Školka a dojíždění. Jaké s tím máte zkušenosti?

fifinka2020
23. únor 2022

Milé maminky,
chtěla bych se poradit ohledně školky, respektive dopravy do ní. Čeká nás teď zápis do školky a rozhoduji se, co bude lepší. Jedna školka je prakticky před naším domem, ale nejsou na ní moc dobré reference. Další školka do které bychom se mohli hlásit, je asi 15 minut autem a na ní jsou ohlasy dobré. Navíc je to směrem k babičce, takže by mohla občas pomáhat s vyzvedáváním. No a já pořád přemýšlím, co bude lepší. Hodně kamarádek mně od každodenního dojíždění odrazují. Což na jednu stranu chápu, ale ony mají dobré školky v dochozí vzdálenosti. Na druhou stranu si uvědomuji že být nezávislá na dopravě a autě, kde teď mladší dcera hodně při cestování pláče, by bylo také fajn a v pohodlné. Zase si říkám, že já jsem ve městě, ale hodně maminek, co bydlí jinde, dojíždět musí tak jako tak, a proto bych ráda věděla, jaké s tím máte zkušenosti. Ráda bych, aby se synovi ve školce líbilo, aby z toho neměl trauma, jako jsem v dětství měla já. Budu vděčná za každou radu která mi pomůže se rozhodnout. Moc děkuji!

zuzkasim
23. únor 2022

Volili jsme školku u domu, ale bylo štěstí, že jsem na ni slyšela i chválu. Denně bych děti nikam vozit nechtěla. Školu jsme zvolili dál z různých důvodů (ale pořád docházková vzdálenost) a teď, ve 3. třídě, začínají děti chodit konečně sami ven a dcera těží z toho, že má v místě bydliště kamarády ze školky, ti ze školy jsou daleko. Sice s nimi nechodí do školy, ale znají se a kdyby je neznala ze školky, asi by měla zatím smůlu. Takhle i já vím, s kým venku je, protože sama děti znám, je to pro všechny jednodušší.

felixfelicis
23. únor 2022

Pohoda ditete by mi stala za dojizdeni. V Praze 15 minut autem, jestli ridis, to je nic.

lachipie
23. únor 2022

A já bych zase volila tu školku, co je směrem k babičce, pokud jsou na ni dobré reference. 15min autem není nic strašného, syna jsme vozili takhle jak do školky tak i ted do školy, má zdravotní postižení, takže u něj prostě nemůžu vybírat školu u baráku, takže mě to dojíždění nějak nevadí, mě by vadily hlavně ty špatné reference.

cekypetra
23. únor 2022

@fifinka2020 resila jsem nedavno. Stehovali jsme se z Prahy pryc do rodne vsi. V Praze jsme meli perfektni skolku 3min pesky od domu, parada. Tady jsem volila mezi mistni skolkou se straslivyma referencema a skolkou 8km (10min autem) vzdalenou se skvelym pristupem k detem. Volila jsem tu vzdalenejsi i za tu cenu, ze holt budu taxikar.

janina228
23. únor 2022

@fifinka2020 no záleží, co znamená, že na tu bližší školku nejsou moc dobré reference. Jestli to jde, zkusila bych zařídit nějakou ukázkovou hodinku, kde by ses mohla taky do školky podívat.. to ti řekne víc než kdejaká reference si myslím. Jestli se tam něco děje, tak to poznáš - a to hlavně podle chování dětí.

westie
23. únor 2022

My zvolili školku s dojížděním cca 18 minut, i když máme v obci státní školku s dojezdem pět minut autem. Obě děti jsou ve stávající školce nadšené, starší syn se s námi ráno skoro ani nerozloučí, jak rychle je ve třídě, odpoledne při vyzvedávání se jim nechce domů. Teď vybíráme školu pro syna a klidně ho budu vozit i delší dobu, ale chci kvalitní školu s pořádným zázemím a super učiteli. Když okolo sebe vidím, jak mohou být malé děti ve školce nešťastné, jak dokážou být učitelky hrozné (viz tady diskuse, že učitelka si stěžuje, že dítě je rozmazlené, když se mu nechce do školky), tak jsem šťastná za naši respektující školku s dojížděním. Výběr školky děti ovlivňuje nejen po dobu pobytu ve školce, ale i když je doma - může z toho mít špatné stavy atd. A pak místo ušetřeného času za dojíždění budete řešit, proč se dítěti nechce do školky, že doma zlobí, ráno se nechce vypravovat atd.

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@zuzkasim Děkuji za odpověď, tenhle aspekt samozřejmě chápu. Nicméně u nás je ve hře ještě stěhování, kdy bychom se rádi trošku přiblížili k babičce, ale nevíme úplně kdy a kam. Každopádně školku jak tady nebo vzdálenější nebereme, že bude možná napořád.

felixfelicis
23. únor 2022

Ono to vozeni autem zvlast v zime neni spatny. Venku fouka a je hnusne, detem se nechce. Takhle naskacou do auta rovnou v teplacich, nemusi se resit oblikani a v satne zase svlikani, pusti si radio a maji dobrou naladu. S mensim ditetem mi to vubec prijde autem jednodussi, pokud skolka pesky neni vylozene pred barakem.

zuzkasim
23. únor 2022

Ještě tedy dodám, že nevím, co přesně je na školce v místě bydliště špatného. Kdyby to bylo něco zásadního... asi bych se to snažila řešit. Ale u nás by člověk nešlápl vedle asi nikde, naštěstí.

ireniq
23. únor 2022

Ve finále nejvíc záleží, jak si dítě sedne s učitelkou, takže záleží, co jsou zač ty reference - na naši školku, kde jsme byli celou docházku maximálně spokojeni, jsem slyšela naprosto rozporuplné recenze podle toho, co které třídy dotyčný chodil... paní ředitelka mi nebyla nijak moc sympatická, ale paní učitelky byly super (měli jsme věkově smíšené třídy, takže stejné učitelky celou dobu) A i ta stejná paní učitelka někomu může vyhovovat a někomu ne.

eviicka
23. únor 2022

@janina228 přesně souhlasím, ono záleží co jsou špatné reference. Taky jsem na tu naší spádovou slyšela od pár lidí, že by tam dítě nedali. A náš syn je spokojený (a to není žádný salamista), na přístup učitelek si nemůžu stěžovat. Navíc známe většinu dětí i rodičů i mimo školku (dříve chodil do školky 15km a trochu jsem si tam připadala jako cizinec).
Do školky tedy dojíždíme autem (a já sebou beru vždy mladší dítě se kterým jsem na RD), protože ve vesnici není žádná a upřímně kdyby byla v docházkové vzdálenosti vůbec bych se nezlobila 🙂.
Ale přijde mi, že ty jsi rozhodnutá a chceš spíš potvrzení pro tu vzdálenější. Tak v tom případě píšu, ano dá se to zvládnout 🙂.

felixfelicis
23. únor 2022

Bezte se podivat na Dny otevrenych dveri, to napovi hodne. Ale jestli vic lidi rika, ze nejsou spokojeni, nemela bych uplne potrebu testovat na svem diteti, jestli se mi podari system zmenit.

eviicka
23. únor 2022

@felixfelicis paní ale má bližší školku před barákem. Pochopila jsem, že je paní na RD s mladší dcerou.
A teď auto a zima: doma dvě děti obléknout, v autě sundat zimní bundy, škrábat auto, dojet do školky, obléknout zimní bundy, dojít do školky, s mladším dítětem vše (vyjma škrábání, těch chumelenice moc nebývá) absolvovat ještě na cestu zpátky...

felixfelicis
23. únor 2022

@eviicka uznavam, mame podzemni garaz, takze odpada skrabani auta. Nasi uz jsou zvykli, hodi bundu pod sedadlo, sami se pripoutaji, sami se odpoutaji a oblecou, vybehnou a jsou uvnitr. I se skolkou pred domem maji deti stejne bundu a tomu mladsimu bych dala i kalhoty, takze ja tam moc nevidim rozdil v pracnosti. Ale my jsme hodne zvykli jezdit.

eviicka
23. únor 2022

@felixfelicis podzemní garáž je v tomhle výhoda. Odpadá i bunda na cestu k autu. Školkové dítě se obleče-svlékne samo, to mladší ne. Ještě před nedávnem jsem tahala zase vajíčko... Tady záleží jaké má podmínky zakladatelka.
Já třeba při hodně špatné předpovědi (náledí, loni velké chumelení) raději než se trmácet nechala staršího doma a bylo nám dobře (ano kdybych chodila do práce, tak musím, ale když nemusím...).

felixfelicis
23. únor 2022

@eviicka to mas pravdu, ale neoblece se ani na cestu pesky. S tim je proste prace vzdycky😀(mame jeste treti dite).

marimanta
23. únor 2022

Když jsme bydleli ve městě, dceru nám do školky nevzali, ale stejně jsme byli na okraji a školka daleko. Tak obě děti jezdily do vedlejší vsi, kde byla úžasná super školka. Teď bydlíme na vesnici a školka tu není vůbec, takže i další dítě dojíždí. A popravdě, nevím, jak daleko parkujete, ale na přeběhnutí z domu do auta nepotřebuje bundu snad nikdo... Když si představím, že všech našich pět děti se navleče do bundy a za pár metrů ji zase vyslíkají 🤦🏻‍♀️ Doposavad nikdo ne umrzl 😉 Takže bych volila školku podle její kvality, ne podle cesty.

j.a.n.i
23. únor 2022

@eviicka Ti nevim, bydlime na vesnici a tebou popsane vypada spise takto. Nastaruji na dvore auto, nez dojdu s detmi, je rozmrzle, nacpu tam deti v mikinach, bundu toho staršího mam v ruce (nebo trvale ve skolce), pred skolkou necham auto na motoru, starsi v mikine odvedu do skolky, vratim se a odjizdim. A tech nadstartovanych aut pred skolkou stavalo pravidelně nekolik.

dandaa
23. únor 2022

Doporučuji školky navštívit osobně ať si uděláš svůj obrázek. Já bych rozhodně nechtěla být taxikář a 15min je jedna cesta,takže denně hodinu v autě . Navíc syn má kamarády se sousedství co jsou s ním ve školce. Takže se vidí i odpolko venku.

fouskovi
23. únor 2022

@fifinka2020 také dojíždim jsem z vesnice máme jednu 5 minut ale špatne recenze a druhou 10 minut a dobré recenze radši dojíždět a vědět že školka je dobrá než pohodlnost a referenčne špatná

antoinet
23. únor 2022

Mám zkušenost s obojím a dojíždění je strašný opruz! Děcka mi v tom autě různě nevhodně usínaly, občas byla kolona, občas ledovka...zbytečný stres.
Navíc je pro mě důležité, aby děti zapadly do místní komunity, vídají se po školce na hřišti, chodí na stejné akce pro děti.

versatilka
23. únor 2022

Záleží, jestli budeš dojíždět jen kvůli školce nebo i někam dál pojedeš autem? Já jsem děti do školky většinu času vozila. Měla jsem to po cestě do práce. Takže pro mě to opruz nebyl. Startovat auto jen kvůli školce bych asi nechtěla. Ale zase pokud jsou na vaši blízkou školku jen negativní reference, tak bych klidně dojížděla, to zase jo. Teď vozím děti denně do školy mimo naše město. Sice je to trochu zajížďka, ale nevadí mi to. Řídím ráda.

ada22
23. únor 2022

Asi bych udělala důkladnější průzkum, proč má školka špatné reference. Třeba u nás ve školce, také na spustu věcí špačkuji, ale ve finále to nejsou tak zásadní věci, kvůli kterým by mi stálo za to dojíždět a hlavně dítě je naprosto spokojené. Kolikrát jsou představy některých rodičů o školce trošku nerálné, že si stěžují, že jezdí na málo výletů, málo akcí, málo písniček, málo obrázků. Co by mi zásadně vadilo, že třeba pravidelně dětem zapínají telku, když je hezky nejdou ven a nebo že učitelka nebo personál jsou na děti zlý . Někdy se také kvůli lokalitě může sejít špatná skupina dětí, kterou učitelka nezvládne. Na druhou stranu jestli je dojezd skutečně 15 min, tak to není žádná hrůza.

treasurka
23. únor 2022

@fifinka2020 My vozíme furt, a to neřídím, a máme 4 děti. Ale kvalitnější škol(k)a, a pohoda dětí mi za obětování vlastního pohodlí stojí.

zelenaesmolda
23. únor 2022

@fifinka2020
my mame skolku se spatnyma referencema prakticky za barakem.zvolila jsem jinou,jezdime jednu zastavku tramvaji a i kdyz me to chozeni nekdy otravuje tak bych nemenila.

malytlustyhroch
23. únor 2022

Nase skolka je pro nas 20 minut snecim detskym tempem pesky a nebo 20 minut autem (blby parkovani, nenavazujici silnice...). Takze taky zalezi co znamena 15 minut autem, muze to byt v pohodlne dochozi vzdalenosti, stejne jako 20 km.
Osobne bych asi tak jako tak volila milou skolku blizko babicce, jestli to bude jako vsude, tak tam stejne prvni rok moc casu nestravi kvuli rymickam atp. A kdyz vam to nebude vyhovovat, tak muzete dalsi rok zmenit.

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@eviicka máme také podzemní garaz, navíc dcerce bude na podzim už rok, tak doufám, že ti v tom autě bude trošku lepší než s malým mimcem (kvůli oblékání x svlékání kombinez a tak). S tím ze nějakou cestu by mohl absolvovat manžel, případně jak jsem psala je ochotná zapojit se I babička. Ještě to samozřejmě nemáme domyslene do detailu, jen píšu možnosti...

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@eviicka No rozhodnuta porad nejsem, proto sem píšu🙂. Samozřejmě bych syna nejraději dala někam, kde bude spokojený (byt vím, že to je hrozně individuální a ani skvělé reference to nemusí zarucit), ale nechci, abysme jako rodina byli vyřízení z cestování... moje kamaradky mi to prave rozmlouvaji, jenže ony všechny cestovat nemusí, znají teď jen tu "pohodlnejsi" variantu. Proto se chci zeptat tady, kde je určitě větší spektrum maminek, co musí dojíždět, anebo si to i dobrovolně vybraly. Proto chci vědět, jak to třeba hodnotí zpětně...

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@dandaa to je určitě v plánu, ale tu zkušenost s cestováním získám pripadne až "praxi", proto se ptám...

versatilka
23. únor 2022

Leckdy je cesta pěšky mnohem delší a náročnější než cesta autem. 😅 At už je šílené počasí nebo zrovna lezou šneci a na každého je potřeba koukat alespoň 5 minut..
Neviděla bych to tragicky. Pokud má školka u vás vážně blbé recenze, nelíbí se vám, tak bych neváhala a vozidla dítko dál, pokud vám ho vezmou. Jasně, nemusí vám nakonec sednout, ale asi je to menší pravděpodobnost, než že vám sedne ta, co se vám už teď nelíbí.