Školka, vůbec to nezvládám. Co funguje u vás, aby byly děti rychlejší?

anakolut
5. říj 2021

Prosím všechny maminky o radu či uklidnění, které ráno vedou děti do školky, jak to dělají?
Jsem psychicky vyřízená, unavení, chce se mi brečet. Potřebuji dávat obě děti do školky hned, jak otvírá, tj. na sedmou ráno, abych to stíhala do práce. 3 dny musím takhle, dva dny jsou v klidu. Nemohu bto změnit.Manžel je vodit nemůže kvůli práci.
Stále stejné, ráno se zvládáme vypravit včas, ale v té školce jsou oba neskutečně pomalý, každý ještě chodí do jiné třídy, a mě tečou nervy a pot. Hrozně se mi chce na ně řvát, ať dělají. Snažím se být v klidu, ale někdy se neudržím a jsem na ně hnusná. Pak je mi to líto. Ze školky odcházím vynervovaná a komplet zpocená, i když si tam sundávám vše, co jde. V autobuse se znovu zpotim zchvacená dorazím do práce. Vysvětluji jim, že prostě 3 dny v týdnu jsou chvatací a musíme rychle. Dva jsou volnější. Vím, že jdou malí, ale ten ranní stres je neúnosný, už nevím, co s tím. Co funguje u Vás, aby byly děti rychlejší a nekoukaly pořád, co kde litá. Nebo jak dokážete zůstat v klidu, aby Vás ti tak nevyčerpalo jak mě.

sirinfirst
5. říj 2021

Buď vyrazte dřív, ať mají dost času a nebo jim holt zatím pomáhej. Já, když chvátám, tak syna prostě převleču, obuju a za minutku jsem ze školky pryč.

martt
5. říj 2021

@anakolut U nás vozí do školky syna manzel a i kdyz je syn předškolák tak ho ráno ve školce většinou přístráji on. Aby se včas stihl dostat do práce.

te_reza
5. říj 2021

Starší vyšli napřed, ať se sama převleče a mladšímu pomoz. Já holce taky pomáhám když spěchám, nemám čas 20 minut na její kochaní se vším.

volodka162
5. říj 2021

Asi bych poradila vstávat dřív a udělat si lepší ranní klid. Mám teda jen jednoho kluka, ale už od 2,5let vstáváme v cca 5:15 - 5:30h, aby byl na 6h ve školce. Nyní chodí do druhé třídy, chodí už do jiného města do školy než kde bydlíme (10km) a od školy jedu do třetího jiného města do práce (dalších 15km) a stále vstáváme takhle a v družině je na 6h....věř, že může být hůř. 🙂 🙂 Jestli Tě to uklidní...a holt tak pomáhej ať je to rychlejší pokud spěcháš do práce. Ale odpoledne bych už to nechala na nich aby se taky naučili.

krisstina93
5. říj 2021

A co jim tak trvá? Já třeba syna ráno ve školce neprevlekala, šel z domova, hodil na sebe akorát bundu a ve školce si jen přezul boty. Do třídy už šel z šatny sám, takže já tam strávila tak 2 minuty a zas sem sla domu

konidana
5. říj 2021

Měla jsem to úplně stejně. Pomohlo mi říct si, že o život nejde, když ten vlak do práce jednou nestihnu. O život fakt nejde, a tak se hodit do klidu. Ono to nějak dopadne. A ty mrchy mrňavý to vycejtěj. Když jsem byla v klidu já, smířená s tím, že holt přijdu pozdě, tak to najednou kupodivu šlo mnohem víc v klidu a já to vždycky v pohodě stihla. Jak jsem se nervovala, přeneslo se to na děti a ty se o to víc hádaly, rvaly a sabotovaly odchod a všechno. Takže je to jen v tvé hlavě 😉

codal
5. říj 2021

Holky si ve školce sundávají jen bundy a boty, když spěchám, tak pomáhám.

konidana
5. říj 2021

Jinak ráno jsem děti nejdřívě ještě v polospánku oblíkla a přitom pomalu budila, pustila pohádky v tv... pak se nějak nasnídaly a šlo se. No takhle jednoduché to nebylo😅. Já vstávala asi 5:15 připravila snídaně a všecko , nasnídala se a pak asi 5:30-6:00 postupně budila děti. 6:10 odchod, 6:20 až 6:30 školka a pak během na vlak skoro 2km, který mi jel 6:47 😅

jane46
5. říj 2021

Je to frmol... U nás mám budíček já 5:30, manžel ještě 15 min před... rychle se připravíme, děti budíček 5:45 a 6:15 už sedáme do auta (velká výhoda, nemusím je vlastně oblékat, vezmou jen bundu). A přiznávám, do školky jdeme oba, každý máme jedno a rozhodně nehrajeme "už jsi velký, musíš sám", takže svlečeme, přečteme oběd, opusinkujeme a šoupneme za dveře... Ale i tak máme často zpoždění už z domu 😀
No ale z práce je to o nervy, protože přijedu busem většinou pozdě (školka je do 15:30), přiřítím se do šatny a holt se snažím odbavit děti, když už tam uklízí uklízečka 😀 Všechno mi musí povědět, ukázat atd. a to mi za to nestojí být na ně nepříjemná hned při setkání (ale cuká mi oko, uhnaná...).
Dva dny v týdnu budu teď pracovat z domu a i jsem se domluvila v práci, že v Pá budu jezdit dřív, protože díky zácpám jsem jezdila pravidelně hodně pozdě... Jinak by mi hráblo.
Běžet ráno ještě na bus, tak mi stopro každou chvíli ujede...
Mě stačí ten frmol doma, hrozně málo času.

mmichaella
5. říj 2021

Holky, tohle zatím neřeším, ale jak to čtu, tak už se děsím a mate můj obdiv!

konidana
5. říj 2021

@anakolut jo teď čtu, že u vás je zádrhel až ve školce, tak jim prostě pomož. Dítě, pokud stojí a nezdrhá, svlíkneš během minuty, vyexpeduješ ho a pak to druhý taky. Oni neřešej, že ty pospícháš, to musíš vyřešit ty, no. A co nejvíc si to zjednodušit, ráno žádný převlíkání, hezky z domova v tom, v čem jsou pak ve školce.

nazka
5. říj 2021

@anakolut já myslím, že super, ze je zádrhel až ve školce. U nás ráno se vším. A když spěchám, pomůžu ji. Hlavně ve školce, protože ten pot mi taky vadí a ještě na mě čeká.mladsi,kterou taky nechci zpotit. Tohle za stres nestojí.

mourovatakocka
5. říj 2021

@anakolut Řeším to tak, že má dcera na sobě už věci do školky, tudíž odpadne převlékání, jen se přezouvá a sundáme bundu. Až bude zima, plánuju dávat kalhoty přes školkové legíny. Jinak nejsem zastánce pomáhání, je to nebezpečný precedens, ale při spěchu jsou povolené všechny zbraně. To zvládneš a časem to bude jen rutina 🍀

loupacek
5. říj 2021

@anakolut
Taky jsem měla každé dítě v jiném oddělení. A když jsem spěchala, tak jsem je převlékla sama. Taky to nebylo vždycky s úsměvem na rtech.
Je fajn chtít samostatnost po dětech, ale prostě ráno pokud spěcháš, tak si to co nejvíc ulehčit pomocí jim.

michaela_2
5. říj 2021

Ráno je obleč do toho, v čem pak budou ve třídě, v zimě jsem dávala přes to ještě teplejší kalhoty a ty jen stáhli.
V šatně si pak jen sundají bundu a přezují se.
Ale chápu tě, mě tečou nervy ještě i teď, u 7leťáka - ten se zase pro změnu vykecává se všemi okolo.
Největší záchrana pro mne je na hokeji, kam už letos rodiče nechodí do kabin a čekáme venku 😀 pokaždé jsem tam měla pocit, že mi rupnou všechny žilky, když jsem ho tam sledovala, ten jeho styl převlékání 🙂))

pinkyy
5. říj 2021

Ja taky moc nechapu, co vam trva? Vecer si pripravim veci, ktere rano dceri navliknu a ve skolce jen svleknu rychle bundu, nandam ji backurky a cau, jsem tam tak 2 minuty. Sice nikam nepospicham, ale rada spim, takze nez abych vstavala o minutu driv, tak radsi diteti pomuzu.

ejmate
5. říj 2021

@anakolut vyrazit dřív, děti mají úplně jiné vnímání času než my. Vstaňte dřív, ať všechno stihnete v klidu 😉

sirinfirst
5. říj 2021

@pinkyy já to chápu, dokud jsem nechodila do práce, chtěla jsem, aby vše dělali sami.. a to bylo někdy fakt na dlouho, oni se moc rádi začumí a čas letí a bačkory pořád v poličce 😀 .. Ted je to taky otázka minuty, protože ho prostě stáhnu z bundy, z bot, nandam bačkory.. jak panence.. a čau, není čas prostě.. K samostatnosti holt vedeme jen doma.

anakolut
autor
5. říj 2021

Všem moc děkuji.
Jak mi některé radíte vstát dřív, tak to nám nepomůže. Z domu vyrážíme včas. Problém je v té školce od kolika otvírá a v kolik já musím být v práci.
Nemohu poslat starší dceru samostatnou do třídy a mezi tím obstarat mladšího v jiné třídě na jiném patře.
Máte pravdu v tom, že se snažím, aby byly děti samostatné. Zřejmě bude jediná cesta v tom rezignovat na samostatnost a svléct je sama. Nebo se z toho zblaznim. Jinak, jak radíte s oblečením, tak to tak dělám, že přes legíny mají kalhoty, které svléknou a nijak se nepřevlíkají. Pak ještě mytí rukou před vstupem do třídy je taky porod. Tam s nimi nesmím.
Jediná cesta dělat vše za ně, jen se mi to výchovně příčí, ale budu muset duševní zdraví dostane přednost.

codal
5. říj 2021

@anakolut dopoledne bych z výchovných nároku slevila pro tvůj větší klid a pohodu. Však odpoledne, když už nespěcháte se můžou sami obléct, raní pomáhání ti výchovu nepokazí ❤️..

anakolut
autor
5. říj 2021

@codal děkuji 😍

veruuu_kubesovic
5. říj 2021

@anakolut proč jsi je nedala do stejného oddělení? u nás dbají na sourozenecké vazby, takhle obíhat školku to by se mi tak chtělo...
Jinak hold vstávat dřív, já když vedu obě děti, vycházím v 6:20h abych mladšího syna v klidu zavedla do školky a po zpáteční cestě došla na vlak, kdy jedu v 7h s dcerou do školy...
A jednoduchá rada: čím víc naštvaná budeš, tím víc se ti to na dětech "vrátí" (osobní zkušenost, když spěchám tak jdou jak šneci, když jdu v klidu tak málem běží s nadšením...)

podestatka
5. říj 2021

Tak u nás jsme si nemohli vybírat oddělení, do kterého děti půjdou. Já měla syna i dcerku v jiném patře....Syna jsem poslala nahoru, převlékl se sám a počkal na mě. Já zatím pomohla dceři a pak šla dát jen nahoru pusu.

felixfelicis
5. říj 2021

@veruuu_kubesovic třeba proto, že mají třídy podle věku?
Já mám děti každé v jiném vchode (takže s oběma dětmi dovnitř, oba vyzout, jedno předat, druhé obout, obejit budovu, znovu vyzout druhé dítě a předat. Třída v přízemí a v patře ještě dobry).

anakolut
autor
5. říj 2021

@veruuu_kubesovic Proč asi? Protože u nás to tak nejde. Opakovaně jsem psala, že vstáváme včas, že problém je ve školce, ne že tam přijdeme pozdě.

ai30
5. říj 2021

@anakolut Nemohly by se deti nachystat zaroven? Jakoze se prevleknou obe uz na te prvni staci, umyji si ruce a druhe dite uz jen potom predas nachystane do vetsi skupiny?

anakolut
autor
5. říj 2021

@ai30 Nevím, jestli by mu nebyla zima, přecházíme dost studenou venkovní chodbou, a jestli by mi to prošlo, nesmí po školce přecházet v přezůvkach. Ale tu bundu a mikinu sundat oběma najednou by asi šlo.

veruuu_kubesovic
5. říj 2021

@felixfelicis u nás je 5 oddělení smíšených, jen 1 oddělení předškoláků...proto asi...
A jaký věk? předškolák je až 5-6leté dítě...3-4leté jsou ve smíšené třídě...

veruuu_kubesovic
5. říj 2021

@anakolut
a když je problém až ve školce tak se hecni a hold jim pomož s vyslíkáním/převlíkáním, co budeš dělat v zimě? kdy budou navlečení jak cibule? vstávat ve 4h asi těžko...
já jsem 5min v šatně s 3leťákem, oblíkám tak aby si jen vyzul boty, obul papuče a vyslíknul bundu a mikinu...a šupajdí do třídy...

michaela_2
5. říj 2021

@veruuu_kubesovic já bych teda sourozence do jedné třídy nedala, ani kdyby to bylo možné 🙂)
Užijou se vzájemně dost doma, jen ať ve školkách budují vztahy bez toho, že si vzájemně stojí za zadkem.
Btw. jiné oddělení ve školce, to je ještě sranda.
Teď mají každý jinou školu - kvůli sportům 🙂)