Tvrdohlavě dítě nespolupracuje ve školce. Máte nápad?

cilkat
25. únor 2020

Ahoj holky, potřebuju pohled z více stran:
mám doma ctyrletaka s vývojovou disfazii. Chodí do běžné školky s tím, že je na něj napsaný asistent pedagoga. Nechodí extra ochotně, ale žádné velké scény nikdy nebyly.
Do teď chodil dvě dopoledne v týdnu. Chtěla jsem docházku rozšířit o třetí den, ale nastal problém: v pondělí chodí školka na procházku. Syn obecně chodí nerad, tím spíš v zimě. Při odchodu se jim prostě zasekl a že ne, nejde. Asistentka ho zkusila kus nést, ale když nezabralo to, musela se s ním vrátit. Problém je mimo jiné, že byla nemocná druhá učitelka, takže ji defakto nahrazovala asistentka a takle skončila učitelka v lese sama s dvaceti dětmi, takže řešíme, jak tomu příště předejít.
Je několik možností:
1) nechat docházku na dvou dnech (když mě přijde, že je pak v té třídě tak málo, že ho spolužáci neberou jako svého)
2) chodit út, st, pá (ve čtvrtek máme cvičení v Sokole, které má rád ale nelíbí se mi to přerušení)
3) zrušit Sokol a dát ho do školky ve čtvrtek (dělám cvičitele, znamenalo by to pro mě strašného lítání přes Prahu, abych ho stihla vyzvednout)
4) být na telefonu a když se jim sekne, tak pro něj dojít (jsem doma s mladším, mám to 15 min i s oblékáním, takže to jde, jenže mi přijde, že můj příchod pro něj je odměna a odměňovat tohle vztekani fakt nechci)
5) jiný nápad?

Zároveň budu ráda za tipy, jak eliminovat to zasekávání. Nechci mu ustupovat, ale většinou jinak odseknout nejde (odvedení pozornosti, objetí, sliby, výhrůžky, i na zadek dostal...)
Ke školce ještě dodám, že chci, aby chodil, protože jsou vidět obrovské pokroky (v samostatnosti a řeči především), kterých doma prostě nejsem schopná dosáhnout.

Díky všem, kdo dočetli až sem a koho něco napadne.
.
Syn

karla2015
25. únor 2020

Pripichnu se...mam dceru 2,5, je dost tvrdohlava a zatim moc nemluvi a od 3 by mela jit do skolky (je srpnova)....

makra1988
25. únor 2020

@karla2015 dobrý den, malého jsem zapsali do skolky už od září 2019,jekikoz měl ještě plenku, nastoupil oficiálně teď v lednu 2020. První dny hrůza, děs běs. Já s pláčem domu, chodí jen dopo do 12 hodin. Jelikož na spaní jsme ještě neodbourali plenecky. Syn má za 2 měsíce 3 roky. Do měsíce se nám má narodit miminko. Ale zpátky k synovi, je tvedohlavy, taky se seká při procházkách, takový rozverny, nemluví, ale moc dobře ví, co se po něm chce. Základní slova. Školka dělá obrovský pokrok. Začíná se rozvazovat, vidí, co dělají děti okolo starší. Nechodí jen úterý, jelikož je to menší město a chodí přes celé, tak ho tam nedávám, aby netropil učitelkam scény. Jinak chodí před školku, nebo kousek do tělocvičny a to zvládá. Prvně jsme chtěli dva tři dopo v týdnu ale když jde 4 dny jsme rádi a i učitelky říkali chodit, co nejvíce, aby si zvykal.
Určitě i ve vašem okolí je školka, kde bude místo. Já sic jezdím 13 km ale stojí mi to za to.

marketa11112
25. únor 2020

mam dcerku, mladsi nez jetvuj syn. ve skolce neji, nepije a necura. ceka az na me. ze zacatku nechtela jit ani ven. ted uz bez problemu. nechtela jit ke stolecku s jidlem, ted uz jde. davam ji sebou hracku a jeji lahev s pitim. a ani to s ni nehlo. davame ji tam tesne pred osmou, tedy manzel. ja uz jsm ev te dobe v praci. vyzvedavam ji co nejdrive. tedy po druhe hodine letim jako salena. dam ji vycurat . ona s nima proste nejde, zrejme se stydi. hned se napije a nesu ji neco k jidlu. jednou tydne ma volno manzel a nechava si ji i brasku doma (ten nema problem. do skolky sel ve 3,5). dokud jsme mela jen brigadu, chodila jsem pro ne po O. ale ted uz to nejde. premluvila jsme me rodice (nejsou hlidaci), aby mi malou dvakrat tydne vyzvedavali po obede. bude tam etdy spinkat jen dvakrat. syn tam bude spat 4 x . ja z prace poletim bud pro oba do skolky, nebo jen pro syna a pak pro dcerku k nasim. zatim lepsi napad nemam. jen doufam, ze to dceru casem prejde. ona dela pokroky. jen to, co jine deti maji behem tydne, tak ji trva treba dva mesice. i dele. kdybych byla dal doma s dalsim ditetem, nechala bych si ji doma. u nas to fungovalo krasne. malej se k peci o miminko pridal , chodili jsme hodne ven . nikdo nebyl nemocny. s nastupem do skolky mame jednu virozau za druhou. uz jsme mela i problem v praci, tak ji ted menim. a doufam , ze s prichodem jara bude lepe. a proste doufam, ze ta mala povoli a zacne ve skolce alespon pit a curat. do prace uz musim, druhy plat je potreba.

zuzkasim
25. únor 2020

Vezmu to asi z trošku jiné strany, než bys možná očekávala. Řeč obecně dost souvisí s motorikou a to jak hrubou tak jemnou. Do hrubé motoriky patří chůze, běhání, lezení, skákání, jízda na čemkoliv... jemná je pak spíš motorika ruky - psaní, kreslení, modelování, stříhání, knoflíky... aby byla představa. Zaměřila bych se více na motivaci chlapce k chůzi, k pobytu venku, aby mohl lozit, skákat, houpat se, chodit atd. Vyřeší vám to procházky (bude na ně zvyklý) a pomůže to posunu v řeči. Nedovedu si moc představit, proč by jinak zdravé čtyřleté dítě nemělo trávit několik hodin denně venku, na procházku můžete i s rýmou, je opravdu jen málo věcí, co mohou tento zcela přirozený pohyb omezit. Jinak bych asi hlasovala i pro častější pobyt ve školce, to je pro dysfatika v tomto věku už taky docela důležité.

rosa106
25. únor 2020

@karla2015 Mám dceru co začala chodit ve dvou letech do školky a ze zkušenosti vám poradím, aby chodila co možná nejčastěji, když bude chodit jen třeba pondělí a čtvrtek, tak bude mít zmatek v tom, kdy se do školky jde a kdy ne. Klidně si ji vyzvedavat už po dopolední svacince, ale chodit pravidelně.

karla2015
25. únor 2020

@rosa106 diky, ale to je asi odpoved spis pro tazatelku, ja se jen pripichla, abych videla zkusenosti ostatnich...nas to bude cekat od zari a urcite bude chodit od pondeli do patku, diky

barussska1
25. únor 2020

@cilkat a ty s nim chodis kazdy den ven? Je divny ze nechce.. ja bych ho davala ut, st, patek ale trenovala bych ty vychazky.

barussska1
25. únor 2020

@marketa11112 to vazne jdes do prace i kdyz vis ze tvoje dite se nevycura a nenapije vic nez 6 hodin???? A to ucitelky akceptuji??

marketa11112
25. únor 2020

@barussska1 predstav si,ze ano. Dcera je ve skolce 4 x tydne. Od 8 hodin max. do pul treti. Ted budou vyzvedavat co nejcasteji nasi, tedy v pul 12. Treba mi poradis, co mam podle tebe delat? Sedet doma? Bez penez( a pak tady brecet,ze nemam na neco oro deti? Synovi platim specialni cviceni, pojistovna to nehradi. Detem se snazime zajistit vse potrebne. Socialka nam opravdu nic neda. Takze mam sedet doma a brecet? Za pul roku co? A za rok? Snazime se o to, aby si dcerka zvykla. Do skolky chce. Slibi vse. Ale pak zasek a neudela nic. Treba mi poradis jak na ni. Diky nemocnosti syna, jsme ted byli doma vic jak ve skolce. Sama vim,ze je to spatne, to mi fakt rikat nemusis. Takhke chytra jsem taky. Ale zrejme narozdil od tebe, do prace jit musim. Mam vicero duvodu. Mas nejakou radu? Treba by jsi nas mohla dotovat ty. Pak doma klidne zustanu. A ver ,ze rada. Predem dekuji. Cislo uctu ti poslu,ju?

drakenn
25. únor 2020

@marketa11112 co kdyby hlídali ti prarodiče?

marketa11112
25. únor 2020

@drakenn za prve jeste pracuji. Za druhe peci cely den nechteji. S tim tezko neco udelam. Jsem stastna, ze souhlasili s vyzvedavanim v pul 12. Malou budou mit v praci. Ale tim padem bude dcerka ve skolce 3,5 hodiny. Je dulezite, aby tam byla na jidlo a snad se to casem poda.

anehap
25. únor 2020

@cilkat nečetla jsem vše, jen pohled z mé strany - dělala jsem asistentku ve školce chlapečkovi, který měl ADHD, choval se podobně jako tvůj. My jsme se s učitelkami i maminkou domluvily, že mu v tom ustupovat nebudeme. Příště by si našel něco jiného. Často jsme to řešili tak, že učitelka s dětmi šla pomalu napřed (většinou jsme chodili na zahradu) a když jsem s ním byla sama, většinou se začal chovat jinak, zklidnil se a nechal si to vysvětlit - snažila jsem se ho nalákat na to, co venku uvidíme a na to, co ho bude čekat po návratu ve školce. Když měl svůj den, sedl si ke skříňce a trucoval, po 15 minutách se zvedl a začal se oblékat sám. Když jsme na několik tlačily, sekl se ještě víc a mělo to opačný efekt. Časem se to zlomilo a nakonec chodil ven i rád. Chce to trpělivost ( hodně často jsem musela v duchu počítat do 10), ale neustoupila bych

cilkat
autor
25. únor 2020

@barussska1 když nemáme jiný program (pravidelné cvičení, školka a pod), jdeme na hřiště. Doma nesedime. Ale je pravda, že na hřiště, málokdy vyloženě na procházku.
@marketa11112 nejedl první dva týdny. To naštěstí zvládl rychle. Držím palce, ať si zvykne i ta tvoje.
@zuzkasim O spojitosti motoriky a řeči vím. Na hřišti vydrží lítat celej den, bojkotuje jen tu chůzí "odněkud někam". Asi jsem to podcenila už ve fázi, kdy začínal chodit a pro mě bylo fakt snazší ho na hřiště dovést kočárem a tam vypustit (teď má v téhle fázi mladšího bráchu).

marketa11112
25. únor 2020

@cilkat no, chodi do skolky uz od zari.a nic. bylo mi receno, ze tam meli holcicku, co to vydrzela tri roky. malem jsem sla do mdlob. u nas to resi jen dopoledni dochazka. a budu se opravdu snazit, aby tam na spanek byla co nejmene. snad nasi pomohou co nejvice. je mi ji strasne lito a samozrejme se bojim o jeji zdravi. ale do prace clovek musi. pokud bych mela dalsi ditko, nechala bych si ji urcite doma a zkusila to znova za rok. a jen na dopoledne.

baris
26. únor 2020

@cilkat mám dceru s těžkou vývojovou dysfázií. Mám štěstí v tom, že se mi narodily dcery ve "správném" pořadí. Dysfatik je ta mladší. Protože, když jsem chtěla, aby udělala něco mladší dcera, musela jsem říct té starší, aby to udělala jako první 😀 a mladší to pak udělala taky. Naopak to nešlo.

Pořád všem říkám, že dysfatik nerozumí češtině. Hledá v každé větě slova, kterým rozumí, zkoumá výraz obličeje a reakci ostatních, aby si domyslel, co kdo po něm chce. Takže hodinové vysvětlování opravdu nemá cenu 🙉🙊. Představte se, že máte chatrnou znalost norštiny, jste v Norsku, všichni na vás pořád mluví, vysvětlují, chtějí odpověď, reakci ... A vy nevíte, co po vás chcou a oni mluví čím dál tím více, aby vám to vysvětlili ..... Proto mají dysfatici takové záseky. Dcera do teďka (10) se občas sekne nebo "vypne", že mě nevnímá. Ale už se dá s no domluvit 👍.

Dysfatici mají špatnou hrubou i jemnou motoriku. Dcera má hrubou ok, ale ta jemná je katastrofa. Ale i pro mě je za trest vystřihnout obrázek 😀. Znám kluka, který to měl naopak. Krásné maloval, stříhal, ale problém byla i chůze do schodů.

Co takhle mu nakreslit (vytisknout) jednoduché obrázky, jak bude vypadat jeho den? Ráno snídaně, pak školka, hraní, svačina, procházka, oběd .... v tomhle jsou dysfatici podobní s autisty. Tím, že nerozumí řeči, tak díky obrázkům to pochopí a budou vědět, co je čeká.

barussska1
26. únor 2020

@marketa11112 když musíš, tak musíš… Podle profilu dceři nejsou ani 3 roky a evidentně na školku není absolutně zralá. Asi jsi měla uvažovat víc dopředu a líp si rozdělit rodičák aby ti vyšel i přes 3. narozeniny.... Mam ke školkovým dětem blízko takže vím že okolo toho 3. roku udělají velký skok a školka pak není problém. Hrozně mě štvou mámy co nacpou dítě do školky ve dvou letech a pak brečí a jenom ve školkách zhoršují spolupráci celého kolektivu. Sama pracuju od malýho 14 dnů, ale jsem Ucetni takze ho nikam nedavam. A kdyby do budoucna snášel školku takhle špatně jako tvoje holka tak bych ho tam určitě nedala. Jinak bylo by fajn kdyby sis to v práci taky vyzkoušela, že tam přijdeš ráno a nenapiješ se, nenajíš, nepůjdeš na záchod – ať je to fer

cilkat
autor
26. únor 2020

@barussska1 Můžu vás poprosit, ať se vrátíte k mé otezce? Myslím že to, že s postupem maminky nesouhlasíte, jste si už vyrikaly a vaše současná rada, aby se maminka "znefuncnila" taky, už nikomu nepomůže.

cilkat
autor
26. únor 2020

@baris Kartičky máme doporučené z poradny, ale školka je nepoužívá... Možná je můžu zkusit vybavit vlastní sadou z domova. Je fakt, že procházka byla změna a on změny nesnáší.
Jinak k té motorice: syn je hadrová panenka a strašpytel. Když ho vidí třeba cizí člověk běžet, okamžitě ho chytá s tím, že přece vrávorá... Já vím, že nespatne ani v terénu. Podobně třeba na prolejzacku vyleze, na strom už ne. Jezdí na tříkolce, jednostopé odrážedlo nikdy neakceptoval. S jemnou motoriku maluje celkem hezky (ale tužku drží v pěsti), ale mám problém s věcmi, které vyžadují spolupráci obou rukou (navlékat korálky na ukotvenou tyčku je ok, ale když ji má držet v ruce, je to problém např.) To mi připomíná, že bychom mohli trénovat "propojování hemisfér"... Mám ho dneska doma, jdu něco vymyslet. Díky 🙂

baris
26. únor 2020

@cilkat já dceři dělám veškeré pomůcky do školy sama. Co neudělám, nemá 😕. Je dobré to udělat, mít to doma a domluvit se s asistentkou, aby to měl i ve školce. Klidně mít jich několik na doma a večer dát na nástěnku/ledničku, co bude zítra.

Ona ta motorika je i daná povahově/typově. Třeba 1 neteř je jak torpédo a "sebevrah", její sestra se má naopak ráda a je líná.

meronym
26. únor 2020

@barussska1 Ceho chcete dosahnou temi ostrymi slovy na adresu @marketa11112? Poplacet se sama po rameni, jaka jste uzasna? Davejte si pozor na tohle souzeni druhych, aby se vam to jednou osklive nevratilo.

marketa11112
26. únor 2020

@barussska1 prosim te,nemas zdani, proc musim do prace. Tyhle vylevy si nech. Situaci resim. A ver, ze ji vyresim ke spokojenosti vsech.

marketa11112
26. únor 2020

@cilkat my jsme se synem zacali chodit na ergoterapii. Bohuzel to neplati pojistovna. Deti pry maji velke pokroky. A ergoterapeutka se zameri primo na dany problem.

hojda
26. únor 2020

V pondělí chodí školka na procházku? Tomu moc nerozumím? Na procházku se chodí snad každý den, pokud není extrémní nečas, ne? Možná je problém v tom, že právě tu procházku bere syn jako něco extra, že to nezařadil do svého běžného školkového programu.

cilkat
autor
27. únor 2020

@hojda ostatní dny si chodí hrát na zahradu nebo blízké hřiště. V pondělí chodí "chodit" do lesa. A velká část problému je určitě to, že je to změna. Vzasade se po přečtení místních zkušenosti přikláním k tomu, že si to sedne, až to nebude "novinka".

rebejsova
27. únor 2020

@cilkat A chodíte někdy do lesa spolu? Pokud ne, zašla bych tam s ním, ukazovala mu, co by ho mohlo zaujmout (mraveniště, klacíky, se kt. se dá šermovat, mech jako poduška, broučci, houby - toho si všímá náš) apod., aby to pro něj bylo příště známější a zajímavější, aby si tam našel "to své". Třeba by pak tolik neřešil, že vlastně musí chodit a že se mu nechce... Jinak si ale taky myslím, že si časem prostě zvykne.

cilkat
autor
27. únor 2020

@rebejsova je fakt, že jsme tam nebyli dlouho. S malým bráchou nás dost zastavil kočár. Ale šátek to jistí.