dobrý den maminky, můj 3letý syn špatně snáší změny a začal se i vztekat. co s tím? když si má oblíct něco nového tak ho měsíc přemlouvám než si to vezme na sebe. bunda, čepice, boty...( ty si nechce ani v obuvy vyzkoušet.) máme doma něco novýho židly, umyvadlo, stolek a on vyvádí že chce to staré co tam bylo předtím. hysterický záchvat tak minut, pak se uklidní a je vše ok. navíc moc toho nenamluví ještě takže nám to nemůže ani říct tak se asi vzteká. nebo jdeme ven a on jde na silnic i když mu říkáme nechod tam. on tak jde i tak. dostane na prdel a on se začne vztekat. lehne si na chodník a lidi se po nás dívají co se děje že řve a je na zemi. takový divadlo dělá nekdy. nebo k někomu příjdem na návštěvu a on někdy že tam nechce ani jít dovnitř,nikdy tam nebyl a on tam nechce jít. ukazuje na dveře že chce jít pryč. skoro vůbec si nehraje z hračkama. chce dělat to co my. vařit, něco montovat. je to normální ???? máte to taky někdo tak???? děkuji za rady.
@dolihalovaz chci tě uklidnit, takže vynechám některé myšlenky na horší prognozy a spíš ti napíšu, že máš normální dítě, které se vyvíjí jako všechny ostatní v tomto věku. prostě začal mít své názory, své pocity zná, ale neumí je ještě pořádně vyjádřil, podněty neumí správně zpracovat...ten vztek je pro něj prostě nejjednodušší způsob, jak vám dát svůj nesouhlas najevo, navíc i nejrychlejší a v jeho možnostech. si vzpomeň kolikrát ty nebo partner hned třeba zanadáváte, bouchne do něčeho nebo něco podobného, aby jste si ulevili 😉 tímto v různé míře prochází všechny děti, takže se nestresuj a ber to jako realitu. je to období, přejde to, přijde zase jiné 😀 chce to trpělivost, pořád stokrát dokola vše opakovat a hlavně ne jen přikazovat, ale i vysvětlovat. on tak třeba vypadat nebude, ale vnímá to, ukládá a až to budeš nejméně čekat, tak tě překvapí a použije to, i proti tobě klidně 😀 je to prostě období vzdoru, taková první puberta. jak se dívají lidi, neřeš. po těch je ti prd, stejně jako jim po vás. víš, oni jsou buď ještě bezdětní a tak to pochopit nedokážou, ti starší už zase zapomněli, jaké to bylo mít malé děti. naopak když se třeba takto setkám s maminkou nebo poctivě hlídající babičkou, tak je jedno jestli zrovna zlobí moje nebo jejich, ale usmějeme se na sebe a poznámky, které prohazujeme jsou spíše uklidňující a chápavé. to dítě je ve stresu, maminka taky, proč jim to má ještě někdo cizí stěžovat?! 🙄 že jsou nejlepšími hračkami maminčiny hrnce a vařečky nebo tatínkovo kladivo a šroubovák? to je taky normální! 😉 vždyť děti jsou jako opičky, učí se nápodobou. buď ráda. oni sledují co děláš, jak to děláš, čím to děláš, chtějí to zkusit, chtějí být taky ti velcí pomocníci. do budoucna je jedině dobře, že tvůj syn neuvidí nářadí poprvé až v obchodě, když ho manželka požádá o novou polici 😀 nechte ho, ať vám pomáhá. taky mám děti divoké rarachy, ale nejhodnější zlatíčka to jsou právě, když je zapojím do běžných věcí, když mi smí rozmetat smetí, které jsem právě zametla, když smí použít vysavač a vysát drobky pod stolem, když smí zamíchat něco v hrnci, vytáhnout prádlo z pračky...oni touží po pozornosti a my jim ji nemůžeme pořád věnovat u knížek a hraček, tak ji chtějí u práce, kterou musíme dělat. touží po uznání, po pochvale...zkus to a uvidíš, jak se rozzáří, jak bude najednou úplně jiný a budou to jedny z vašich nejkrásnějších chvilek 😉 je jasné, že to, co mu dovolíš musí být s ohledem na věk a bezpečnost.
takže konec stresů...máš naprosto normálního zdravého zvídavého chlapečka, který chce trávit čas se svými rodiči...dovolte mu to...prohlubujete si tím vzájemné vztahy a učíte ho nenásilně mnoho užitečného do života
@dolihalovaz babičky...kapitola sama pro sebe...já třeba takovou babičku nikdy neměla a vždy jsem po ní toužila. nech mu ji. buď ráda, že ji má. já vím, že ti to leze na nervy, zkus si s babičkou domluvit pravidla. ne všechna pak bude dodržovat nebo je nebude dodržovat vždy, ale pokud ty se neozveš, tak ona si bude dělat co chce úplně. je to o komunikaci. vždycky je to o tom, že u babičky se toho smí víc, musí méně a že to dítko je tam právě proto rádo, že tam zvlčí a ty ho pak zas musíš srovnávat. on se časem naučí, co je kde normální, kde jsou jaké normy a přizpůsobí se jim, neboj. přeci jen je ještě malej...musí se toho učit tolik...nemůžeme chtít vše hned 😉
ne, nebudu, nechci, neudělám...negativní paličatost...to mi taky pije krev. normálně se dost ovládám, ale jsou situace, kdy nelze přemlouvat, nelze vymýšlet strategie, nelze čekat...pak to musí jít po mém a klidně i po zlém, ale hned...nedá se nic dělat 😅
nevim co mám na to napsat. 🙂 mám strach že to NE říká po mě. že já pořád Adame ne, ndělej to, to nemůžeš a tak. že to má taky obkoukaný ode mě to chování.
nechce chodit na záchod ani nočník. vzteká se ani plínu nechce sundat. nevím jak ho to naučit. ani si tam nesedne.
buď je to jen dětský vzdor a je prostě tohle prozatimní styl jeho chování,ale přesto bych nazavírala oči před problémem,mám syna autistu a už teď vidím zpětně,že začal mít podobné odchylky už od 2let,to neznamená,že je Tvůj syn autista,ale jen bych ho pozorovala co bude dál
Nemá chlapeček něco málo po druhých narozeninách? To jsem ze vzteku šílela. Několikrát taky udělal scénu, že se po nás otáčeli. Toto období trvalo tak 3 - 4 měsíce. Pak vzdor byl a je, ale ne tak šílený. S těmi novými věcmi máme stejný problém. Kolem toho druhého roku to bylo nejhorší, teď má 3 roky a 4 měsíce a jsme na lepší vlně. Boty kupuju na sezonu dvoje. Nejdřív jsem měla záměr nechávat jedny "lepší" a druhé na zahradu a do písku...ne střídám pravidelně nebo nepravidelně, neřeším kam jdeme. To samé s bundami, svetry, mikinami. Nechuť k novým věcem se zmenšila, přijal to jako fakt, ale do obchodu ho nedostanu. Skoro vše objednávám, sem tam něco netrefím a vyměním. Před 14ti dny jsme objednala boty. Jsou mu tak akorát, má tam rezervu tak 3 mm, chtěla jsem je vyměnit, jenže si je obul a byl v nich až do večera, takže jsme mu je nechali, protože jsou to první boty, které takhle přijal. A máme vidinu, že budeme muset do konce zimy koupit ještě jedny, ale obětujeme to. S novinkami doma je to těžké. Chceme ho přestěhovat z ložnice do pokoje a mám z toho šílené obavy, nechce přestat sedět na místě, kde seděl, abych si tam dala menší a líp se mi krmilo, protože to je JEHO místo, nesmím posunout vázu, aby si toho nevšiml, tak já nevím, co s ním udělá změna pokoje. Bravurně pozná kdo se kdy ostříhal, změnil barvu vlasů, má nové boty, bundu. Jsou to pro něj změny a on je prostě řeší. Zlepšuje se to s rostoucím věkem, ale někdy jsem zoufalá... takže nemáš doma exota. Nebo ho mám taky 🙂 A babičky....to je kapitola. Moje mamka je největší rozmazlovač. A když řeknu, ať to nedělá, že ten kluk MUSÍ někdy poslechnout, tak mi dá za pravdu, ale stejně rozmazluje dál....
Jak dlouho to u něj pozorujete, jaký byl když byl menší? Jak spal a jak spí teď?
ze svým vrstevníků je nejmenší a o jídle ani nemluvě. že nechce jest. a to nevím jak to bude dělat ve školce. když ho tam budou nutit do jídla. ale ta plínka mě štve nejvíc. já ho tak hrozně chci vychovat a vše naučit a on nechce. doktorka mi řekne až ho nechám že na to příjde. mám z něho nervy že nemůžu ani podruhé zatím otěhotnět. tak nechci dělat chyby že dělám jednu za druhou. srovnávám s ostatníma. mluví, chodí na záchod, jedí. příjde mi jinačí než ostatní.
@dolihalovaz u nás se to třeba projevovalo,že se nedíval lidem do očí,nenechal se objímat,měl rád stereotypy,lpěl na určité hračce ap.
@dolihalovaz podle mě je to normální. Děti se takhle občas chovají a je to jen období, to přejde. Nejstarší byla kolem těch dvou a půl a tří let chopná si vzteky lehnout na zem na chodbě, protože odemykal byt manžel a né já. Chějí aby šlo všechno podle nic a uvědomují si, že to tak není a nebude. Vztek neumí jinak strávit a vybít než touhle formou. Souvisí si to s nevyvinutou nervovou soustavou. Neboj přejde to, i když to bude stát hodně sil. A pak příjde zase něco novýho a nakonec puberta ... 😀 😀 😀
@dolihalovaz srovnávat s ostatníma to nedělej,mám 8dětí a každé bylo jiné,nejstarší dcera největší šikulka a kluci?problém s nočníkem,problém s jídlem,ale věkem se to vše začíná zlepšovat 🙂
tak to on zase se rád mazlí ale musí chtít on. né když mu řeknu já pojd se pomazlit. hračky střídá. on nemá zase žasnou oblébenou kterou by všude tahal a tak.
jo a můj manžel má nechuť k novým věcem i v dospělosti 😀
@blahova_andrea a co jsou ty horší prognozy?
Hodne toho z tvého popisu znam..jak to "nemluveni",tak vztekani..Sice ne kvuli novym vecem,ale treba kdyz jsme venku a on chce jit do prava a ja potrebuju do leva..vykoleji mu masinky-taky rev,reknu mu at si jde vycistit zuby-taky rev.U nas pomaha necim motivovat.U zubu treba slibim zelenou pastu,venku treba chuzi po vysokem obrubniku.Vetsinou to pomuze,ale jsou dny,kdy rve kvuli vsemu a ja jsem zoufala.Ted to mame kdyz se ma oblekat-ucim ho,aby se obléknul sam-silenyho vztekani,protoze mu to nejde.Drzim ti palce at je lepe a ver,ze nemas doma sama takoveho raracha
já doufám že je to jen blbý období. no ale měl problém s kojením v porodnici a setřička říká. to bude taková malá vzteklinka. 🙂
spraví se to ve školce?
když se ho zeptám jestli bude chodit di školky tak řekne že jo. za dětima rád chodí třeba do cvičení nebo tak. ale nesmí se na něho sápat a tak. 🙂
jo nekteké děti jsou takový hrrrrr.... hned jsou se všema kamarádi. to adam se potřebuje rozkoukat.
@dolihalovaz u nás je školka velký posun k lepšímu a velká motivace ke zlepšení. Děti ho táhnou dopředu
no právě. ale on se nechce vzdát té plíny. takže to je problém. jestli se to do září naučí. jenže přihlašování je už ted nekdy.
@dolihalovaz jestli jeste muzu pridat a troskou do mlyna..Ja dala malyho na dvě dopoledne v tydnu v soukromy skolicky a mam z toho dobry pocit...Plinu na zacatku nemel,ale byl schopnej se trikrat pocurat za dopoledne..ted uz si rekne,nebo jde sam..i vic mluvi..Jestli máš tu moznost,urcite to zkus..Ve veliy skolce,kde je 25 deti,to muze byt problem..U nas je deset deti max.,dve ucitelky a se vsim pomuzou detem a co si budem povidat,priklady deti tahnou.Syn tam ji i mrkev,ktery se doma nedotkne
@dolihalovaz tak ten nočník a záchod by mě teda ve 4 letech trápil asi víc než slovo NE a vztekání
@veruka autismem jsem právě zakladatelku nechtěla strašit. ono je ho prý strašné spektrum, mnoho velmi lehkých forem a kolikrát pro laika by to vypadalo, že je autista skoro každé dítě. kdy se u vás přišlo na problém, stanovila diagnoza? já si právě říkám, že toto by tak nějak měli při popisu dítěte a při kontaktu s ním poznat a řešit pediatři 😅
@blahova_andrea budou mu za měsíc tři roky
@veruka páni, tak tomu říkám zasloužilá zkušená matka 😨 🙂
@dolihalovaz no zrovna tady výše zmíněný autismus. nějaká lehčí forma.
@dolihalovaz promiň, nevím, kde se mi v hlavě uložily ty 4 roky 😅 no i tak...pokud ho plánuješ dát do školky, tak je nejvyšší čas začít na jaře občurávat všechny kytičky v okolí 😉
třeba ted než šel spat tak prala pračka a když se vzbudil tak už byla vypraná a cirkus že nepere. ach jo.
navic babičky rozmazlují. jedna mu dovolí skoro vše a on na to hřeší. a pak když je doma tak než si uvědomí že už není u babičky. to je hrozný. je prostě paličatý. dělá vše až chce on, né když já mu to řeknu. a na vše říká NE!!!!