Stáhnout syna ze školky?

jasminek2012
3. zář 2022

Dobrý den, mám brouka v hlavě.
Syn má 3 roky, byl ve školce teď 2 dny do oběda, klasická státní školka, ve třídě 25 dětí.
Byly na něj oba dny stížnosti, že nemluví, nereaguje, utíká od stolu, utíká ze zahrady, nic nejí, nepije.
Jediné, co zvládl, tak je neplakat.
Jenže paní učitelka mi dala jasně najevo, že to prostě nezvládá a ať uvažujeme o jiném řešení.
Já jsem na rozpacích, jestli jsem ho nedala do školky moc brzo. Mám strach, že až až půjdou na procházku, že jim třeba vběhne pod auto a tak. No a že nezvládne říct, co chce, že mu někdo ubližuje třeba a tak.

Uvažuji ještě o soukromé školce nebo úplném stažení domů a zkusit to další rok. Bohužel peníze netiskneme, takže potřebuji i nějaký třeba jen kratší úvazek v práci.
Co myslíte? Má někdo zkušenosti?

lencaa11
3. zář 2022

@jasminek2012 tak asi tak bych to napsala učitelka je tam od toho aby si poradila vaše dítě je v novém prostředí s novými dětmi ,lidmi jsou děti které ještě předškolním věku ráno brečí že školka ne mám znamou a její syn dělal tohle celý měsíc pak klid někdy děti potřebují delší dobu na adaptaci jsou děti které jsou hned v pohodě a děti které ne dala bych tomu čas a učitelka vám to řekla aby se zbavili toho že bude mit o dítě méně ona ví že každé dítě je jiné a ty začátky jsou někdy takovehle složitější držím palce ☘️☘️
můj syn taky chvyli brečel a pak klid na ba naopak když byl covid byl hrozně naštvaný že školka je zavřena

konidana
3. zář 2022

2 dny do obeda? Na adaptaci je potreba minimalne mesic, a pak uvidite. Jinak uca si ma s detmi poradit , pripadne s rodici konzultovat, co na ne plati, a ne si stěžovat, ze utikaj🙄
Pokud byste si s ni ani casem nesedly, zkusila bych preradit dite spis jen do jine tridy k jiné ucitelce, jesti by to bylo mozne.

megi89
3. zář 2022

Já bych vyměnila školku, ale chápu, že to někdy nejde.... Chyba je hlavně ns straně paní učitelky.. 🙄 :(

jasminek2012
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
klaruskaholubinka
3. zář 2022

Tak to je učitelka pěkná kokoska jak říká moje 4. Šla v loni, až teď začíná pomalu mluvit pár slov, několikrát během roku se tam pocurala a i pokadila do kalhot ( má problém od miminka jít jinde na záchod. Zr začátku šíleně brečela. A nikdy jsem neslyšela stížnost. Teď byla zatím jen ve čtvrtek a už i kakaala a hezký curala na záchod, tak snad se to zlomilo.
Pokud máš sebemenší možnost změnit školku ikdyby kousek dojíždět tak bych neváhala.

radkazenklava
3. zář 2022

@jasminek2012 syn byl taky teď poprvé. První den plakal, druhy den už ne... jídla se ani nedotkl...dle jeho slov bylo divné a nelíbilo se mu...když pro něj tatínek přišel, musel pockat až si malý dohraje 🙂 Do školky se těší, půjde zase a dneska by klidně šel...Myslím že 2 dny jsou hrozně málo na posouzení jestli to dítko zvládá nebo ne. A co říká druhá učitelka? Nebo máte ve třídě jen jednu?

zuzkasim
3. zář 2022

Ty první dny musí být pro učitelky nesmírně náročné, protože jak spustí brek jedno dítě, přidá se další... věřím, že byla dost unavená. Ale většina dětí potřebuje určitou adaptaci, že první dva dny nekomunikuje, tím bych se neznepokojovala. Trochu bych zpozorněla, že utíká ze zahrady. Máš s něčím takovým ty sama zkušenost? Utíkal vám odněkud? A taky že nejí, nepije. Na návštěvách s tím nemívá problém? Byl někdy na přespání třeba u babičky? A co ti vůbec na školku řekl sám syn?

janina228
3. zář 2022

@jasminek2012 Uvažovala bych nad jinou školkou.. tenhle přístup učitelky je naprosto mimo. Ona nemůže soudit zralost dítěte po 2 dnech, kdy tam bylo do oběda.. opravdu ne.

jasminek2012
autor
3. zář 2022

@konidana děkuji to mě taky napadlo, otázka je, jak bude reagovat jiná učitelka 🙂

jasminek2012
autor
3. zář 2022

@zuzkasim syn nemluví. Umí jen pár slov a špatně vyslovuje. Takže on mi neřekne nic 😔u babičky a jinde normálně jí, samozřejmě občas utíká, ale na zavolání zastaví. Anebo jde se mnou za ruku.

betysch
3. zář 2022

Já chápu že je to pro učitelky náročné,ale takhle hodnotit po 2 dnech?

izz76
3. zář 2022

@jasminek2012 Paní učitelka asi není zrovna profesionál,co čeká od 3leteho dítěte po dvou dnech ve školce.. Chápu,že to mají náročné,ale kdo nemáme náročnou práci. Já bych to ještě chvíli vydržela,třeba se učitelka sklidni,pokud ne,sehnat jinou školku.

sylvka
3. zář 2022

Tedy nestačím se divit.trilete dítě neumí sedět u stolu,nemluví ,nespolupracuje a chyba je na straně učitelky? A ještě má tu drzost si stěžovat,že je unavená.opravdu hnus. 😕💥 Maminko, dítě ve třech letech má umět mluvit,má umět poslechnout a má umět minimálně spolupracovat. Učitelky jistě nejsou hloupé,aby neodhadli že dítě špatně zvládá adaptaci ( i když dva dny je opravdu málo ) ... Je teď prostě plno rodicu ( neříkám,že mezi ně patříte ) které si doma 3 léte dítko chová jako miminko,krmí,uspava,pliny a čeká,že ve školce bude šlapat jako hodinky a že na něj budou jen pochválí.... Byla jsem na mateřský před 14 lety a jsem znovu a nestačím se divit.

kontelka
3. zář 2022

@jasminek2012 Pracuji ve státní školce, nastoupila nám polovina třídy nových dětí, ano, jsem úplně vyčerpaná a ještě to nějakou chvíli potrvá, protože máme mimo děti miliony papírování a chystání, ale nikdy bych to nedala takhle najevo před rodiči. Začátky jsou náročný, některým dětem to trvá den, jiným i dva měsíce než si zvyknou na režim, rozhodně bych dítě takhle na začátku neodsoudila, je to adaptace jak pro děti, tak i pro nás, hledáme si k sobě cestu a vytváříme vztah, radím ještě chvíli počkat, a pokud bude mít paní učitelka i nadále problém, tak bych zkusila změnit školku 😊 Ale určitě bych si ho nenechávala doma, však on se časem rozmluvi a začne se zapojovat

zmrzlinka
3. zář 2022

@jasminek2012 dej tomu čas ....je to hodne brzo.A z mých zkušeností si nemusíš soukromou školkou pomoct.

atraps
3. zář 2022

@jasminek2012 ucitelka by nemela radit po 2 dnech dochazky...

jasminek2012
autor
3. zář 2022

@sylvka prosím vás, moje dítě plenky nemá, doma normálně jí u stolu, reaguje na pokyny, chodí na logopedii, pokud máte ještě nějaký tip, jak ho rozmluvit, ráda si to poslechnu. Jistě sama dobře víte, že v novém prostředí s cizími lidmi asi bude trochu jinak spolupracovat.
Ještě nějakou radu?

nikoulinka
3. zář 2022

Tak na mě to působí jako "pohodlná" učitelka, co nedělá svou práci tak, jak by měla. Měli jsme podobný problém se synem. Na adaptaci, dle učitelky, měl tehdy 10 dnů. To jsem si pro něj chodila před obědem. Nejedl, stranil se kolektivu, nemluvil... Dokonce jim na procházce utíkal. Musím ale pochválit naše úžasné učitelky. Žádné takové - není připravený, dejte jej jinam... Našly si své páky, poradili si s ním. Po měsíci chodil do školky už rád, rozmluvil se, a začal jíst i to, co nejedl doma. A to jsme státní školka. Jen ne klasický rozdělena podle věku, ale jsou "míchané" třídy. Pokud máš možnost, zvaž jinou školku, tenhle přístup učitelek/učitelky, se mě osobně nelíbí.

betysch
3. zář 2022

@jasminek2012 Jj tohle miluji.Dítě má umět mluvit🙂.Starší dcera -teď také 2dny poprvé ve školce.Taky 3letá.Prozatímní diagnóza smíšená vývojová dysfázie.Kdo nezažil nepochopí.Nedělám doma nic jiného že ukazuji,vysvětluji,zpívám a dělám jiné doporučené věci.A teď jsem ráda že aspoň většinu rozumí.Ve školce zatím bez problémů ale přijde mi že je tam zmatená jak pes Goro.Jinak od psycholožky klasická školka doporučena.Úplně rostu u otázek-Mluvíte na ni?Čtete ji?Ne asi.Určitě hrajeme bobříka mlčení…

vikinkav
3. zář 2022

Ja tedy nevim, sice nemluvi, ale komunikuje? Rozumi? Vi co po nem ucitelka chce? Pokud ne, tak bych zvazila, zda je na skolku zraly. Dalsi veci zvlada? Prevlikne se, obuje se? Prace ucitelky je byt trpeliva a dat mu cas se projevit, ale ty musis zhodnotit, co a jak.

betysch
3. zář 2022

@sylvka já bych ti opravdu přála mít ne úplně standartní dítě.Honem rychle bys změnila názor.Starší popis viz.předchozí.2letá dcera -mluví v 5slovných větách, dávno odplenkovaná i na noc.Porozumění 100%.Obě vychovávána stejně.Tak mi laskavě řekni kde jsem udělala chybu?

la_amanita
3. zář 2022

@sylvka Jj, taky se nestačím divit. Že ses za čtrnáct let vůbec nikam myšlenkově neposunula.

betysch
3. zář 2022

@la_amanita přesně a ještě to oslovení MAMINKO.

drep
3. zář 2022

@sylvka hele, sorry, ale stěžovat si, že tříleté děti brečí, nemluví a vůbec se jim musí věnovat? To je asi jak kdybych si stěžovala, že mi na áru leží moc nemocní lidi, o který se musím starat a občas někde chytat nějakýho v delíriu a jsem z toho děsně unavená. Což často jsem, ale je to má práce, stejně jako jejich je starat se o prťata…

crejzy
3. zář 2022

Vždyť za dva dny učitelka malého nemůže dobře poznat tak, aby vám říkala jestli je nebo není zralý na školku. Obavám se že paní učitelka jen nechce mít tolik práce.

dianocka13
3. zář 2022

@sylvka 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

sylvka
3. zář 2022

@jasminek2012 já ve školce pracují 😁 takže si troufnou říct,že vím o čem mluvím 😁 větu,ale doma to umí 😅tu jsem slyšela mockrát . No rozhodně vám držím palce.

sylvka
3. zář 2022

@drep jak jste přišla na to,že se mu nevěnovali ????

sylvka
3. zář 2022

@la_amanita já doufám,že do pocitů,že si z mého dítěte každý sedne na prd.l,se ani neposunu.

zuzkasim
3. zář 2022

@jasminek2012 No ale v cizím prostředí se dítě musí nějak dorozumět, nemáte domluvený nějaký jiný komunikační systém? Obrázky, gesta...? To je, jako by mi někdo zavázal ruce a poslal mě do Číny, ono to musí být děsné i pro to samotné dítě, nejen pro učitelky, když máš člověka, se kterým se nemůžeš nijak dorozumět. Možná jsem mimo, nevím, jsem zvyklá už na starší děti... ale přijde mi, že nějaký komunikační systém musí mít každý. Jsi synovi schopna vysvětlit, že ze zahrady se nesmí utíkat? Dostal do školky svůj hrníček nebo láhev, aby mohl pít ze svého? Hlady neumře, ale to nepití celý den by mi asi vadilo. Přemýšlím, jak tuto situaci vyřešit a zpřístupnit školku i tvému dítěti.