Ahoj ženy😊 jdu na vás s asi dost tupým dotazem, ale čekáme první dítě a v našem okolí nikdo žádné nemá, tak nemám kde čerpat rady a sama nemám nejmenší tušení o tomhle tématu.
Jak je to s přihlašováním do školek, cenou školného, možností výběru školky a tak? Jde mi tedy konkrétně o situaci v Praze. Vůbec nevím, jak to chodí, jestli je reálné se dostat do státní školky, jak moc se liší školné a tak. Ráda bych si jen udělala představu.
Moc díky za info😊
A z jaké jsi Prahy?
Podle městské části patříte k nějaké školce, kam by vás měli vzít.
Můžeš dát přihlášku i do nespádové školky, ale záleží na dalších přihlášených. Je na to nějaký bodový systém. Počítá se věk, adresa, další sourozenec ve školce.
Jinak školky dělají dny otevřených dveří, doporučuju jít se tam podívat, spoustu věcí se dozvíš.
A najdi si recenze ostatních maminek.
Spadove jsou vsechny skolky v dane mestske casti, takze mas celkem siroky vyber. U jednotlivych MC jsou dost rozdily v kapacite skolek, nekde je problem umistit trilete dite, v te nasi berou i dvoulete (prideluji se body podle veku a zalezi, kolik je v dane skolce ten rok mist). Skolkovne 500/mesic plus strava.
Jestli ma vase MC nejaky maminkovsky Facebook, tak se tam pridej, skolky se tam resi furt 🙂
Holky moc děkuju. Je to tedy tak, že spádová školka pro nás není jen jedna, ale všechny v dané městské části, jestli tomu dobře rozumím? Takže by se nemělo stát, že dítě nevezmou ani do jedné třeba ze dvou školek, které jsou nejblíže našemu bydlišti?
@cuuza mně nejde o konkrétní školky právě, spíš mě zajímá, jak to obecně chodí
@daasqua Praha 10
má se ti narodit první dítě a už řešíš školku, co bude nejdříve za 3 roky? (dvouleté pravděpodobně nevezmou). Jako jsem dost plánovací, ale věci kolem dětí fakt nemá smysl řešit takto dopředu. Vše může být úplně jinak. Rok dopředu bohatě stačí.
U nás mají třeba přednost spádové děti, takže záleží kolik se hlásí dětí, je tlačenka, takže děti pod 3 roky a nespadove se nemaji šanci dostat. Školné bylo kolem pětistovky a stravné kolem 7 stovek na měsíc. Ale nejsme Praha, tam to bude možná trochu víc. Já teda dávala přihlášky na víc školek v okolí, aby se aspoň do jedné dostal, do jedné nastoupil a u ostatních sem přihlášky stáhli, aby neblokoval místo někomu dalšímu.
Záleží, kdy dítě přihlásis a jaký bude zájem.... a taky jaký měsíc se narodilo 🙂. U nás se třeba většinou dostanou děti tak ve 3,5 letech, výjimečně 3letaci, ale ty spíš vezmou do školek, kde se uvolní místa (takže ti dají vědět až v srpnu). A o některé skolky je taky větší zájem, tak tam se třeba dostanou jen předškoláci... mrkni, jestli nemáte na fcbk skupinku, některé městské části to mají a jsou tam i info...
V Brně bez trvalého pobytu v městské části prakticky nemáš šanci dítě do školky umístit. Je tu přetlak každý rok. Taky záleží na věku, dávají se body i za to.
Já jsem taky Praha 10. Můžeš si vybrat jakoukoli školku z Prahy 10, spádová není žádná. Já třeba v dochozí vzdálenosti mám sotva dvě (do velkého kopce, kde tůrují auta), jinak všechny jen MHD, kde některé busy jezdí sporadicky. Nejlepší je najít si recenze a poslat přihlášek několik. My budeme dávat (pokud se dostaneme) nyní od 4 let a bůhvíkam nás vezmou, nejbližší je zároveň nejmenší a nejlepší. Platí se školné a jídlo, to mají školky na webu.
https://praha10.cz/zivot-v-praze-10/skolstvi/ma...
Přiklad - P10-Strašnice, školkovné1300,- mesicne, vloni 1200,-, předškoláci 0,-.
Strava 800,- - 950,- u celodenní docházky, záleží na věku.
Pololetní rodičovské příspěvky - výlety, divadlo a spol 800,- 2.pol., 1500,- 1.pol.
Plavání 2000,- /pololetí.
Ostatní kroužky v rámci MŠ bezplatné.
Super, díky moc všem, už mám aspoň představu😀
@konidada já školku nijak konkrétně neřeším, plánujeme hypotéku a jen chceme vědět, kolik bude zhruba školka stát (je dost zásadní rozdíl, jestli to bude kolem 1000 ve státní nebo 15000 v soukromé), proto mě zajímalo, jak to chodí, jaká je šance se do státní dostat a tak...rozhodně si nevybírám žádnou školku už teď
Jenže to je stejně jedno, jak to je teď, protože než půjde vaše nenarozené dítě do školky, může být vše jinak....
Ježííš🙈 já se jen čistě orientačně zeptala, protože o tom vůbec nic nevím. Žádné plány ani závěry z toho nedělám (proto jsem se taky nekoukala na stránky konkrétních školek, ale ptala se tady), jen mě prostě zajímalo, jak to chodí. Nechápu, co je za problém😀 Nejsem mentálně zaostalá, abych nechápala, že co je dnes, nemusí být zítra. Vy jste se nikdy nezajímala o věci do budoucna? Nikdy jste neplánovala dovolenou na léto několik měsíců dopředu? Teď taky nevíte, kdy nám spadne na hlavu nějakej Putinův dáreček, ale asi jste na život taky nerezignovala.
Tak to zopakuji ještě jednou - ptala jsem se čistě a pouze teoreticky a informativně a jsem si vědoma, že dítě se ještě ani nenarodilo. Tak doufám, že mi ale ještě aspoň jednou někdo vysvětlí, jak je to zbytečné😅👌
Když se ptáte, tak ne, neplánuju x měsíců dopředu. Řeším je, až je jejich čas. Takže pokud mi Putin pošle nějakej dáreček, budu to řešit až přijde... 😉
Ale proč to píšu - když se mi narodila Jednička, byla doba uzavírání školek pro málo dětí, ovšem Jednička patří mezi silné ročníky... Takže když se narodila, školky byly v pohodě. Když měla čtyři, nevzali ji nikam.
Nicméně nikde tu nevidím.. Školkovné se myslím dnes dá odečíst z daní. Je tam nějaký strop, ale se státním školkovným jsme se tam v pohodě vešli. Ovšem teď ho neplatím, tak nevím, zda je to ještě pravda.
Taky jsem P10. Je to tak, skolkovne se vrací do výše cca 14 tisíc.. podas si kolik chceš přihlášek, kritérium pro přijetí je hlavne vek. Máme kolem hromadu skolek a dcera se dostala do jediné, kam "nikdo nechce". Ale jak se setrepaly poradniky, tak je nastesti jinde..
Ve Vršovicích jsou fajn "jesle" - detska skupina.
Ale jako fakt mas cas 🙂kamoska z jiné části mi popisovala, jak to chodi u nich- jednodušeji a moderneji. Tak nez prijde vas cas, třeba pokrok dorazí i na desítku 😋
Jo a ještě co jsem nevěděla.. pry kdyz nevezmou 3 leté dite, obratis se na městský úřad (To nevim presne kam..), a oni najdou, kde je volno. 3lete dite ma pry přijetí garantované, akorát to může být kdekoli na te městské části.
@pavlinar Aha, to jsou veci😯 moc díky za zkušenosti👍
@merope https://www.finance.cz/506043-skolkovne/ třeba tady, ale nečetla jsem to. Naposled jsem to řešila u dětí, kterým je dnes 10 a 12, nějak to tehdy začalo platit, navíc si to odečítat muž. Jen si pamatuju, že vždy školka vystavila potvrzení... Ale na Googlu to dohledáš 😉
@merope jojo, funguje to 🙂
@pavlinar případně pokud člověk "nespecha", tak někdy se uvolní místo i během roku... protože školku by ti sice najít měli, ale když je na druhém konci MČ, tak ne každý chce dojíždět... kamarádce se takhle ozvali tuším v listopadu, že se jim uvolnilo místo a syn byl na pořádnou, tak šel takhle až v průběhu roku.
@fifinka2020 jo, to je pravda. Znama to tak mela, ze ji nejakou pridelili. A nastesti se uvolnilo misto hned od zari v te, kam chtela. Prijde mi, ze ty reditelky se to snazi delat fakt rozumne podle bydliste. Od kamosky dite se dostalo kamsi daleko, a kdyz se uvolnilo misto v blizke skolce, reditelka je sama v lete kontaktovala, a taky chodil hned od zari do te vysnene 🙂
Každá městská část to má jinak, teď začíná období zápisů, takže na stránkách školek najdeš všechny potřebné informace