Milé maminky, ráda bych znala vaši zkušenost. Moje dcera chodí prvním rokem do státní MŠ. Na školní zahradě opakovaně vidím, jak všechny děti pijí ze 3 hrníčků !! Mají tam várnici s pitím, vedle něj tácek, na něm tři hrníčky, vede pak malý lavorek s vodou, ve kterém má dítě hrníček po pití umýt a hrnek pak postavit zpět na tácek....přijde další dítě, vezme ten samý hrnek....tak se jich tam může na tom hrníčku vystřídat všech 56 !!!! Dokážete si asi představit, s jakou pečlivostí tam umývá hrnek tříletý prcek!? Pořád to nějak neumím strávit, dcera byla celý rok nemocná,což s tím nemusí,ale i může souviset, vždyť si tak snad předávají všechny svoje bacily, ne? Je toto normální praxe ve státních školkách, nebo jsem moc přecitlivělá?
Učila jsem ve státní MŠ a tohle je opravdu nějaká inovace (lenost maskovaná za "snahu vést děti k samostatnosti" - můj soukromý názor)...U nás měl každý svůj hrníček a hrníčky myla myčka v kuchyni...
Tak kde jsem já nějaký čas učila, si každé dítě nosilo vlastní láhev s pitím (soukromá MŠ) a když mu došlo, tak jsme mu pití udělali nové (voda + sirup). Které dítě nemělo vlastní (minimum), tak to pak mělo svůj kalíšek, který se následně dával do myčky.
Ale obecně většina děti pije v podstatě jen pokud se jim výslovně řekne. Takže v době svačiny a oběda. Tzn. bych nejenom zkoumala, kolik že tam je těch kalíšků a jak použitých, ale zda jsou vůbec používané (takže zda to není, že se tam nakonec na těch 3 kalíšcích "vystřídají" 2 děti). Nehledě na to, že i co se týče té várnice s pitím mi přijde, že to musí učitelka minimálně monitorovat, když si nabírají (jinak toho většinu děti vylijí na zem) a to už je pak snadné i monitorovat to, že hrneček je umytý případně doplnit další - nehledě na to, že běžný stav je "on pije, já chci taky" a pak zase dloooouho nikdo - takže by se pak těch kalíšků podalo víc, kdyby to takhle děti kopírovaly a fakt pít chtěly.
Takže pokud má dítě problém s pitím, je možná důležitější učitelku poprosit, aby dítě pilo případně mu dát vlastní lahvičku, kde se dá zkontrolovat, kolik toho vlastně vypilo, jinak tipuji, že ani nepije.
@hanal je ja si vzpomněla na tu maminku jak tady před časem rozvíjela svůj problem v MS a sice její problém její úžasné dcery, ke které se ve státní MS chovají a ted se světe div standartne jako k ostatním dětem 🙂 no neslýchané 🙂 to by byla voda na její mlýn 🙂 (kdyz to malililinko zjednodušim) no nic to jsem uplne odbocila, ale k Tvému tématu dle me to rozhodne v pořádku neni, každé dite by mělo mit něco at uz láhev nebo kelímek atd co bude jen jeho... Nebo si třeba všichni čistí zuby jedním kartackem? To snad asi ne. Též bych se na to v MS slušně preptala. Držím palec 🙂
@merope Co jsem viděla, tak učitelka vyzve děti, aby se šly napít a ty všechny běží, vezmou si těch pár hrníčků, další čekají, až ti první dopijí, prakticky se to vůbec nemyje, protože hrnek jen rychle namočí to toho malého lavorku(navíc svýma špinavýma rukama od písku), pak si ho hned vezme další dítě....Moje dcera navíc pije docela ochotně a chodí se napít i sama, když má žízeň.
U nás mají také všechny děti svůj vlastní hrníček (dokonce z domova, většinou nějaký oblíbený, který si i snáz poznají, než anonymní ze školky), ve třídě mají várnici, ze které učitelka nebo školnice nalije všem dětem pití a učitelka jde čas od času, tak jednou za hodinku, zkontrolovat, jestli mají všichni vypito. Kdo má prázdné, doplní, kdo ne, ihned ho volá, aby dopil. pokud někdo dopije dříve a má ještě žízeň, dolévá hned.
Když jdou ven, vynesou na stoly jak várnici, tak hrnečky na tácku, přikryté utěrkou a opět stejný proces, děti se chodí samy napít.
Navíc u nás jedni rodiče přes firmu sponzorsky zakoupili nějakou super várnici, která má "kohoutek", takže děti nebryndají naběračkou, ale jednoduše si sami natočí čaj či vodu. V zimě to udržuje teplé nápoje a v létě chladné.
U nás mám jistotu, že opravdu pitný režim dodržují a hlídají, systém školky @hanal mi přijde hodně nestandardní a nehygienický - i když nejsem pro sterilní čistotu, tohle mi přijde přes čáru - koutky, rýmka, cokoliv se přenese rychlostí blesku....
tak to je hnus, to bych teda řešila hodně rychle a razantně... 😠 😠 😠 😠
tak u nás děti venku nepijí
U nás má ve třídě každé dítě svůj kalíšek s obrázkem, který mu patří. Kromě pití během svačiny, oběda apod. si může říct paní učitelce že chce napít a ona mu nalije. Na školní zahradě přinese učitelka velký tác se všemi kelímky, a děti se jdou napít ze svého.
V naší školce mají pítko. .-takova ta nerezova nádobka, kde si pusti vodu.- ta teče malym proudem směrem nahoru a tu pijí. .
V naší školce má každé dítě svůj hrníček s obrázkem a ještě podepsaný (donesený z domova) a i ven jim nosí učitelky celý tác sebou a děti si každý pijí ze svého hrníčku...Hrníčky myjí kuchařky v myčce.
já jsem koupila 25 hrníčků,učitelky je podepsaly jmény a značkou,ještě jsemm koupila 4 litrové sirupy a spokojenost na obou stranách. 😉
Ja bych holky rekla, ze jste moc precitlivele.. Kazdy rok se u nas chodi pochod. Na stanovisti je varnice s cajem, deset plastovych hrnecku a lavor s vodou na omyti.. Pije z toho za ten den nekolik desitek lidi a voda se jednou za cas vymeni.. Co ja vim, vzdy to vsichni ve zdravi prezili. I deti. Pestujte jim trochu tu imunitu, nejsou z porcelanu.. ☹
@dannyblakely jednou za rok je něco jiného než celý rok. Ve školce by hygiena měla být na jiné úrovni než na nějakém dobrovolném pochodu. Kde si každý může vzít pití s sebou v čem chce,nebo si ten hrnek pořádně umýt.
Jsem učitelka a u nás ve třídě to funguje ze od září má každý svuj plastový nebo keramický hrníček vždy je tam dóza bud s čajem popřípadě vodou. Deti jsem někdy musela popohanet hlavně ve vedrech ať se jdou napít. Ale hold všude je to jine
Tak jsem se teď dcery schválně, ptala, protože mne to nikdy nenapadlo řešit. Ke svačinám a obědu pijí z porcelánových hrníčků (vždy si každý veme jeen už nalitý), přes den vevnitř s mohou nalít kdykoliv do svého plastového přineseného z domova a venku mají barel s vodou, vedle tác s plastovými hrníčky (prý jich je tam fakt hodně), po vypití ho mají za úkol hodit do kýble s vodou. Když dojdou čisté, učitelky je umyjí a dají zase pro použití, vodu v kybli vymění.
Druhá má v soukromé školce plastové podepsané vlastním jménem, toho jsem si všimla.
u nás má každý svůj hrneček a na zahradě jim udělali fontánku takže pijou z toho, děti to navíc strašně baví takže pijou opravdu hodně🙂
@dannyblakely nejsem vůbec přecitlivělá, na okolí mohu působit, že jsem spíš salámista, zvlášť u třetí dcery opravdu řeším jen dost podstatné věci.
Ale srovnávat každodenní pití ve školce s nějakým pochodem jednou za rok, na který se apriori vydají víceméně zdraví lidé, kdežto ve školce je pořád nějaká rýmka a hlavně se ti prcci nemohou rozhodnout, jestli budou nebo nebudou pít z erárního, to je trošku rozdíl, ne?
Jen tak na okraj - ty máš informace o zdravotním stavu všech těch několika desítek lidí, kterří se zůčastnili pochodu, jestli opravdu byli všichni v poho a nikdo neměl nějaký problém?
@dannyblakely já myslím, že ve školce by ta hygiena měla být o něčem jiném. A určitě to není hýčkání dětí, když má každé svůj hrneček. To by měla být samozřejmost. U nás ve školce nedávno třeba nedávno řádila spála....
ach bože, píšu rychle a ještě na tabletu - omlouvám tu šííílenou hrubku, samozřejmě, že zÚčastnili... přehlédla jsem to....
Děkuju všem za vyjádření. Určitě to s paní učitelkou proberu a doufám, že příští školní rok už budou pít děti z vlastních hrnků! Nejvíc se mi líbí, když si každý přinese svůj z domova, byl by každý jiný a snáz si ho pozná. Tak mi držte palce, ať jsem ve školce úspěšná.
u nás je pitný režim: ve třídě každý ze svého hrnečku, při svačině a obědě apod. má každý nalité v keramickém hrníčku - mléko nebo čaj aj. a venku je várnice a hrnečků asi pro jednu třídu (cca 25) - ale pijí z nich třídy 3 (cca 75 dětí) a taky umýváme v kýblu s vodou... (3 kýble na 3 třídy)
přijde mi to normální - nevím kam by si 3 třídy daly ty hrnečky venku a co by ještě učitelka měla dělat a na co ještě myslet %-) samozřejmě, že by člověk rád vyhověl požadavkům rodičů - ale někdy si přijdu spíš jak služka než učitelka - jdeme ven a jedna maminka má požadavek dítě natřít opalovacím krémem, protože se rychle spálí, další má požadavek dítě natřít krémem (má ekzém, aby nebyla suchá a neškrábala se), další dítě nejí při svačině jablíčka (má alergii) podáme mu mističku s přineseným z domu...(ne, že by to člověk neudělal takové věci rád ale při počtu 28 dětí dělat mnoho věcí individuálně je prostě k zbláznění!!! ...v tu dobu už samozřejmě od vedení dostanete vynadáno, že máte být na pobytu venku... všechny děti pošlete do šatny a nikdo nad nimi nemá dozor, protože byste měla brát věci na zahradu - např. ty hrníčky.... někomu by zase nemusel vyhovovat čaj, který děti pijí a ještě bych mohla brát další nádobu jen s čistou vodou apod. Prostě někdy si říkám, že by stačilo, kdyby rodiče pochopili, že ve třídě máme 28 dětí a snažili se chápat, že některé věci jsou tak jak jsou, protože to má svůj smysl... (někdo má 3 hrnečky, někdo 30 - každý jak to organizačně zvládá zajistit a jak jim to vyhovuje)... a všechny maminky s jedním dítětem na mateřské dovolené bych chtěla pozvat alespoň na dopoledne do školky ke všem těm dětem a všem dalším rodičům s požadavky, aby si to mohli zkusit a možná by "blbých řečí" ubylo ...
@hanal do teď mě ani nenapadlo řešit, jak holky ve školce pijí, ale na základě tvého dotazu jsem se holek zeptala. Mají to stejně jako u vás, na zahradě pár hrnečků, které oplachují v lavoru. V pořádku mi to nepříjde, teď to už řešit nebudu, ředitelka je stejně nemocná. Ale určitě se na to zeptám na třídní schůzce, aspoň se i uvidí, kolika dalším rodičům to vadí.
@paviv chápu, že někdy vyhovět každýmu rodiči je těžké. Ale zrovna tohle bych nenazývala individuálními požadavky. Tenhle způsob pití vám schválila hygiena? Já myslím, že by z toho moc nadšená nebyla.
A k tomu opalovacímu krému nám zas naopak ve školce řekli, že jim hygiena zakázala mazat děti opalováky, že pak by učitelka mazala třeba 20 různými krémy a ještě by z toho olezly, což zase chápu.
@paviv u nás vynese hrnečky i pití školnice, učitelky mají na starost děti.
Co se týče individuálu ve stravování, tak u nás se má za bernou minci vyjádření lékaře ohledně alergií (těm se i jídlo vozí v jiných nádobách), ostatní děti dostávají stejně, měly by aspoň ochutnat, ale nenutí se.....
A pokud rodičům povolíte takové výmysly, tak se pak není čemu divit, že toho využívají. U nás byla při zápise dána určitá pravidla, co a jak se dělá, v čem se vychází rodičům vstříc apod. a pokud s tím někdo nesouhlasil, nemusel tam dítě zapsat.
dcerka má jen jednu smíšenou třídu - děti 3 až skoro 7 let (když mají odklad), takže se více věnují těm menším, novým maloškám a v péči se zapojují i starší. Někteří víc, jiní míň, nikoho nenutí, ale zejména holčičky předškolačky jsou jak maminy a rády pečují.
@paviv ono se to netýká jen jednoho dítěte, ale všech dětí! Děti to přijmou tak, jak my dospělí jim to nastavíme. Když tam budou mít jeden hrnek, tak budou pít všechny z toho jednoho, když tam budou mít každý svůj hrnek(přijde mně nejlepší, když by byl z domova, každý jiný, aby si ho lépe poznal), tak bude větší šance, že bude pít z toho svého a bude určitě menší pravděpodobnost, že něco takhle od druhého dítěte chytí za nemoc. Děti nepřemýšlí, že by se mohly něčím nakazit, to máme vědět my, dospělí. Stejný dotaz jsem dala na fóru mateřských školek na facebooku a ve většině školek to funguje buď s hrníčky pro každého(buď svůj z domova nebo erár se svou značkou) nebo s kelímky na jedno použití nebo s fontánkou. A mj. jedna paní učitelka tam i psala, že u nich byla praxe s pitím na zahradě jako u nás a hygiena jim to jednoznačně zatrhla jako nepřijatelné. Doufám, že se s paní učitelkou nějak domluvíme, myslím si, že by to u nás nemusel být tak velký problém, mají ze třídy přímo východ na terásku, tam mají stolečky, kde by se mohly dát dva tácy(každý pro jednu třídu) s hrnky. Děti by se poučily, že mají používat ten svůj, ráno by je pak mohla paní kuchařka umýt. Ony děti nejsou hloupé a je velká šance, že si svůj hrneček poznají.
@betelgeuzz já neříkám co je dobře a co špatně a vůbec nevím zda se naším pitím kdy hygiena zabývala a zda jsou k tomuto "problému" v MŠ nějaké závazné směrnice... samozřejmě je to všude nejspíš tak, jak to vyhovuje a jak to kde mají zažité... nám pití vynáší kuchařky a jdou připravovat talíře, pití aj. k obědu a umyt věci po svačince, takže si myslím, že mají také práce dost... hrnečky na pitný režim máme každý svůj ve třídě a musely by se vynést ven a pak nejspíš zase umýt (když by se brali např. rukama od písku) a pak dát do tříd na odpoledne a pak zase odpoledne umýt, aby byly nachystány na ráno... což se odvíjí třeba taky od toho jak mají pracovní dobu kuchařky popř. uklizečka, která to má na starost... k tomu opalovacímu krému: chlapec má svůj vlastní a musí se připomenout, že se má namazat, tak jak se připomíná holčička s ekzémem... v jiné školce se děti před pobytem všechny mažou plošně jedním krémem = takže z toho mi vyplývá, že ano, nežijeme za komunismu a nedělá se ve všech školkách všechno stejně "jedním vrzem"... a vůbec nevím jaké jsou hygienické normy ve všech těchto věcech - ale buďme lidi a nedělejme z komára velblouda
@lucisa u nás má zase školnice jinou práci na starost ale neříkám, že kdyby to bylo tak domluveno nemohla by hrnečky vynést.... všechno je jak říkám o tom jak to komu vyhovuje a jak je to kde zažité... stravování u nás funguje stejně jako u vás... nemám zdání jaké výmysly jsme povolili?!
@hanal jako každopádně není špatné, aby měl každý svůj hrníček... můžete se s vaší učitelkou domluvit a možná vám vyjdou i vstříc 🙂 Nemoci děti šíří kolem sebe tak jak tak - pokud neumí např. pořádně smrkat, když se dotýkají stejných hraček, když kýchnou, na záchodě atd. atd. a v létě, když se pije na zahradě zas tolik nemocí není ale určitě je hygieničtější mít každý svůj hrníček ale pokud tomu tak není neděsila bych se a neřešila to jaká je to hrůza... Tam tohle mají oni od hygieny zatrhlé, tamhle to dělají tak, tamhle ti to dělají naopak a nikdy se k tomu nikdo z hygieny nevyjádřil apod. ... sama vidíte, že to různě funguje různě a lépe než to tady probírat bude se domluvit u vás v MŠ a uvidíte jaké k tomu mají důvody, že to takto je nastaveno a zda jsou schopni to k vaší spokojenosti udělat jinak... 😉 já se na to schválně u naší vedoucí učitelky budu muset také poptat jak to s tím pitím máme a proč to nemáme tak či tak...
Ahoj. Ne, není to běžná praxe a být Tebou, tak to rozhodně s učitelkami řeším. Ne hned stížnost, ale zeptat se, že jsi si všimla... ony by se měly vzpamatovat. Kdyby to viděla hygiena, ani si to nechci domýšlet🙂 U nás ve školce má na zahradě, stejně jako ve třídě, každý svůj čistý kelímek. Dopije, odnese. Když chce za hodinu znovu pít, vezme si další čistý. Žádný problém v tom není. Rozhodně přecitlivělá nejsi🙂