Ahoj všem, chci se zeptat jestli měl někdo stejnou zkušenost.
Dcera od září nastoupila do školky, a má temperament to vím, doma ji nerozmazluju. Miluje děti všechno v pohodě učitelky říkají že je hodná že si občas zaječí ale v pohodě. Vím že když je přetažená tak brečí ječí. Do teď vše v pohodě, ale dneska tam byla ředitelka jako záskok. A hned telefon od učitelky že si chce ředitelka se mnou promluvit. Hned na mě podívejte se na Nellu dělá kraviny nechce spát, ruší ostatní děti při spánku. Hned na mě že takhle to nejde že tam nebude spát, že ji odhlašuje obědy. Že se nervuje že jsem na ní až moc hodná přitom jsem podle mě dost rázná. Že učitelky mi to nedokázali říct tak mi to říká ona. Ja doma roční holku která chodí spát v 11 hodin dopoledne a já nemůžu ji nechat doma když ji nemá kdo hlídat. Nevim asi jsem blbá ale to si neumí poradit? Je tam chvíli a když jí takhle odtrhnou a pak to zkusí znovu bude to samé. Vědí že Jsem na rodičáku, a že hned přiletím. Co kdybych byla v práci? To mám dát výpověď?🫤
Asi bych si promluvila s ucitelkou, jak to probiha bezne a podle toho se s ni dohodla na reseni. Je uplne klidne mozne, ze reditelka dela zaskoky ve tride nejmladsich deti uz jen vyjimecne a odvykla 🙂 Nebo dcera mozna spat nechce a resenim by bylo, aby byla s nespicimi detmi?
určitě není vaše dcera jediná. Časem se vše jistě vše srovná. A je jak píše paní nahoře. Je přijata na celodenní docházku, takže tam bude i po obědě. A že jí odhlasuje obědy? To si asi dělá srandu, ne?
Nejlepší bude přečíst si skokový řád a pokud paní ředitelka nepostupuje dle něj, tak ji na něj odkázat.
@siima12 abyste z toho nebyla spatna, tak vam reknu, ze u nas si taky neumi poradit s nasim ditetem, je mega bystre, sikovne, ale mega temperament a neposloucha, ale muzu za to ja, ze ucitelka neumi vytvorit autoritu?! co kdyby tam mela 20 takovy deti?? kazdej den posloucham co nase dite provedlo, co nesmi, co by melo, ze nejsme razni ve vychove (a my razni teda sakra jsme!) pri spanku dovadi..
dneska mi rekla, jak nase dite nema zadnou autoritu vuci ni, ze nedela rado rizenou cinnost, ze neposloucha a prej jestli nejsem nahodou doma, nebo jestli nepracuju(pracuju!), ze pry mluvila s reditelkou, ze by mi navrhli, aby dite nastoupilo az v lednu(haha, takze za 2 mesice se jako dite ma zmenit jo?), a to vse nahlas, necitlive, v satne pred rodicema.
takze wtf.
proste nemame stesti na ucitelky. nase dite potrebuje normalni ucitelku, co umi byt autoritativni a i prisna, kdyz nekdo neposloucha.
zitra budu mluvit s reditelkou. stve me to, ale co mi zbyva. urcite neni jedine.
Já teda měla za to, že buď se chodí po obědě nebo po spaní. Před obědem jsem v životě neslyšela, že by někdo pro dítko musel chodit. A jinak a co, že nespí. Malá nespí po obědě od dvou let. A ač tam z občas nějaká ta třecí plocha byla, tak prostě po obědě nespí, maluje si u stolu a hotovo.
A já bych jí tam nechala, že jsi doma na rodicaku neznamená, že ji budeš "vytrhavat" z kolektivu jak si oni písknou...
@siima12 Takové chování není od paní ředitelky vůbec profesionální. Jaký, že jí odhlašuje obědy? Ono si to všechno časem sedne a to, že jsi doma s druhým dítětem neznamená, že si budou rozkazovat. Beztak si tu školku platíš. Ať si pěkně paní učitelky tu cestu najdou. Neříkám, nemusí to být vždycky jednoduché ,ale od toho tam jsou.
Děkuji holky❤️ zítra si promluvím s paní učitelkou. At si to pak těší s ředitelkou. Jste zlaté.❤️ Sestra tam měla kluky taky a říkala že to zkouší na maminy. Že si musím dupnout a říct jak to je že nemůžu odejít z domu. Zítra dám vědět.
@siima12 to si vůbec nemůžou dovolit, odhlašovat dítě z obědů a zakázat mu tam být po poledni.
Správně by měli mít děti, které spát nechtějí, mít možnost nespat, ale bohužel stále ještě ve většině školek ke spánku nutí. Já jsem tedy s ohledem ke svému dítěti a jeho nespavosti (a s ohledme ke mně, protože nechci, aby mi přespalé dítě křepčilo po baráku o půlnoci) vyzvedávala vždy po obědě, protože jsem byla na rodičovské. Ale kdyby na mě nějaká semetrika spustila, že ona moje dítě odhlašuje z obědů a že si pro něj budu chodit v tolik a tolik, to bych asi byla dost nasraná.
Dam vám pohled z druhé strany. Pracuji ve školce. Máme třídu 3,5 letych. Jeden chlapeček cele spaní neustale brecel a vztekal se, nedal se udržet na lůžku, neustale s revem utíkal a nadával. Poprosily jsme rodiče, aby chlapce brali po obědě, budil celou třídu. Jiná holčička tak kulí němu nemohla spát a napodobovala ho. Tudíž jsme neustale honily dvě děti po třídě. V jedné ucitelce je tato situace nemyslitelná.
Ono se to strašně lehce říká z pozice matek, ale jsou děti u kterých se autorita těžce vytváří. A jen dlouhodobá spolupráce s rodiči a nastavováním hranic jak doma tak ve školce je řešení.
@gruyerre pro možnost nespat není žádná vyhláška, větší děti pokud neusnou se Cca po 45 minutách zvedají z lůžka a můžou si potichu hrát. Ale zase, pokud je jen jedna učitelka na odpolední a dítě nevydrží být v klidu a potichu tak to proste nelze.
Přála bych každému at si to jde zkusit, alespoň na týden. A ještě se zeptám jak staré je vaše dítě?
Odhlašování obědů je čistě v tvojí kompetenci, stejně jako omlouvání a určování času kdy dítě vyzvedneš ( v určitém časovém rozmezí), takže neexistuje.
Jednou byla přijata k celodennímu vzdělávání, máš to písemně a ředitelka může dělat kroky jen v souladu se zákony a školním řádem - tohle nespadá ani do jednoho.
Pokud si sní umí učitelky poradit a nemají s ní problém, tak ředitelka na záskok nemůže dělat závěry po jednom dni ve třídě.
@siima12 Já bych třeba vůbec nezmiňovala, že nemůžu odejít z domu protože mladší spí. Do toho jí nic není.
Prostě trváš na tom, co máš v papírech o přijetí do školky a ona nemůže dítě vyloučit z části docházky.
Mrkni se na školní řád vaší školky.
@kimh Promiňte ale učitelka nám řekla že ty děti, kteří nespí tak si jdou hrát s jednou učitelkou do hlavní místnosti. Aby nerušili ostatní děti od spánku. A bylo řečeno na schůzce že jedna je u dětí co spí a druhá s dětmi co nespí. Jsou ji 3 roky. Doma mi tohle nedělá tak co mám dělat? Stát tam a říkat jim co mají dělat? Já se musím doma starat i o druhé dítě a nemůžu si dovolit odcházet z domu. Kdo mi ji bude hlídat? Mam ji budit? Když má rok a potřebuje ten spánek? Nebo volat manželovi přijeď domů z práce protože Nella vyrušuje ve školce. Co kdybych chodila do práce? To mám říct šéfovi volali ze školky mám si ji brát před obědem, poslal by mě do háje.
@michaela666 přesně tak
@michaela666 Určitě podívám zítra ve školce. Ale každopádně si promluvím zítra s učitelkou. Do teď problém takový nebyl aby holka musela být jen na chvíli ve školce.
@kimh A co my z toho mame mit, kdyz si to na tyden vyzkousime? Nebo chcete si taky vyzkouset praci chirurga v nemocnici na tyden? Ja uz mam fakt alergii na to "dite dela to a to, a pak to po nem ostatni opakuji!" - jakoze jedno dite muze za to, ze to ucitelky ve tride nezvladaji. A co teda? Mame se smilovat, ulehcit vam praci, odejit z vlastni prace a zivorit? Existuji metodiky, maji se svolat schuzky s rodici a proaktivne to resit! Ale jedine co vidim(a ne jen v nasi skolce) lenost a ulehcovani si prace.
@siima12 nase dite nespi doma uz od 2,5 let, na dni otevrenych dveri a na rodic.schuzkach bylo receno, ze se trida oddeluje a ti co nespi delaji klidnou cinnost. No uplny prd, vubec to neoddeluji a porad tam u spicich deti zustava jen jedna ucitelka na celou tridu, ktera to nezvladne (ta druha jde asi domu?) Nechapu a budu se ptat u reditelky no.
@dyechampion Ale úplně přesně co píšete. Dnes jak jsem tam byla tak druhá šla hezky domu. Hlavně že nám říkali že se to rozděluje. Velký prd rozděluje když si jedna jde hezky domů. Tak proč nám tohle říkají? A jak jste psala k paní máte pravdu na tohle jsem taky alergická když nějaká učitelka se ozve. My si z toho máme sednout na prdel asi že mají tolik děti. Co kdyby měli těch dětí opravdu hodně co by dělali tohle? By všechny poslali asi domů. Proč je vůbec ta školka by mě zajímalo.
@kimh Pokud vím tak se neustále řeší, že nikdo nemůže nutit děti ležet 45 minut nebo spát. Chápu, že je to organizačně složitější, ale velká část školek běžně nechá děti ležet na lehátku a poslouchat pohádku, potom si vyberou např. knížku a v postýlce si prohlíží nebo si jsou ke stolečkům potichu hrát/ malovat.
@dyechampion Ona totiž jedna učitelka chodí hned na ráno a druhá třeba až na svačinu nebo před vycházkou. Aby vyšly hodiny a pokryly provozní dobu školky tak učitelka, co má "ranní" většinou po uložení dětí odchází domů.
@veruuu_kubesovic Přesně tak. Tohle jsem pak říkala manželovi doma. Takhle si nezvykne v té školce no jsem nasraná nebyl problém. Ale přijde ředitelka a nezvládá jí. A pak řekne té druhé učitelce dojdi pro ní na tebe je zvyklá.
@siima12 Já řešila loni podobný problém. Učitelka mi dítě chtěla vyloučit a oháněla se rozhodnutím ředitelky. Ke vší smůle ředitelka vůbec o ničem nevěděla. Takže po 2 měsících šíleného tlaku na mě i dceru jsem nastudovala školní řád, nechala si poradit v jedné fb skupině a šla na schůzku do ředitelny.
Bohužel je to dost běžná praxe co jsem tak pochytila, kdy ve školce doufají, že neinformovaný rodič sklapne podpatky a udělá co se po něm chce.
@michaela666 Ja si to najdu a přečtu, a jsem hodně zvědavá. Nikdy mě tohle nenapadlo že bych musela číst. Za mě tohle nebylo ve školce. Učitelky si udělali pořádek a my jako děti, jsme si nic nedovolili. Ale dnes vše řeší úplně jinak co mě zaskočilo.
@siima12 ja treba o tom mluvila s kolegou v praci, ktery ma zivyho a aktivniho kloucka a u nich ve skolce to taky resili a prisla nejaka ucitelka a rekla: "Ja ho zvladnu! Dam mu praci!" a najednou vse v pohode. Fakt je to o pristupu ucitelu no :( proste ty deti co nezapadaji do koleji, jsou odstrceny a nejhorsi je na tom, ze takto odstrceny jsou i "problematicke" deti na zakladkach...a pak nas skolni system znici jejich potencial..fakt masakr.
@siima12 nepochopila jsem ten oběd .. u nás když se odhlasi oběd.. tak to znamená, ze dite do školky nejde vůbec … a ti co nespí chodí po obědě … u nás to s detma umí … a poradi si kolikrát lip jak maminky doma s nima 😅
Tak vidím, ze tady nemá cenu jakkoliv oponovat.🙂 Hezký večer 🙂
@siima12 Musím říct, že letos je naše nová paní učitelka anděl. ❤️ Za 3 týdny udělala s dcerou větší pokrok než loňské učitelky a všechno spočívá v přístupu.
V sobotu jsem nestačila zírat jak moje dítě ( s 10 potravinami, které zvládne sníst) za jeden den ochutnalo 5 nových jídel a vše snědlo do posledního drobku. Ve školce jí totiž paní učitelka podporuje v ochutnávání, našla způsob jak s ní pracovat a nenutí do jídla.
@kimh když se s námi tedy nedá mluvit, proč je přes spaní ve třídě jen jedna učitelka? ať počítám jak počítám, od 6.30 to 8 hodin do spaní není. A mimochodem, my si Vaší právi nevybrali, je to s dětmi náročné, to ano. S pacienty, odsouzenými, postiženými,... také. Vaše výzva ať si to jdeme zkusit tedy není vůbec fér.
@elesse učitele mají přímou a nepřímou činnost, tudíž ani nemohou být 8 hodin u dětí. Když je skolka jednotridni, chodí učitelka na ranní a odpolední, tudíž souběžně jsou tam Cca od půl 10 do půl 1, jinak buď jedna a nebo druhá.
@siima12 být vámi tak nejdříve trosku zkrotím emoce a pak až to jdu řešit do školky. Jen z vašich zpráv jde cítit naštvaní a pokud chcete vydržet ve školce 3 roky, zkuste se domluvit. Rozhodne vám nemohou přikazovat jak vám bude dítě chodit, ale…
Někdy když dítě nastoupí a špatne nese adaptaci, je lepší ho dat zkraje jen do spinkani- jit po obědě.
Práce učitelky není lehká, spousta rodičů má pocit, ze si tam člověk jen hraje s dětmi. Ale ukocirovat třídu, kde je Cca 20 děti, každé s jinými potřebami není jednoduché a kor v dnešní době kdy chce každý rodič individuální přístup. Psala jste, nás tenkrát taky zvládli. Jenže u nás jsou učitelky s 40 letou praxi a říkají, ze to co teď chodí za dětiv životě nezažily.
Na děti se nesmí zvednout hlas, nesmí se do ničeho nutit, nic jim přikazovat. Zkuste zajít za učitelkou a optat se, jestli je to opravdu tak hrozne, jestli je nějaké řešení. Také máme děti, které jsme ukocirovaly, když děti usnou dáme jim knížku nebo si s nimi povídáme. Ale když dítě vyvadi tak, až do vás kope a budí všechny děti, tak to proste nejde.
@kimh a co s tvým pohledem? Je to práce, každá z nás někde pracuje, když ti to nevyhovuje, bez pracovat jinam...
U nás jsou učitelky 2 + AP pro mého syna, nez deti usnou, jak si s dětmi poradí netuším🤷♀️ není v mým silách jim to jakkoliv ulehcovat, nebudu vystresovana ještě kvůli školky???
@siima12 No, odpověď je, že je přijata na celodenní docházku a tedy tam bude i spát.