Školka a miminko. Jak jste to zvládali?

michaelarousova
26. kvě 2021

Mam doma trileteho chlapecka, ktery by mel v zari nastoupit do skolky. Jenze se nam ma narodit v zari i miminko . Vim ,ze to za me nerozhodnete ,ale zajimali by me zkusenosti jak jste to zvladali . Hlavne kvuli nemocem atd. Nebo by jste radeji do skolky nedavali? ☺️

mamikry
26. kvě 2021

@michaelarousova Mame novorozenecka a deti i na doporuceni pediatricky do skolky nechodi. Konec sestinedeli nam vychazi akorat na konec cervna, takze pujdou az v zari. Jinak bych je dala. Mozna bych prcka prihlasila a muze nastoupit pozdeji. Kvuli nemocem i tomu, aby si neprisel ze zacatku odstrceny.

j.a.n.i
26. kvě 2021

Mam ditko listopadove a starsi chodil od zari na 1 den v tydnu.

treasurka
26. kvě 2021

@michaelarousova My jsme davali, a byla to karastrofa.

michaelarousova
autor
26. kvě 2021

@treasurka kvuli nemocem ?

michaelarousova
autor
26. kvě 2021

@j.a.n.i taky zatim jsem proto, aby cchodil treba jen 2x do tydne☺️

hankaros
26. kvě 2021

Mladší dva mám letní, obě starší dítka normálně v zari chodila do školky. Za celou dobu měli 3x rýmu. Já bych normálně dala, a uvidíte jak to bude, nechat doma můžete vždy. Já si odpočinula, v klidu jsem se postarala o mimino a domácnost, vyzvedávala jsem po obědě.

treasurka
26. kvě 2021

@michaelarousova Jj, na konci rijna to vypuklo a v kvetnu skoncilo. Rikala jsem si, ze je to zdravy, otuzily, dobre ziveny kluk jako buk - haha. Doma dva mladsi sourozenci imrvere od nej marod, a on nestastnej, ze neni ve skolce. Kdyz jsem ho teda poslala, tak po 3-4 dnech znova. Trvalo to cely 2 a pul roku, pak prisel covid, a uz rok vsichni zdravi 🙈

j.a.n.i
26. kvě 2021

@michaelarousova Jo, me to prijde optimalni, pro dite je to zmena, postupně se uci fungovat bez mamy a mama zas ma den jen pro mimino, ale pritom se starsi neciti odstrceny. Akorát tedy chodil i se spanim, fungovalo mi to lip, nez vic dnu a po obede.

michaelarousova
autor
26. kvě 2021

@j.a.n.i dekuji☺️Zkusime a uvidime☺️Syn uz rok a pul neusnul pres den tak na spanel to uplne nevidim😂

emamaira
26. kvě 2021

Jestli půjde starší poprvé do školky, tak bych to odložila třeba o měsíc. Myslím že nástup do školky a nové miminko jsou pro tříletého dvě opravdu náročné věci, tak bych mu to co nejvíc ulehčila. Jinak syn do školky normálně chodil, naopak jsem mu nechtěla bourat režim, když už si musel zvykat na miminko.

j.a.n.i
26. kvě 2021

@michaelarousova tak muj chodil od 2 let, takze to chrnel.

sugarplum
26. kvě 2021

@michaelarousova syn (4 roky) taky doma uz pres den taky minimalne rok a pul nespi a ve skolce, uderem 12., usina jako prvni 😀! Taky jsem si myslela, ze jim tam bude skakat po hlave a ono ne. Jinak jsem dala syna do lesni skolky, kde je vseho vsudy max 10 deti. Nemocny byl za rok jen jednou (a to prave ted) a jako prvni kontakt s zivotem bez mamy za zadkem si myslim, ze to byl skvely krok 👍

petrasipkova1
26. kvě 2021

Dcera byla se mnou první rok doma, do školky nechtěla, užívali jsme si čas spolu s braskou. Šla pak ve 4 letech a jedna nemoc za druhou, kterou malý hned chytal, naštěstí mu byl skoro rok a půl, tak to bylo lepší. Byla jsem šťastná ze nemusím miminko budit a tahat ho z postele do zimy když v noci nespalo. Chodili jsme s kočárkem na procházky, byl to nejhezčí rok ❤️

areh
26. kvě 2021

@michaelarousova pediatrička mi říkala, aby starší nechodil do školky aspoň šestinedělí. Mladší se taky narodil v září. Starší šel do školky od listopadu

jironymou1
26. kvě 2021

@michaelarousova ahojky, nase mela 25.cervence - 3 roky.A 28.srpna se narodil braska.Od zari sla mala do skolky.Byla a jsem rada.Hlavne pres zimu.Ja mela cas na maleho.Na to, abych se dala do kupy, protoze jsem si pri porodu jeste vytlacila hemeroidy,mela jsem problemy se stitkou a tehotenstvi mi jeste udelalo krecove zily a hnisave boule.Takze jsem byla rada, ze jsem byla.Mala byla a je stastna ve skolce.Ale co si budeme povidat.Urcite kazdy mesic jsme byli tyden doma kvuli ryme/kasli.

martt
26. kvě 2021

@michaelarousova Mladsiho syna mam narozeného až v březnu. Staršiho jsem si na doporučení MUDr.nechala celé šestinedělí doma, ale pak normálně do skolky na dopoledne chodil.

haaaluska
26. kvě 2021

@michaelarousova v září sme mali miminko a starsia chodila normalne do skolky.Ale nechodi prvy rok ide mat uz 5 r

pexi
26. kvě 2021

Malá už do školky chodí a druhé se má narodit v srpnu. Do školky plánuji dávat dceru až v říjnu právě kvůli nemocem...

leneee
26. kvě 2021

@michaelarousova Dcera nastoupila do skolky kdyz byly mladsimu 3 mesice. A byl to des-chytal od ni uplne vsechno, v osmi mesicich i nestovice, co dcera chytila ve skolce. Jako takhle male miminko, zahlenene a kaslajici je fakt blbe-rikam z vlastni zkusenosti. Za mne je u toho nechat dite jeste rok doma benefit v tom, ze se dite nebude citit miminkem odstrcene a budete mit prvni mesice bez stresu z toho, ze musite byt v tu a tu dobu ve skolce atd.

leymea
26. kvě 2021

Dala bych az po sestinedeli 🙂 starsi syn nastoupil do skolky kdyz bylo mladsimu 7 mesicu. Jen blba ryma a mladsi vzdy oboustranny zanet stredniho ucha. Starsi se vzdy brzy oklepal a byl v pohode a mladsi to schytal. 2xangina, 1x hospitalizace (vysoke crp) kde na nic neprisli. Ted se jeste potykame s jinym onemocnenim, ale tezko rict jestli za to muze casta nemocnost. Nelituji toho, ze jsem dala starsiho do skolky. Jsem rada, ze je v kolektivu a hlavne se mu tam libi. Rikam si, ze si mladsi takhle aspon vybuduje imunitu a az on nastoupi do skolky tak to nebude zadna hruza.

lennus
26. kvě 2021

@michaelarousova Syn domů nemoci netahal, ale jsou o 4,5 roku od sebe. Dávala jsem ho na tři dny, přišlo mi zbytečné dávat na celý týden, chtěla jsem i kvůli nim dvěma, ale kolektiv potřeboval, bylo fajn si užít miminko i oba.

kocvarovas
26. kvě 2021

@michaelarousova já starší první rok nedávala. Měla jsem strach z nemocí. Šla až od září, kdy jí byly téměř 4 roky a mladší rok. Hned v listopadu donesla ze školky neštovice.. Samozřejmě je lapla i mladší. No, kdyby je měla lapnout jako tříměsíční mimino..🙄 Takto už se to dalo.. Navíc jsem nechtěla, aby si starší myslela, že jí odkládám do školky a miminko je se mnou doma.. Takto jsme se spolu všechny 3 sžily a režim dne si přizpůsobily, jak jsme potřebovaly.. Bylo to fajn.. Toto letí..

lennus
26. kvě 2021

Když tady čtu o tom šestinedělí, tak mám pocit, že s druhým se žádné nekonalo. Babičky daleko, muž byl sice u obou asi dva týdny doma, ale pak už bylo vše na mně, i nákup. Syn byl doma jen asi týden po narození malé a pak do školky, já si ty nemoci moc nepřipouštím. Narodila se ale v dubnu a bylo hezky.

priefi
26. kvě 2021

@michaelarousova když se mi narodil mladší, starší měl 2,5roku, další školní rok měl 3 roky. Nechala jsem si ho doma a svého rozhodnutí nelituji. Navíc mi "pomáhal" s miminkem, byl velký brácha a kdybych ho tehdy dala do školky, bral by to těžce. Do školky šel až ve 4 a byl nadšený. Tohle ale není univerzální návod, každé dítě je individuální.

fifinka2020
26. kvě 2021

@michaelarousova Mam to naprosto stejne. Nakonec jsme se rozhodli pro mensi detskou skupinu, kam syn nastoupi podle okolnosti a bude chodit par dni v tydnu.
Bud zkusime uz v cervenci a v zari pokracovat, anebo nejdriv od rijna, listopadu... I kvuli synovi i nemocem.
Na skolky je tady velky zastup deti, tak se nikde moc netvarili na takove individualni plany, proto jsme i zvolili neco mensiho...

priefi
26. kvě 2021

@michaelarousova a co se týče spaní, starší nespí od 18m 🙈 mladší od 16m 🙈

normalnimatka
26. kvě 2021

a proč bys ho tam dávala? školka je instituce, kam odložit dítě, když MUSÍŠ do práce.
i pro děti je lepší, aby se pořádně zžili a byli parťáci, a aby mohli bejt, musej prostě spolu bejt. ne jen pár hodin denně. navíc když se to časově dost blíží porodu druhýho, je to o to horší to první odstrčit. už tak je to nápor.
navíc ano, vidina toho, že máš hodně času na miminko je lákavá, aleono to je vždycky něco za něco. ráno kvalty na čas do školky je psycho i tak, natož když máš novorozence doma, kterej to všecko musí absolvovat taky. (buzení, chystání, případný "vydrž a nebreč") podle mě zbytečnej stres a vůbec... ty první roky jsou nej. proč si to neužít s dětma, dokud to jde. už nikdy na ně tolik času mít nebudeš.

lucinka_16
26. kvě 2021

Syn měl nastoupit od ledna. Já rodila 28.12. Školka odložena... manžel covid, šestinedělí...nastupoval v půlce února, chodil 3 dny,14 dní nemocný a pak školky zavřeli. Nastoupil po otevření, odchodil si 14 dní a je zas doma. Malý to tentokrát chytil taky, ale žádná hrůza. Rozhodnutí nelituju. Sice jsme ráno trochu bojovali se slzama, ale poslední dva dny už to bylo ok. Chodí po obědě domů. Já si dopolko v klidu uvařím,pouklizim a když malý nespí,tak se mu můžu v klidu věnovat a odpoledne mám víc času na staršího. Nehledě na to,že dvakrát denně školka a zpět, aspoň trocha pohybu 😁

michaelarousova
autor
27. kvě 2021

Dekuji vsem za nazory a zkusenosti 🌸nejak se s tim popereme☺️

zmrzlinka
27. kvě 2021

@michaelarousova dcera se narodila v září a syn chodil do porodu a pak byl doma tři týdny a šel do školky.Nejake nemoci přinesl ,ale dalo se to.