Problém vstát ráno do školky. Máte radu?

3. led 2023

Mám 4 letého synka, který nezvládá ranní vstávání. Sám se budí až tak kolem 8-8:45 o víkendu. Já do práce chodím na 9, ale ve školce potřebujeme být nejpozději v 8:30, takže v 8:00 musíme odcházet. Budím ho od 7:00, ale to je hrozně nepříjemnej až agresivní. Je mu zima, nemůže otevřít oči, chce spát. Začala jsem to dělat tak, že ho ráno, jestě v dece přenesu do obýváku, tam mu pustím tv, u toho ho nakrmím jogurtem nebo cereáliemi, pak mu vyčistím zuby, převléknu ho a donesu na WC, takhle nám to celkem funguje, ale jakmile je doba odchodu, tak je scéna, že se chce ještě dívat. Že ho mám nechat doma samotného, a mám jít do práce. A tak ho denně přemlouvám. Ve školce spí po O, a pak neusne dřív jak v 21:30, občas spí i, když je víkend nebo prázdniny a je to to stejné. Když nespí usne v 19 hodin a je ten den lepší. Jenže v té školce usne vždy, a to asi znamená, že ten spánek potřebuje, jen mu nejspíš nevyhovuje režim. Ale do školy bude muset vstávat ještě dřív. Existuje nějaká zázračná rada, nebo přístup, která tenhle problém zlomí? Chci mít ty rána v klidu.

mishka87
3. led 2023

Klukovi je 8 let a chodí do druhé třídy. Rok od roku je to horší a horší a to vstává pořád stejně. Jenže čím je starší, tím později usíná. Víkend a prázdniny mu vždy ten spánek rozhází ještě víc.
Rána u nás vypadají následovně: Jdu budit kluka v 6:40. Ten se samozřejmě na první dobrou většinou nezvedne. To jen v případě nějaké akce ve škole a nebo když ví, že přijede babička. Dělám mu svačinu do školy a snídani a mezitím na něho mluvím z kuchyně, ať už vstává. Jakmile mám vše nachystané, jdu ho doslova tahat z postele. To už je cca 7h. No a v 7:20 už ho tahám z gauče, ať se jde laskavě oblékat do školy. Občas mi zdrhá na okno. Obouvání je to samé. Takže každé ráno se s ním rozčiluju a pak ho ještě popoháním cestou do školy. Bydlíme prakticky nejblíž ke škole ze všech dětí z jeho třídy a chodíme skoro poslední. Já dělám kousek od nás a od 9h, nicméně v 8:30 se scházíme před prodejnou. Ráno ještě musím koupit pečivo pro ně na večeři a další věci. Nebaví mě to, ale kluk jiný nebude. Očekávám, že to bude s nástupem puberty horší a horší. Ale kolegyně je na tom ještě hůř. Musí stále budit svého dospělého syna do práce, protože ho absolutně žádný budík nevzbudí. Prý to samé má její manžel. No to by mě mohli oba milovat, abych kvůli nim vstávala už v 5 ráno a budila je.

te_reza
3. led 2023

Pokud ve školce usne, neudělala s tím nic. S tím snad bojoval každý. Holka neusla ve školce až někde po 5 roku a pak byla snesitelná.

merope
3. led 2023

Pokud opravdu musíte odcházet v 8 z domu, tak je řešení zkusit večer začít dřív s těmi "večerními rituály", ale posouvat třeba pomalu. Pokud při usnutí v 19 vše funguje dobře, tak by možná mohl (se spaním ve školce) pomoci posun třeba jen o 15-30 minut a to by jít mohlo. V kolik mají ve školce svačinku? Je potřeba ho ráno budit v 7, nestačilo by později a dát mu třeba i méně jídla?

konidana
3. led 2023

přežít 😅 mam kluka podobného spáče, sovu. Normálně by spal tak 20-8, ale do školky musel vstávat před 6., když spal ve školce poo (jakože vždy usínal mezi prvními, a pak ho uč.ani nemohly vzbudit) , tak večer neusnul před 22.h ani omylem. Prostě nekonečná smyčka🙄😅

Do školky jsme chodlili ovšem mnohem dřív než vy. A přesně jak píšeš... ještě ve spánku jsem oblékla, pustila TV, on je teda i žrout, takže se najedl sám, ale zase problém, pokud to moc nestíhal, bez zcela dojedeného jídla prostě neeeeee.... No a pak prostě dovléct do školky, ....nejhorší bylo zimní oblíkání před odchodem.

konidana
3. led 2023

@merope ano rána jsem se snažila co nejvíce osekat a urychlit, abych mohla budit co nejpozději.
tzn. u nás oblíkání a buzení od 5:30 do 6:00 a 6:15 odchod z baráku😅 (max do 6:30 předání ve školce o kilometr dál - jezdil na odrážedle, později na kole, a já sprinty na vlak😅)

daasqua
3. led 2023

My jsme celá rodina sov 😀 Ja rána nesnáším zdaleka nejvíc. Budím se v 7:30, pak čaj, hygiena, dceru budím v 7:45. Snida až svačinu ve školce, takže jen hygiena a oblékání (vše připraveno dopředu, navíc jsme skoro ve tmě, aby nebudila mladšího světlem z předsíně). Po 8:00 jdeme na bus, v 8:15 jsme ve školce. Večer usíná mezi 8-8:30, domu chodí většinou po obědě, jinak ve školce spí (jak zabita 😀). Do školky se těší, proto se přinutí vstát a vše zvládnout. Já jako dítě vstávání dost nesnášela, jedno kam.

autor
3. led 2023

@merope Svačinku mají v 14:15 a odpočinek mají 2 hodiny. Já ho budím v 7, protože má strašně pomalý rozjezd. Dlouho nemůže otevřít oči, potřebuje se nějakou dobu ještě povalovat. Sama to nechápu, já vstávám hned.

veruuu_kubesovic
3. led 2023

Tak to dělám já druhým rokem co je syn (4roky) ve školce, donedávna jsem popohanela i starší dceru, děti jsou hold sovy na ně je ranní vstávání horor...
Mě se osvědčilo ráno vubec nezapinat TV a syn snida/svaci většinou až ve školce, maximálně ráno sní tu ovocnou presnidavku do ruky

ai30
3. led 2023

Zrusit spanek ve skolce, jednoznacne. Je to uzavreny kruh. On ten spanek ve skolce potrebuje, protoze chodi spat tak pozde a vstava brzy. Kdyz spanek zrusite, bude schopny usnout uz kolem 8 a bude odpocatejsi.

veruuu_kubesovic
3. led 2023

@ai30 jj taky mám zkušenost, že když beru syna po obědě, je to večerní usínání lepší 👌

konidana
3. led 2023

@ai30 řekni mi, jakým způsobem mu zrušíš spánek ve školce, když není možnost ani ráno vstávat později , ani ho brát po obědě domů? 😂😂😂 Jooo vlastně , zrušit školku a být doma😅

tereza0111
3. led 2023

Bojujeme velmi podobne. Trochu paradoxni, ale - zkus budit jeste o 5,10 minut drive. Dcera ma svuj ritualni rozjezd, kdy ji prenesu ke stolu, pustim pohadky a dam snidani. Potrebuje u toho sedet nezbytne 20 minut, jinak ji vlecu s desnym revem pryc, nechce, sabotuje. Po 20 min. se vynadivala dost a uz ji to neba, takze docela ochotne jde sama do koupelny, at ji vycistim zuby a bez potizi se vypravime. Kdybych zkousela 5 par minut prodlouzit spani, tak stejne nebude vyspala o nic vic, ale cela vyprava bude o silenem revu a stresu

ai30
3. led 2023

@konidana Promin, jsem netusila, ze si to vezmes tak ukrutne osobne, kdyz navic ani vubec nevim, kdo jsi 😅
U nas treba ve skolce deti spat nemusi, netusim, jak to kde je, ale predpokladala jsem, ze spani je ve skolce moznost, ne povinnost..

konidana
3. led 2023

@ai30 ne. neberu to osobně, v pohodě, jen mne to pobavilo😉. Ano je to možnost, ale dítě které musí do školky vstát dříve, než by vstávalo samo, tak je nedospalé a většinou usne 😉

mishka87
3. led 2023

@ai30 Ne v každé školce to tak je. Hlavně v těch menších, kde není možnost přesunout nespící děti do jiné místnosti. Naše místní školka má sice 7 tříd, ale do 4 let děti musí chodit odpočívat na postýlky a v pyžamech. Pak už je to na rodičích, zda jejich dítě potřebuje odpolední spánek i nadále.

terka_37
3. led 2023

@ai30 I u nás tedy musí jít do postýlky všechny děti, bohužel. A maminka, která chodí do práce, bude těžko vyzvedávat po obědě🤷

terka_37
3. led 2023

Řadu nemám, ale soucítím. My jsme taky sovy. Rádi chodíme spát pozdě, pozdě vstáváme. Vstávání do školky je pro nás peklo. Obě děti chtějí snídat, navíc chtějí dojíst všechno ,ale trvá to i půlhodiny. Já prvním:D Pak je nasoukat do oblečení, neustále popoháněl, nastříkat do auta a stejně většinou přicházíme až po 8 (u nás to déle nejde). Výhoda ale je, že děti chodí téměř vždy po obědě, takze nespi. Stejně ale nejdou dostat večer do postele. Přes Vánoce to bylo skvělý, kluci chodili tak ve 21:30-22, my o půlnoci, vstávání v půl 10. Ach, paráda❤️

hojda
3. led 2023

@ai30 spát nemusí, ale do postýlek odpočívat jdou a on zřejmě usne, takže tohle nezrušíš.

ai30
3. led 2023

@konidana Jasne, ale on je to prave ten zacarovany kruh, ktery clovek bud prolomi, i kdyz to bude par dni drnout, nebo v nem zustane. Resila jsem uplne to same.
@terka_37 No vyzvedavani po obede me vubec nenapadlo, taky pracuju, takze to je pro me uplne jina realita :D Ale to povinne spani je naprd no, to by mi asi slehlo, kdyz syn po obede spal, tak byl uplne odpocaty a uspat ho pred 22:00 byl nadlidsky vykon, taky ta rana potom podle toho vypadala...

ai30
3. led 2023

@hojda Tak v tom pripade radu nemam 😅 U nas to funguje uplne jinak, lezi/spi jen deti, ktere chcou, zadna povinnost na to neni. Byli jsme v uplne stejne situaci (pozde spat, nechtit vstat a dospat se odpoledne) a absence toho poledniho spanku to vyresila, jinak bych vubec nevedela, co s tim delat...

escapelle
3. led 2023

Po školce ho fyzicky unavit. Buď nějaký sportovní kroužek, nebo se o to musíš postarat sama😂Můj syn byl to samé. Nejenom že nemohl večer usnout,ale ještě byl na zabití. Když má dost fyzické aktivity, je jako beránek a večer pomalu prosí,aby mohl jít spát. V pěti letech se mnou uběhl 7km, já sotva chodila a on chtěl po dobehu jít ještě na kolo.ted je mu 8, má 3xtydne hokej, fotbal,streetdance a ještě litá po venku.ale v 8 je tuhej.pres svátky byl nemocný a nedělal nic,a zase ve 2v noci ještě nespal.
Je jasný, že mě se taky nechtělo s ním každý den lítat jak magor aby se unavil. Proto jsem ho dala na kroužky a nebo to s ním musela přežít.
Já bych se snažila tyhle všechny ranní rituály odbouravat a rozhodně bych s nimi nepokracovala po nástupu do školy.pokud je to dítě zdravé. Na to bych neměla nervy 😂

hojda
3. led 2023

@ai30 Oni si třeba jdou jen číst, leží a poslouchají, kdo nechce nespí, ale odpočinek tam je a některé děti usnou.

autor
3. led 2023

Ano je to tak. Oni ve školce spát nemusí, ale musí si poslechnout pohádku na lehátku, a on u toho hned usne. Ze školky ho vyzvedává manžel v 15 hodin a 2x týdně má fotbal, tam je to pak trochu lepší, že usne v těch 21 hodin. Jak je venku tma, tak s ním manžel moc ven nechodí, jdou většinou domu, vyjimečně na bazén. Já se vracím z práce domu nejdřív v 18 hodin, to už se toho moc nestíhá.

pinkyy
3. led 2023

U nas je to rano vzdy hekticke, dceru budim v 7:30, rychle ji prevlecu, vypije kakao a letime do skolky, kde ma byt v 8. Holt nesnida, maj pak asi v 9h svacinku, tak o hladu neni. Jezdis do skolky autem? Jestli se malej vzbudi v 8h sam, tak bych ho nechala spat a po vstanuti ho jen rychle oblekla a jela.

martt
3. led 2023

A ten 2 hodiny odpočinek mají povinný?U nás ve školce to je tak , ze sice odpočinek povinný mají, ale tak pul až hodinu pak ty děti co nechtějí spát si můžou jít hrát. A některé děti u kterých si to rodiče přeji tak budí. My jsme to tak měli u syna , ale on ten odpolední spánek potřeboval pokud ve školce neusnu byl schopný usnout třeba v 5 ( nepomahalo ho nijak zavavit, byl schopny usnout klidne v sede)a pak to bylo vůbec peklo na uspávání. Ale syna ráno manzel budí o dost dříve.

lida9
3. led 2023

nejak netusim, proc pouzivas rano tv... jako berlicku? aby byl hodny? vzdyt ti to stejne nefunguje a dela ti scenu, ze ji nechce vypnout... tv poustet max za odmenu, kdyz nebude vriskat pri odchodu ne?

autor
3. led 2023

@pinkyy Autem nejezdím, v tom provozu se to nevyplatí. Jedeme kousek metrem a pak pěšky. On se budí jak kdy, ale mohla bych to vyzkoušet do těch 8 nechat a pak rychlej odchod.

autor
3. led 2023

@martt Ti, kdo neusnou, tak mohou vykonávat nějakou klidnou činnost u stolečku, ale on je právě podle učitelky mezi prvníma kdo usne, a taky je to ten, kdo se mezi posledními probouzí, oni pak na konci odpočinku jen odhrnou závěsy a nechají to na nich se probrat.

autor
3. led 2023

@lida9 Z toho důvodu, aby se rozkoukal a neutíkal do postele. Ale zkusím ji vynechat, spíš nám to komplikuje.

martinka0209
5. led 2023

Já to mám stejně,i kdybych šla spát dřív ,tak se mi ráno vstávat nechce a začínám úplně fungovat až v devět hodin,soucítím s vámi,já budím dceru v 6:30 mezitim než vstane udělám snídani ,pak volám že už je snídaně na stole to vstane,po snídani ji pustím pohádky a 10x ji řeknu ať už se konečně oblékne,pak ji řeknu jestli se ještě nechce napít kakaa,účesu ji ,vyčistím jí zuby,vypnu televizi a odcházíme do školky a do toho všeho oblíkám tu mladší,když není manžel doma a ta mladší se mi u oblíkání pere,tak, to nemám jednoduchý,