Starší sourozenci a školka. Jak to máte vy?

ondul
3. kvě 2023

Ahoj!
Teď byl nahlašování do školek, tak jsem přemejšlela o jedné věci. Mám tříletého kluka a osmiměsíční holku a rozhodla jsem se nedávat do školky, když jsem tak jako tak doma. Zajímalo by mě, jestli dáváte, nebo nedáváte starší sourozence, když jste doma ještě na MD/RD s miminkama. CO je častější? Dáte, prosím, palec možnosti - níže?
A pojďme klidně diskutovat, jak to vidíme a jaké máme preference.
Já jsem se rozhodla nedat, protože si ho jednak chci užít co to jde, co je malej, nechci zbytečně zabírat místa, když sem tak jako tak doma, chci si taky z vlastního pohodlí trochu oddálit ty nemoce a pláč při nástupu. Chodil ve dvou na půl roku do dětský skupinky a nebylo to uplně fajn. Mezi dětmi jsme opravdu časti, stříhat nůžkama atp. umí, chytrej vcelku je, snažíme se luštit časopisy a tak. Sice malování a vybravování ho ukrutně nebaví, ale tak má zas jiné záliby a schopnosti. Tak mě nijak zvlášť netrápí ani tahle část - výuková.

ondul
autor
3. kvě 2023

Dávám do školky.

ondul
autor
3. kvě 2023

Nedávám do školky.

janule0123
3. kvě 2023

@ondul brala bych to individuálně, jsem teda v praci…nikoho poradně nemám tady, takže kontakt omezeny jinak.. ze školky jsem nadšena….ale z druhé strany si myslím, ze cca do těch 4mu nic neutece …z druhé strany bych brala, když bude starší na část dne ve skolce, ze mám prostor věnovat se mladšímu dopoledne, udělat si co potrebuju a odpoledne víc s klidem něco podniknout s oběma …pokud to citis naopak, děti potkavate a nechceš řešit neustále nemocny děti, tak bych ho klidně ten rok ještě doma nechala….

konidana
3. kvě 2023

@ondul tak jako určitě jsem necpala starší do školky od necelých 3 let, to mne ani nenapadlo. Ale vzhledem k tomu, že od 2 let prudila, že do školky chce chodit, tak šla od 3 a 3/4. A chodila furt na celý den, když teda zrovna nekašlala, protože prokašlala skoro celý první podzim a zimu ve školce.

lehe
3. kvě 2023

@ondul já mám kluky dva roky od sebe a starší ve třech letech do školky šel, chodí od září, do teď na dopoledne a teď tam pomalu začíná i spát. Nenutila jsem ho, chodí tam rád a já jsem ráda, že mám taky čas na mladšího, protože starší potřebuje pozornost skoro pořád. Taky než začal chodit, tak na tom nebyl moc dobře pohybově (na roce mluvil, ale třeba na odrážedle se naučil az ve třech letech) a neuměl se moc zapojit mezi děti a ta školka mu v tom strašně pomohla 🙂 teď si sám řekl, že tam chce i spát 🙂 ale je fakt, že od října do února tam spíš nebyl, než byl, pořád jsme byli nemocní, ale myslím, že za rok byl to nebylo lepší..

irmamala
3. kvě 2023

Já jsem dávala, ale já jsem pracovala z domova, takže jsem to fakt potřebovala. Ale dala bych nejspíš i tak. Jednak je fajn, dopřát tomu druhému taky čas jen s mámou a já jsem nikdy nebyla ta super máma, co má na každý den připravený skvělý, edukativní, výchovný a zábavný program, takže jsem byla ráda, že tohle za mě vyřešil někdo jiný 🙂 Myslím, že pokud tam dítě není až do večera každý den, tak mu to může jedině prospět. Ale samozřejmě podle vkusu každého soudruha, soudruzi 🙂

dashyyy
3. kvě 2023

Mám děti o tři roky, kluka jsem dávala, od těch tří let.. teď už bych to neudělala, nechala bych si ho doma o rok dýl

lizzie02
3. kvě 2023

@ondul mám děti dva roky od sebe 🙂 školku jsme zkusili, starší tam být nechtěl, vlastně ani nedokázal pochopit proč tam má chodit, když já jdu s braskou domů 🤷 tak zůstal doma, teď od září půjdou spolu, mladší tříletý a starší jako předškolák 🙂

lucca0
3. kvě 2023

Teď jsme byly na zápisu, od září pofrčí, starší do školy , mladší do školky a 2.9. mám termín ještě. Mladší by šla do školky už teď. Kontakt s dětma vyhledává pořád. Když vyzvedáváme starší, nechce domu.

krisstina93
3. kvě 2023

Dávám, mám 3 děti, jedno ve skole, jedno ve školce a s jedním jsem doma. Přijde mi to fajn pro všechny strany. Já si dopol doma něco v klidu udělám (s jedním ditetem za zády to jde lip, než s více, které se porad postuchuji), syn si ve školce pohraje se stejně starými dětmi, vybeha se a po obědě jde domu ve stejny čas, jako školní syn a odpoledne mame čas na společné aktivity. Dopol mám aspoň čas se věnovat nejmladší v klidu. Hlavně v te školce mi děti vždy tak jakoby zmoudrely, hodně se rozmluvily, umí fungovat ve skupině, zlepšilo se stolování, proste z takových polomimin jsou samostatní jedinci :D

moonulka
3. kvě 2023

Mám podobně staré děti, dcera teď v květnu bude mít 3 a syn má 7 měsíců. Do školky ji dávám. Ač to možná zní blbě, potřebuju si od ní odpočinout, protože je divoch, doma se nudí a vymýšlí kraviny, když třeba přebaluju malého nebo uspávám. Leze do okna a tak... 🙈 Teď chodí na 3 dny do dětské skupinky a prospívá to i jí, i mě. I když se snažím tu pozornost jí dávat co to jde, přece jen tam mají i jiné aktivity. Třeba na tvoření s ní prostě ten čas nemám 🤷‍♀️

hani_na
3. kvě 2023

@ondul Mám kluky s rozdílem 26 měsíců, staršímu budou 3 příští měsíc. Chodí na jedno dopolko do lesní školky, od září mám zamluvené 2 dny, abych s mladším mohla jít na kroužek a na plavání. Ještě k tomu pracuju z domu, takže tu lesní školku zaplatím a nemusím sahat do rezervy. Podle někoho se zbytečně honím, pro mě je to dobrý kompromis, byť na úkor času pro sebe.

mdch91
3. kvě 2023

Trileteho jsem nedavala, ted ve 4 a pul pujde, kdyz ho vezmou, protoze chce jit. Kdyby nechtel, nemusi do skolky vubec, protoze budu jeste dva roky doma. Ale z meho okoli je castejsi, ze jsou starsi deti ve skolce

lauriak
3. kvě 2023

@ondul Moja starsia dcera chodila do skolky este pred tym ako sa narodila mladsia. Druhy porod bol na zaciatku covidu takze 3 mesiace bola s nami doma a potom pokracovala zase do skolky lebo bolo videt, ze jej moja a segrina spolocnost nestaci. Ona je hodne spolocenska a potrebovala rovesnikov a mne sa s nou nedalo travit cele dni na ihriskach.
Ale zalezi dost od povahy. Ty svojho syna poznas najlepsie. A takisto treba zvazit ci ty nepotrebujes od neho na chvilku oddych a byt par hodin len s mladsou ☺️

ondul
autor
3. kvě 2023

Diky vsem za prispevky, 🙂 prekvapilo me, jak je vyrazne v prevaze moznost davat do skolky.

biciklissie
3. kvě 2023

Mám děti tři roky od sebe. Dcera 4,5 roku a syn 1,5 roku. Dcera by sla ve třech letech do školky, ale šla až ve třech a pul. Zrovna se narodil syn a já se bála skolkovych nemoci k malému miminku. A oprávněně, prvni půlrok jsme byli všichni pořád nemocní. Teď už snad lepší (klep klep). Za mě tedy, dcera je společenská, ma rada aktivity kamarádky, organizovanost. Já na to dětské hraní moc nejsem, takže jsem ze školky taky nadšená. Posunulo ji to hodně, je super, jak se jim tam věnují. Po 14 dnech tam začala i spát. Ještě to potřebuje, ale doma má někdy problém usnout, takže toto je taky ok.

baris
3. kvě 2023

@ondul já mám holky od sebe 17 měsíců a do školky šly až spolu 😀.

xnikolan
3. kvě 2023

Kluci jsou od sebe 2 a čtvrt roku, starší je na konci října, chtěla jsem ho dát od ledna (takže 3 a čtvrt), školka neměla problém ho vzít hned od září, syn chtěl jít hned, takže šel na dopoledne hned od září, neměl ještě 3, od února tam i spí, mají teda menší třídu, je jich jen 12, paní učitelky miluje, teď musí být doma kvůli mladšímu, protože půjde na operaci a každý den se ptá, kdy už půjde do školky. Školka mu pomohla ve všech směrech a hlavně se mu tam líbí. Kdyby tam být nechtěl, tak ho stáhnu a nechám ho jít třeba zase až od září.

prejeta_zaba
3. kvě 2023

Nevím jak ti pomůže, jak to dělají jiní, ale jedno dítě jsem nedávala a druhé už ano (jsem doma se třetím). Na nemoci to žádný vliv nemělo, nejvíc jich nosí poslední půlrok prvňák, který už je v institucích třetí rok. 🤷‍♀️ Jednak každé dítě je jiné, každá školka je jiná, takže to nejde obecně říct, co je lepší. Taky jsem měla tendence si je jakože doma užít, že se jim přece věnuji víc než učitelka s 20 dětmi. A ono to tak úplně není. Postupem času už to bylo vidět, že dítě se doma nudí, matka už je okoukaná (i když jsme měli velmi často program - kroužky, herničky, výlety) ale i kdybych se rozkrajela, bandu kamarádů a srandovní paní učitelku mu nevynahradim. Dopoledne většinou bylo všude velmi málo dětí, protože byly všechny v institucích a dítě od nějakých těch 4 let už se s prázdným hřištěm nebo vlakem nespokojí. Ve školce (pokud sedne), přijde na spoustu nových podnětů, vyblbne se s kamarády, pozná svět zase trochu jinak, osamostatni se, naučí se víc chovat v kolektivu. A odpoledne si zas doma váží mámy a individuálního přístupu. Neříkám tedy dávar batole od 2 let na celý den do školky, ale nechávat si až do 5-6 let jen doma je nic moc.

jaja01k
3. kvě 2023

Staršího jsem dala do školky na dvě dopoledne týdně, když mu bylo 2,5. Zpětně to vidím tak, že to bylo zbytečné, pro syna to žádný velký přínos nemělo a mně to akorát přidělalo práci. Kdybych se měla rozhodnout znovu, nechala bych si ho ještě ten rok, než šel do školky i mladší, doma.

kvmatonka
3. kvě 2023

@ondul syn šel až jako předškolák. Nejlepší rozhodnutí to bylo. Užívat si nerežimu co nejdéle, neřešit ranní vstávaní, vyzvedávání, nemoce, bacily, akce ve školce. Já rozhodně doporučuji. 😁

pipi_puncocha
3. kvě 2023

Druhý syn se narodil v červnu a staršímu v té době bylo 2,5 roku. První rok jsme byli všichni společně doma, právě kvůli pozvolné adaptaci na roli bráchy, nenošení nemocí atd., ale letos už jsme na zápis šli - starší syn o to sám projevil zájem, jeho vrstevníci a kamarádi ze sousedství už do školky chodí. Nastoupí tedy v necelých 4 letech, bude chodit na dopoledne a počítám s tím, že když budeme mít třeba nějaký výlet nebo zajímavý program, tak zůstane ten den doma.

janule0123
3. kvě 2023

@ondul jinak fakt každý dite je jiný, a některý tu školku dávají až po čtvrtým roce a trápí se tam do te doby… zas mas možnost si ho případně nechat doma, kdyby to nezvládal.. jinak já byla prekvapena, jak se školky změnily, za nás (nebo aspoň ta moje školka) byla spis hlidaci instituce… teď mám pocit ze se pořad něco děje, pořad nějaký program, akce; tématicky týdny …doma to tak pestrý neudělám 😉ani kdybych se nakrájela…a pořad je tam kupa prázdnin kdy jede školka jen pro pracující, nebo po nemoci se me vždycky vyplatilo ji nechat o týden dyl doma , protože kdyby šla hned do kolektivu, mám ji po třech dnech doma 💪😂takže tam jsme si užili i dost času bez školky 😂ale zas jedno dite, takže jsem neřešila druhy nemocny doma co padlo v závěsu….první cca půl rok 50:50 doma :školka …

shirilka
3. kvě 2023

@ondul Mám děti 21m od sebe, starší bude mít o prázdninách 3 a do školky bych chtěla aby šel, ale jestli ho vezmou nevím... Nyní travime dost času se sousedovic podobné starými dětmi a ty půjdou, tak by tu "zůstal sám" ale on fakt miluje společnost, nedělá mu problém se bavit i s o dost staršími dětmi. S náma se doma vyloženě nudí... Chtěla bych teda dávat jen na půl dne ať můžu s mladším něco podnikat sólo...

plksv
3. kvě 2023

@kvmatonka Měla jsem to stejně, maximální spokojenost, nikdy jsem toho nelitovala.

kacka1994
3. kvě 2023

mám děti dva roky od sebe a starší šel do dětské skupinky na 2dny v týdnu od 2,5 let 🙂 Od začátku je tam šťastný, teď od 3,5 let půjde do státní 🙂 Kdyby to minulý rok nezvládl, asi bych to nehrotila, ale jsem moc ráda, že je mezi dětmi a chodí tam rád ..na kroužky a tak mě moc neužije. V zimě kvůli nemocem tam často nebyl, ale doufám, že už bude jen líp, když si i tím získává imunitu. Rozhodně školky nelituju - naopak, je to i čas pro mě - jít na dlouhou procházku, odpočinout si, když mladší spí, nebo něco udělám a pak když je doma, mám zase víc energie se mu věnovat 🙂 (teda obvykle 😀)

pavulka
3. kvě 2023

Mám děti od sebe o tři roky a deset měsíců a starší syn do školky od září chodí, i když by mohl být doma a nastoupit až jako předškolák. A nelituji toho. Chodí teda jen cca 3x týdně a po obědě domů, když se nám ráno nechce nebo máme jiný program, tak prostě nejde. Pracovala jsem od jeho dvou let na poloviční úvazek a to jsem ho měla doma, to byl celkem masakr. Miminko je dost náročné, ale plánuji se do práce opět alespoň částečně vrátit dříve, tak u mladšího plánuji později nějakou dětskou skupinku alespoň na dvě dopoledne.

gdpr
3. kvě 2023

Ja si myslim, ze je to celkom individualne a spravna odpoved neexistuje. Su deti ako moj, ktory vyslovene potrebuje skolku, kazdy den aktivity, kolektív, co ja by som mu nevedela dopriat. Ale su deti, ktore su introverti a ten kolektív nevyzaduju s takymi by som pockala a pokial by to bolo mozne dala ich az do pripravky. Inak co sa tyka chorob maly nastupil tento rok a chory bol 1x takze aj to je individualne su deti, ktore su nonstop a su, ktore nie su a moj ani ne plakal pri nastupe je pravda, ze predtym chodil na par hodin do DS ale tak on vyslovene sa naozaj tesi na deti a pani ucitelky a pani asistentku raz som ho brala na obed a spustil rev, ze on tak skoro nikde nejde. 😂

drakenn
3. kvě 2023

Starší šel ve třech, chtěl. Nebyl problém, nikdy neplakal. Mladší nastoupil také ve třech, se starším (6 letym) do stejné třídy a nedával to. Stáhla jsem ho na cca 3 měsíce, až si sám řekl, že chce zase zpět, dala jsem ho. A už školku miloval. Hodně pomohl právě brácha ve stejné třídě.
Já bych se rozhodla podle reakce dětí, neuznávám názor, že je normální, že při nástupu dítě pláče a dělá scény. Buď je připravený nebo není

fouskovi
3. kvě 2023

@ondul dala jsem on potřeboval kolektiv a vyráběli různé věci a učili se spousty nových věcí a já na něj doma neměla tolik času jako paní učitelka ve školce takže za mě ano dát