Ahoj lidičky, jdu se poradit protože váham jak jednat ...
Mám 4letou dceru. Teď tři dny jsme doma řešili, že měla neskutečně opruzený, rudý zadek až mi jí bylo líto jak brečela. Mazala jsem jí to atd .. zlepšilo se to. Bylo mi jasný, že to je od špatného utření.
Dneska je malá u babičky a ta mi volala, že se s malou při mazání bavila a ptala se jí od čeho má ten zadek tak červený. Z dcery vypadlo, že ve školce lákala a že paní učitelka jí nepomohla utřít. Babička se jí ptala jestli takhle nepomáhá i ostatním. Na což odpověděla, že pomáhala ale že jí paní učitelka řekla, že zlobila a že taková jsou pravidla. Že když zlobí nebude jí pomáhat. Neskutečně mě zarazilo několik věcí.
První, že mi to dcera neřekla i když jsem se s ní o tom snažila bavit.
Druhá věc je, že paní učitelka je opravdu rázná a jde z ní respekt, sama děti ještě nemá takže empatie asi trochu mimo ( co jsem postřehla z naší jiné naší konverzace).
Třetí věc je, jestli si tohle může vůbec dovolit ...
A já teď váham... Je to z její strany oprávněné? Opravdu se chce aby 4leté dítě si umělo dokonale utřít zadek? Znám děti, které ve 4 ještě kádi do pleny ... Dcera chodí normálně na WC, bez menšího prkénka ale utřít si zadek ještě neumí.
Další věc je, že dost často fantaziruje a nechci obviňovat někoho když jsme u toho nebyla. Na druhou stranu ten její zadek vypadal ten první a druhý den fakt k pláči 😭😭😭.
Ve školce dostávají hodnocení v podobě smajlíků. Dcera dostává zelené a žluté. Zelený že vše ok a žlutý když třeba v něčem neposlechne, hádá se s dětmi atd. I když s tímhle nesouhlasím, školka tak jede .. ale nechci aby moje dítě bylo takhle trestáno.... Co si o tom myslíte vy? V pondělí hned půjdu za učitelkou a zeptám se jí na to ale nechci tím dceři případně nějak uškodit....
V naší školce je domluveno, že pokud dítko zavolá hotovo, tak učitelka jde a pomůže.
U nás s tím také problém nemají a pomůžou, neříkám, že dcera nikdy opruzený zadek neměla, ale v rámci možností. Když mají ve školce ještě asistetku pomáhá dětem ona. Dcera teda většinou kaká doma, trvá jí to a potřebuje klid. A to hodnocení dětí tímto způsobem mi přijde dost nešťastné..
Na WC ve školce mají vlhčený toaletní papír a paní učitelky jim s hygienou pomůžou. Pravidla vaší školky mi přijdou přes čáru. Zkusila bych, jestli si dcera nenavykne chodit na velkou ráno doma před odchodem do MŠ.
Sla bych za ucitelkou se zeptat,jak to tam maji a just bych se ji zeptala,jestli když měla žlutý smajlik,jestli ji za trest opravdu neutrela. Řekla bych ji,at ji v každém případě utira, že dítě 2 dny plakalo bolestí. A schválně se jen tak poptej i mezi rodiči,jak to maji ostatní děti. Pokud by na tebe byla učitelka nepříjemná, řešila bych to s jeji nadřízenou, hlavní učitelkou,nebo až ředitelkou. Některé učitelky jsou fakt na facku,bran si svoje dítě. Byť bych na ni šla nejdřív taky po dobrém,jestli utira,jestli se nemohlo stat, že dceru jen neslyšela. Jak maji kakani s dětmi podchycené, když děti chodí kalat sami.
Mě učitelka oslovila asi taky někdy mezi 4 a 5 rokem,at to kluky naučíme. Nebyli ještě predskolaci,ale asi 4,5 roku jim bylo? Teď nevím. Mam dvojčata a oba šli ten den 2krat kadit, takže jim utrpěla 4krat zadek a hned mi odpo říkala,jestli bych je to začala učit 😀 A naučili se celkem rychle,jen jsem byla překvapená, že to chce už po dětech,co nejsou ještě predskolaci.
@malytlustyhroch to je hloupost :D ucitele ve skolce by nemeli podavat leky, tedy ani treba mazat na opruzeny zadek mast, ale pomocs hygienou na wc je v jejich kompetencich 🙂
Zajimalo by ke kde se to stalo :D ja jsem se nedavno chytla s jednou vychovatelkou z detske skupiny, ktera mi tvrdila, ze detem ve skolce (ani dvou az triletym) zadek neutira, ze rodice delaji az moc ze to ty deti zvladnou. Ja s tim nesouhlasim, ale ona tvrdi, ze ani rodice s tim problem nemaji. Takze ja bych se te ucitelky urcite zeptala - spis si nemyslim, ze by ji ucitelka neutrela naschval ze zlobila, ale protoze neutira nikoho 🙄
Měla by pomoct. Děti v tomto věku ještě vůbec nemusí mít tuhle koordinaci ruky zvládnutou plus si tam prostě reálně nedosáhnou (ruce vytahují do délky až později, v tomhle věku je porad ještě poměr délky trupu a rukou/nohou takový batoleci)
A už vůbec by se mi nelíbilo, že to je forma trestu. Neexistuje
Řekla bych téhle učitelce, co se stalo, a že si dcera myslí, že to bylo za trest, ale že si myslíš, že určitě došlo k nějakému nedorozumění, že věříš, že něco takového by paní učitelka neudělala. Uvidíš její reakci. Možná to fakt nedorozumění bylo a možná bude nějak lhát, ale příště už si dá bacha.
A asi bych dcerku fakt už doma učila, aby to zkoušela a pak jí doutřít nebo umýt. Je pravda, že to neumí i někteří předškoláci, ale to neznamená, že je to ok.
@squezy Tak já vím o školce, kde rodičům říkali na schůzce už při přijetí dětí (v těch 3 letech), aby to děti zkusili naučit, že "3 a něco" děti to už zvládnou. Já teda u syna zkoušela učit a ve 4 a on že mu to nejde a nejde - až jsem jednou přišla do školky, když zrovna byl na záchodě a viděla, že se tam zcela sám utřel 🙂. Prostě doma se nechal utírat, protože maminka ho utře nejlíp, že ano. 🙂
Ještě mě napadá, jak má holka už 4, že se ji ve školce snaží naučit, ať se utírá sama - pak v tu chvíli je vhodné požádat učitelku, že holka je opruzená, ať zkontroluje, že se utřela dobře. A taky je rozdíl v konzistenci stolice - syn už chodí jen když sám cítí, že mu to nejde.
A zrovna naše školka je ta, která tvrdí, že přijaté dítě do školky, by si mělo umět utřít zadek...
Mě spíš zaráží, kdy stihne "tolikrát kadit" a zrovna ve školce? Mi příjde, že tam mají pořád nějaký program během dopoledne, takže když už, tak bych jí dala s sebou vlhčený toaletní papír, syn ho má v šatně ve skříňce 🙂
Naše dcera tak trpí na opruzeniny. Ve školce podle mě i sama nechtěla moc pomáhat. Snažila se sama, jak viděla i ty starší, jenže si to neutřela a pak byla červená jak pavián. Stačí ji málo a hned to tak má. Mají tam 2 třídy, starší a mladší a těm mladším učitelky pomáhají. Na to jsem se ptala a sama učitelka říkala, že to není ani fyziologicky možné, že si tam ty děti nedosáhnou. Těm starším už ne. Pokud by to bylo takto, že jí nepomáhá, jako formou trestu, tak bych na ni dost rázně nastoupila. Tohle není žádný smysluplný trest. Jako nechat dítě opruzené jako kázeňský trest? To v pořádku není a s učitelkou bych si to šla vyříkat, ať se zamyslí zejména nad svým chováním než nad chováním mé dcery. 🤦
Učitelky ve školce opravdu nejsou povinné utírat dětem zadek. Je to asi blby,protože třeba 3 leté nemá ani tak dlouhé ruce aby se dokazalo dobre utřít. Většina učitelek to chápe a těm 3-4 letým zadek utřou, přestože nemusí. Ve vaší školce by mi vadil ten systém,te kdo zlobí nezaslouží si pomoc učitelky. Je to nesmysl,stejně jako ty smajlíci,učitelka bude zřejmě nějaká zapšklá baba. Dceři kup vlhčený toaletní papír a trénujte samostaně utírání,ať se nemusí doprošovat protivné učitelky.
Systém smajlíků, neempaticka úča a za trest ti kvůli zlobení něco (příště to bude čaj, polštář na spaní) by mě stál tolik nervů a řešení, co zase bude, že bych hledala jinou školku.
@mourovatakocka Tak to víš, nyní čtyřleté děti snad nebudou mít už v 1.-3. třídě známky - nějak jim to v MŠ musíme nahradit ...
Takhle malý dítě si neumí pořádně utřít zadek,chápu když neutiraji po čůrání,u nás teda pomáhají utřít zadek od toho tam jsou ty učitelky,jasně že predskolakum už asi nepomáhají,ale takhle malým dětem jo ,promluvila bych si s učitelkou
Utirat zadek ucitelky opravdu nemusi, ale vetsina to samozrejme dela, nebo aspon kontroluje, dopomůže. Ale mohl by se kazdy rodic zamyslet nad tim, zda chce, aby v podstate cizi osoba (ucitelka) delala diteti tak intimni vec. Jestli mu neulehcit pobyt ve skolce i timto, ze bude samostatne a nemusi o toto zadat nejakou zenskou, na kterou treba jeste vubec nemusi byt zvykle. Trilete dite si na zadek dosahne a je naprosto v poradku ho k tomu vest. Nebude to umet hned a dokonale, ale za cas ano.
Nicmene trestat dite za chovani tim, ze ho necha ucitelka se spinavym zadkem, to je hodne pres caru. To bych nenechala byt a resila s reditelkou skoly.
@merope Já když vidím chování učitelek a ostatního personálu u nás ve škole k prvňáčkům, tak bych děckám ve školce dopřála co nejvíc péče a lásky...
To je vrchol! Učitelky musí pomoc, kdo jinej než ony?
Normální mi to nepřijde. Takhle malé dítě prostě potřebuje dopomoc. Samozřejmě může říct, že tím překračuje hranice, ale rozumná učitelka by jednala jinak. Smajlici a to, že ji nechtěla utřít, protože zlobila, by mi vadilo víc než opruzeny zadek. Druhá věc je, jak to skutečně bylo. U nás třeba syna neslyšeli, když volal hotovo a od té doby se chce utírat sám, i když to moc neumí a je to pak všude 🙂
@veruuu_kubesovic Mě zas zaráží zas tvůj názor . Takže tvůj malý jak se ve školce vykadi tak si jde do skříňky pro vlhčený toaletní papír a jde si utřít zadek ? Ten můj malý kakalista je schopný i dvakrát denně kadit ve školce a nedosáhne si na zadek , ty děti mají ještě krátké ruce .
@veruuu_kubesovic Ve 3 letech (ještě ani ve 4) si děcka fakt utřít zadek pořádně neumí, není to ani fyziologicky možné. Jestli to učitelka udělala schválně, je to na vážnou promluvu s ní.
Ja nevim, ale relativne tezko si tam dosahne i moje sestileta dcera 🤷🏻♀️ takze az ted nedavno se to naucila. U tech holcicek je jeste blby, ze si to muzou rozpatlat buhvikam, kamaradka takhle byla x krat na gynde s petiletou dcerou, protoze ucitelky ve skolce na to proste prdely a ani nezkontrolovaly, natoz aby pomohly. U nas pomuzou i u predskolaku nebo maji aspon prehled, kde je to potreba kontrolovat.
@marki90 nekadí ve školce, stále se u toho vyslíká donaha, což je ve školce i nahlášeno, aby se tomu nedivily?
Vlhčený toaletak má ve skříňce na žádost učitelek v MŠ, že jediné tak jim můžou dopomoct na WC...
@ninive211 u nás ve školce kdysi na úplně první informativní schůzce bylo řečeno, že to umí 2,5lete dítě s čím jsem velmi nesouhlasila 🤷♀️ stejně tak se divily, že můj syn se vykadí jedině nahý...proč to tak dělá netuším?
Já jsem chvíli ve školce pracovala a už na první třídní schůzce bylo rodičům sděleno, že je třeba, aby se utírali sami. My jsme s tímto nesměli pomáhat. Může člověk udělat výjimku, když jsou nějaké potíže. Ale běžně se děti utírali sami. Třída od 3 let..
Tak za mě je hustý, že má někdo pocit, že takhle malé dítě se umí dokonale utřít. Učila jsem to dceru od tří let, celkem se snažila, ale díky špatnému utírání si dvakrát zanesla bordel do druhé dírky a skončila se zánětem močových cest. Celé léto bez koupání, od té doby sledována na nefru, paráda. Byla malá a prostě udělala chybu. Měla z utírání pak strach, protože se bála, že se to stane znovu a zase to bude bolet. Paní učitelky úžasný, pomáhaly, měla na záchodě i vlhčený toaleťák, aby to šlo lépe, nic nebyl problém. Navíc dcera má velmi citlivou pokožku na zadečku, stačí jedno špatné utření nebo třeba lehké zapaření a má zadek jak pavián, takže u nás se neustále večer kontroluje, maže, protože jinak je to dost bolestivé. Neumím si představit, že by mi paní učitelka řekla, že pomáhat nebude, že si tříleté, čtyřleté dítě má poradit.. a systém smajlíků, to snad ani nekomentuju, to je jak černý a červený puntík za totáče.
"Za trest ti nepomůžu", to je snad zlý sen a ve školce dvojnásob. Řešila bych to, nenechala bych to jen tak...
@lucieevita šílený
Kor kdyz vezmeme v potaz, že ve většině školek pomoct můžou.
Nam ve skolce rikali, ze naopak pokud utiraji, tak tim prekracuji svoje pravomoce, ze podle nejakejch norem by na ty decka na zachode vubec nemeli sahnout. Coz je prakticky dost na houby.