Ahoj, prosím o radu nebo vaše zkušenosti.
Před osmi měsíci se nám narodila dcera. Starší byl v pohodě, pomáhá, je na ni hodný ale... Začal strašně vyvádět, když má jít do školky. Nejdříve jen nechci nechci, ale teď, po delší době, kdy ve školce nebyl, tak se chytá zábradlí a všeho, abych ho nedostala do třídy. Učitelka mu musí zatarasit cestu, aby neutekl ze třídy za mnou. Ptala jsem se ho, proč tam nechce být, rozumně si s ním o tom promluvit, udělat dohodu s ním, vysvětlit mu, proč tam musí chodit, vynadat mu, ale žádná metoda efekt neměla. Prostě tam prý nechce, že chce být doma.
S učitelkami jsem mluvila, prý odejdu, uklidní se a pak rozdává úsměvy a sám mi odpoledne řekne, že ani nemusel řvát, že to bylo dobrý. Popřípadě mě pošle pryč, že si chce ještě hrát s dětmi. Bohužel tohle si nepamatuje zase další den ráno.
Doma se mu věnujeme, jak to jde, chodíme na kolo, hřiště, hrajeme s ním různé hry...
Dochází mi nápady co s tím. Děkuji za nápady
Teď od září už budo zápis do školy. zápis do školy. Už teď se toho děsím, když zatím přišlo jen zhoršení.
@janule_ul teď jsou prázdniny třeba se mu zasteskne po kamaradech - má nějakého fajn kamose? Ten by mohl pomoct - pozvat ho o prázdninách k vám ať si spolu pohraji opakovane a pak se sejdou ve školce..
My máme opačný problém - u nás se do školky těší všechny tři deti a to tak ze i o prázdninách 😁 a to máme akce pořad - výlety, kola, bazény, koupání, vstávají ráno samy ... teď nejstarší půjde do školy a kvůli kamarádkám se ji moc nechce - chtěla by být ve školce...tak uvidíme. Nejmenší tam chce taky ze ráno vstane a uz se pta - jezdil se staršími a v šatně si sundava boty a jde dovnitř kde si hraje a pal tedy odejde ale doma už na schodech brečí ze tam chce.... uvidíme v září...
Jak jsem psala - zkusila bych to přes ty kamarády.....opakovane je pozvat teď k vám a uvidíš. A taky s nim být sama a říkat když tam půjde ze budete doma ze malá je malá ale až povyroste ze budete všichni někam jezdit ale teď to nejde když je miminko... a dovolila bych mu chodit po obědě.
@janule_ul Na mě to podle popisu působí tak, že nechce jít od vás domu, kde je mamka a miminko (to pak i vysvětluje to, že je ve školce v pohodě a kolikrát nechce dom 🙂 ). Pokud máte hodně aktivit, jak píšeš, děláš něco vyloženě jen se synem? Že bys řekla, že teď Tě má jen pro sebe (např. kino), ale že když jde do školky, tak se věnuješ sestřičce, že je maličká. a asi bych to taky zvleičila a řekla, co všehno doma uděláš a že odpol bude více času na společné hraní a tak.
A nebo tě prostě zkouší, co povolíš.
Přeji pevné nervy 🙂
Měli jsme úplně to stejně, když se narodil mladší syn. Po čase ten starší zjistil že je maminka doma a on do školky nechce, nepůjde a jecel jako by ho na noze brali. U nás zabralo to, že jsem mu vždycky říkala na co se ten den ve školce může těšit. Třeba jeeee dneska půjdete na pohádku a bla bla bla, nebo koukej Míša je taky ve školce, nebo dnes budete mít Honzíkovy buchty, nebo karneval prostě jsem se snažila nějak odvést jeho pozornost.. .. postupně se to začalo lepšit a pak byly prázdniny a byl klid. Po prázdninách už byl úplně v klidu. Chce to čas a pevné nervy, zlepší se to 😉
Tak přesně tohle mi dcera taky dělala, kdysi. Asi chtějí být prostě taky s mámou, když sourozenec je. 🙂 No, vysvětlovala jsem, že tam bude mít kamarády, že se může těšit na nějakou akci, za nějaký čas se to upravilo. Ale, když ráno bulela, byla jsem nešťastná. Ale v té době bylo předškoláctví taky povinné.
Náš malý to taky dělá, hlavně teď o prázdninách, když tam nemá svoje paní učitelky a třídy jsou spojené.
Zkuste nasadit homeopatii, v tomto případě Pulsatillu 15CH 2X denně 5 granulí, vybrat aspoň jednu tubu, pak jde pokračovat s ředěním 30CH 1x denně. U nás byl účinek znát do 3 dnů a je s ním lepší komunikace. 🙂
@janule_ul Já bych synovi udělala v první řadě prázdniny pokud jste doma s malou. On si vás během těch 2 měsíců užije dostatečně, a do školky se bude nakonec těšit, protože zjistí že jste sice doma, ale ve školce má s kamarádama větší vyžití, víc toho zažije a bude to v pořádku 😀
a jako ty ho dáváš do školky i o prázdninách? když jsi doma s mladším dítětem? pokud to chápu dobře a od září to bude předškolák, tedy školka povinná (i když ne tak úplně, existuje ještě domácí vzdělávání, že), pak bych ho dala do školky až od září.
Děkuju všem. Určitě chce být s námi doma, to je mi jasné. Ale zároveň zkouší. Když ještě nebyly takhle velké scény, tak si učitelky stěžovaly, jak začal zlobit (negativní pozornost taky pozornost) Od začátku prázdnin je tohle první týden, kdy má chodit do školky a ještě ho čeká dost dnů, kdy vůbec nepůjde. Dávám ho tam v 8.30, pak jdou na hodinu a půl ven, oběd a hned po odpočívání si ho beru, takže tam není dlouho a když už tam pak je, tak je spokojený. I mi po školce řekne, že scéna byla zbytečná, což už bohužel druhý den ráno zase neví.. Mám děti takhle od sebe, abych se mohla věnovat i teď druhému, takže tu chvíli ho tam chci dát nejen kvůli nákupu, úklidu a vaření doma. Pak ho vyzvednu a věnuju se mu. Když je u toho se mnou, tak je po dvou dnech už protiva, zlobí a akorát se nám tím kazí vztah.
No koukám, že tyhle scény jsou asi běžné s příchodem sourozence. Není to jednoduché, to vám povím.
@janule_ul a tak snažíš se se věnovat jen jemu pravidelně? jn, žádná prča to neni....:/
@normalnimatka ano, každý den a i se ho ptám, co by se mnou chtěl dělat
Co třeba vašemu synovi taky dopřát aspoň jednou za čas vyzvednutí po obědě? Navarit a nakoupit si prece muzes na dva dny a pak ten čas dopoledne venovat dceři a odpoledne synovi anebo oběma..Víš, každá jsme jiná, do hlavy ti nevidím, ale ja taky moc nechápu, proč když jsi doma, tak ti chodí syn do skolky i o prázdninách a proč ho vyzvedavas vzdy po spa. Jak to pak ma chápat ten pětiletý kluk? Jasně, ze to zkouší, protože mu to přijde nelogické a nespravedlivé.
Hodně bych zvážila nedávat ho do školky přes prázdniny a místo toho bych zkusila vymyslet jiný program. Syn ted byl 5 dní na příměstském táboře a byl naprosto nadšený, každý den zajímavé aktivity, výlety. Nikdy se nestalo, že by tam nechtěl, je to prostě prázdninová aktivita, která mu školku vůbec nepripominala, ale pro mě to mělo stejnou funkci, obešla jsem si za ten týden všechny úřady a doktory a stálo to 1400 Kč, což mi přišlo super, ale nevím, jak jste na tom s penizkama vy.
V práci jsem si užila času bez dítěte dost, teď, když budu zase na mateřské, tak ten čas hodlám využít na to , abych mohla být s oběma dětmi, protože až se pak znovu vrátím do práce, tak už na ně nikdy ten čas mít nebudu. Chci si užít tu dobu, kdy o mě syn ještě stojí a myslím, že moc dlouho už to trvat nebude. Zatímco do školky, školy a družiny se ještě nachodi dost a dost.
@janule_ul no nebyl to předmět dotazu, ale já osobně nesouhlasim s tím ptát se dítěte "co budeme dělat"...to je zatěžující otázka, o který navíc dítě nemá co rozhodovat v tomhle věku. jestli jsi pro něj sama tady a teď každej den, je to jen dobře, ale evidentně to nestačí:( nešlo by ten čas prodloužit? může to bejt čtvrt hodiny a taky 1,5 hodiny...tak nevim, co soudim. takže jako nesoudim, spíš házim nápady.
jinak souhlas s evik. o prázdninách bych dítě do školky nedávala, a vlastně nikdy, pokud bych byla doma s mladším a ten starší to vyvložeěn nevyžadoval ve školce bejt.
ja jsem doma s dcerou 16m a syn chodi do školky . taky nechce, vzteka se ( ted v lete tedy je doma, jsme na chate atd) ale kdyz ho pak mam doma tak se furt rvou, jeci, zlobi... proste neni vyradeny a je protivny. Dcera ma jiný režim, dopoledne di užívá ze je všechno jen jeji , odpo si zas užívá brachy kdyz dorazi a ja nemam nerv. v kýblu... jinak radi nemam, je to asi normalni a časem ti snad prejde
@evik19 souhlas! Jinak já byla se třemi dětmi do 5ti let doma atd už skoro brecely ze do školky chtějí - ty dvě a teď uz i třetí - ale když chtěla jedna nebo druhá nebo obě tak nemusely - když jsem doma tak co - pospaly jsme si všichni a dokonce zima sníh tma a já jen řekla tak dnes můžete být doma nemusíte vstavat a ony už byly venku z postele 😁 a to aktivity měly i mají..../
Proste chce byt s vámi doma.., dohodnete si třeba dny, kdy ho budete brát po obědě.., jestli v ms tedy spinka.., ikdyz doma sourozence bere, nejspíš trosku zarli, ze vás nemá jen pro sebe.., bude to snad dobre..
Já svému tříletému synovi řekla, že všechny děti, které mají tři roky, musí chodit do školky. Taky řval že chce být doma s maminkou a bráchou. Teď o prázdninách nechodí, jsme pořád na chatě nebo někde na dovolené. Desim se v září až bude muset zase do školky. Hodně pomohlo,že ho většinou vodil ráno tatínek...
Upřímně, jsem šťastná když je ve školce, a vyzvedávám si ve čtyři vyspane spokojene dítě a zůstáváme venku na hřišti. Mít oba doma je blázinec, neustále se hádají o hračky, mlátí se, starší tomu malymu všechno sebere. (4 a 1,5 roku)
@kittyy17 a pak určitě dítě učíte, že lhát se nemá🙂))))
@barbara04 přesně z toho důvodu chodí syn také do školky, děkuju za komentář. Uvidíme, snad to brzy přejde.
@nikolavylezikova občas ho vyzvednu po o, ale bohužel pak akorát narazím, protože je protivný, jak není odpočinuty. Můžu zkusit tomu dat nějakou pravidelnost, třeba každý pátek, jestli se to zlepší
@kittyy17 tatínek platil před dovolenou, po dovolené se scény zhoršily,tak jsem ho poslala s taťkou a bez efektu, bohužel. Také říkáme, že teď už do školky bude muset a až se malá naučí to a to, tak že také bude chodit. Vyzvedávání po odpočívání také preferuji, takže vás plně chápu 😀
@normalnimatka nemyslím si, že je dítě v pěti letech malé na otázku, co by rád dělal. Moc dobře to ví (kolo ,hřiště ,doma ,za babi )..a když řekne nevím nebo jak chceš mami, popř. Když už mám něco vymyšlené, děláme tu "moji aktivitu"
@evik19 od začátku prázdnin byl ve školce pět dní, to mi nepřijde moc. Navíc naše školka nemá prázdniny v létě, ale v zimě, takže oproti jiným dětem, které jsou třeba doma měsíc z důvodu zavřené školky v létě, my ho budeme mít doma v zimě. Proč vyzvedávám po spaní tu bylo zmíněno i jinými maminkami, je pak protivný, akorát se dohadujeme místo příjemne stráveného času. To ho tam radši nechám a pak si ho vyzvednu usměvavého a zbytek dne si užijeme. A dokud nebyla malá aktivní mimino, neměl vůbec žádný problém jít do školky, těšil se. Snad se to brzy vrátí do klidných kolejí.
Díky všem za komentáře
@janule_ul jo ja taky jezdím po spani -kdyz jedu po o je protivny. oni vstávají v 6:15 max takze po obede spat potrebuje...ja mu proste porad rikam ze tam ma legraci a kamose. ze chodi ven a bojují s klukama a tak no....snad se to zlomí 🙂 přeci jen mu ten kolektiv chybi kdyz je doma
Já bych zkusila zlehka brnkat na strunu "velký brácha". On je ten velký a rozumný kluk, který všechno pěkně zvládá, od něj sestřička všechno odkouká,(klidně směrem k manželovi, když to slyší), to uplakané mimino u vás je přece ona..Pojď dnes ukážeme ségře jak jde do školky velký kluk, ona si to bude pamatovat ikdyž je malinká, žes plakal a bude pak plakat taky.. Třeba ho role superbráchy chytne, třeba ne.. U nás to zabralo letos na prvňáka, zasednout k úkolům byla těžká zkouška na moje nervy, nářky, počítání řádků, přitom když se do toho konečně dal, tak to šlo jak po másle.