Ahoj maminky,prosím,jsem tu nová a potřebuji poradit,povzbudit,cokoliv. Synovi jsou čerstvé 4 roky. Chodí do školky druhy rok. Vloni i letos ho učitelky chvali,ze je šikovný,hbitý,..ale ze občas nevnímá,když mu něco říkají,ze je zabrany do nějaké činnosti..a pak ze je hlasitý…mají pravdu,on opravdu kolikrát nevnímá,mysli na své věci a jen mi vše odkyve a ví kulové. Místo normální mluvy má tak o dva stupně hlasitější projev,je dost akční,neposedi v klidu,skáče do řeči…je to normální v tomhle věku? Zatím to trvá tak cca rok…nevím,zda to začít řešit s odborníkem nebo ne.
Další problém vidím v tom,ze strašně rad jí,ale až extrémně to jídlo miluje. Je schopny si přidat každé jídlo pětkrát,pak má šílené nafouklé břicho a bolí ho. S tím,ze nevi,kdy má dost bojujeme už od narození. Lékařka mu vloni brala i krev,,jestli mu nechybí nějaké vitaminy nebo minerály a měl vše ukázkové. Ja ho samozřejmě nějak doma krotim,jíme celkem zdravé věci,občas má sladkost,proste tak nějak normal,váží téměř 17kg a měří asi 110 Cm. Za rok přibral 3kg a vyrostl o 10cm,nevím,zda to není moc..mate doma také takového jedlika?
Mám spis starost,aby neměl nějakou poruchu,aby byl proste v pořádku. Možná moc plasim,ale je to mě první a jediné dítě,jsem dost uzkostliva,tak mi prosím poraďte
@cilkat děkuji Za odpověď. On je velmi chytrý,šikovný na ruce,i mluví hezky,jen nahlas 😀neumí tedy Ř a R,ale to asi ještě čas,mluví jinak plynule. Je to zkratka malý ďáblik..
Mě ještě napadlo, jestli by se nevyplatilo zkusit vyšetřit sluch..ne snad kvůli nevnímání, ale kvůli té hlasité mluvě..
@janina228 sluch,myslím,ze je v pořádku,otevření lednice slyší přes cely byt😀
Mozna bych jeste pro jistotu overila, jestli neni trochu nedoslychavy.
Se sluchem tě můžu uklidnit, nás syn místo mluvení křičí, i když stojím přímo před ním - dle ORL zcela vporadku, paní doktorka se tvářila, že je to běžné a upraví se to s věkem🙂
Stejne míry má nás triletak (vysoký a hubeny). Vše, co popisuješ, mi přijde úplně normální.
Podle mne je to normální dítě.Moje děti taky večne křičí a skoro teenager už vůbec nevnima co mu říkám 🤦😃
To je normalni, rekla bych. Nas ctyrletak by taky potreboval cudlik volume. Proste se v kolektivu potrebuje prosadit. Doma nas je pet, to uz da snahu dostat se ke slovu. 🙂 Jinak v 4,5 letech ma 116 cm a 22 kg, takze tak. 😉
Náš prostřední huláká jak strýček Pepin ještě v 7 letech 😃 a také má kolikrát “vypnuto” a nevnímá respektive vnímá to, co chce 😉
S tím jídlem bych to ale trochu korigovala - pokud jej pak bolí bříško a jí opravdu nepřiměřené porce, může si vytáhnout žaludek. Ve 4 letech tím ještě nadváhu mít nemusí, ale může si na ni takhle zadělávat do budoucna.
Přidávat si třeba 5x oběd, to standard není no 🙂
Podle "tabulek" je normálně vysoký i těžký (spíš trošku vyšší a spíš trošku lehčí, takže "vyzranej" není). Nejspíš prostě potřebuje spoustu energie aby zvládl vše, co ho zajímá.
Že je dítě občas velmi zabrané do činnosti a nevnímá okolí je běžné, stejně tak jako to, že furt někde litá... A i kdyby to bylo u něj víc, než u jiných dětí, v tomhle věku by Adhd odborníci řešili jen ve chvíli, kdy by mu roztěkanost bránila v naučení se věcí jako je třeba řeč, což nezní jako váš případ 😉