Ahoj ženy. Nevíte někdo, jak to bude s přijímáním dětí z Ukrajiny do školek, zda se tím nějak změní podmínky pro české děti? Mé nejmladší dceři byly v únoru 4, budeme se stěhovat, takže nová školka. Myslela jsem, že se v pohodě dostane (je spádová, kromě předškoláčků tedy první na řadě), ale teď trochu váhám, zda nedat pro jistotu ještě další přihlášku na jinou MŠ. Jsem zaměstnaná samoživitelka, školku nutně potřebuji a platit soukromou bych asi nezvládla. Nechci plašit, ale je toho teď spousta co musím řešit a nervy pracují, bohužel. Jinak rozhodně Ukrajincům moc fandím a snažím se pomáhat, jak to jde, ale přece jen - musím zajistit svou rodinu, chápete. Předem děkuji za jakékoli informace.
Ja tedy pevne verim, ze deti 3+ se do skolek dostanou, pokud tedy neni nejaka hodne podhodnocena skolka z pohledu kapacity (coz by tedy bylo znamo i minule roky). Ale jen muj nazor. Jedine co si myslim, tak deti kterym budou 3 na podzim odstrouhaji 😕
@skororozvedena Ono si to asi bude každá školka dělat nejspíše po svém. U nás ve školce co mám informace bude ted k zápisu volných 14 míst, které nechají normálně pro "české" děti a pokud bude zájem dat ukrajinské děti do školky navýšší kapacitu o cca 4-5 děti.
@vikinkav záleží kde. U nás v Brně se často nedostanou ani 4 letí.
@skororozvedena záleží odkud jsi. Třeba já jsem z Brna a podávala jsem na všechny školky v městské části. Jinam to nemělo cenu, nemáš body za trvale bydliště. U nás je hrozny přetlak, losovali i ze 4 letých. 😓 a určitě bych si zjistila ten trvalý pobyt. Ptz třeba v naší MČ nemáš bez trvalého pobytu šanci.
Tak pro klid duše můžeš dát více přihlášek. Já v Praze dávám 4 přihlášky, dceři budou 4 roky v červnu, tak jsem zvědavá, kam se dostane. V dochozí vzdálenosti máme jen jednu (kilometr do kopce), kde je obří nával a nejmíň kapacity, ostatní jen busem, co jezdí možná tak jednou za půl hodiny. Předpokládám, že spíš ve třídách bude s ukrajinskými dětmi místo plánovaných 30 dětí tak třeba 40, což bude hukot 😀
Synovi byly 4 roky v lednu, psala jsem ředitelce jestli se dostane nebo jestli máme dávat přihlášku i jinam. A odepsala že takhle staré děti se u nas dostávají bez problémů. Ukrajinské děti mají zápis zvlášť až potom co proběhne ten klasický. Ale jsme malá vesnická školka, co vím tak je tady jen jedna ukrajinská rodina.
@veroniquecz Tak jasne, ale to nema nic společného s ukrajinskými detmi.
Jsem z Brna, pred 2 roky prihlaska na 4 MS v mestske casti;ve spadove dokonce losovali,nevyslo nam to..Dostali jsme se mimo spadovou a reditelka nas "vitala"se slovy nooo tady vam rok budem piplat triletaka a za rok se vekem.dostanete na spadovou..opravdu potesila🙂
@hermanecka
@hermanecka Mazec, která mč?
@j.a.n.i to jsem nikde nepsala ;)
Pracuji jako reditelka Ms. UA deti na prijimani ceskych nebudou mit vliv. Nejdrive probehnou bezne zapisy. V cervnu a cervenci zapisy pro uprchliky. Budou jim nabidnuta pouze volna mista (pokud budou).
Řeší se také očkování? Nevíte někdo?
Ukrajinci musí mít očkování, aspoň teď jinak nemohou do školky
@janoma tak to je super, jestli to takto opravdu bude. U nás je do školky fakt nával, stále se tu staví nové baráky, ale kapacita školky zůstává stejná a teď ještě přijali 50 Ukrajinců, z nichž víc jak polovina jsou samozřejmě děti. Tak doufám, že nebude školka plná jich a děti z vesnice budou doma nebo dojíždět daleko 🤦
Před týdnem js zachytila tento článek https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot...
"Je však důležité poznamenat, že ukrajinské děti neobsadí v novém školním roce místa českým žákům. Registrovat se totiž do školek budou až po skončení řádného zápisu pro české děti".