Ahoj holky, kamarádka má holčičku, 21.9 ji budou 3. A odmítli ji ve školce, od září i od října. Protože potřebuji kapacitu pro Ukrajince. Teď jí to dostalo do celkem problematicky situace. Rodinu má na západě Čech. Rodičák do 3 let. Pak s ní pocitaj v práci. Řekli ji, že to tak mají všechny školky na území Prahy 4.
Jaký má možnosti? Myslíte, že to stejný bude i v soukromých ? To je taky docela problém, protoze na ty co koukala, tak stojej ranec.
@95newmommy2020 nám se tedy ani jedno dítě nedostalo do státní školky dříve, než ve 4 letech 🙂
Už posledních 10 let, je to zejména pro Středočeský kraj a Prahu, problém.
Takže bych to nehazela jen na aktuální situaci.
Soukromá školka no…je řešení.
@lv díky za radu to by šlo. Alespoň nějaká šance.
@michaela_2 My jsme zrovna na sídlišti, kde jsou dvě obrovský školky. A tady je štěstí, ze pro ty co ru maj adresu ty místa vždy byly. A teď najednou ne, a prave ze to ta školka sama tímhle odůvodnila.
A to fakt nekdo ze skolky ofiko rekl? Se mi nejak nezda, ze by to nekdo opravdu priznal, tady by je rodice sezrali zaziva 😀
@michaela_2 My jsme z Prahy 4 a holky sly do statni skolky ve 2,5 letech s neznam nikoho z okoli, ze by se do nektere nedostal. Chce to presne zkouset v tom srpnu, klidne jeste v zari, nekteri rodice to vzdaji.
@95newmommy2020 3lete dite ma mit zarucene misto,napsat na zrizovatele a jedine to zduvodneni rozmaznout,at se stat o kapacoty stara,rikali,ze od zari budou,klidne psat poslancum pokud to oduvodneni ma pisemne...Pokud se to nerozmazne,bude hur...
@marcicek84 a prosim, kde beres tuto info? Mas nejaky odkaz? Je to obecne nebo si to urcuje dana obec jednotlive? Moc diky
Bude to tak, že bude klasický zápis pro "české děti a děti cizinců s trvalým pobytem", ten bude teď v květnu, potom zřizovatel ppdobně navýší kapacitu, u nás např lze o 4 děti, v červnu bude zápis dětí s vízem strpění, to jsou ti UA, kteří utekli před válkou, a těmi se obsadí tato místa.
@95newmommy2020 Jsem z Prahy 5, běžně se do školek dostávají až čtyřleté děti. Dcera od dvou let chodila na dva dny do dětské skupiny, od tří let do soukromé školky a tam je dosud. Do námi vybrané státní školky se nedostala, v září ji tehdy byly tři roky a čtyři měsíce. Takže mě vůbec nepřekvapuje, že dítě narozené v září nevezmou.
Naše městská část se snaží hledat místa pro tříleté děti, ale od září berou jen ty, kterým byly tři roky do 31.8. V případě nabídky se ale musí vzít skolka, která má kapacitu, tzn. klidně na druhém konci městské části. Jedním z kritérií pro přijetí do školky je věk, čím starší je dítě, tím více bodů pro přijetí.
@marcicek84 zarucene misto ma az dite petilete. System predskolni pece v tomto state stoji za pikacu. Uz roky. Tech par Ukrajincat je v tom poctu vicemene plivanec do more (pokud by je stat nejak rozumne zkoordinoval a rozdelil do ruznych mist). Roky to neresilo a vlastne jeste vic likvidovalo CSSD. Pak prisly volby a ja se tesila, ze tam nejaka schopna zenska udela poradek. No, jak MPSV spadlo pod KDU a Jurecku tak je jasne, ze z toho bude kulove. My, damy, jen tak státní hlidani abychom sly do prace nedostaneme. Ale Jurecka bude dal vymyslet kraviny typu 2 mesice dovolene a bude tvrdit, jak pro to dela, co muze. Detske skupiny pro deti nad 3 roky polozila financovanim uz Malacova. Uz jenom cekam, kdy je zakazou uplne a slavnostne nam vsem ohlásí, ze je prokazano, ze dite ma s matkou byt do peti let, tak ze muzem zustat doma...
Kamarádce, řekli to samé. Nevezmou jí dítko od září do školky. 3 měl v lednu a nepomůže mu ani starší brácha - bude předškolák. A školka též na Praze 4 - Kamýk.
Ty předpokládám, že mluvíš o Tajovského a Kukučínovi. Tam mi děti vzali (2017 a 219) bez problému a místa se tam, vždy našli a dobírali i v průběhu roku. Ale nyní bude dost odkladů a předškolní děti mají přednost. Hodně mamin dává odklad, covid to dost ovlivnil.
Jinak nyní doplňují kapacitu dětmi z UA do předškoláků. Synovi do třiíy přibyly 2 holčičky. V září už jde do školy.
Jeste dodam ze na ministerstvu skolstvi na skolky taky nikdo nemysli. Ani predtim, ani ted. To MPSV s detskyma skupinama je jen tresnicka na dortu
@95newmommy2020 Ještě dodám, že v rámci Prahy mívají volné kapacity státní školky v centru, na Praze 1 a 2, protože tam ma dnes velmi málo lidí trvale bydliště. Kamarádka takto vozila holcicku na jedničku.
Holky a nejsou to zas nějaké "zaručeně informace" trošku pritazene za vlasy (s cílem vyvolat nevrazivost)? V Praze jsou přeci zápisy až v květnu, tak nikdo nemůže říct, koho nevezmou a proc... my se taky ptáme, jakou má šanci dítě, co má 4 roky - řeknou nám, jak to bylo loni, ale to je tak všechno... nehledě na to, že každý ročník je jinak silný. Nicméně pokud vím, tak nábor ukr.deti se do skolek v celé Praze má dělat až samostatne, v 2.etape (podle Lex Ukrajina), takže by to nemělo "ohrozit" standardní kapacity. To, že jsou malé, je jiná věc, ale není to první rok...
@fifinka2020 koukni do lex ukrajina
@console tak od 3 let ma obec zajistit misto ve skolce,u nas to tka vzdy normalne fungovalo,ale treba nastupovaly deti v prubehu roku az mely 3...vzdycky se o tom mluvilo jako o uzskonene norme,pravda,ze ted skolku neresim,tak nevim co se zmenilo a Praha asi bude taky dost jine specifikum...🤷🏻♀️
@95newmommy2020 Praha 10 - nevzali mi ani čtyřletou. Kapacita školek je tragická dlouhodobě a zhoršilo se to ve chvíli, kdy zavedli povinné předškolní vzdělávání, protože ti předškoláci musí být přijati vždy. Aktuálně budou zápisy nejdřív pro děti s trvalým pobytem a pak teprve pro ukrajinské děti.
@jana_zofie no jako jak jsem psala aktualne jeste skolku neresim a pak v nejhorsim budu mit podnikovou,takze me to asi az tak nepali...
@95newmommy2020 Tohle neni na P4 zadna novinka a zapisy jsou v kvetnu. Takze nerozumim jak ji mohli odmitnout kdyz teprve ted se spousti elektronicky predzapis, ktereho se mohou ucastnit vsichni a pak v kvetnu se chodi osobne na zapisy. Na spouste skolek v tomto obvode nebrali v lonskem roce take zarijove deti a vsechny dalsi. Vim to proto, ze nevzali ani moje. Letos je to opet umocnene covidem, odklady a pohodlnosti rodicu.
Podle školského zákona mají přednostní právo na přijetí děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně 3. roku věku a mají trvalý pobyt, v případě cizinců pobyt (nebo dukaz, ze bydli ve spadove oblasti), ve školském obvodu dané mateřské školy. Děti od dvou let mohou být přijímány do mateřské školy v závislosti na kapacitě školy. Tohle je zakon a plati pro celou CR. A prichozi UA deti maji status vydrzeni na jeden rok a zapisy budou mit jindy, kdyz zustane volna kapacita, je to vyvesene na mnohych skolach, aby se nesirila panika.
Takze fakt nic noveho pod sluncem. A bude hur, jelikoz pribyvaji novostavby a zadne skolky.
@95newmommy2020 No, bud ty nebo kamaradka tak trochu kecate, neb zapisy zatim nebyly, tak ji těžko mohli odmitnout... Jo, mohli ji odmitnout mimo zapis, to je celkem logické, ale nic to nehovoří o tom, zda se dostane nebo ne v ramci beznych zapisu. Na Ukrajince to nesvadej, ti budou mit zapis az v druhem kole, takze ceske deti maji prednost. Jo, to, ze bude převis tech ceskych se stat muze, ale to se deje celkem casto a musi s tim clovek počítat.
@janaa26 Starsi bracha mu pomoct nemuze protoze body za sourozence jsou diskriminacni. Tohle se zavedlo s povinnosti preds. vychovy uz v roce 2016, kde pak padnul verdikt na urovni ombudsmana a kraje.
Takze body za sourozence nektera zarizeni porad maji, neni to protizakonne ale pokud by to napadnul jiny rodic, uspeje a zarizeni to musi zrusit. A zacit zapisem od zacatku. Proto se od bodu za sourozence uz davno opousti.
@jana_zofie naprostý souhlas, já to vyřešila soukromou a bude tam až do školy, nemám nervy na obíhání zápisů a řešení, že mi ji stejně nevezmou (ale já jsem z levného kraje, takže mě školkovné nezruinuje). Otevírá se mi kudla v kapse, když se pod pojmem podpora rodin/slaďování rodinného a profesního života a podobně vždycky jen plácne do vody navýšením rodičáku nebo diskuzemi o něm. Tohle přece normální pracující holku nemotivuje. Já si peníze umím vydělat sama, ale potřebuji, aby mě stát podpořil aspoň trochu v tom, že existují předškolní zařízení.
@95newmommy2020
@janaa26 Minulý týden jsem byla na dni otevřených dveří na jedné školce v Praze 4 (12) a paní ředitelka říkala, že to vždy bylo tak, že měly přednost děti starší 3 let. Ale pokud jí nějaké místo zbylo, tak je brala, ne však mladší 2,5 roku. Také říkala, že jestli bude brát ukrajinské děti, tak pouze pokud jí zbyde místo a budou tak 2 až 3, ne že si tam vezme celou třídu.
@janaa26 Kamarádce z Kamýku vřele doporučuji státní jesle Jordana Jovkova (v případě potřeby poskytnu link na dokumenty k zápisu). Zápis mají 26. 4. a berou děti, které prvním dnem školního roku nedovršily věk 3 roky. Mám tam syna 2. rokem a velká spokojenost.
Koukam kolik lidi je tu z P12 😀
@treasurka na co prosím? 🙂
@janaa26 Yes to je ona. Sousedka si to ještě loni chvalila, že tam se dostane kazdej, minimálně na to kukučinova odloučené pracoviště . A najendou ji tam řekli tohle.
@j.a.n.i Ona tam telefonovala už teď z předstihem.
@fifinka2020 Ona tam volala jestli má vůbec cenu jít k zápisu. Na stránkách mají ze děti do 31.8 2019. A o nevraživosti to není, ale oni ji to presne takhle podali. Rakze to tak trochu i vyzni.
@95newmommy2020 Tak ale rekli ji to naprosto v souladu se zakonem, plus pokud uz videli, kolik deti se hlasilo min. rok a kolik ich budou muset brat letos dle data narozeni, tak ji to jenom ulehci situaci. Nemusi vyplaznout 100 Kc za potvrzeni od lekare a chodit zbytecne na zapis s prihlaskou. Muze zkusit hned jinou skolku, statni, soukromou, nebo DS, tech tady mame hodne, tedy pokud nova vlada neudela nejaky zasah, staci to, ze koncept DS zarizli politici a nebyli schopni dojednat dalsi EU dotace pro pracujici rodice. A jsou tady i dvoje statni jesle, kde vezmou i ty nejmensi deti, pokud se oba rodice prokazou, ze pracuji na HPP.
@jelenice_zavodnice Aha to je dobrý vědět. Dekuju moc. To by ji mohlo pomoc.
Potřebují místa pro starší děti, to je běžné, v Brně obvykle 3letý dítě nepřijmou už roky. Jedině zkusit vzdálenější, zkusit o prázdninách volat (sem tam se místo najde, někdo se stěhuje, někoho přijmou jinde) .