Syn ve školce nerozumí. Odklad?

elienka007
9. pro 2024

Zdravím. Nevím už kam se obrátit. Můj syn bude mit teď v lednu 6. Myslela jsem, že už půjde příští rok do školy, ale naše učitelka ve školce nám doporučuje odklad. Péťa zatím moc neumí Ř, ale L a R má krásné. Celkově moc hezky mluví.
Když po něm něco cci, třeba aby se oblekl nebo uklidil že stolu, vždycky ví co po něm chci. Paní učitelka ale říká, že jí ve školce nerozumí ani dětem prý nerozumí.
Tak nevím kde je chyba a co bych měla dělat. Se starším jsem tyto problémy neměla. Na koho se obrátit?
Předem děkuji za jakékoli odpovědi.

gruyerre
9. pro 2024

@elienka007 ahoj, Ř důvodem k odkladu určitě není, většinou naskočí až kolem toho 6. roku.
To s tím nerozuměním je zvláštní. Co ti o tom řekne syn, když se ho ptáš? Fakt jim nerozumí? Není možné, že třeba jen nevnímá? Nebo nechce poslechnout? Pokud jim opravdu nerozumi, tak zajdete k detske doktorce, ona vas nasměruje dál. A při jakýchkoliv pochybnostech ohledně dání/nedání odkladu se chodí do pedagogicko psychologické poradny, to nejspíš víte a už máte nejvyšší čas se objednat.
Nakonec ale to rozhodnutí je na rodičích, ale je fajn to s někým probrat. Teď je nejdůležitější co nejrychleji zjistit, jestli fakt nerozumí.

an_tri
9. pro 2024

Dobrý den,
chápu Vaši bezmoc a pocit, že nevíte, co dělat. Myslím, že syn by mohl mít problém s porozuměním řeči, je možné, že Vašim jednoduchým pokynům rozumí, ale pokud ve školce dostává komplikovanější úkoly, jako například dvě činnosti po sobě (uklidit hračky a jít si umýt ruce), tak může mít problém. Myslím, že byste se měla obrátit na pediatra, aby vystavil žádanku na logopedii. Případně, nebude ve Vaší školce probíhat depistáž (návštěva logopeda přímo v MŠ)? Určitě bych se informovala u učitelek.
Případně, je i možné, že by mohlo jít o lehkou vadu sluchu, pokud synek nerozumí dětem v kolektivu, je možné, že mu zvuk splývá.
Hezký den!

dyechampion
9. pro 2024

Asi bych se ucitelky poradne zeptala co mysli tim nerozumenim, neni to spis ze by proste neposlouchal? Napis online formular na pedagodicko psychologickou poradnu podle mesta kam spada skolka, vetsinou prijde psycholog do tridy a zanalyzuje situaci lepe nez ucitelky. Jinak urcite pediatr, ten taky navede.

pipi_puncocha
9. pro 2024

Měli jste vyšetřený sluch v 5 letech? Mám syna s nedoslýchavostí (drobná vada), doma to člověk skoro nezaregistruje, ale právě třeba ve školce, na tréninku, kde je hodně zdrojů zvuku a hluk, tak často neslyší - učitelky si taky myslely, že je ignoruje. Ale musí za nim kdyžtak přijít, sáhnout na rameno, říct mu to.

lp183
9. pro 2024

U dcery (ADHD) jsem taky zvažovala odklad. Chtěla jsem konzultaci/testy u klinického psychologa. Začala jsem to řešit v září, zprávu s doporučením o odkladu jsem mela k dispozici v červnu (ano, za 10 měsíců). Mezitím malá mela za sebou zápis, koupenou aktovku, loučení s předškoláky…tak prostě do školy šla. V první a druhé třídě byla výrazně za spolužáky, ale zapracovala na sobě a i když mi teď připadá stále sociálně méně vyspělá než vrstevnici, školu zvládá s přehledem. Požádej ve školce doporučení do Pedagogicko-psychologické poradny (PPP) a rovnou se tam i objednejte. PPP napíše doporučení, případně podporu (podpůrné prostředky ke vzdělávání, u nás je to 1 hodina týdně navíc podle potřeb cácorky). Konečné rozhodnutí o odkladu nebo ne je vždy nakonec na rodičích.

squezy
9. pro 2024

@elienka007 to mi neříkej že u skoro 6 letého dítěte nevíš,jestli ti rozumí?

dota11
9. pro 2024

@lp183 to že to je na rodičích není tak úplně pravda. O odkladu rozhoduje ředitel na základě doporučení PPP a lékaře. Pokud jeden s nich nevydá kladné rozhodnutí, tak s tím rodič nic neudělá. Je pravda, že v poradně většinou přihlížejí k názoru rodičů, ale vždy záleží na tom, na koho tam člověk natrefí.

andelka
9. pro 2024

V 5 letech je prohlídka na foniatrii ( teoreticky, můj bude mít taky v lednu 6 a ještě jsme se tam nedostali, několikrát jsem to kvůli nemoci odvolávala), to by měli zjistit jestli dobře slyší a rozumí. Výslovnost bývá malý problém. Děti chodí na logopedii klidně ještě ve 3. třídě. Já bych si vyžádala více názorů. My půjdeme do SPC na vyšetření školní zralosti ( byli jsme před 2 lety kvůli problémům s řečí a adaptaci v MŠ), uvidím co řeknou na zápise a ještě mi na něj mrkne známá speciální pedagožka.

elienka007
autor
9. pro 2024

@gruyerre doma jsem neměla nikdy pocit, že by nerozuměl. Je pravda, že Péťulka je docela stydlín, moc nemluví, je dost nalepený na brášku, ale nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo něco znamenat. Myslela jsem, že je prostě takový. Dnes jsem volala do SPC a jsme objednani na konec ledna. Myslíte, že mám zkusit i tu PPP?

elienka007
autor
9. pro 2024

@pipi_puncocha na vyšetření jsme se ještě nedostali, musela jsem odkládat kvůli nemoci a do toho jsme se ještě stěhovali, takže to byl docela chaos. Další termín máme někdy v únoru. Každopádně děkuji, že by to mohlo být sluchem mě nenapadlo. Vždycky mi přišlo, že slyší dobře.

elienka007
autor
9. pro 2024

@an_tri v MŠ se zeptám. Dnes jsem syna objednala do SPC. Ale určitě to proberu ještě s doktorkou.

elienka007
autor
9. pro 2024

@andelka dobře děkuji, řeším ten samý problém. Vyšetření jsem také musela odložit. Určitě se zkusím obrátit na víc míst (doktorka, SPC atd.)

gruyerre
9. pro 2024

@elienka007 když jste objednaní do SPC, tak PPP asi není třeba. A co o tom říkají ostatní učitelky ve školce? Co minulý školní rok?

elienka007
autor
9. pro 2024

@lp183 jsem z toho celá pryč. Bojím se, že jsem něco zanedbala. V létě jsme se stěhovali a malý šel do nové školky. V té staré mi jen říkali, že se moc nečleňuje do kolektivu, ale že by nerozuměl neříkali. Teď přišli v MŠ s tímhle, tak já nevím. Jak už jsem několikrát psala už jsme objednaní v SPC, tak snad to půjde rychleji. Jinak děkuji za odpověď.

elienka007
autor
9. pro 2024

@gruyerre dobře děkuji. Probírala jsem to zatím jen s jednou. Můžu se poptat ještě ostatních. Minulý školní rok chodil do jiné MŠ a tam mi o žádných problémech s porozumenim neříkali. Jen že je stydlivý a nezačleňuje se do kolektivu.

gruyerre
9. pro 2024

@elienka007 to mi připomnělo mého syna a jednu jeho učitelku, které zřejmě nesedl a nevěděla, co si s ním počít. Byl taky hrozně stydlivý a navíc se jí bál, takže s ní vůbec nechtěl mluvit. Pak k nim přišla nová učitelka a najednou zmizely všechny problémy, i se začal začleňovat. Neříkám, že je to u vás taky tak, ale nemůže se taky třeba bát téhle učitelky? Určitě bych se poptala dalších učitelek, až tam tahle zrovna nebude, jak to vidí ony. Pokud i ony řeknou, že jim nerozumí, řešila bych kromě SPC i s pediatrem, jestli fakt není třeba problém s tím sluchem.

jane46
9. pro 2024

@lp183 Rodic muze akorat rozhodnout o tom odklad nedat i pres doporuceni PPP, logo ci treba skolky... nemuze si sam od sebe rict, ze da diteti odklad (nepocitam ty rodice, co si ten papir u PPP vyprosi i bez opodstatneneho duvodu).

To byla situace u nas, skolka a logoped doporucili odklad pro dceru, ale my ji presto do skoly dali. Zatim to bylo dobre rozhodnuti, nemyslim ze budeme litovat, uz ten posledni rok se ve skolce hrozne trapila. Skolu miluje, udelala velky pokrok v reci, ucitelka spokojena atd.

veruuu_kubesovic
9. pro 2024

@elienka007 nevíš jestli ti rozumí🤔?
Můj syn odklad má, z toho důvodu, že prostě v 6letech nebyl "zraly" na školu, je pomalejší, má i dg. teď to krásné dohání tím rokem navíc, co ve školce bude 🍀 ale že tvé dítě neumí Ř rozhodně není důvod k odkladu, pokud si nejsi jistá, kontaktovala bych SPC nebo PPP, ať víš jak na tom je...

veruuu_kubesovic
9. pro 2024

@lp183 k odkladu musí být nějaký důvod, ne že rodič si něco "usmysli" 🤔 letos jsem odklad u meho ditete řešila, ja jsem pocitove vedela, ze na skolu to jeste neni, ale muj nazor je vedlejší, ja si to na papire neobhajim...

fifinka2020
9. pro 2024

@veruuu_kubesovic opravdu je to jen na rodiči,pokud rekne,že do školy nepůjde, objaji si to. Problém ke naopak - když chce rodič zaskočit dítě dříve, o tím nerozhoduje rodič, ale poradna. Řešili jsme to poměrně intenzivně loni, takže jsem se na několika místech informovala a taky setkala s rodiči, co chtěli odklad jen tak a prošlo jim to. Měla se kvůli tomu dělat "reforma", že to právě už nebudou rozhodovat rodiče,ale zatím se to odkládá...

daasqua
9. pro 2024

Ještě bych doporučila to vyšetření sluchu, kde se každé ucho vyšetřuje zvlášť a sleduje se, v jakých frekvencích je jaké ucho dominantní. Nevím, zda to dělá i foniatrie (která by měla být detailnější než ORL), ale my měli toto vyšetření u Benaudiry. Dceři se hodně měnila preference pravé/levé ucho v různých frekvencích, takže bylo na grafu vidět, že to na mozek vlastně dost těžké a musí se hodně soustředit (a třeba pak neslyší a nevnímá dostatečně).
Neměli jste i nějaké blokády u miminka? Taky to ovlivňuje sluch (u nás se třeba na to tím vyšetřením přišli, vůbec jsem o blokádách nevěděla, dcera byla vždy pohybové nadaná a rychlá ve vývoji).
Toto jsme za jaro vypilovaly a šla v čerstvých 6 do první třídy (i když ještě neuměla R a Ř, má pořád logopedické vady).

lp183
9. pro 2024

@dota11 @veruu_kubesovic Asi jsem to špatně napsala s tím finálním rozhodnutím, ale přišlo mi to tak. SPC ani PPP na nás na vyšetření neměly čas, protože na otázku, zda trvám na odkladu, jsem odpověděla, že ne, že potřebuji dcerku vyšetřit, jestli by jí byl doporučen. Tenkrát bývalo 40% odkladů, pochybuji, že tolik dětí potřebuje odklad. Prostě viděla jsem systémové chyby, k tomu 2 roky kovidovych prvňáčků. Proto mě pobavila zpráva až na konci června, že odklad doporučují. Takže i když jsme měli kladné stanovisko, jako rodič jsem ho vetovala.
@elienka007 určitě jsi nic nezanedbala, skočte co nejrychleji na ty uši, tuším, že pojišťovna to proplácí jen během 5. Roku života, tak ať to stihnete před 6. narozeninami. SPC bude stačit, je fajn, že máte termín už na únor, my čekali 6mesicu.
@jane46 Tak jsem to myslela. Je super, že školu zvládáte. Za mě taky vidím pozitiva, že jsme malou o rok neodložili.

janina228
10. pro 2024

@elienka007 Zavolala bych Dr a zeptala se na screening sluchu jak tu někdo už psal. Mělo by to spadat do preventivního programu předškolního věku. První co mě napadlo, tak jestli syn rozumí. Ono je klidně možný, že by sis toho neměla šanci všimnout. Každopádně třeba když zavoláš z jiné místnosti, tak ti rozumí v pořádku?

cilkat
10. pro 2024

Mám syna, který má poruchu rozumění řeči a byl to jeden z důvodů odkladu (a teď už je ve druhé třídě a "celkem to jde"). SPC je určitě dobrý krok, za mě jsou s SPC lepší zkušenosti než s PPP. Pokud vás vzalo SPC, tak PPP neshánějte.
Napadají mě dvě věci:
1) syn může být reálně nedoslýchavý pouze na určitou fregvenci zvuku. Projeví se to až ve chvíli, kdy má vnímat v "hluku". Na odhalení tohohle potřebujete opravdu podrobné měření, klasické testy s reakcí na zvuk nepomáhají. ...
2) Vůbec tam nemusí být problém se sluchem, ale syn může "neslyšet" danou učitelku. Můj syn takhle hrozně dlouho ignoroval jejich družinářku: milá, příjemná ženská, ale taková nevýrazná (a ještě relativně fyzicky drobná). A synovi prostě "splývala s davem". Za první den ve škole ho stihla během exkurze po budově 3x ztratit, protože prostě nezareagoval na její pokyn, že jdou dál a zůstal někde sedět. ... Ale třeba s třídní učitelkou ten problém nebyl. (A ne, nedělá to naschvál.)
Takže nezoufejte, doporučení odkladu od jednoho člověka nic neznamená 😉 .

rezina96
13. pro 2024

Kvůli Ř odklad být nemusí. A takhle, když je třeba u babičky/ dědy a něco mu řeknou, poslechne je? Jako když poslechne tebe? Co na kroužky, chodí? A když ano, jak tam to zvládá? Určitě vyšetření sluchu, třeba to nic nebude a jen se mu v te skolce nechce poslouchat.

molu18
17. pro 2024

Může být vícero důvodu neporozumění - 1. nedoslýchavost, 2. zahlcení, mnoho stimulů ve školce, kvůli kterým jako by nevnímal, protože mu to odvádí pozornost, 3. může být horší reakce na více složkový pokyn (udělej to a pak to), posloupnost, nebo 4. může mít potíže s porozuměním řeči - skús se zaměřit, zda doma nepoužíváš gestá, neukazuješ při pokynech a právě proto tobě rozumí.... a za 5. to může být i cokoliv jiného...

Bylo by dobré se více poptat učitelky, více to s ní probrat a i s druhou učitelkou, pokud máte 2. Vím je to těžké, ale jenom tak zjistíš o dítku více... Já jsem si taky myslela, že syn je jenom trochu svůj, nechtěla jsem vnitřně přijat co mi říkala učitelka, ale teď vím, že to vše bylo pro synovo dobro, neskutečně se posunul vpřed jak sme to začali řešit..

Čekací doby na vyšetření a pak na zprávy jsou hodně dlouhé (vím z vlastní zkušenosti) proto bych na tvém míste na nic nečakala a hned se objednala. Mně bylo nejdříve doporučeno PPP a až následne dle diagnózy SPC.. v obou případech dělali testy na základě kterých sme zjistili nedostatky v konkrétních oblastech a dle kterých nám doporučili jak se synem dál pracovat aby se to zlepšilo...
Určitě bych už kontaktovala pro termín i klinického psychologa, ten nám dal diagnózu.. No a v neposlední řadě bych informovala oš. pediatra..

Držím pěsti.