Dobrý den maminky, mam dotaz. Čekáme miminko, které by se mělo narodit v srpnu. Staršího čeká školička od září.. nicmene je hodně kontaktni a citlivý a bojím we že bude mít dojem že ho davam pryč, když přijde někdo nový. Samozřejmě premyslim, že ho nechám s námi klidně ještě rok, ale on má deti rád a myslím, že za normální okolnosti by se mu ve školce líbilo🙂
Měl jste to někdo podobně?
@fresshinka já jsem čekala taky v srpnu a staršího jsem nahlásila do školky až od října, abychom se doma trochu sžili, já mohla mít klidnější šestinedělí bez cest do školky a ze školky a taky aby právě neměl starší pocit, že přišlo miminko a on se strčí hned do školky (o bacilech nemluvě). Nakonec jsem rodila už v půlce července, takže školka hned od září, starší je spokojený, chodil domů po obědě, teď už druhý týden ve školce i spinká, řekl si sám.
Nicméně promořování byl docela mazec, od půlky září do půlky listopadu byl ve školce dohromady asi dva týdny, a přeléčení ATB se nevyhlo ani miminku, měl 3 měsíce. 🙈 A to ten starší neměl do té doby ATB nikdy!!!
@fresshinka Nám se malinký narodil v květnu a kluci už do školky nešli. V té době řadily průjmy a měli jsme strach, že by to donesli domů. V září kluci nastoupili a malý skončil na atb a Ventolinu kvůli průduškám, protože mladší něco donesl ze školky. Letos ty nemoci jsou echt urputné. Zvážila bych, jestli nepočkat, až miminko trošku odroste, protože ze školky budete mít doma pořád něco. Můžete se zatím společně hezky sžít a starší nebude mít tolik změn najednou. On nástup do školky je kolikrát velké drámo, k tomu miminko, hormony...
Nedala bych dite do skolky na podzim k cerstvemu miminu uz jen proto, ze ac mame deti s dobrou imunitou, na podzim se proste nejakym rymam nevyhnem ani po 3 letech skolkove dochazky. V nasi skolce je skolkovne asi 300, takze ja bych ho klidne zapsala a nastoupil by treba az v lednu. Pripadne pokud je volna kapacita, tak neni problem, aby se dite zapsalo pozdeji. Nam se miminko narodi v dubnu a syn do skolky nejde. Mam to lehci v tom, ze ma jeste starsi sourozence a pak, ze mam kamaradky s detmi a muzem se potkat s nimi. Potreba kontaktu s vrstevniky sice ve 3 letech zacina byt dost vyrazna, ale uplne si nemyslim, ze jde ruku v ruce s potrebou byt rano nekde na cas, denne se ucastnit rizene cinnosti, separovat se od rodice, kdyz to neni potreba a hlavne byt v davu 20 a vice deti.
Já bych se nebála, že by se cítil odstrčený. Ale počkala bych třeba do toho října, listopadu, až se děti co tam musí uklidní a vybrečí, přijde do pohodového kolektivu a bude to pro něj snazší. Ale je potřeba počítat s těma bacilama a nemocemi.
Syn se narodil v červenci a dcera šla do školky v únoru, když s tím sama přišla.
Teď je syn druhý rok ve školce a máme třetí, a skloubit režim miminka s odváděním a vyzvedáváním je trochu stres.. Ale zase ten klid doma jen na miminko je fajn.
@fresshinka za této situace bych staršího do školky nedala. Za 1. se bude cítit odstrčený (doma je mimino a ty ho najednou nepotřebuješ a posíláš ho pryč). Za 2. bude každou chvíli nemocný a budeš zbytečně riskovat, že to chytí i miminko.
Budeme na tom stejne, pokud vsechno dobre dopadne. Neresim ani tak syna - ten bude ve skolce naprosto ok, on se sepsrovanim problem nema a mit nebude, spis me desi na podzim ty skolkove nemoci
Skvělý holky, to mi ale vůbec nedošlo, s těmi nemocemi.. 🙏 určitě beru v úvahu a uvidíme no..
My mame miminko od kvetna a starsi sel do skolky normalne v zari. Po tech asi 4 mesicich jsme uz byli s miminkem sziti a on je stejne velmi spolecensky dite. Sice asi jeden tyden plakal, ze do skolky nechce, ale vse se urovnalo a ted tam chodi moc rad. Druha vec, ty nemoci, se nam bohuzel nevyhnuly. Klepu na drevo, ale donesl nastesti jen rymy a kasle, i kdyz osklive. Od zacatku listopadu do konce prosince to bylo fakt krušné. Uvidime, jak to pujde ted pres zimu a uz se moc tesim na jaro a teplo.
@fresshinka Přidám taky svoji zkušenost. V polovině srpna se nám narodila dcerka a syn měl v tě době tři a čtvrt. Do školky jsem ho zapsala, nicméně jsem počítala s tím, že do školky půjde zřejmě až od ledna. A to hlavně z důvodu nemocí a pak jsem taky chtěla, aby si nepřipadal odstrčený, že se narodí miminko a on ,, musí,, do školky. Pracovala jsem jako učitelka ve školce, takže vím, jak první rok ve školce většinou vypadá s nemocností dětí a nechtěla jsem, aby miminko hned něco chytilo a pak taky z toho důvodu, že bych syna musela vozit každý den několik kilometrů do školky (bydlíme na konci světa, kde není nic) a přiznám se, moc se mi nechtělo dvakrát denně jezdit sem tam a tahat s sebou prcka. A teď je leden a syn je s námi stále doma. Zatím nám to takhle vyhovuje a myslím si, že do školky půjde až od září. Už jsme se sehráli, ráno nemusíme nikam vstávat a malá je na brášku už zvyklá a pořád ho pozoruje. Ale musím říct, že syn nijak po školce tedy netoužil, takže je rád, že může být ještě s námi doma 😀 ale každopádně každému vyhovuje něco jiného a každé dítě je jiné 🙂
My jsme to takto měli a zpětně vidím, že jsme to období nedali úplně dobře. Syn měl 3. narozeniny na konci srpna, v září nastupoval do školky. Mimi mělo sice termín v polovině září, ale narodilo se na jeho narozeniny, takže měl doma cca týdenního sourozence a nastupoval do MŠ. Hned první den ředitelka prosadila, že tam bude i spinkat, že ho vyzvedneme až později, abych měla klid na miminko - doteď se za to fackuju. Pro kluka to bylo hrozně moc změn naráz, emočně to úplně nedával, my měli od nějak poměrně vysoká očekávání, která logicky nemohl plnit. Začal se znovu počůrávat, chování měl tak o třetinu vyhrocenější než normálně, choval se jako "blázen". My žili v domnění, že už je to parťák, že mu něco řekneme a on to udělá, bez řečí, a najednou jsme začali narážet. Teď už je mu 7, ale myslím, že tím, jak jsme to úplně nedávali, jsme zadělali na různé konflikty, které jako rodina řešíme i teď.
Jinak co se nemocí týče, ze začátku školky to nijak výrazné nebylo, to přicházelo později, a mimi bylo v tomhle ohledu naprosto v pohodě. Teď je ale trochu jiná doba, podzim 2021 byl dost brutální, a tím nemyslím jen vira. Všude lítaly různé rýmy, kašle, laryngitidy, virózy spojené se zvracením... letos to semlelo i nás, nepamatuju takhle divoký podzim.
uzasna je knizka Mam Te rad, sestricko. U nas to jeste paradne vyslo, ze starsi je kluk a mladsi holka, takze se syn s tou knihou szil. A ted, kdyz je uz i Dubne (mladsi, holka) uz velka, porad se k te knize vraceji. Doporucuji koupit, je super
@fresshinka já jsem si taky myslela, že má dcera děti ráda, proto jsem ji dala do školky. No zjistila jsem,že má děti ráda jen se mnou za zády, takže jsme to o půl roku odložili. Stejně hned donesla nějakou nemoc, tak jsem byla ráda, že to syn neměl jako úplné mimčo. I tak ho to docela semlelo.
Záleží na dítěti. Náš malý chodil od 2,5 let do malinké soukromé školičky jen 2x týdně a jen na dopoledne a i tak už bych to znova neudělala. Potřebovala jsem mít chvíli volnější ruce na domácnost, zahradu, vaření, byl tam spokojený, naučil se spoustu věcí, které se mnou by nedělal, ale moment loučení byl často komplikovaný pro oba, těžko pobíral, proč je ségra doma a ho dávám pryč, i když jsme se o tom velmi často bavili. Kolem 4 let bylo vidět, jak "dozrál" a začlo jít vše hladce, po 5. roce se objevila i potřeba kamarádů, navazování přátelství, nepovídá už jen co ve školce dělal, ale často mluví o tom s kým to dělal. Mladší do školky moc chce, má ráda děti, kolektiv, je víc společenská, vidí to u bráchy, ale vždy, když ji řeknu, že ve školce bude bez mámy, tak mi tvrdí, že jen s mámou.
Jsme v podobné situaci, syn má rok a dva měsíce a čekám miminko v červenci, z toho důvodu co píšeš začal chodit do školky (je to spíš dětská skupinka, malé děti, bývá jich tak 5 ve věku 2-3 roky) 2x týdně na dopoledne od Nového roku, zatím je tam moc spokojený a vždycky se těší. Nechtěla jsem, aby si to spojoval s novým miminkem a takhle mu pak dám vybrat, až se brácha narodí, jestli chce chodit stejně, více nebo méně než teď.🙂