Ahoj holky, další dotaz. Malý, 5 let, pravák. Cca od 4 let měl zájem učit se psát a poznávat písmenka. Tak jsem s ním v tomto směru pracovala. Učili jsme se psát jeho jméno, na tabuli měli kreslené obrázky spolu s písmenky (např. A a vedle toho namalované autíčko). Šlo mu to krásně. Včetně psaní. Nicméně. Nevím, zda to má nějakou souvislost. Manžel si ho vzal na dovolenou (jako jako každý rok), kde byly necelých 14 dní u rodiny. Vrátili se minulý týden a od té doby kalamita. Malý začal psát úplně zrcadlově. Ne, že by otáčel jen písmenka ve slově, ale napíše celé slovo zrcadlově. Takže začne na pravé straně, pokračuje na levou a všechna písmenka otočené. Takže opravdu čitelné celé slovo před zrcadlem. Ale to jen, kdyz píše z paměti. Když mu slovo na papír předepíšu, opíše jej správně. Ale když má daná písmenka vyjmenovat, tak opět jede z opačné strany, jak arab 😅 Levá a pravá ruka mu problém nedělá. Výjimečně se poplete. Snažím se mu to rozumně vysvětlit, ale civi na mě, a směje se tomu. Tak já už nevím. Do školky půjde teprve teď v září. Na povinný předškolní rok. Tak zda to nechat ještě tak, nebo už to nějak řešit? Nějaké rady, typy, postřehy?
@miana nooo, to jsem klidnější teda 😂 Jako je fakt, že malý je "showman" a pořád vymýšlí nějaké bejkárny... Snad toto bude i jeho případ 😅
Tak otázka, zda to dělá třeba schválně nebo proč. Já si dosud pamatuji "Prší prší" pozpátku - jsme s tím blbly tuším na prvním stupni.
@merope no toť otázka právě. Ale nemyslím si, že to dělá schválně. Do té dovolené to právě vůbec nedělal, nikdy, ani že srandy. Ani mu nikdo neukazoval, že to jde, nebo tak něco. Když jsem se bavila s manželem, žádnou takovou, ani podobnou, aktivitu nedělali. Chodili převážně jen po památkách a pak sedávali na zahradě. Takže právě vůbec netuším, kde k tomu přišel.
@nikoulinka Syn s tím měl problém také, hlavně u čísel. Kdyz jsme tenkrát žádali o odklad tak nam v psychologické pořádně řekli, že píše zrcadlově kvůli tomu , že nemá dovyvinuté (myslím), že obracené vidění. Srovnalo se mu to až ve druhé třídě.
@nikoulinka Já si nejsem úplně jistá, zda jsem už někde nečetla, že to některé děti prostě umí. Ale snad se to srovná. Zase ještě má rok čas.
Je to úplně běžné 🙂 Setkávám se s tím ve školce každoročně u předškoláků. Podepisují se klidně od 3-4 let, krásně, všechno OK. Bum, přijde předškolní rok a spooousta z nich se začne podepisovat zrcadlově (včetně šikovných dětí). 🙂 Není to dovolenou, prostě to tak je. 🙂 Bude to dobré. 🙂 Klidně ho opravuj, zkoušej to s ním tak, jako předtím.
@kaaacaaatkooo jeeee, tak to jsem moc rády že se tady ozval někdo, jako ty. Kdo s tím má zkušenosti a může porovnat 🙂 Budu teda s ním "trenovat" dále, a snad se to srovná 😅
Předpokládám, ze pravou ruku si na psaní vybral sam? Jednoznačně, nebo váhal? A hlavně - které má dominantní oko?
Často. Se toto děje u dětí se zkrizenou jebo nevyhranenou lateralitou.
@martt o tom jsem si četla. Že právě on, jako pravák, může mít dominantní levé oko, místo pravého. Ale bylo tam více symptomů, jako právě že dělá problém levá/práva ruka, že se dá vyzkoušet na kukatku, apod. To on ale vše v pořádku. Jen to psani.
PS: preklapi vsechna písmena? Tiskaci velky? Nebo jaky pise?
pqbd se pletou mnohym detem.
@netopejr zatím píšeme jen velká tiskací. A ano, když píše bez předlohy, překlápí kompletně všechny, včetně směru psaní
@netopejr manžel je levák, já pravačka. Takže jsme malému dávali plně na výběr. Pastelky a podobné věci pokládali před něj na stůl, ať si volí sám. Vždy bral a bere vše do pravé. Malá (jeho sestra) je naopak třeba zase levacka. A když jsem dělala pokus s kukatkem, tak dominantní oko má právě prave.
Jo jo vzpomínám na AMÁM, ATÁT, a nejlepší byl BOB A KEBOB. 😄👍
Synovi je 5, píše od 3 a s přestávkama to dělal také a ještě z toho měl srandu.
Ty jo, holky díky za uklidnění 😅 Budu to zatím teda brát s rezervou a čekat, že se to srovná 😅 Já sama pracovala před MD s dětmi, dokonce ve vyloučené lokalitě. Ale nikdy jsem toto u nich nepozorovala 😂
To dělá spousta dětí ještě v první třídě. Dceru jsme jen upozorňovali, aby so uvědomila, jakým směrem se čte.
Dcera 5 let se učí psát sama a dělá to taky. Otáčí některá písmena, čísla (třeba 3, S), píše zprava doleva. Má zkříženou lateralitu, může to být tím.
@nikoulinka Podle psycholožka z PPP na to děti do druhé třídy mají nárok a je to normalní. Je to tím, že ten mozek musí zpracovat spoustu nových dovedností. Se skrizenou lateralitu by to souvislost mít nemělo. Na to jsem se ptala, dcera ji má taky
Můj syn dělal totéž... Nyní je mu skoro 10, jde do 5. třídy a je v pohodě. Může to dělat z nudy...prostě si našel nový způsob. Můj syn mi někdy v 1. třídě pak řekl, že ho to už nebavilo, tak to začal obracet 😀.