První den ve školce jen brečela

kopretina1327
4. zář 2017

Dobrý den, chtela bych se vas zeptat zda mate taky takovy problem se skolkou jako my. Dnes sla moje dcerka Zuzanka 4roky do skolky a byla to katastrofa . Ucitelka nam ani nedala prostor ji doprpvodit do tridy takze samozrejme ji musela odtahnout nasilim . Rekla nam at se pro ni za hodku vratime jelikoz je zvykaci tyden tak tam bude vzdy jen o hodku dyl. Kdyz jsme pro ni prisli tak na nas ucitelka koukala jako kdyby jsme byli spatny rodice ptala se nas jestli mluvi , umi jist sama .... ze vubec nejedla , nemluvila a nereagovala na svoje jmeno jen brecela a rvala . Pritom doma vse v poradku . Nemeli jste to nekdo podobne ? Nebo jestli mate nejake rady jak to zlepsit nebo casem se to srovna samo ? Moc dekuji ze odpovedi a rady budu moc vdecna.🙂🙏

anetka1701
4. zář 2017

Tak doufám že učitelka měla jen příliš moc ubrečenejch dětí a měla toho moc, protože tohle chování JE zvláštní...

No, slzičky se srovnají, hlavně to chce fakt pozitivně motivovat, vyptávat se, bejt nadšený, všechno náležitě prožívat a vymyslet způsob, aby se další den těšila - z mojí zkušenosti třeba společnej nákup trička co si vezme s sebou další den, gumičky, sponek - prostě aby byla natěšená a měla motivaci... Dobrý je i mluvit "co jste měli k jídlu? Jééé, to bych si dala, to se máš!! A zítra mi zase musíš říct to jsi jedla, to se hrozně těším. Namaluj mi tam obrázek a vem si ho s sebou domů, vystavíme si ho..." Prostě bejt pozitivní, neomlouva se za to že tam je a neobhajovat - brát to celý hrozně perfektně a jakoukoliv zprávu otočit do pozivina a důkladně šílet nadšením, jak je to skvělý.

marvid
4. zář 2017

Jak nedala prostor doprovodit? To vám ji jako sebrala? Holčičce se nedivím, když byl vstup takový, úplně mě z toho mrazí ☹ Zítra to snad bude lepší, trvejte si na svém, školka je tu pro vás, ne vy pro ni.

monni88
4. zář 2017

Ahoj, mě s malým taky nepustili do třídy, ale to už nám vysvětlovali na rodičovské schůzce, že je to takhle lepší jak pro rodiče tak pro dítě. Ale učitelka byla milá, měla jsem z toho dobrý pocit. Malý tedy neplakal, když jsem pro něj přišla tak se mě akorát ptala, jestli nejí, že nechtěl jíst. Myslím, že se to srovná, prostě někdy to tak je, já jsem taky brečela hodně ve školce. Učitelka se myslím jen ptá aby věděla co a jak, jak k malý přistupovat dál. Možná ti to přišlo špatný, že špatně koukala, nebo se blbě ptala, ale spíš jak měla dnes nové děti v kolektivu, musela na ně dávat víc pozor, tak to bylo celé takové všelijaké. Tvoje emoce do toho (sama to osobně chápu).. nedělej si starosti, bude to dobré, je to nová situace, takový mezník v životě malé, tak prostě nechtěla spolupracovat a bylo jí smutno. Bude to dobré. 🙂

ferrari
4. zář 2017

Zda se to dost sadistycké,ale časem pochopíte proč dlouhé loučení je pro deti ještě těžší než ji hned vzít u nás se to taky takhle děla ,naše malá měla to samé a naučila se jen co se zavřely dveře byl klid oni si s nima poradí 🙂

butterfly
4. zář 2017

V naší školce mi bez problému dovolili jít s dcerou dovnitř, pobyla jse tam něco přes půl hodiny, aby se trochu rozkoukala, zvykla si na nové prostředí, děti, učitelku. Pak jsem se rychle rozloučila se slibem, že po obědě přijdu. Dcerka to zvládla dobře, prý jen u svačinky lehce pofňukávala.
Jinak si dovolím vložit odkaz na zajímavý článek od psychologa Jeronýma Klimeše o tom, jak by mělo vypadat předání dítěte první den ve školce:
http://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/sk...

antoinet
4. zář 2017

@butterfly stejný článek jsem sem chtěla vložit já, postupuju podle něj. V pátek jsme si spolu prohlídli třídu, měl čas si zvyknout na paní učitelky, prohlédl si hračky a když ho jedna zaujala a v klidu si hrál, rychle jsem se rozloučila a šla.
Dnes stačila už asi jen pětiminutová adaptace, už to tam znal, zase si našel zajímavou hračku, zasedl k ní s paní učitelkou, tak jsem se rozloučila. Na toto zvykání je podle naší školky potřeba týden.
Nevidím důvod traumatizovat si dítě, když to jde i jinak, než drasticky...

bayt
4. zář 2017

Já si třeba nedovedu představit, že bych dvouleté nebot říleté dítě dala za zavřené dveře do prostoru, kde nikdy nebylo ani se mnou, natož samo. Přijde mi přirozenější, když si to nejdřív osahá s maminkou.

Vybrečení je samozřejmě jednodušší pro učitele a asi i pro rodiče, dítě se vybrečí, pak je v šoku, rezignuje a neklade odpor :D Ale jako nejsem proti tomu nechat vyřvat kojence, tak bych byla i proti tomu nedělat žádnou adaptaci.

kopretina1327
autor
4. zář 2017

koukali jsme. S pritelem prezula se prevlekla bez problemu pak vylezla ucitelka s papirama na obedy co mame zaridit a podepsat ani se nepredstavila ani nam nedala prostor zuzance vysvetlit ze je to ta pani ucitelka se kterou si bude hrat . Rekla jen pod pudeme spolu dovnitr a tahla ji sebou. Tak asi to maj uz vyzkoušené. Uvidime jak to probehne dalsi dny . Budeme doufat dekuji moc za podporu 🙂😉

bayt
4. zář 2017

@kopretina1327 A byla někdy předtím někým hlídaná bez vaší přítomnosti?

kopretina1327
autor
4. zář 2017

Prave ze byla . Jako malinka to snasela spatne ale ted jak je vetsi staci chvilinka a zvyka si rychle🙂 ale vzdycky jsme se koukli kde co je a vysvetlilo se ji ze tam bude nez se mamka vrati kde sou hracky a za kym ma jit kdyz bude neco potrebovat . Tady nebyla moznost si to s ni prohlednout . U zapisu jsme to vse spolu prosli a pak se ji nechtelo domu ted se ji nechtelo tam byt . ☹ snad to zvladnem 🙂

terus11
4. zář 2017

Tak u nás byl pravý opak Natálka (2,5) už se nemohla dočkat ani mi nedala prostor se s ní rozloučit a už byla pryč v herně a já fňakala cestou domů a když jsem pro ni v poledne přišla tak mi řekla "nechci domů chci spinkat" no tak jsem zvědavá jestli jí to zůstane 😉

madulinka
4. zář 2017

Za mě je to vtáhnutí do kolektivu nejlepší varianta pro děti a rodiče, které neví, do čeho jdou.. Zvlášť ten první den.. V šatně dát pusinku, popřát hezký den ve školce, a kdo,kdy si pro dítko přijde. Já jsem dceru do školky dávala s oblíbeným plyšákem, chodí do školky 3. rokem a její "povinnost" je si každý den nachystat, s jakým plyšáčkem půjde 2. den do školky.. Na plyšáky mají ve třídě košík, kam si je děti odkládají, když se jim zasteskne, jdou se se svým plyšáčkem pomazlit.. Zaměstnat dítě a nedat mu místo pro truchlení je to nejlepší, místo nějakého postávání, kdy dítě neví, co má dělat, rodič neví, co má dělat, učitelky mezitím přijímají ráno do třídy jak na běžícím páse a i ony jsou nervózní.. Děti jsem hlídala v cizině a loučení dětí ráno s maminkou byla pro děti ta nejtěžší část dne. Kolikrát jsem i maminku musela vystrčit ze dveří, protože se mi doma děti zalykaly smutkem, jakmile se zabouchly dveře, byly naprosto OK. Takže tomuhle kroku rozumím..

kopretina1327
autor
4. zář 2017

Tak byl to prvni den nevedeli jsme jak to bude probyhat. Zuzanka taky letela do skolky byla tam jako prvni . Uvidime jak to zvladnem . My jsme nechteli zadny dlouhy louceni z vlastni zkusenosti to vime ze dlouhe louceni neni vubec dobre slo o ten prostor ji ukazat kam de a ukazat s kym tam bude nez pridem pro ni . No byla to zkusenost a aspon budem vedet priste jak to probehne z druhou dcerkou 🙂🙂

slonicek555
5. zář 2017

My teda diky bohu v poradku,ano vypadalo to na katastrofu ale nalonec v poradku

Pri zpatecni ceste kdyz jsem sla pro neho nechtel domu,zacal brecet .. Nu snad to dnes bude lepsi

verinikki
5. zář 2017

Tak naše šla včera do školičky, má 2,5 roků a po vyzutí botiček se tam vřítila a hned začala koukat na hračky, atd. Mohla jsem jít s ní, což vnímám jako velký bonus hlavně pro sebe, jelikož malé to bylo úplně jedno - dokonce jsem ji musela nahánět, aby se rozloučila🙂
Nikdy nebyla hlídaná (kromě babiček na odpoledne třeba), ale myslím, že je to hodně dáno povahou dítěte, naše je hodně společenská.
Za sebe si myslím, že rozloučení má být krátké a rychlé. Aby tam rodič okouněl půl dne je spíše kontraproduktivní. Ovšem hodit dítě někomu koho v životě nevidělo a do prostředí kde nebylo?...mělo by se v klidu paní učitelce představit a podívat se s rodičem na prostor a hračky. Pak hned pápá. U spousty školek tak přece fungují nějaké návštěvní dny, adaptace, atd.

123jana123
8. zář 2017

Nás malý 2,5 roku byl tak teď poprvé ve školce. Z počátku úplne nadšeni z hraček apod..neměl ani potřebu se ani loučit 3. den už začal fňukat, když jsme odcházeli, ale paní učitelka říkala, ze to bylo jen chvilku a jinak cely den v pořádku. Ale musím teda říct, ze přístup školky je zatím skvělý. Ve všem podporuji a respektuji rozhodnutí rodičů, třeba doporučí, co je z jejich pohledu a zkušenosti lepší, ale pokud třeba vidí, ze rodiče mají problém tam uplakane ditko nechat a jít, tak jim nechají více prostoru. Tak doufám, ze ta spokojenost bude pokračovat !!

sevcikovakaterina
Autor odpověď smazal
Zobraz
lilulilu
11. zář 2018

U nás ve školce je od září nový chlapeček, prý plakal celé ráno a půlku dopoledne, až z toho usnul... Když jsem dávala syna do školky, tak mi paní učitelka říkala, že z její zkušenosti je lepší dávat dítko hned na celý den, protože když ho budete brát po obědět, tak ho budete vlastně zvykat 2x. Poprvé na školku celkově a podruhé na spinkání. Ale každé dítě je jiné, syn z toho nějaké trauma neměl. Držím Vám palce! @sevcikovakaterina

sevcikovakaterina
Autor odpověď smazal
Zobraz
marcicek84
11. zář 2018

@sevcikovakaterina - nechat ho zvyknout a vydržet, malou jsme brávali první rok po obědě, teď ji tam chceme nechávat i spát, my jsme ji brali po obědě z toho důvodu, že je pořád nemocná, tak jsme nenechávali spát a máme babičku doma...