mi reknou na to az donesu papir od dr se zpravou.
No v dnešní době se nemůžete divit, že nechtějí převzít odpovědnost za podání jakéhokoliv léku ... Navíc se to týká dýchání, žádná banalita. Ta aplikace do dýchače není sice nijak složitá, teda pokud dcerka spolupracuje, ale vžjite se do jejich situace. Donesete papír, že je zdravá, pak najednou potřebuje ventolin?? Nemají nikde od lékaře napsáno, co tedy nyní může dělat, jakou zátěž zvládne a nebyli odborně proškolení v aplikaci léků. Navíc nejsou zdravotníci!!! Jak poznají, že už dát nebo ještě ne? Nepodají, něco se jí stane a budou mít problém. Žádný váš podpis je zodpovědnosti nezbaví. Takže z vaší strany je nutno podat školce více informací a počkat, ještě je v jejich silách se o malou postarat. Pokud ne, nic s tím neudělá ani inspekce...
je to divný... jednou ji přijali, vyřadit ji nesmí... ve školním řádu by měl být bod, kdy ředitel vyřadí dítě z docházky, většinou se jedná o neplacení.... jinak ze zákona opravdu nesmíme jako učitelé podávat léky. Když tedy za mnou přijde dítě, že ho bolí hlava, nesmím mu dát ani paralen. Většinou to řešíme tak, že voláme rodičům, že např. dítě má horečku, dáváme mu to a to a ať pro něj dojedou... Jedna paní učitelka mi říkala, že se to pak řeší "smlouvou" s rodiči, kde se sepíše, že učitelka podává ten a ten lék....
@marketaryzi to máte pravdu, ale není to důvod odhlásit dítě bez vědomí rodičů! Navíc ředitelka se zachovala poměrně neprofesionálně, měla chtít s maminkou okamžitě mluvit, ne vzkázat po učitelce, ať dítě nechodí....
No, tak promluvit si s paní měla, ale vyřadit ji podle mě mohou. Prostě uvedou, že nejsou vzhledem k zdravotnímu stavu se o ní postarat. Musí to paní dát oficiálně na papíře, ale to je tak asi vše. Synovce vyřadili že školky, protože potřeboval asistenta den ze dne.... Jako zavolat maminku, ať přijde z práce aplikovat ventolin, no to teda nevím....
@marketaryzi ale potřeba asistenta a léku jsou dvě různé věci! A ani potřeba asistenta není důvod k vyloučení ze školky....
No tak byla... A asistent by byl zanedlouho k dispozici. Jak byste to řešila vy? Podala byste holčičce ventolin, vzala byste si to na triko? Nevím, manžel je učitel a toto by rezolutně odmítl...
@marketaryzi je to nesmysl.....u nas ve skolce to fungovalo bez problemu....dr.dala papir ja jsem se tam podepsala ze souhlasim ze v pripade potreby muzou podat ventolin,ktery jsme ve skolce normalne nechavali aby se nam nestalo ze by jsme ho zapomeli podat...neslysela jsem o nikom ze by ho kvuli tomu nevzali do skolky nebo ho potom nasledne vyhodili....to by asi v u nas byly poloprazdne skolky,protoze dychaci problemy ma u nas hodne deti....jen do skolky kde chodil syn tam bylo ze 75 deti 15 takovych
Já vidím jako hlavní problém to (nebo bych to aspoň k tomu vedla), že doktorka do zprávy pro přijetí nenapsala vůbec žádné léky - tzn. to, že najednou léky by měli podávat, je něco, co vůbec neví, jak by měli řešit. Ono "pokud se jí bude špatně dýchat, dejte jí lék, jinak nic" to je asi nejhorší situace. Už to je na šplíchnutí nebo ne? A tříleté dítě si ještě moc neřekne, že teď jo a teď ne. To se spoléhá na maminku.
Myslím, že to chce opravdu probrat s doktorkou a dát nějaká jasná pravidla pro školku - třeba že po zvýšené fyzické aktivitě jí ho podat, nebo naopak raději zvýšenou fyzickou aktivitu ve školce zcela vyloučit. A nemocnou či nachlazenou ji tam vůbec neposílat.
Držím pěsti, ať to dobře dopadne. Já to vidím u synovce a neteří - taky člověk netuší, co a jak s případnými léky (když hlídám a nejsou jasná pravidla) - vždy vyžaduji jasné pravidlo a pokud není, tak stejně ségře třeba 3x denně volám co a jak. A to školka moc nezvládá volat nějak pravidelně rodičům, jestli tedy jo nebo jestli ne nebo co a jak.
@marketaryzi to že to odmítá váš muž, je jeho věc. Určitě bych kvůli tomu nevyhodila dítě ze školky. Určitě potřeba asistenta je závažnější problém. Už je proto, že asistentů je málo. Dá se to řešit domluvou s rodiči a vytvořením "smlouvy", jak jsem již psala. Jak byste řešila docházku dítěte s epilepsií? Třeba do spec. školy, kde jsou učitelky? Vyhodit dítě? To nejde, na základní vzdělání má právo a navíc má povinnost do školy chodit. Holt učitelky musí diazepam podat. Domnívám se, že jen některé ředitelky, učitelky apod. si ulehčují práci a spoléhají na to, že se rodiče neozvou.
V současné době bohužel roste počet dětí, které potřebují nějaké léky i v době vyučování.... a my jako učitelé se tomu holt musíme přizpůsobit
No je škoda, že u školek nejsou i zdravotní sestřičky. To by celou situaci vyřešilo. Z pohledu rodiče je jednoduché dát dítěti lèk, ale jak je psáno výše, když je těch dětí 15, co pak? Co když se omylem léky zaměnï? Dá se větší dávky a je zle. Asi jsem jako manažer kvality ve zdravotnictví už profesně deformovaná, ale je to dle mě velké riziko. Jako osobně bych jinému než vlastnímu dítěti léky nedala.
@hansed já se s vámi nechci hádat 🙂 jen prostě chápu, proč to udělali. Měli pouze odůvodněný strach. Navíc, až paní bude mít od dr. zprávu, co holčičce vlastně je, může se školkou dohodnout.
Ve skolce na to meli docela dobry system aby to nezamenili....uz teda nevim jaky🙂ale situaci kdy museli nejakemu diteti dat ten jeho lek nebylo zase az tak moc....pokud si vzpominam tak synovi aplikovali ventolin za dva roky asi jen trikrat....
@marketaryzi já s vámi také ne, ale postup školky nechápu. V prvé řadě měli chtít mluvit s maminkou a slyšet od ní, co se děje. První den ve školce je náročný i pro učitelky a tohle řešení bylo fakt přes čáru. Sama mám ve škole epileptika, měli jsme tři astmatiky. Prostě každý učitel se někdy setká s tím, že třeba bude muset někdy podat nějaký lék....
@hansed Zase se na to dívejte z pohledu školky - podle papírů absolutně zdravé dítě a maminka najednou přinese léky. Já to vidím z pohledu táborového zdravotníka, kdy půlka dětí taky něco užívá a spousta z nich to ani nemá v papírech, léky má s sebou a rodiče (ani doktorka) to ani nenahlásí, nic. Jako jo, kdyby se něco semlelo, tak to je asi na rodičích, ale lepší by bylo, kdyby se fakt nic nesemlelo a my jsme to aspoň věděli.
Ahoj, preposlala jsem mamce. Dela ve skolce a treba bude mit nejake tipy.
Ja myslim ze obcasne pouziti Ventolinu neni duvod k vyrazeni ze skolky. Papir od doktora bude urcite potreba aby vedeli co a jak a kdy ji to podat a jake mnozstvi a tak podobne. Kdyz maji deti s ruznymi omezenimi na potraviny a alergiky a astmatiky neni duvod aby dcerku vyradili.
Obratila bych se na zrizovatele skolky s žádostí o vysvetleni, asi písemne at mas v ruce nejaky papir o te komunikaci. A mozna i at ti ucitelka nebo ředitelka daji pisemne ze z toho a toho duvodu ji vyradili a odhlasili obedy a tak, at mas neco v ruce.
Moc drzim palce a urcite to nevzdavej!!! Asi se to nevyřeší hned ale myslim ze pravo je na tve strane a pohodlnost ucitelky nehraje roli.
Bohuzel asi i ve chvili kdy si to papirove vybehas a dosahnes znovuprijeti dcerky muzou nastat potize jestli to ucitelka bude brat jako nejaky osobni utok nebo krivdu a nakonec budete shanet jinou skolku....
Drzim palce at se vse vysvetli!!