Špatná řeč u 6,5letého dítěte. Dali jste odklad, nebo se to ve škole zlepšilo?

jarpa111
6. led 2023

Hezký den, má někdo doma nebo měl dítě, které špatně mluvilo? Dali jste odklad nebo se to ve škole zlepšilo. My pokud dáme odklad, tak do první třídy půjde skoro v 8mi letech. Na logopedii chodíme, trénujeme, ale furt dost patlá. Při trénování to řekne, mimo r,ř, ale v běžné mluvě to zatim nenaskočilo. Posuny jsou, ale jde to hrozně pomalu. Uz začínam byt zoufala..😭🫣 díky.

dashyyy
6. led 2023

@jarpa111 já jsem dala holku do školy bez R a Ř, aktivně chodíme na logopedii, ale byl by to jediný důvod k odkladu, jinak je šikovná, bystrá, do školy se těšila.. teď je ve druhé třídě a do konce roku bude vyřazena z péče, dohnala to hezky a ve škole ji to nijak nelimitovalo 🙂

misa_123
6. led 2023

@jarpa111 Hezký den, my máme úplně ten stejný problém. Odklad jsme nedali, šel by pak také v 8 a jinak byl na školu vyspělý. Ale to patlání 🙈 Přesně jak píšete, kromě r,ř vše dokáže říct hezky, ale jak mluví a nesoustředí se, tak to nepoužívá. Nicméně logopedka mě uklidňovala, že je otázka času, kdy mu to naskočí, ať se školy nebojím. A opravdu není sebemenší problém. S učitelkou jsem si o tom promluvila hned na začátku a teď jsme na její doporučení si nechali z logopedické poradny vystavit "papír" a může tak ve škole chodit ještě na jednu hodinu logopedie (říkají tomu náprava). Jinak ve škole vše v pohodě zvládá, patří prý k nejlepším. Takže určitě doporučuji do školy dát bez odkladu, pokud není žádný další problém 😉

zmrzlinka
6. led 2023

@jarpa111 dcera nastupuje do školy v září .To ji bude 7 a taky špatně mluví.Na logopedii mi řekla ,že není důvod pro odklad.Proste budeme chodit dál na logopedii.
A taky se špatně soustředí.Ale to má po manželovi.Ten taky neudrží myšlenku 😂

martt
6. led 2023

@jarpa111 A jinak je na školu dítko připravené? Syn šel do první třídy kdy neuměl ještě říct Ř a to jsme chodily na logopedii. Na konci první třídy mu naskočilo. Má spolužačku která šla do skoly skoro v 8 letech , ale tam to bylo celkové "opoždění" a ve sruhe tride dostala asistentku. A pokud jde jen o to R a Ř tak do září může udělat ješte velký posun.

antilopkax
6. led 2023

@jarpa111 kolik hlásek vyslovuje špatně? R a Ř nebo ještě něco? Je řeč jediný problém? Jak se projevuje jinak? Co říká MŠ?
Syn je ve druhé třídě a R a Ř stále neumí. Občas mu kvůli tomu ujede něco v psaní. Třeba teď měl v sešitě ybáš, pak jsem to vyluštila, že to je rybář. Ale jinak dobré.
Kdybych čekala, až bude mluvit čistě, tak bych se nedočkala...

jannym
6. led 2023

Dcera sla do prvni tridy a neumela L, R, ř, sykavky umi, ale vyslovnost je dost promenliva protoze ma otrvreny zkus a kdyz ji chybely predni zuby tak mi ty jeji sykavky rvaly usi a jeste jsem byla poprskana… ale postupne se zlepsujeme, ted je ve treti a r zacina naskakovat a na ř zaciname makat

jarpa111
autor
6. led 2023

@martt no, pri trenovani rekne skoro vse mimo r a ř, ale v běžné mluve obcas silene. Jinak je dost citliva, trva ji, nez si zvykne na nove prostredi. Kdyz je chvilku ze skolky, nemocna napriklad, tak ten den vyvadi, ze tam nechce, ale potom je docela v pohode, obcas si zafnuka, ze se ji styska. Do kolektivu se zapojuje. Tohle je jeji povaha a myslim si, ze za rok jina nebude.

jarpa111
autor
6. led 2023

@misa_123 dekuji, tak snad to bude i nas pripad, ale je to uz unavne a dlouhe.. nase 2,5leta obcas mluvi lepe nez starsi🫣😀

misa_123
6. led 2023

@jarpa111 No, já z toho kolikrát jsem na nervy, zvlášť když vím, že to umí říct hezky, když se snaží. Jinak syn měl problém zase s jakoukoliv změnou a musím říct, že škola mu zdravě zvedla sebevědomí, první týden chodil s brekem, pak se to zlomilo a chodí moc rád 🙂

dendy88
6. led 2023

@jarpa111 dcera měla odklad ( ne teda kvůli logopedii) a r a ř se naučila říkat az ve druhé třídě ( takže až v 8 letech ) . Kvůli tomu že neumí r a ř bych odklad nedávala , to se naučí .

martt
6. led 2023

@jarpa111 Tak pokud zvládá vše ostatní tak bych ji do skoly dala. Uvidíš co vám třeba řeknou ve školce. Ta to s námi konzultovala jestli odklad ano nebo ne.

konidana
6. led 2023

@jarpa111 u nas to bylo podobne. Logopedie do nekonecna... patlani . Do nastupu do skoly dal vcechny hlasky vcetne sykavek, jen ne R a Ř. To zvladl pri nacvikach behem prvni tridy, ale v bezne reci nikdy. Do skoly sel z vice duvodu proti doporuceni odkladu (ppp i logo) naopak ve skolce ani ve skole s nastupem nemeli problem . Je rijnovy takze mu bylo skoro 7. (Samostatnost a pocty mel nadprumerne velmi) Ale pak se tedy naplnila varovani poradny kde upozornovali na riziko rozvoje dys... od 3.tridy postupne rozvoj dyslexie a dys nevim jake... pravopis(dysortografie? ) . Takze mluvi blbe ( bez R a bez Ř plus neplynulost-zadrhavani) , necte (i na 2.st cte sotva jako druhak) . Takze tak. Mozna by odklad pomohl. Ale takhle se zas aspon bude moci drive venovat nějakému z oblibenych remesel, hned jak vyleze ze skoly.

konidana
6. led 2023

@jarpa111 objednejte se do ppp, ale to uz je skoro pozde...

kristyn86
6. led 2023

Doporucuji se hned v pondeli objednat do PPP. Ja ted objednavala syna. Syn ma tedy vyvojovou dysfazii,takze tam o odkladu opravdu premyslime i presto,ze pujde do 1.tridy. Ma spatnou vyslovnost,jeste nema 100% L, sykavky,R a Ř. Pak mi pripada socialne a emocne nezraly. Lepe vychazi s mladsimi detmi,je hodne hravy. Ma horsi grafomotoriku. Predmatematicke predstavy,pocitani ma na dobre urovni. Kdyby se jednalo jen o tu rec,tak bych se snazila,aby dite do skoly slo. Pokud je k tomu jeste neco,tak radeji odklad. Ja si rikam,ze vic ublizim diteti tim,kdyz ho poslu nevyzrale nez kdyz bude o rok,dva starsi nez vetsina.

kristyn86
6. led 2023

Chybi mi tam,ze by sel do 1.tridy skoro v 8 letech.

jarpa111
autor
6. led 2023

@kristyn86 jsme objednany a koukala na me jako proc chci vubec podzimni dite prezkouset na test skolni zralosti. No, uvidime..🫣 prijde mi, ze to ma dcerka podobne jako Vas syn. Na tu vyvojou dysfazii prisli kde?

kristyn86
6. led 2023

@jarpa111 My to resime od necelych 3 let. Syn dlouho nemluvil,takze mysleli,ze ma opozdeny vyvoj reci. Prvni slabiky zacal tak v roce a pul. Napr.zvuky zviratek zacal az skoro ve 2 letech. Pak mel jen par slov a mluvit zacal az ve 4 letech. Ovsem gramaticky blbe. Predlozky,casovani..jako cizinec...Uz ve 3 letech jsme byli na psychologii a chodime od tech 3 let na logopedii. A foniatrii. A do SPC (specialne pedagogicke centrum). Neco jako PPP,ale uz pro deti s vadou reci. Takze takhle jsme k tomu dosli. Chovani bylo takove jine a stale je takovy jiny. Kresba katastrofalni. Pamet na pisnicky nebo basnicky taky katastrofalni.

kalaoka
8. led 2023

@jarpa111 pokud je jinak šikovný, odklad bych nedávala. Učím teď pataky, jeden ze třídy má těžkou vývojovou dysfazii, další chlapeček výraznou vadu řeči,ale v matematice jsou úplně v pohodě, velký všeobecný přehled. Budou se nudit, pokud budou muset být s mladšími jen proto, že špatně mluví...

fouskovi
8. led 2023

@jarpa111 jestli jinak je připravena tak dejte ono se to časem srovná syn v září sedum šel taky do první třídy a občas ty slova motá ale řekli my v poradně že to není důvod odkladu

kompas
8. led 2023

@jarpa111 V PPP ti opravdu poradi. I pres tu citlivost a tak. On i ten rok v klidu ve skolce muze udelat sve. Videla jsem u synovce, ktery je rijnovy a sel tedy jakoby o rok pozdeji, ale hodne mu to pomohlo dospet 🙂

lcn162
8. led 2023

Dcera nastoupila bez odkladu, v 1.třídě nám učitelka doporučila logopedii, dcera špatně vyslovovala l, r a ř. L bylo hned, ale r a ř naskočilo najednou, když byla doma před podzimními prázdninami ve 2.třídě. Dcera je taky citlivá a špatně snáší změny, ale ve školce mi řekli, ať o odkladu ani neuvažuju, že dcera má chuť se učit, má všechny předpoklady nastoupit a další rok ve školce by ji neprospěl. Určitě bych se pobavila i s uč.ze školky. Ty naše uč.měly pravdu - dcera je citlivá ve druhé třídě ještě víc, tam by ji odklad nepomohl.

medakote
9. led 2023

@jarpa111 Mladší syn poměrně špatně mluvil, ještě takto na jaře pred zacatkem školy. Uz jsme chodili nejaky cas na logopedii, ale pokroky pomalé. Na školu byl ale pripraven, ve školce mi rekli že ano, dle mě také. Nakonec se za toho pul roku dost zlepšil a v zari jsme už jen dopilovávali r a ř. Pokud jste objednani do ppp, výborně, u idite, co reknou. A pokud byste davali odklad vyhradne pouze kvuli řeči, spis bych dala do školy, začněte trenovat ještě intenzivněji a ve skole si s učitelkou na rovinu promluvte.

lenulen
9. led 2023

Oba synove maji vyvojovou dysfazii, prvni dva roky chodili do logopedicke tridy, kde bylo jen osm deti. Bylo to skvele. Ted uz jsou v klasicke tride, jeste musi copilovat r a ř. Nejvetsi problem je s diktaty. Kdyz to neslysi, nemuzou to napsat.

kristyn86
9. led 2023

@lenulen A muzu se zeptat,jak pak zapadli do noveho kolektivu? Pri prechodu na jinou skolu? A jakoby tu zmenu,napr.i z poctu spoluzaku atd.? Uvazuje tez o logo skole,prave treba na ty 2 roky. Ale kam strach pak z toho prestupu. Ale v tomto veku jsou deti asi jeste male. Dojud nejsou na druhem stupni,ze?

lenulen
9. led 2023

@kristyn86 kluci chodi porad na stejnou skolu, deti z druhe tridy znali z druziny, telocviku a spolecnych vyletu. Byla to zmena, ale spis pozitivni, nasli si vice kamaradu 🙂

kristyn86
9. led 2023

@lenulen Aha,tak to je fajn. Ze vlastne zustali na stejne skole,jen zmenili tridu.

lenulen
9. led 2023

@kristyn86 kluci ale nechodi do nejblizsi skoly. Sice ji nemaji daleko, ale porad je tam rano vozime. Kamaradymaji taky trochu dal. Prestoupit na nasi skolu nechteli ani jeden. Nicmene to bylo velke rozhodnuti, ktereho nelituji. Manzel o odkladu skolni dochszky nechtel ani slyset, psycholozka a specialne pedagogicke centrum se priklaneli k nastupu do logopedicke tridy a nase logopedka, ktera starsiho syna prvni dva roky ucila nam pozdeji rekla, ze deti, co jdou v osmi do prvni tridy jsou sice stale castejsi, ale ty rozdily mezi spoluzaky jsou patrnev te treti-ctvrte tride. Co se tyce puberty a vyspelosti, taky to neni dobre. Nam delala nejvetsi ofuky skolka, ktera chtela kluky jeste ponechat u nich rok. To bylo pro me strasne neprijemne. Neslysela jsem zadny padny argument aakorat jsem z toho nespala.

ladyhacek
2. dub 2023

Syn měl odklad ( více důvodu) vada řeči - sykavky, L, R,Ř šel tedy v 7,5. A pořád tam vady jsou. L už celkem dobrý, sykavky taky lepší.
Kdyby se jednalo jen o RŘ odklad bych nedala.
Syn začíná lépe vyslovovat když se učí číst