Spádová ZŠ. Musí přijmout dítě k povinné školní docházce?

iulia
14. kvě 2020

Mám doma předškoláka (prvorozený), letos zápis probíhal bez přítomností dětí i rodičů. A v podmínkách pro přijetí má spádová škola uvedené dvě kritéria:
1. Sourozenec ve škole
2. O obsazení zbývajících míst bude rozhodovat los
A teď si nejsem jistá, zdali ho vezmou do školy. Děkuji za reakce.

betelgeuzz
14. kvě 2020

Spádová škola musí dítěti místo zajistit, takže buď příjmout, nebo pokud nemá kapacity, tak zajistit místo v nějaké jiné škole.

deaneira29
14. kvě 2020

Kamarádka teď řeší u nich na škole se taky losuje, bohužel přijetí i když jsou spadovi jisté nemají, musí čekat na losování. Otvírají 2 třídy a k přijetí přihlášených 86 děti, co se nedostane umístí jinam v městské části. Takže pokud chápu Vaše podmínky první přijmou děti co maji již na škole sourozence a z těch zbylých losem vyberou ten zbytek do počtu co přijímají a ti co se nedostanou budou chodit do jiné školy ve městě

iulia
autor
14. kvě 2020

Takže pokud mi ho nevezmou musí zajistit jiné místo, klidně na druhém konci města.

iulia
autor
14. kvě 2020

To losování mi nedává moc smysl, sourouzenec chápu. Kdyby aspoň škola zbylé uchazeče vybírala podle data narození.

hezz17
14. kvě 2020

@iulia datum narození ma smysl uprednostnit ve školce. Ve škole je to přeci nesmysl.

lv
14. kvě 2020

@iulia podle data je to diskriminační, los he věci nahody. Školy se vetsinou snaží, žádají o vyjimku - vyssi počet dětí ve třídě (coz neni taky optimální), otevřít další třídu atp.

aaaa15
14. kvě 2020

@iulia Ona se tím skola jisti, ale spadove děti se berou vždycky přednostně. Dokonce sourozenci děti ve škole, kteří ale nejsou spadovi, nemají přednost. My jsme velika skola ve velkém městě, každý rok 3-4 třídy a nikdy jsme nelosovali o spadovych detech(jsem i ve školské rade). Ony jsou pak do toho odklady, někdo jde na zapis na 2 školy a nenastoupí, takže přijati byli vždycky všichni, kteří chtěli. Takže to, že u zápisu bylo 94 děti většinou znamená, že jich nastoupí cca 75. Nevím tedy jak je to v Praze(pokud jste odtamtud).

pabka
14. kvě 2020

U nás se letos ve škole poprvé losovalo, ze spadovych děti. Sourozenec ve škole nehrál roli. Takže se stalo, ze jedna maminka má starší dítě v naši škole a mladší ji tam nevzali...

mahy
14. kvě 2020

Dávala jsem dceři přihlášku do dvou spádových škol,nevzali ji ani na jednu.

veroniquecz
15. kvě 2020

@mahy spádová je jen jedna ne?

mahy
15. kvě 2020

@veroniquecz My máme spádových 5 škol. Měli jsme jednu preferovanou a druhou jsme dali "kdyby náhodou".Vůbec mě nenapadlo,že ji nevezmou ani na jednu.

hezz17
15. kvě 2020

@mahy spadova je preci jen jedna.

veroniquecz
15. kvě 2020

@mahy které město??

mahy
15. kvě 2020

@hezz17 Tak asi jak kde,u nás je spádových víc.

mahy
Autor odpověď smazal
Zobraz
iulia
autor
9. čer 2020

Holky, nakonec je syn přijatý do spádové školy. Dokonce to dopadlo lépe něž jsem očekávala, budou otevírat dvě montessori třídy a do jedné bude chodit syn. Děkuji za zapojení do diskuse!