Prosím o radu, syn 3r. je od začátku září ve školce.
Byl tam 2dny,pak byl nemocný a od pondělí chodí znovu, každý den na něj slyším stížnosti...nechce tam jíst, nechce se zapojovat do her a nechce si hrát ani s dětmi...
Na druhou stranu nepláče, do školky se těší...
Učitelka se ptala jestli s ním chodíme do kolektivu, jestli ji jidlo doma a u babiček, apod...
Doma jí normálně a chodili jsme s ním na cvičení a i na plavání, s dětmi co příjdou na návštěvu si normálně hraje. Měli jste to někdo stejně? Zlepšilo se to? Zdá se mi že na adaptaci neměl zatím dostatek času, ale z učitelek mám pocit jako by byl divný 🙄
Tak učitelka se normálně zeptala na vaše zvyklosti. Nemusíš být hned vztahovačná a ukřivděná.
Neber si to osobně. Za prvé jsou tam chvíli. Za druhé učitelka hlásí, co dělá tvé dítě. To neznamená, že je takové jediné. Za třetí má dítě nějakou povahu a ne každé je družné. Za čtvrté až kolem třetího roku se děti obvykle začínají socializovat, proto taky nástup do školky kolem tohoto roku. A za páté - od toho je školka, aby tohle v něm zkusila probudit, jako rodič nemáš moc možností dítě začleňovat do takového kolektivu,pokud denně nechodíš do herniček.
Ber to jako informaci a netrap se tím.
Moje dítě je ve školce druhý týden a nezapojuje se taky. Stojí a kouká, nejí, není nadšená. Chce to čas. Taky z toho nejsem šťastná, ale neberu si tyto informace od učitelky jako nějakou výtku vůči sobě. Učitelce jsem řekla, že nebyla nikdy bez nás jako rodičů, že nemáme žádný hlídání, takže ten šok pro ni, že tam nejsme, je obrovský. Chce to čas.
@drakenn děkuji, ale na tohle jsem se neptala, necítím se ukřivdeně. Ptala jsem se na zkušenosti maminek, jejichž deti měli nebo mají taky problém s adaptací. V každé diskusi se objeví někdo kdo nemá co říct k tématu, ale proč si nerypnout že.
@janulejean děkuji, také doufám že se to časem zlepší...zatím chodí po obědě domů.
Já byla ve školce stejná (introvert), chce to jen čas. Pokud nepláče, tak je to dobré znamení.👍
Nase 3r5m a vubec, vubec skolku neprijima. A to se tam v ramci priprav tesila, o prazdninach se porad ptala, kdy uz bude zari... A ted nejen zexse nezapojuje, neji, jen kouka, ale ona tam fyzicky odmita byt, prosi, at ji tam nenechavam, ze ji tam je smutno,, ze ji chybim.. Ona mluvi na urovni velkeho ditete, o to srdceryvnejsi to je. Byla tam beze me 2x, silene sceny, strasny rev... Takze zatim jsem ustoupila, budeme zkouset jen 2 dny v tydnu, nemam na to zaludek.
@radkazenklava synovi taky trvalo dlouho, než se zapojil do her, ale nikdy si ucitelky nestěžovaly. To by mě od nich asi mrzelo. Taky nikdy nebrecel, ale ani se vyloženě netesil. To se zlomilo po pár měsících a už to bylo čím dál tím víc fajn. Asi bych si tyhle "stížnosti " nejak nebrala moc k srdci, a snažila se, aby byl syn spokojený, což asi je podle vašeho popisu. Až se bude chtít zapojit, tak se zapojí. A až bude stoprocentně srovnany s tou skolkou, tak tam zacne i normálně jist 🙂 Však je ještě maličký a každý tu změnu vstrebavame po svém.
@radkazenklava Oznam učitelkám, že všechny děti nejsou stejné. Protože to asi zatím neví... Proboha, tak se nechce zapojovat. A co? Není přece cvičená opice. Já se leckdy nechci připojit ke kolektivu (v práci, mezi kamarády..) a jedu si po svém. Mám se za to snad stydět?
Mám ke stašímu přiřazenou asistentku (má vývojouvou disfazii nebo autismus), ale starší prý naprosto vzorný... Ale u tříleťáka řešíme každý den něco: jednou se nechce oblékat, jindy se vztekne u nějakého z pravidel, kterému nerozumí ... On strašně mizerně mluví, takže se s ním učitelky moc nedomluví... á mám najetý způsob komunikace, ketrým to jde. Takže... ano, řešíme furt něco. Ale řešíme to v dobrém. Prostě se snažíme dítěti pomoct, aby se mu ve školce líbilo a aby to fungovalo. ... Ale ano, je náročné na mou psychiku na to nazírat takto. A to mám orpavdu velký cvik od "speciálního" staršího...
@radkazenklava Syn proplakal celé první dva dny. Minulý týden plakal cestou do školky a asi hodinu ve školce, ke konci týdne už plakal jen 15 minut. A dnes šel poprvé bez pláče. Hodně mě dnes překvapil, že neplakal. Učitelka říkala, že je hodně citlivý a že si hodně hraje sám. Ale že někdy už jde mezi děti. A tím, že ještě nemluví, tak se bojím, aby si s ním děti vůbec chtěly hrát, když mu nerozumí. Něco říct umí, ale spíše má svojí hatlaninu. I přesto, že byl a je hodně v kolektivu dětí, tak ta adaptace ve školce bude asi na dlouho
@radkazenklava 3 roky za 2,5mesice … malou chválí ze vše sní vždycky😂pití ji musí nabízet, chodí na půl dny, s dětmi si nehraje, potřebuje aby se ji někdo věnoval (učitelka), když ne, chvíli si hraje sama, a pak začne natahovat … když se čte pohádka ze sedí a poslouchá … ráno breceni přede mnou a pak klid … je vidět ze tam chodí rada… mluvi minimálně ( a to se teď poslední měsíc mega rozjela .. čekám ze začnou konečně dvouslovny věty) … neberu to od učitelek jako stížnost, spis info k tomu jak ji jde adaptace, sama me nic nerekne .. vem si ze tam byl par dni.. takže se rozkoukava a zjišťuje …je to pro ne nový všechno.. cizi prostředí bez maminky za zadkem… jinak před nástupem jsme vyplňovali adaptacni dotazník … asi na 2A4… slouží k tomu aby věděli jak k dítěti přistoupit a co od nej čekat .. jeden z dotazu byl i tento .. nebrala bych to nijak špatně 😀co posloucham tak kupa děti okolo nastoupila do školky a přestala jist .. pak si to sedlo ..
Prvni mesic az dva je takove hlaseni normalni, ucitelky tak popisuji jak se dite chova v kolektivu, zjistuji co na ditko plati a ditko zjistuje co si ve skolce muze dovolit a co ne…syn uz chodi druhym rokem, ale doma je schopnej odehrat srceryvnou scenu jak ve skolce trpi (nesnasi, ze musi jit po o spat), a pritom kolikrat kdyz si pro nej jdu tak nechce domu…prvni mesic kdyz mastupoval tak to bylo furt, poplakaval, nechtel se prevlekat, nechtel jist nebo se furt u jidla vrtel…pak si vsechno sedlo, on si zvykl i pani ucitelky si na nej zvykly a byl klid, ted dostavam max hlaseni o tom ze si zdecimoval obleceni nebo si udelal bouli jak zemekouli
@radkazenklava nasa dcera mela problem s adaptaci snad rok a pul. ale ona je introvert. pak si nasla jedinou kamaratku a do skolky uz se pak tesila.
Syn chodí do školky 3.rokem, teď je už predskolak a deti ve skolce absolutne nevyhledává, je spis solitér, tíhne víc k ucitelkam nez k dětem.
@radkazenklava Jak to u vás prosím vypadá? Zlepšilo se to ve školce trochu? Máme se synem úplně stejný problém chodí do školky druhý týden a jakoby bych to psala já ten váš příspěvek úplně jak přes kopírák 🙈🙄
@ninive211 dobrý den, řešil to někdo u vás ve školce? Dcera chodí do školky druhým rokem a učitelky nás na to upozorňují a chtějí,abychom s ní někam zašli...do školky nechodí s odporem,přijde mi,že tam jde ráda,mluví doma o dětech ze školky,ale prostě si s nimi hrát nechce...učitelky se jí snažily i k dětem vést ,že pomůžou panenku oblect a prostě ne a jako kdyby k těm dětem si stoupla i bokem .😟
Můj syn je introvert, fakt sd stydí před dětmi. Trvá mu dlouho než se zapojí a pak má vždy spíš menší kolektiv. Nastoupil do školky v 3 a 3/4 a první rok to tam taky spíš prosedel. Zapojoval se jen do řízeným aktivit, volná hra pro něj bylo většinou, že si sedl a pozoroval. Učitelky s tím byly ok, spíš uklidnovaly mě. Často tihnu k tomu si na něm trochu léčit moje mindraky, že je jedinacek, musí mít kamarády atd.
Každopádně druhý rok už lepší a předškolák už měl tu svoji partu a zapojoval se se všemi. I když i tak většinou ráno potreboval těch svých 5-10min na pozorování. Některé děti prostě mají takovou povahu no.
@radkazenklava Dcera 3 roky taky teď nakoupila do školky a my teda máme problém s adaptací. První dva dny byla do oběda a celé to proplakala. Pak jsem si ji začala brávat už po svačině a je to mnohem mnohem lepší. Nicméně taky si s dětmi nehraje, nechce jíst a do her se taky nezapojuje. Každopádně ji učitelky do ničeho nenutí, nechávají ji si hrát samotnou a nestěžují si na ni že by bylo něco špatně. Sami učitelky říkají že někdy to chce prostě čas a dávají ji prostor. Třeba paní učitelka jim něco vyprávěla a jediná dcera odešla si hrát do kuchynky. Učitelky ji nechaly a do ničeho ji nenutí. Postupně budeme prudluživat čas ve školce, dokud si nezvykne. Taky od malička chodíme do skupinky a na plavání, ale ji to prostě trvá než si zvykne. Já doufám že postupem času se to zlepší a bude vše v pohodě. Každý se jednou adaptuje. Mohla bych si ji nechat doma, ale právě cítím že mezi děti prostě potřebuje.