Tříletý chlapeček má problémy s kaděním

kelda26
1. čer 2016

Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Mám tříletého syna, který má problémy s kakáním. Od dvou let je bez plínky, na nočník si zvykal dobře, během prázdnin se naučil čůrat na nočník. Protože moc nemluví, naučili jsme alespoň aby si říkal ee, když se mu bude chtít. Bohužel, ale začal problém s kakáním ☹ Dodnes si neřekne, když chce na velkou a během dne se několikrát přikákne do slipů. Často je to i desetkrát za den, po troškách, někdy i větších bobků. Takto je to téměř denně, nebo pak přijde druhý extrém, že nejde vůbec několik dní a pak to musíme řešit pro změnu nějakými projímavými sirupy apod. Jsem už zoufalá. Zkoušela jsem dávat odměnu, nechávat ho déle na nočníčku, pak na záchodě, vysvětlovala jsem mu to, prali jsme spolu špinavé slipy, motivujeme ho vším možným, ale pořád bez úspěchu. Teď chodí do soukromé školky, kde to paní učitelky zatím tak nějak trpí a když je nejhůř, dají mu plínku. Od září, ale nastupujeme do státní školky a tam už musí být úplně samostatný i ohledně hygieny. Byli jsme už i u psychologa, ale rady nezabírají, vlastně jsou na nás neaplikovatelné - vytipovat kdy nejčastěji chodí na velkou totiž u něj fakt nejde. Máte někdo podobný problém? A jak řešíte nebo jste řešili? Za každou radu budu moc vděčná a vyzkouším! Díky

lv
1. čer 2016

holky kakaly do plín, hodně dlouho..už si uměly i říct, že chtějí, nasadit plínu, vykonat a zbytek dne bez../kupovala jsem už levné, na co drahou, šlo to hned vyhodit..jedna do července a v září nastupovala do školky..ale to asi pro vás není cesta, když je úplně bez..

no_title
1. čer 2016

Ahoj, moje švagrová má stejný problém. U něj je příčina, že nejí vlákninu (odmítá jíst cokoliv kromě pečiva a sušenek, když se dobře daří, sní banán), takže když kaká, tak ho to bolí, tak se u něj vyvinul strach z kakání - ví, že to bude bolet. Už byl kvůli tomu i v nemocnici. Takže taky kaká do kalhot úplně jako u vás. Někdy nejde na záchod týden a pak 10x po troškách během dne. Nemáte tedy stejný problém s tou stravou? Pokud ano, může pomoct změnit stravu - více vlákniny - ke každému jídlu kus ovoce nebo zeleniny a více bílkovin (ty mají na vyprazdňovaní velký vliv) tzn. tvarohové a smetanové jogurty, tvaroh, vejce, maso, ryby, luštěniny,... Minimálně ho to pak nebude bolet a nebude mít zácpu.
Jinak se tvrdí, že z toho děti vyrostou, ale nemusí to být úplně brzo, ten můj synovec má za nedlouho 5 let a děje se to stále... Jsem sama zvědava, kdy ho to přejde.

kelda26
autor
2. čer 2016

@no_title - Tak u nás je s tím jídlem taky problém. Nejraději má rohlíky se sýrem a z ovoce a zeleniny jí jen občas jablko. Jogurty dřív baštil všechny možný a teď do něho dostanu stěží pribiňáka a to tak jednou za týden ☹ A co ve školce? Chodí váš synovec do školky? Jak to tam probíhá?

no_title
2. čer 2016

@kelda26 chodí, ale právě že nic moc ☹. Učitelky ho dokonce chtějí vyhodit, protože ho nedonutí jíst a navíc se pořád pokakává. No, chudák švagrová.

kelda26
autor
2. čer 2016

@no_title - No, toho se právě taky bojím ☹ nevěřím moc tomu, že bysme ho to do září odnaučili. A chodí švagrová někam s malým k psychologovi?

girafka
2. čer 2016

Ahoj,mam naprosto stejne zkusenosti..A i stejny vek syna.Zkouseli jsme vsechno,nakonec i Laktulozu a bez vysledku.Resila jsem to i s doktorkou,ale to bylo k nicemu.On proste nechtel jit,zadrzoval to,jak jen to slo ☹ Doslo to tak daleko,ze isme ho museli nasilim drzet na zachode,dokud se nevykakal.Jakmile bylo po vykonu,byl samy usmev a mel hroznou radost,ze se vykadil.Nakonec nam pomohlo az to,ze jsem mu na zachod dala garaz pro auta a auticka a on u tebe ho kakal.Kazdy den rano,mu tam dam na stolek hracky a je to bez problemu.Jde o pravidelnost,aby pochopil,ze se chodi kazdy den a je to vlastne legrace (pokazde bobku zamava a splachne)Snad jsem tim nekoho nepohorsila.Kdyby ses chtela na neco zeptat,klidne pis.Bojovali jsme s tim fakt dlouho,urcite pres pul roku

no_title
2. čer 2016

@kelda26 nn, nechodí

naomi6
2. čer 2016

@kelda26 Dcerka měla do tří let obrovské problémy s kakáním. Chodila jednou týdně vždy s velkým pláčem a scénami. Bylo to strašné. Zkoušeli jsme vše možné. Nakonec jí pomohla lactuloza a během 14 dnů jí to zabralo a byl klid. Syn teď prožívá podobné problémy, ale na něj lactuloza teda nezabrala. Už se to zlešuje, chodí kakat tak 2x týdně, už u toho nepláče, ale stejně jsou to nervy, kdy se zase vykaká. Moc neporadím, jen hlídat pitný režim a vyhýbat se rohlíkům a pečivu obecně. dávat hodně zeleniny, ovoce a pít vodu. Doktorka nám ještě radila ovesné vločky přidávat do polévek a tak, ale to mu moc nechutnalo. Držím palce a přeji pevné nervy.

kelda26
autor
2. čer 2016

@girafka - My už takhle bojujeme rok a na záchod ho vůbec nedostanu ☹ koupila jsem mu i takový hezký prkýnko, aby mohl sedět jako velkej kluk, ale nechce se mu tam. Nám právě taky radila doktorka, že se musí určit nějaká doba, kdy bude pravidelně chodit každý den, ale on se ráno rychle vyčůrá a už nechce sedět. Zkusím teda ještě jiné prkýnko a dám mu tam nějaké hračky. Každopádně díky za tip! a už to máte v pohodě jo?

naomi6
2. čer 2016

@kelda26 Jo a na pribiňáky a lipánky taky pozor, ty jsou sladké a kakání moc nepomůžou, nejlepší je neslazená activie, nebo prostě bílý jogurt, ale ten mi děti stejně nejedly, takže nám to nepomohlo.

kelda26
autor
2. čer 2016

@naomi6 - No to je právě problém, taky mi bílý jogurty nechce, ani když mu do nich rozmačkám třeba jahody. Snad ho ulovím na nějaké broskve v létě nebo na melouna.

girafka
2. čer 2016

@kelda26 troufam si rict,ze ano.Ale fakt to trvalo..Taky tam nechtel bejt.Kolikrat jsem tam u nej sedela na zemi a foukala do toaletniho papiru,aby lital,blbla s rolickama od papiru,jenom aby nerval..spibovala hory doly..lizatka,bonbony,jizdu vlakem,prosila,vyhrozovala :'( az pomohlo tohle.Vzdycky se ho nejdriv zeptam,jestli chce kadit.Vetsinou teda rekne ne,tak mu nabidnu,ze vezmem garaz a auta a uz si pro to bezi,sedne a behem chvilicky je hotovo.Treba behem minuty uz vola,ze velkej bobek 😀 zopakujem ritual s mavanim a hotovo.Ucim ho takhle na rano,kvuli skolce.Jde taky od zari,tak aby se vykadil doma a nechytlo ho to ve skolce

kelda26
autor
2. čer 2016

@girafka - Tak to vám přeju a závidím 🙂 Zkusím to taky tak. Třeba se nám to taky povede.

girafka
2. čer 2016

@kelda26 na kazdy dite plati neco jineho,mozna to chce jen cas..urcite se vam to povede,to se neboj.Drzim palce,at je to co nejdriv,vim jak to dokaze rozhodit celej den.Kolikrat jsem premyslela,jestli jet treba na výlet a kolik vzit nahradniho obleceni..nekdy i troje teplaky byly malo ☹ Musis vydrzet 😉

prcekverunka
2. čer 2016

@kelda26 Já bych zkusila dávat plínu, ať to nemá pořád v gatích. Pokud si říká aspoň na čůrání, tak plínu sundávat a posazovat na nočník/záchod. Ale aspoň by to zachytilo tu stolici. A určitě motivovat, je dost velký na to, aby to chápal. Opravdu něco, co má rád, slibovat za to, když se vykaká do nočníku. Dcera uměla na nočník čůrat v 16 měs., ale kakání nám moc nešlo, párkrát se vykakala do gatí, vždycky jsem jí vysvětlila, že se to nedělá, plácla jsem ji po zadku a posadila na nočník, že musí tam a pochopila to velice rychle. Nějak kolem roku a půl to ovládala už dobře.

kelda26
autor
2. čer 2016

@girafka - Přesně to taky řešíme, bez náhradního prádla a vlhčených ubrousků nejdeme nikam 😒 Vím, že z toho vyroste, jen mám obavy z té školky.

girafka
2. čer 2016

@kelda26 treba skolka pomuze,kdyz uvidi ostatni deti,ze chodej kakat na zachod,pochopi..Zkusit o to rict ucitelkam,ty to urcite uz resily a treba budou mit radu a pomuzou 😉 verim ale,ze to do zari date

kelda26
autor
2. čer 2016

@girafka Díky 🙂 Zatím mu to je jedno i ve školce, ale pořád doufám, že se to zlomí.

domi2911
8. čer 2016

ahojky taky musim napsat ze s tim zapasime. tedka mame 3 a pul roku. do skolky chodíme od zari. nevim jak ale vždycky to vydrzi domu. potraviny zadne nepomohli napr. kompoty a takove ty babske rady. pani doktorka napsala nejaky prasek na zmeknuti stolice. ale zadny valny ucinek to nemelo. tedka je pravda ze je to lepsi ale když uz to bylo moc dlouho tak jsme dali easylax. je to takova vodicka co se dava do zadecku. je to docela drazsi oproti cipkum ale nam pomohlo. cipky nedavam vůbec je to stres pro nas i pro malého. 3 krat se vykaka a pak zase blok a začínáme od znova. ale je to cim dal lepsi. za nas to doporucuji musí se to v te hlavicce srovnat.

marton
21. črc 2016

@kelda26 Ahoj, prošli jsme si s jedním z dvojčat tím stejným. Včetně tolerance učitelek v soukromé školce. Jezdili jsme do Motola na proktologii. 2 roky jsme malému dávali forlax.Ten jediný mu pomohl.Přestal ukakávat a začal chodit na velkou pravidelně.Pravda, pokud vidíme, že nějaký den nejde, tak mu prostě řekneme ať si sedne na záchod a zkusí to. Pak to jde. Ale to už je výsledek dlouholetého trápení. A že to trápení bylo.

magdapleskova
5. srp 2016

@kelda26 Ahojky my jsme měli stejný problém u syna 3,5roku chodil na záchod úplně vpohodě pak nastoupil do školky a začal mít problémy.Je pravda že jsme v tu dobu měli doma něaké roblémy,a tím na něj psychika měla taky dost.Vyzkoušeli jsme laktulozu,fruktolax v sirupu ten byl vynikající dávali jsme po lžičkách ráno laktulozu,večer fruktolax k tomu jsme koupily i probiotika na upravení klidně 2balení za sebou dávali jsme to tak 2-3měsíce.A ktomu každý večer polévkou lžíci povidel s půl kávové lžičky másla trochu prohřát aby se máslo rozpustilo a po týdnu začal kadit úplně bez problémů.Dávali jsme to každý večer a tak po 2měsících kdy opravdu už kadil parádně a sám si i říkal tak jsem to vysadia.Povidla se u nás opravdu osvědčily a chutnaly 🙂