Ahoj maminky jdu si k vám pro radu. Ze synem 5 let jsem byla předevčírem na logopedii. Jediný problém, který paní logopedka zjistila, že rychle mluví a kvůli tomu mu není rozumět. Dala nám nějaké básničky na doma za měsíc máme přijít znovu. Dnes jsem se o tom bavila s kolegyní a ta mi říkala, že o tom slyšela nějakou reportáž a ze by to mohlo být i kvůli špatnému dýchání. Proto jdu s dotazem je tu někdo kdo této problematice rozumí a poradil by třeba nějaká dechová cvičení, jak tu řeč zpomalit? Nebo to je blbost? Snažíme se ho pokaždé upozorňovat ať mluví pomaleji a více otevírá pusu, ze mu nerozumíme, ale to je prd platný.
@martt je to tím, že je z něčeho nadšený a chce to rychle sdelit, nestíhá zpracovávat informace a interpretovat je tak, jak by chtěl.
Právě ty básničky a jak bude přednášet a oddělovat ty rýmy, by mu měly pomoci s tím dychanim, jak bude dělat pauzy a soustředit se na přednes, měl by zpomalit, a pak by měl to samé dělat i v běžné mluve.
Ony jsou ty deti zblbe i z pohádek, kolikrát tam taky mluví rychle a jeden přes druhého a ještě to je blbe přeloženo a je jim špatně rozumět, tak pak patlaji i děti.
Pomáhá i číst, Ty jemu pohádky, pomalu, taky frazovat, dělat pauzy a pak ho nechat, at Ti shrne, o čem to bylo.
Péče logopedky "co měsíc" s básničkami na doma není dostatečná, je mu už pět, možná by stálo za to najít jinou, která se mu bude věnovat důkladněji, častěji. Překotně děti mluví, pokud toho chtějí říct hodně najednou....
Doma bych mu dávala co nejvíce prostoru k mluvení v klidu - ve dvou lidech, bez rozptylování, tak, aby věděl, že to jde - že mu rozumíte...At si z toho nevytvoří špatný návyk. Držím palce.
@berenika39 Bohužel co jsem tady v okolí obvolávala logopedie, tak mají všude plno tady jsme na termín čekali "jen" měsíc jinde mi řekli dva až tři měsíce.
@barmil Pohádky čteme od malinka. Ve školce mají kroužek "Povídalci" což je , že večer přečteme nějaký krátký příběh a druhý den ve školce ho děti převypraví ostatním dětem a paní učitelce. Syn je na tohle šikovný, ale přijde mi, že mi to chce všechno rychle říct, protože "nemá čas" a musí jít dělat zas něco jiného.
@martt já mluvím dodnes rychle.Je to přesně tak jak ti to napsala @barmil.mamka se mnou na logopedii chodila zkoušela všechno možné a nic.Řekla bych že s věkem se to lepší.Ale při emočním vypětí radost/vztek se musím víc kontrolovat.Vždycky stačí říct zpomal.V dětství a dospívání to byl celkem boj.
Já bych zkusila zpěv, tam se učí pracovat s dechem, ale jsem v tomto naprostý laik.
@martt Dychani nevim, ale u nas pomaha básničky vytleskavat. Co slabika, to tlesknuti.