Školka nebo nechat doma. Jak se rozhodnout?

19. zář 2022

Dobrý den, mám tříletého syna, chodí do státní školky, ale nezvládá to, protože nemluví a navíc nejsem spokojená s paní učitelkou, která mi neustále dává najevo, jak je pozadu a nic neumí. Uvažuji, že si ho nechám doma do příštího září, než mu budou 4, dopoledne budu s ním a odpoledne bych šla do práce na 4 hodinky s tím, že by hlídala babička a pak manžel, jak dojde z práce.
Jak byste se rozhodly?

andelka
19. zář 2022

Podle sebe. Ne každý triletak je zralý a zvládne to.
Můj má 3 a 7 měsíců a přijde mi,že to zvládá hůř než starší sourozenci,kteří byli mladší. Ale nejdřív šli v 3 a čtvrt, ovšem taky nemluvíci.
Pokud máš možnost pracovat částečně a přitom máš hlídání,tak proč ne.

ekou
19. zář 2022

Pokud je moznost hlidani a popr predani tatinkovi. Tak bych nevidela problem

petrasipkova1
19. zář 2022

Syn taky ve 3 letech do školky nešel, nechtěl ani slyšet. Teď ve 4 letech je to s nim lepší, už to není mimino, což ve 3 letech byl, nedokázal pochopit proč má chodit do školky, což teď chápe.

gruyerre
19. zář 2022

Rozhodně nechat doma, když máš tu možnost. První dítě jsem zkusila dát do školky ve 3 letech, nelíbilo se mu, tak zůstal doma, o půl roku později vyloženě chtěl jít. Druhé dítě bylo na školku připravené až po 4. roce.

inssomnia
19. zář 2022

Mám čerstvě tříletou dceru ve školce a adaptovala se výborně a rychle (ťukám to) a dělá obrovské pokroky. Kdyby to ale nedávala a nebyla tam spokojená, tak bych si ji nechala doma. Po třech týdnech už je podle mě vidět, jestli si zvyká dobře nebo ne... kdybys to říkala po dvou dnech nebo prvním týdnu, tak by to bylo něco jiného...
Mluví teda dobře, spíš jsem měla strach z nedostatku samostatnosti, socializace a tak.

zuzkasim
19. zář 2022

Asi sis odpověděla sama, předpokládám, že na logopedii už máte žádanku a na samostatnosti a dalších dovednostech budete postupně pracovat.

merope
19. zář 2022

A co se domluvit, že byste to zkusili třeba od února?

janule0123
23. zář 2022

Malá ještě tři nemá, taky nemluvi … logopedka doporučila školku, ze tam zásadní problém nevidí, ze to bude možná jen o motivaci- což s mámou nemá… samozřejmě nějaký tipy jak to podpořit, takže to se snažím .. ale spis jsou to takový věci co se s detma dělají standardně, jen me nenapadla souvislost s řečí …nemluveni jediný z čeho jsem měla strach - což paní učitelka naprosto s klidem, ze není problém ..jinak ji chválí, ze na to jak je malá je moc sikovna … a ze co potřebuji se s ni domluví, pokynum rozumí… do školky se těší …takže u nás problém v tomto neni- spis mile překvapeni … ale snad se rozjede do te doby … pokud je to jak popisuješ a dá se řešit , pockala bych třeba půl roku a zas muže byt vše jinak a zkusit znovu… nemá cenu lámat přes koleno, muže víc uškodit …

prejeta_zaba
23. zář 2022

Však si ho nechej doma, školka není všespásná, primárně má dítě poznávat svět z rodiny. To má být ulehčení pro tebe, ne stres pro všechny. Doma se mu budeš věnovat víc než učitelka s 20 dětmi, dožene to a uvidíš za rok. Případně pokud by vzniklo nějaké podezření na problém, stejně to budeš řešit ty individuálně třeba s lékaři, s logopedkou, školka v tomhle moc roli nehraje. (I když někomu se třeba dítě vlivem kolektivu rozmluví, to musí posoudit každý sám, jestli to dítě dostatečně stimuluje nebo ten kolektiv udělá víc.)

megi89
24. zář 2022

Taky jsem loni dávala syna do školky, měl 3,5r... Šíleně plakal, po chvíli jsme to vzdali. Šel teď v 4,5r ... Z počátku to bylo drsný a těžké pro nás všechny, teď chodí do školky bez pláče... Není 2x nadšený, ale nepláce ráno a paní učitelky ho strašně chválí a chodí jen na necelé 4hodky... Na spaní tam nechce být.

dejvitka
24. zář 2022

Ja bych nechala doma, kdyz mas moznost to takhle kombinovat i s praci a mas v rodine moznost hlidani, to je idealni. A treba casem zkouset detske skupiny. Memu synovi jeste nejsou 3, uz chodil i obcas od konce jara, ted ma denni dochazku, ale nemohl se dockat. Ma rad deti, kolektiv, dokaze spolupracovat pri rizenych aktivitach a mluvi, dokaze vyjadrit co chce. Kdyz tam ale vidam rano i skoro po mesici uplakane deticky, uplne se mi svira srdce, v takovem pripade bych nechala doma, kdyby to jen trosku slo. Asi si casem zvykne kazde, co jim zbyva, ale ja bych dala na svuj pocit jestli je ditko zrale a hlavne jestli tam chce byt. Kazde dite ma sve tempo a tabulka ma vek a jde do skolky je spatne tradovany pristup.