Syn bude mít šest roků v říjnu. Čte (pomalu, ale čte), sčítá (zvládne např 8+9, ale dojde mu to i když sečte třeba 58+9) , píše tiskacím (píše mi třeba vzkazy). Nejde mu moc R, je děsně pomalej při převlíkání a jídle (většinou), je to drobek a je strašně hodnej (většinou 🙂 ). Přijímačky budou už za dva týdny, bohužel nás do té doby asi nestihnou vzít do PPP, prý mají plno. Jsem tam objednaná už přes měsíc a pořád nemám termín 😠 . Do školky moc nechodí, hodně marodí, v březnu jdeme do nemocnice na operaci ucha ( po zánětech je na prave ucho částečně neslyšící). Nechci nic uspěchat, taky ale nechci, aby se třeba až za dva roky ve škole nudil. Taky se bojím, aby mu děti neubližovaly (vzrůst, ucho...).
Děkuji za názory.
Proc jej davat do skoly, kdyz ma jit do skoly az napresrok?Ani k zapisu by prece nemel jit ted. Jen ho nechte at si uziva -ve skole se nudit nebude,takovych deti,co tohle umi je dost,verte mi;) Take jsem to tak trochu resila..Nejde ani tak o to,ze je ted sikovny,ale cetla jsem,ze treba okolo 13-14let uz to tam poznat je, ze sel do skoly driv. Za me tedy - radeji at vynika a dejte ho pozdeji, nez by se mel necim trapit. To oblikani a ostatni vypiluje prave behem toho roku, kdy mu date jeste cas.
@gabour K zápisu jdete, i když nebude mít šest let 1.září? Ono to jde, dát dítě do školy dříve, ale upřímně - sama za sebe - nevidím důvod, proč to uspěchat, dostane se ve škole mezi děti s odkladem, které jsou tím pádem o dva roky starší...jinak pokud byste se rozhodli, tak můžeš prostě potom říct, kdykoliv, že nenastoupí, vždyt on do školy ještě nemusí, jestli tomu dobře rozumím? 🙂
Přikláním se k tomu nechat ho jít do první třídy, až mu bude šest. Ono je to dneska hrozně uspěchané, uhoněné, předškoláci už skoro běžně písmenkují, čtou , počítají, vidím to kolem sebe.
Zápisy jsou sice už teď, ale žádost o odklad se všemi potvrzeními se může dodávat většinou až do konce května a do té doby to snad do PPP stihnete....Ale z popisu situace bych ho letos ještě asi nedávala, když mu bude 6 až v říjnu, to by vlastně stejně měl jít normálně až příští rok, takže by ani nešlo o odklad....já jsem loni zvažovala odklad u březnového syna, ale má vývojovou dysfázii...nakonec v těch 6,5 šel, ale je v logopedické třídě, kde je 8 dětí a jedou pomaleji, pokud by měl jít do běžné třídy, tak bych tenkrát jasně volila odklad...
Zkusila bych spíše přípravnou třídu. Do školy bych ho v žádném případě dříve nedávala.
Souhlasím s nnnadja! Dcera měla v říjnu sedm a od září chodí do školy. Také toho už uměla hodně, když do školy šla, ale vůbec jsem neuvažovala, že bych ji dala o rok dřív. A potvrdila mi to učitelka na první třídní schůzce, že to jde hrozně znát, když jdou jdou děti do školy už skoro v sedmi, že ten rok navíc, který stráví ve školce, všem prospěje. Že je na těchto dětech poznat, že už jsou takové klidnější, nedělá jim problém usedět v lavici, jsou samostatnější, prostě celkově je ten rok hrozně znát. Samozřejmě se to nedá úplně zevšeobecnit, ale myslím, že jeto tak u většiny dětí.
K zápisu sice můžete jít, ale předpokládám, že škola by stejně chtěla doporučení z PPP, že dítě je psychosociálně a emočně vyzrálé - to se pak můžete rozhodnout na základě vyšetření v PPP (byť pozdějšího data než byl zápis). Osobně bych spíše uvažovala právě nad psychickou a ve vašem případě sociální zralostí, která je mnohem důležitější, než nějaká písmenka a memorování básniček. Ano, dítě může být inteligentní, to je paráda, ale se zralostí CNS to nemá nic společného! Nezaměňujte to. Píšete, že syn je hodně nemocný, do školky nechodí - měla byste spíše myslet na zvykání na dětský kolektiv v MŠ, kde ještě "o nic" nejde, než ho předčasně zaškolovat. Teprve až bude pravidelně chodit do MŠ uvidíte, nakolik je samostatný, nakolik to bez vás vydrží, jak dlouho se vydrží soustředit (ne při individuální práci dospělý-dítě, ale v plné třídě), jak si poradí s problematickými dětmi - to je sociální zralost, kterou pravděpodobně nyní nemá moc kde trénovat (? - nevím, domněnka, dle toho, co píšete). Určitě si nechte poradit v PPP,i když je to termín pozdější, než zápis - stále máte čas na rozhodování. Osobně bych nic raději neuspěchala a dítě zbytečně nepřetěžovala, neumožníte mu tak dozrát.
Sic píšeš, že do školky moc nechodí, ale poradila bych se i s paní učitelkou, já jsem jim důvěřovala víc, než v PPP. Krom toho, jestli je často nemocný, bych asi školu odložila. Moje zkušenost - dcera stále nemocná, i když šikovná, nevěděla jsem, jestli ji dát odklad do 1. třídy, ona odklad nechtěla, chtěla být se svými kamarádkami, tak šla. Doufala jsem, že třeba nemocnost ustoupí, bohužel, z celého roku dobrého půl roku promarodila, možná i víc. Sice jsme vše dohnali, ale byl to nápor na nervy, jí nebavilo věčné dopisování, já jsem zas nic nestíhala, chodila jsem do práce. A druhá zkušenost, starší dcera, šikovná, než šla do školy, četla, počítala, znala hodně věcí napřed. No, možná v 1. třídě se nudila, ale od té druhé třídy se srovnala s ostatními a je to normální žákyně, takže pokud nemá synek nějaké předpoklady, že by vynikal, tak si myslím, že se nemusíš bát toho, že by se nějak moc nudil. Kdybych měla napsat svůj názor, dala bych ho dala normálně, tak, jak má jít.
@mandala - taky bych dala spíš na paní učitelky a na svůj pocit z toho všeho, protože v PPP sice můžou poradit, nicméně dítě tam většinou vidí poprvé v životě a třeba můj syn se v novém prostředí chová úplně jinak, než normálně, zdaleka nepředvede všechno, co umí a naopak tam těžko zjistí, jak se chová třeba mezi dětmi a v jiných situacích....takže podle mne, PPP může poradit, ale nejlíp zná svoje dítě stejně jeho máma a pak paní učitelky ve školce, kde tráví dítě taky dost času...
Já bych k zápisu šla a pak se poradila i v té poradně. Každé dítě je jiné a jeden 8letý je méně mentálně vyspělý, než kdejaký 5tileťák....Na druhou stranu, když to zvládne, tak skončí školu dřív, než ostatní a pokud to nebude typ "u maminky do 40ti", tak to jistě ocení 🙂 Mít hotovou VŠ ve 23 nebo 25...je celkem rozdíl a pak bude míc více času na šetření, budování kariéry....
@gabour za mě odklad. pokud bude mít 6 let v řijnu, odklad. Ve škole se nudit nebude, vezmi si, když mu odklad nedáš, tak může jít do třídy i s o 13 -16měs staršími detmi ( červen, červenec, srpen, září) a ve tříde na neho nikdo ohledy brát nebude...navíc když mu nepujde čeština, dáš mu šanci vyniknout v tělocviku apod...
já mám dceru srpen a druhou říjen a do školy pujdou obe o rok pozdeji. Udrží dýl pozornost....soustředění....za mě pořád lepší, než když třídu zvládne ale dá jí víc námahy......
@tarra27 to nejde odklad - to zmiňované dítko vůbec do školy nepatří - nebude mu ještě ani šest 1.9. . ani nemusí k zápisu. má rok čas. není ted ještě předškolák.
@berenika39 jasně 🙂 někdy maminky chtějí dát tak brzy....ale za mě ne. 😉
Já mám syna, kterému bude v srpnu letošního roku 6let vím už, že ho do školy letos nedám. Je sice vzrůstově velký, moc šikovný, umí spoustu věcí ( i takové co třeba dcera před školou neuměla), učitelky ho chválí ve všech směrech, ale když to vemu z druhé strany, tak i když má trpělivost a spoustu toho umí a zná tak je to pořád můj mazlík a chce si hrát, tak proč mu ještě nedopřát doma jeden rok. Není kam spěchat, teď se to nepozná, ale později to dítko nebude stačit s učivem a nemusí být na úrovni ani rozumově.
Chodila jsem na víceleté gymnázium s klukem narozeným v říjnu (šel do první třídy jako pětiletý). Nezaostával ani v učení ani fyzicky (ale znala jsem ho až od jeho 11 let). Určitě se nabízí pro argument i to, že když půjde na vysokou, tak se mu bude hodit rok navíc - dřív skončí, dřív půjde do práce, víc ušetří než si třeba založí rodinu atd. Na druhou stranu odchodem do školy dříve mu vezmeš rok bezstarostného dětství, kdy nebude muset prakticky nic. To už se mu v životě nestane. Asi bych sázela na svůj zdravý rozum, dala i na argument v pedagogicko psychologické poradně a řídila se i tím, kde má syn kamarády. Pokud všichni jeho kamarádi jdou teď do školy, možná bych se klonila k tomu, aby kamarády neztratil. A pokud často marodí, dala bych mu ještě rok k dobru, aby se z toho zmátořil bez stresu ve škole.
@celaskon87 Já si vlastně uvědomuju, že na střední škole jsem měla dvě kamarádky, jedna měla v prváku 15let až 7.11 a ta druhá dokonce o týden později, ale zřejmě byly nějak nadané a na školu připravené, protože jedna z holek měla vynikající výsledky, ta druhá už nevím, ale při momentálním odchodu do důchodu si myslím, že z tou školou není kam spěchat 😀, tady asi platí pravidlo - čím později tím lépe 😀
Hodně maminek si to asi plete. Vyse zminovane ditko nebude mit odklad, ale pokud nastoupi do skoly pristi rok, pujde, tak jak ma jit. Jak pise nektera maminka take vyse - ve tride by tim padem byl i o dva roky starsimi detmi a to je sakra znat. Podle me i kdybyste k zapisu sla, tak vas bez papiru, ze vase dite je uzasnak, tak vas stejne nezapisou.
Kamaradka dala, stejne jako vy by jste musela,vybehala predcasne prijeti, kluk byl sikovny, ale " nestihal" oblikani, chystani pomucek, tlak okoli, i kdyz strasne chtel,pak byl nestastny...proc tak na nej tlaci..proc musi jesye sedet doma a delat pripravu, dodnes to berou jako chybu.A to je zarijovy..
Ahoj holky,my máme martínka 6 a půl.v lednu jdeme taky k příjmačkám do zš.bojim se.martí sice úúúžasně papá,je to kus chlapa,je perfektní v komunikaci(kamarád,vůdce)...ale problém jemná motorika!!!je levák,napíše sotva svoje jméno,nechce se učit,odmlouvá....vím,že ho vemou,není hloupej,ale co dál?mám strach.má tu některá podobnýho sígra?
@gabour já tvoje rozhodování chápu, starší dcera bude mít taky v říjnu 6 a o předčasném nástupu uvažujem. Nemám ráda názor, že škola krade dítěti dětství apod. myslím, že dítě má jít do školy, když je na to připravené, to je pro někoho před 6. rokem a pro někoho až po 7. Každé dítě je jiné. Na tvém místě bych se zeptala učitelky v MŠ, zašla na den otevřených dveří do školy a poptala se, co si o tom myslí tam, případně u zápisu, ale to nevím, jestli je tam na to čas. A taky se zeptej synka, jestli už do školy chce, nebo ne.
Ale z toho, co píšeš, bych ho do školy zatím nedávala, nejde jen o znalosti, ale i sociální zralost, píšeš, že je hodně nemocný a do školky moc nechodí, to za mě mluví spíš proti nástupu.
@gabour Ahoj, osobně bych syna do školy dříve nedávala, ale nakonec se stejně budeš muset rozhodnout sama 🙂 Co zkusit jinou PPP? Nemusíš jít se synem přeci k té spádové.
My dnes měli PPP ve školce. Dítko narozené koncem června, často nemocné, ale čte, počítá, všeobecný přehled má. Ovšem oblékání a jídlo, to je disciplína, která našeho chlapíka prostě nebaví, takže já na prášky, on v pohodička 😝
Paní psycholožka mi radí dítko umístit do školy pro nadané děti. Já v šoku, učitelka ještě ve větším. Ta počítala s odkladem. No, možná se jí i trošku ulevilo, že už toho našeho šneka mít příští rok nebude a teď babo raď 😕
Ahoj. Mám kamarády, kteří mají syna v září, taky ho chtěli dát "o rok napřed", ale bylo jim řečeno, že to stejně nejde..ať chodí raději do školky a piluje zavazování tkaniček🙂Nic mu neuteče.. Já jsem taky zářijová, číst i psát jsem díky mamině taky uměla a v první třídě jsem se nenudila🙂
@jetynka Jo..tak to vidíš teď..neříkám, že to tak bude..ale náš první začal hodně pozdě mluvit, logický uvažování měl dobrý, ale dostat z něj kloudnou větu byl boj!! Je červenncovej, takže jsem o odkladu taky uvažovala, ale jak mi řekli u zápisu "je zralej na nástup do školy, ikdyž se Vám to nezdá, tak počkejte, půl rok je dlouhá doba.."A taky že jo! O prázdninách jsem si neuměla představit, že bych to dítě poslala do školky!! Do první chodil s dětma z 50%, co měly odklad a nijak za nima nezaostával..
@ludva řeším podobné ( stejné) dilema. Syn koncem června, chytrý, ale to oblékání a jídlo, občas problém s udržením pozornosti, vyslovuje špatně r a ř , v kolektivu dobrák, co se neumí bránit, ale jinak rozumově vpřed.
Je to těžký rozhodování. Uvidím, jak bude při zápise....bude muset jít (pokud nebude odklad)do spádové školy, dovážet ho nikam nemůžu....naštěstí je ta naše dobrá. Jenom 30 dětí ve třídě mě poněkud děsí.
Naštěstí je ještě čas na rozhodnutí.
Můj brácha je narozený 8.9. a hodně se tehdy řešilo, jestli ho dát do školy dříve. Uměl číst i psát (vše se naučil ode mě jako od starší sestry) a byl celkově inteligentní. Vyjádření PPP ale bylo jasné NE. Vyšetření samozřejmě dělali, ale co jsem vyrozuměla, tak v těhle případech vždycky říkají NE, pokud není dítě vyloženě zázračné. Podle mě na to vyšetření od PPP opravdu nemusíte čekat jako na nějakou spásu, která to rozsekne. Na 99,9 procent dřívější nástup do školy nedoporučí!
Jinak brácha tehdy do školy o rok dříve šel, přestože to PPP nedoporučila a mamce strašně rozmlouvala. Přežil to, nijak ho to nepoznamenalo. Ale věřím, že kdyby šel do školy až ten další rok, také by to přežil a také by ho to nijak nepoznamenalo. Připadá mi spíš, že si tím maminky chtějí dokázat, že mají nějakého úžasňáka, který je oproti ostatním dětem napřed.
Můj muž je narozený 3.9. a do školy šel, protože se paradoxně nedostal do školky. Dal to normálně 🙂 Dneska vidí výhodu v tom, že je na srazu třídy nejmladší 😀 V pubertě mu vadilo, že mu kluci museli kupovat pivo 😀
Samozřejmě záleží hrozně moc na dítěti. Dneska jsou moderní odklady. Sama jsem ho dceři dala, takže ho neodsuzuji až tak úplně u letňátek. Někdy mi ale přijde, že dávají rodiče odklad z pohodlnosti a že chtějí mít jistotu, že jejich dítě nebude znevýhodněno.
Můj prostřední je narození v listopadu. Šel do školy s tím, že četl, dobře počítal. Nastoupil do státní základní školy a naštěstí měl úžasnou paní učitelku, která mu vymýšlela práci navíc aby se tolik nenudil. Dneska chodí na osmileté gymnázium, žádný génius není a spíš má problém, že se neumí učit 😝
Dneska je to možná jiné, je plno soukromých škol. Otázka je, jestli jsou vhodné pro takové děti, opravdu nevím. Zatím jsem rozhodnutá zapsat Matěje do sice nespádové, ale do státní školy s 30 dětmi a budu se modlit, aby měl štěstí na paní učitelnicu 😕 Nakonec stejně záleží na paní učitelce 😉
@gabour Jinak na názor učitelky v MŠ bych také nespoléhala. Ta naše byla včera v šoku, že Matěj čte 😀
Na přípravné třídy nevěřím. Přijde mi, že je to odkladiště dětí, které se nevejdou ani do školky, ani do školy. Ještě chápu u dětí s nějakým problémem, třeba logopedickým.
Nevím, záleží také, jak kvalitní školku máte 🙂
@ludva děkuji za názor, tak uvidíme, jak vše dopadne, u nás ve školce PPP teprve bude, zatím proběhlo jen takové "předvyšetření" v září. A taky, co řeknou u zápisu. Pokud školu doporučí, tak já budu jen ráda. Ale víš co, jak sama píšeš, odklady jsou dnes moderní a tak mám obavu z toho, aby pak nebyl ve třídě s dětmi o dva roky staršími a tím pádem nebyl za toho nejpomalejšího joudu 😖 Aby pak nakonec on neodnesl, že jsme mu nedali odklad, tak jako ostatní. Učitelky na něj mají názor každá jiný, takže na ty spoléhat nemohu jaksi vůbec 😅
Z té přípravné třídy mám podobný pocit.
My jsme byli v poradně až po zápisu do školy, měli jsme čas se rozhodnout, tuším do června.