Ahoj maminky, už jsem úplně vyšťavená zajímalo by mě proč se moje dcera ke mně chová tak jak se chová. Před 14 dny oslavovat čtvrté narozeniny a přijde mi jak kdyby celý svět byl otočený vzhůru nohama. Jenom ráno vstane je nějaký problém. Problém je v tom že sama neudělal vůbec nic, jenomže bohužel ani nespolupracuje a já furt jenom jsem nucená jít k ničemu tlačit. Nemyslím to nějak zle ale prostě 50x řeknu oblékni se, 50x řeknu vezmi si kartáček budeme si umýt zoubky, furt na něco musím upozorňovat bohužel ale ani nespolupracuje tečka A já jí ráda pomůžu umýt zuby ale když mi neotevře ani pusu je to pak těžký. Když vezmu oblečení že jí obléknu začne běhat po bytě jak pomatená A nemůžu jí pomalu chytit do toho začne řvát že to udělá tatínek. Vezmu kartáč na vlasy a opět začne řvát že to udělá tatínek. Tatínek koupe tatínek uspává tatínek já tohle tatínek dělá tamto. S tímhle bych asi problém neměla. Ale vadí mi to že se ke mně furt chová tak jak kdybych byla nikdy nepotřeboval aby ke mně furt chodila a říkala že mě má ráda ale aby občas jako měla pocit že jsem máma.
Jde o to že když je ve školce tak já se na ní celý den těším, a pak pro ní přijdu a už v šatně se ke mně chová tak zvláštně. První věc je že mi řekne že chce babičku a ne mě. Když jí řeknu že babička v práci. Tak začne couvat a řekne že chce paní učitelku. Neskutečně mi bojkotuje oblékání hází na mě věci že chce pomoct. Vůbec není ochotná mi je podat do ruky. Pak odcházíme ze školky s takovou zvláštní náladou že mám strach není pomalou promluvit. Přijde mě taková furt smutná naštvaná. Zbytek dne se většinou pak nějak dá. Včera byla na zumbě přišli jsme tam a ani se neotočila a letěla za paní lektorkou. Já jsem si během té hodiny oběhla své a když jsem se vrátila paní doktorka mi říkala že dcera poslední dvě písničky pro brečela že chce za mnou. Když je u babičky tak mi babička taky píše že po mně smutní. Já to prostě nechápu proč se ke mně chová tak ale když spolu nejsme tak potom po mně smutní. Dneska v noci k nám přišla spát všechno ok ráno jsem potřebovala čůrat Tak jsem vstala dřív. Za 10 minut přivítla že jsem jí tam nechala byla uražená a odešla k sobě do pokoje kde poplakávala. Když jsem za ní šla a ptala jsem se co se děje tak jsem z ní akorát vytáhla že jsem jí tam nechala. Opět byla naštvaná nepříjemná vůbec nereagovala. Takže opět jsme se probudili do dne kdy je všechno špatně. Do školky odešla s úsměvem většinou po té snídani se to vždycky zase zklidní. Nejhorší na tom je že takové to každý den a já pak nechápu co se to děje. Proč je furt tak naštvaná? proč je furt tak náladová? Proč je furt tak ubrečená? Nejhorší na tom je že jsem se dostala do takového bodu že mi je všechno neskutečně líto a je mi do breku. Včera zrovna v té šatně když jsem tam s ní bojovala proč na mě hází to oblečení a tak se tam vystřídaly tři maminky a bylo mi neskutečně líto, že moje dítě se ke mě nechová tak jako jejich k nim.
Další věc je, že neumí vůbec hezky o nic říct nebo aspoň nějak normálně abych neměla pocit že mě má úplně u prdele. Pořád na mě tak afektovaně a nepříjemně řve mamííí. Mamiiii. Mamííí. Furt. Pořád opakuji že by to mohlo říct aspoň normálně a ne na mě řvátek na psa.
A já si pak říkám bude to někdy normální? Uklidní se to někdy? Nikdy jsem se k ní nechala tak aby se ona ke mně chová takhle. Nejedu úplně respektující výchovu, ale nemyslím si že bych byla zase ta nejhorší matka, že bych jí denně mlátila že bych na ní denně řvala že bych furt dělala něco pro to aby se takhle chovala. Pořád se s ní snažím mluvit pořád jí snažím říkat co a jak ale stejně je to všechno furt špatně.
Včera jsem byla u dětské doktorky a ptala jsem se na to ptala jsem se jestli by byla možnost poznat na nějaké vyšetření třeba ADHD nebo nějaký psychologický věci. Paní doktorka mi akorát řekla že bych měla být důraznější držet si své hranice. Jenomže to já dělám. A to je právě to co mě furt dostává do těch problémů. Mám nastavené Hranice přes které nejede vlak. Když něco řeknu tak to prostě udělám. Ale i za tu dobu co prostě nějakým stylem takhle jedeme je to furt stejný žádný zlepšení nevidím.
Úplně celý jsem to nečetla, ale u mého dítěte se to zlepšilo v 9 jejích letech. Je to čerstvě, ale fakt je rozdíl.
Já už jsem pak sice i byla otupělá, na druhou stranu, když občas udělá scénu dnes, tak jsem úplně vyřízená a nechápu, jak jsem přežila ty předchozí roky, kdy to bylo denně.
Asi z části povaha, u nás z části nějaká traumata.
Potěší mě, když dnes na otázku co se nám nejvíc povedlo, řekne, že už neřve na ostatní když je naštvaná. Že si to sama uvědomuje jako úspěch.
To je běžné. Tím, že tě ignoruje, nebo chce od někoho jiného péči jen vyjadřuje nelibost, se jí nechce třeba poslechnout (obléct, umýt zuby, jíst, spát, česat, cokoliv). Jen se zlobí, normální vyjádření emoce.
Oblečení ve školce by po mně hodila jen jednou, sedla bych si a čekala, až se sama oblékne. Pak bychom šly domů.
Hele "svět byl otočený vzhůru nohama" .. je to otázka posledních třeba pár týdnů? Třeba ještě na jaře se to nedělo?
Nenastoupila dcera náhodou v září do školky?
Mě totiž přijde, že je to poměrně běžné "nevyznám se sama v sobě, udělejte s tím někdo něco!" ... v tomhle věku na to má vlastně dost nárok. Zvlášť jestli byla do září s tebou doma a teď najednou pravidelně chodí do školy, tak vlastně naprosto lítá v tom "jsem veliká holka! nepotřebuju vás! všichni mi můžete být u prdele!" (a úmyslně to píšu tonem puberťáka, protože je to vlastně obdoba té puberty) a "sakra, jsme malá holčička! starejte se o mě! Já chci maminku!" ... stihne přeskočit mezi těmahle polohama klidně během jedné věty...
Co se s tím dá dělat? Vydržet... Ale fakt vydržet. nenechat s sebou mávat jejíma náladama. Dál "pevně" projevovat lásku, ale u držet hranice. Ideálně fakt v klidu. ... Ona nasaje ten klid a uklidní se to...
Jestli nejsi tlačená třeba prací, můžete spolu zkusit probrat, jestli by třeba nechtěla jeden den být doma místo ve školce a cíleně si ten den nějak užívat... Nebo třeba aspoň jít hned po o... Ale ne vždy tu možnost rálně máš.
Pokud to "bylo od vždycky" nebo tam není třa ata změna se školkou, tak je to asi na kontaktování ranné péče, no...
Mě by zajímalo, jestli to nepřišlo s nástupem do školky, a zda je tam od začátku spokojena a chce tam
📌📌 ráda si proctu názory a rady, dcera v lednu bude mít 3roky a bojujeme s něčím podobným, začalo to tak + - s nástupem do dětské skupinky no, kdy ji tam vždy odvádím já, tak si říkám, jestli mi to nemá za zlé, že do teď jsme byli spolu 24/7 denně 365dni v roce a najednou ji zahodim tetám a jdu pryč (jejíma očima).
Mne to tedy přijde vcelku pochopitelná reakce, možná proto,že jsem byla stejná 😁🙈. A to ještě třeba v 9 letech... byla jsem strašně fixovana na mamku, ale vlivem okolností od ní hodně odloucena (byla na mě sama)a emoce mi litaly... I jsem se naučila prostě "zit" v jiném prostředí (proto možná ty uteky za lektorkou, učitelkou...), protože jsem se tím bránila stesku a hodně vše prožívala. A když jsem byla bez mamky, strašně mi chyběla, ale jakmile pro mě přišla, jakoby mi narušila ten můj svět, často i tím, že třeba reagovala jinak než v mých představách, a já byla protivná...ale i proto,že jsem neuměla rychle přepnout emoce...citem jsem byla jakoby pořád v té školce (a stýskalo se mi po ni). Neumím to moc dobře doteď 😁. Nejvíc mi asi pomáhá, když můžu být sama se sebou a ty emoce si srovnat, nechat vychladnout, a mít po boku někoho, kdo mě za to neodsoudi (nebude do té mojí rozjitrenosti házet věty typu "ty ses ale protiva, já se tolik tesila"). Sama píšeš,že se to pak rychle zase srovná....
Zkus si to nebrat osobně, to obecně u těch dětí hodně pomáhá- jejich emoce nejsou naším selháním nebo útokem na nás.
Napadlo mě, že se třeba podvědomě bojí, že o tebe přijde (a bude ji to bolet), tak se pro jistotu takhle chrání (když nic necítím, nevložím do toho srdce, cítím chlad, tak mě to pak nebude bolet).
Každopádně ji dávej na jevo, že ji máš ráda, ať dělá cokoliv, ale zároveň buď důsledná. Čili aby věděla, že ji miluješ, ale zároveň se ti třeba zrovna nelíbí její chování. Nastavuj jasné hranice.